Zavrieť

Porady

Môžem ako podnikateľka požiadať o doplatok rodičovského príspevku ?

Môžem ako podnikateľka požiadať o doplatok rodičovského príspevku ?
Keď mi vyšlo nižšie materské ako je rodičovský príspevok ?

Som konateľkou a zároveň zamestnancom svojej vlastnej malej firmy. Mám pracovnú zmluvu o konateľovi, platím si odvody z odmeny 10€ .. som momentálne v 7 mesiaci tehotenstva a materské mi samozrejme vychádza smiešna suma.. Pýtam sa .. ,či je možné po rozhodnutí zo sociálnej poisťovne , požiadať (ešte pred narodením bábätka) o doplatok do výšky rodičovského príspevku.. (alebo až po narodení) .
A tiež by som chcela vedieť .. kedy sa mám zo sociálnej poisťovne odhlásiť ,alebo sa nemám odhlásiť ..ako sa to vlastne rieši..? A či mám o ten doplatok vôbec nárok ? Ďakujem za každú odpoveď
Naposledy upravil Mária27 : 10.07.15 at 19:43
5 komentárov     zbaliť
veronikasad Na výkon funkcie konatela sa pracovná zmluva neuzatvára.
veronikasad Máš splnenú podmienku 270 dní nem.poistenia v posledných dvoch rokoch ?
eva3107 Tak mi to poradila účtovníčka
eva3107 270 dní mám splnené určite, keďže takto fungujem od 15.6.2015 ..
veronikasad 15.6.2015 ?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    brčko je offline (nepripojený) brčko

    brčko
    To, či musíš mať prac.zmluvu vo firme, v tom sa nevyznám, ale ak by ti toto nem.poistenie skončilo pred nástupom na md a potom, ešte pred nástupom na md (najneskôr 6týž. pred termínom nástup na md) by si sa prihlásila na dobrovolné nem.poistenie (+dôch.), zaplatila za dobu pred nástupom na md v splatnosti, tak ti vyjde nárok na materské z minima, z tých 412eur, tj. cca 65% z toho na mesiac. Dobrov.poistenie počas poberania materského neplatíš.
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    veronikasad To dobrovolné nem. poistenie ma nenapadlo, súhlasím s tebou. Predpokladám, že podmienku 270 dní nem.poistenia má, resp. bude mať splnenú.
    eva3107 Brčko .. ďakujem áno 270 dní spĺňam .. som takto zamestnaná od 15.6.2014 lenže .. trošku tomu čo si napísala nerozumiem.. , pretože sa v tom vôbec nevyznám.. takže .. mohla by si mi to vysvetliť prosím podrobnejšie .. čo kedy a ako urobiť ak sa to dá ? ďakujem za pomoc..
    Mám sa teraz ešte prihlásiť pred tým než nastúpim na MD ..na dobrovoľlné nemocenské poistenie?
    Zaplatiť za akú dobu ? pred MD ? A suma na zaplatenie dobrovoľného poistenia sa od niečoho odvíja ,alebo je to stanovené? Ďakujem
    brčko Najvýhodnjšie by bolo vyrátať 6-8týž. pred očakávaným termínom pôrodu (stačí 6týž. pred, no za istých okolností je výhodnejšie 8týž. pred, vid nižšie), napr. 3dni predtým ukončiť prac.pomer.Hned další den sa prihlásiť na dobrovolné dôch.+dobrov.nem.poistenie z minima 412eur je to myslím. a na žiadost o materské napísať nástup na md 8týž. pred alebo 6týž. pred (dobre to vyrátaj!! ak je termín pôrodu v pondelok, tak 8 či 8týž. pred je tiež pondelok 8 či 6týždnov predtým). V takom prípade si ale URčITE (ak dáš 8týž. pred) prefoť žiadost o matesrké s tým dátumom a ked to budeš odovzdávať na soc.poistovni, daj si opečiatkovať prevzatia. Lebo toto som cca pred rokom radila jednej známej a oni jej dali nástup na md 6týž. pred a zaplatila poistné samozrejme len do toho nástupu na md 8týž. pred a keby nemala prefotenú a potvrdenú to kopiu, kde prepísala dátum na 8týž. pred, tak by bola nahraná. Takto môžeš mať o jeden rodičovsný príspevok navyše. Ale to nie je vždy,záleží na konkrétnych dátumoch PTP a dokedy poberáš matesrké. Predpokladám čakáš 1dieťa, nie si osamelá, tj. poberanie materského 34týž.. Takže si vyrátaj či ukončenie poberania mateského sa posunutím nástupu na md z 6týž. pred termínom na 8týž. pred termínom posunie do predchádzajúceho mesiaca a aby to nebol posledný den v mesiaci.
    A zaplatiť za obdobie od prihlásenia do dna pred nástupom na md do 8meho v dalšom mesiaci so správnym variabilným a špecifickým symbolom (špecifický je mesiac +rok). urobiť si kopiu aj z prihlášky a neskôr z odhlášky a dať potvrdiť prevzatie. Odhlášku najneskôr posledný den čerpania materského, ak nechceš potom už platiť. Poistné na mesiac je 33,15% z vym.základu, t.j. z 412eur
    brčko Teraz som čítala aj komentáre nižšie a tam máš aj teramín 8.10.2015, tj. ak poberáš materské tých 34týž. (1dieťa, nie osamelá), tak nástup na md 6týž. pred je 27.8.2015-20.4.2016 a nástup na md 8týž. pred je 13.8.20154-6.4.2016, tj. čo sa týka rodič. príspevku, je uplne jedno, či nastúpiš na md 6či 8týž. pred, tj. vklude stačí ak nastúpiš 6týž. pred (nebudeš čeliť zbytočným otázkam, ale aj tak si to prefoť a daj potvrdiť prevzatie).
    Môžeš napr. ukončiť pp 24.8.2015, od 25.8. sa prihlásiť na ddp+dnp z minima a dať nástup na md 27.8.2015 (ešte ma skontroluj, či je to ozaj 6týž pred). Zaplatíš za tie dva dni 25-26.8 najneskôr do 8.9.2015. Predpokladám, že si zdr.poistená len z toho prac.pomeru???? ak z iného dôvodu nie (nevyznám sa, čo obnáša konatelstvo), tak si budeš musieť zaplatiť zdr.poistenie ako dobrov.nezamestnaná, za to obdobie 25.-26.8., od 27.8. už budeš zdr.poistená ako poberatel materského, len to musíš zdokladovať po priznaní mateského.
      zbaliť

    veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

    veronikasad
    Rodičovský príspevok sa vypláca až od mesiaca kedy sa dieťa narodí. Teda o doplatok môžeš požiadať až od narodenia dieťaťa.
    Materské do pôrodu ti bude vyplácať SP zo skutočného VZ.

    Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

    Katy a R
    1. Ak materské vychádza nižšie, ako RP - máš nárok na doplatok do výšky RP - ale len od narodenia dieťatka.
    ale mohla by si vyskúšať to dobrovoľné poistenie .

    2. tak aspoň ako píše brčko. - ukončiť PP a prihlásiť sa ako DPO.

    opravila som (nech nemýlim - súčasne nemôže povinné NP aj DNP)
    Naposledy upravil Katy a R : 10.07.15 at 11:27
    9 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    eva3107 Takže v soc. poisťovni nahlásim koncom mesiaca , že ukončím pracovný pomer a prihlásim sa ako DPO ? Od 1. augusta ? A za ten čas , od augusta pokiaľ nenastúpim na MD uhradím poistné? Viem , že sa pýtam ,ako blbec.. ,ale aby som v tom mala jasno Ďakujem
    Katy a R --- aj skôr by som realizovala (neviem, koľko máš času, nenapísala si PTP)
    eva3107 som v 28 tt a co je PTP?
    Katy a R pravdepodobný termín pôrodu - máš to určite už uvedené v preukaze (či ako sa volá tehotenská knižka)
    eva3107 noo jasnééé 08.10.2015
    Katy a R ja by som ukončila PP aj hne´d ... a niekedy koncom mesiaca by som sa prihlásila ako DPO ... a nastúpila by som 8 týždňov pred PTP na materskú ...
    - ale je to na tebe - môžeš aj v auguste - pozor, na platby - treba včas zapaltiť.
    eva3107 Takze od lekarky mi bude stacit iba jeden papier na materske s ktorym pojdem potom do SP.. ? Takze mi odporucas dajme tomu od pondelka ukoncit pracovny pomer .. ( musim sa odhlasit aj v SP a ZP.. vsak ? ) a následne sa nahlásiť ako DPO? Rozumiem správne?
    Katy a R od lekárky ti teraz netreba nič. to až keď budeš žiadať materskú dávku. a môžeš všetko aj poštou vybaviť (ak nemáš SP po ceste) - ale naozaj to treba riadne spraviť - nech to nie je zbytočné (čo učtovníčka - už neporadí?). ak sa necítiš - ber ten RP
    veronikasad akú funkciu máš v pracovnej zmluve ? Ak si len konatel, na to sa pracovná zmluva neuzatvára ,,,
      zbaliť

    Môžem ako podnikateľka požiadať o doplatok rodičovského príspevku ?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.