Zavrieť

Porady

Ako vyriesim vyzivne za 4 roky neplatenia?

Prosim o radu, vie mi niekto poradit? Ako prvy krok som podala na exmanžela trestné oznámenie na políci za neplnenie vyživovacej povinnosti, nakolko to tam lezalo 6 mesiacov a dlznik len sluboval a stale nic, tak to policia postupila na súd, zo súdu došiel rozsudok , že ma neplatič výživneho časovú lehotu do ktorej to musí zaplatiť, a samozrejme, že mi vyživne nebolo doplatené. Na to som sa pýtala na prokuratúre, odpoveď bola,že oni maju na to rok a rok prešiel a stale nič! Viete mi niekto poradit prosím , ako mám postupovať? Musim íst znova na policiu a podať znova trestné oznámenie? Alebo mám osloviť prokuratúru so žiadosťou? o začatie exekúcie, alebo rovno osloviť exekútora?? Výživné na dve neploleté deti už vyše 4 rokov neplatí, podľa jeho tvrdení je nezamestnaný a od rozvodu žije so svojou matkou,nakoľko nemá svoj hnuteľný majetok. Zadržanie vodičského oprávnenia na neho ako hrozba neplatí, nemá ani auto. Otázka je, či mu vôbec exekútor má čo vziať, respektíve ak nie, ako ho prinútiť, aby prispieval na svoje deti??? Ani súdny rozkaz nezabral Prosím o relevantnú právnu radu a vopred ďakujem.
Naposledy upravil ivka70 : 27.11.15 at 11:54
10 komentárov     zbaliť
misoft Hele! Máš od súdu lajstrá? Je to právoplatné rozhodnutie?
Smer exekútor.... a neplatič bude platiť (ak bude mať z čoho - a ak sa exekúcia raz rozbehne.... nepomôže mu ani svätená voda... dokiaľ nezaplatí všetko, stále bude na neho číhať exekútor.
lujza.j Ak bol odsudeny....to je jeden skutok....dva krat za jeden skutok odsudeny nemoze byt...na policiu mozes ist podat iba ak TO za nove obdobie neplnenia vyzivy.....
misoft Nuž - on tam má asi viac na rováši. Neplnenie vyživovacej povinnosti (opakovane), marenie výkonu úradného rozhodnutia....
zuzka76 ako je možné, že si stále chodí spokojne po svete a súd ho nerieši?? niekto nezaplatí pokutu v MHD a hneď je to na exekúcii. Preto sa pýtam, či mám osloviť súd, alebo mám rovno ísť za exekútorom?
právnik-probono Dušan prosím ťa!! Aké marenie úradného rozhodnutia? Ak aj v skúšobnej dobe podmienky bol zaviazaný zaplatiť dlžné výživné podľa MOŹNOSTÍ a SCHOPNOSTÍ a toto nesplnil, tak nemarí nič, maximálne mu súd môže premeniť podmienku a aj to bude skúmať, či naozaj mal možnosti a schopnosti nato dlžné výživné zaplatiť. S trestnosťou neplnenia VP súhlasím.
arizona nezadavaj otazku duplicitne,pokracuj v tejto teme
ivka70 relevantnu pravnu radu si musis pytat u pravnika, tu su dobrovolni poradcovia, ktori poradia ,ak vedia .....
zuzka76 každý si nemôže dovoliť právnika, preto ďakujem za každú radu, ktorá mi pomôže posunúť sa dopredu
ivka70 to bolo len upozornenie, lebo ta posledna veta zavana takym: dupnem si a chcem ...
a dalsia vec je ze pravna pomoc na UPSVaR, oddelenie oddelenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.,nie je platena ..
zuzka76 moj príspevok nieje v duchu dupnem si "JA CHCEM",
ale "PROSÍM O RADU", preto prosím ešte raz o pochopenie a vopred ĎAKUJEM za rady a ja za tú Vašu.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    willma je offline (nepripojený) willma

    willma
    Doplním misofta - nedaj sa odbiť - za spísanie návrhu u exekútora neplatíš nič, a ak by ti náhodou chcel poslať menej ako je v rozsudku s vysvetlením, že je platca DPH, tak ho veľmi rýchlo a dôrazne požiadaj nech si svoju DPH uplatňuje inde a nie z výživného.
    V príspevkoch vykám, v komentároch tykám... Snáď je to rozumný kompromis. ...viac právnik-probono
    Dobrý deň,

    Váš právny problém neplatenia výživného by som rozdelil na dve časti, a to i) trestnosť činu a ii) občiansko- právne konanie.

    i) Ako uvádzate v zadaní otázky, na bývalého manžela Ste podali trestné oznámenie, na základe ktorého bol podľa všetkého aj odsúdený súdom za zanedbanie vyživovacej povinnosti podľa § 207 Trestného zákona a bol mu uložený trest odňatia slobody, ktorý mu súd podmienečne odložil na skúšobnú dobu, počas ktorej ho zaviazal podľa možností a schopností nahradiť Vám dlžné výživné. Z Vášho zadania nie je zrejmé, či si vyživovaciu povinnosť neplní ďalšie 4 roky od právoplatného odsúdenia súdom, alebo uvedeným 4 rokmi máte na mysli obdobie od počiatku neplnenia si vyživovacej povinnosti. Odhliadnuc od tejto úvahy máte možnosť ako poškodená oznámiť súdu, že Vám dlžné výživné neplatí vôbec a ak ešte nebol osvedčený v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia, môže to založiť dôvod nato, aby ho sudca neosvedčil a nariadil mu výkon trestu odňatia slobody (prišlo by k tzv. premene podmienky na väzenie). Rovnako máte možnosť podať nové trestné oznámenie, ak od jeho právoplatného odsúdenia opäť naplnil skutkovú podstatu trestného činu zanedbania povinnej výživy a to tým, že si opäť od právoplatného odsúdenia neplnil vyživovaciu povinnosť najmenej 3 mesiace počas uplynulých 24 mesiacov. V tomto prípade by už bývalý manžel bol postihovaný prísnejším odstavcom, za ktorý by mu hrozil trest odňatia slobody od 1 roka do 5 rokov, pretože sa dopustil skutku v tzv. "recidíve".



    ii) z občiansko- právneho hľadiska Vám už poradili ostatní účastníci diskusie, je potrebné sa obrátiť na exekútora, ktorý podklade Vami doručeného návrhu na vykonanie exekúcie a následného súdneho poverenia vykoná výkon rozhodnutia zákonnými prostriedkami podľa Exekučného poriadku, v rámci ktorého bude skúmať jeho majetok a v tomto prípade aj držbu slovenského vodičského preukazu. Ak sa preukáže držba vodičského preukazu našej krajiny, tento môže byť v rámci exekúcie na príkaz exekútora Vášmu bývalému manželovi zadržaný a vráti sa mu až po ukončení exekúcie.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    právnik-probono Ešte odpoveď doplním: v prípade, ak si v hmotnej núdzi (splníš podmienky podľa zákona o náhradnom výživnom) a prípad budeš mať u exekútora najmenej 3 mesiace, môžeš žiadať Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o náhradné výživné. V praxi to bude znamenať toľko, že výživné za exmanžela ti bude platiť štát a ten si to s ním následne vybaví :-)
    willma náhradné výživné vypláca štát až potom, keď exekútor nebude úspešný - mám taký dojem - inak v ostatnom súhlas.
    zuzka76 ďakujem pekne za odpoveď
      zbaliť

    Ako vyriesim vyzivne za 4 roky neplatenia?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.