Zavrieť

Porady

Musí byť stupeň náročnosti práce uvedený na pracovnej zmluve?

Musí byť stupeň náročnosti práce doplnený dodatkom ku starým pracovným zmluvám - z roku 2002, alebo stačí ak to máme len určené v smernici?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    frzanony je offline (nepripojený) frzanony

    Odpracoval som 40 rokov ako inšpektor v oblasti BOZP ...viac frzanony
    Stupeň náročnosti práce je obsiahnutý v § 43 odsek 1, písm. d) Zákonníka práce - mzdové podmienky /na forme uvedenia nezáleží, či je to pracovná zmluva, alebo kolektívna zmluva/. V § 120 sa hovorí o minimálnych mzdových nárokov. Odsek (1) uvádza, že zamestnávateľ, u ktorého nie je odmeňovanie zamestnancov dohodnuté v kolektívnej zmluve, je povinný zamestnancovi poskytnúť mzdu najmenej v sume minimálneho mzdového nároku určeného pre stupeň náročnosti práce (ďalej len "stupeň") príslušného pracovného miesta. Odsek (3) uvádza, že pracovné miesto podľa odseku 1 je súhrn pracovných činností, ktoré zamestnanec vykonáva podľa druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve. Zamestnávateľ podľa odseku 1 je povinný priradiť každému pracovnému miestu stupeň v súlade s charakteristikami stupňov náročnosti pracovných miest uvedenými v prílohe č. 1 podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti, ktorej výkon od zamestnanca vyžaduje, v rámci druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve.
    Napríklad ak minimálna mzda na rok 2015 je 380 eur za mesiac pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou a c) pracovné miesto charakterizuje výkon rôznorodých odborných alebo ucelených odborných prác alebo samostatné zabezpečovanie menej zložitých agend, čo je zaradené do tretieho stupňa náročnosti práce, tak minimálna mesačná mzda zamestnanca je 380 X 1,4 = 532 euro. Podľa odseku § 120 odsek (2) ZP, do mzdy podľa odseku 1 sa nezahŕňa mzda za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti na pracovisku (§ 96 ods. 3), mzda za prácu nadčas (§ 121), mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok (§ 122), mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu (§ 123) a mzdová kompenzácia za sťažený výkon práce (§ 124). Do počtu odpracovaných hodín sa nezahŕňajú hodiny práce nadčas a čas neaktívnej časti pracovnej pohotovosti na pracovisku. Čiže, ak v pracovnej zmluve zamestnávateľ so zamestnancom dohodne druh práce a z jeho charakteristiky vyplýva, že sa jedná o výkon rôznorodých odborných alebo ucelených odborných prác alebo samostatné zabezpečovanie menej zložitých agend a mesačnú mzdu vo výške napr. 750.- euro tak uvedenie stupňa náročnosti práce je prakticky bezpredmetné. Ak by sa uviedlo napr. 400.- euro tak je to v rozpore so Zákonníkom práce pretože nie je zohľadnená náročnosť práce a výška nezodpovedá ani minimálnej mzde.

    Tweety je offline (nepripojený) Tweety

    Tweety
    Platí toto:
    § 43

    (1) V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú:

    a) druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručná charakteristika,
    b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto),
    c) deň nástupu do práce,
    d) mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve.

    (2) Zamestnávateľ v pracovnej zmluve uvedie okrem náležitostí podľa odseku 1 aj ďalšie pracovné podmienky, a to výplatné termíny, pracovný čas, výmeru dovolenky a dĺžku výpovednej doby.

    (3) Ak sú pracovné podmienky podľa odseku 1 písm. d) a odseku 2 dohodnuté v kolektívnej zmluve, stačí uviesť odkaz na ustanovenia kolektívnej zmluvy; inak stačí uviesť odkaz na príslušné ustanovenia tohto zákona. Ak v pracovnej zmluve nie sú dohodnuté mzdové podmienky a účinnosť ustanovení kolektívnej zmluvy, na ktoré pracovná zmluva odkazuje, sa skončila, mzdové podmienky dohodnuté v kolektívnej zmluve sa považujú za mzdové podmienky dohodnuté v pracovnej zmluve až do dohodnutia nových mzdových podmienok v kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve, najviac po dobu 12 mesiacov.

    (4) V pracovnej zmluve možno dohodnúť ďalšie podmienky, o ktoré majú účastníci záujem, najmä ďalšie hmotné výhody.

    Musí byť stupeň náročnosti práce uvedený na pracovnej zmluve?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.