Zavrieť

Porady

Podnikanie s nepatentovaným zariadením.

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ak by som začať podnikať so zariadením, ktoré som si dal vyrobiť sám, nakoľko by som trošku okopíroval patentované zariadenie, samozrejme nejednalo by sa o presnú kópiu, niečo by tam bolo vylepšené, niečo zmenené, ale funkciu by to spĺňalo tú istú, potreboval by som na to nejaký certifikát kvality? Mohol by ma majiteľ patentovaného zariadenia, nejako napadnúť za neúplné okopírovanie jeho nápadu?
Naposledy upravil Mueller : 20.12.15 at 07:21
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    profesional je offline (nepripojený) profesional

    Ak chcem robit veci lepsie, musim ich robit uplne inak. Ten kto ma pozna vie, ze ja a konvencne myslenie nejdeme prilis dohromady. ...viac profesional
    To, že vezmeš zariadenie patentované niekým iným a len ho vylepšíš ti nedáva právo ho ani vyrábať, ani používať. Aby šlo o úplne nové zariadenie, ktoré nepodlieha ochrane práv duševného vlastníctva, muselo by ísť o takú zmenu toho zariadenia, že by muselo byť tvoje zariadenie od toho nového podstatne iné. Podstatne iné sa rozumie, že z pôvodného zariadenia a jeho funkčnosti by musela zostať iba zanedbateľná časť na tvojom zariadení. To čo sa ty chystáš urobiť je trestné. Povedané inak, ty si myslíš, že sa zbavíš povinnosti mať licenciu k patentovanému zariadeniu tým, že si ho mierne vylepšíš a budeš tvrdiť, že to je už vlastne iné zariadenie. Ale podľa práva to tak nie je. Ide o porušenie práv priemyselného duševného vlastníctva. Zákon neumožňuje to čo ty nazývaš že neúplné okopírovanie. Právo chráni zariadenie a princíp jeho fungovania nie len ako celok, ale aj každú jeho jednotlivú časť. Takže tvoja idea že si skopíruješ patentované zariadenia napríklad iba z 90 percent a že 10 percent si na ňom urobíš podľa seba, je flagrantným porušením zákona za ktoré ti bude hroziť trestné stíhanie. Právo myslí na vychcálkov ako si ty.
    11 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Mueller Ten mínus som dal neúmyselne a nechtiac za ktorý sa ospravedlňujem, vážim si každú radu ktorú mi napíšete a som za ne vďačný, ďakujem a ešte raz prepáč!!! Registrovaný som tu asi týždeň a ani neviem že som ho dal.
    pavol54 "preto máme len jeden názov auta, je len jeden výrobca motorov benzínov alebo nafťákov"(Už nikto iný ich legálne nevyrába), len si zober napríklad kotle na drevo, koľko ich je typov, (pán Cankář by nebol spokojný) to sú všetci páchatelia trestných činov? NEBLÁZNI
    Mueller Veď práve o tom to je, že doba ide ďalej a zariadenia vyrobené pred 15rokmi by si žiadalo nejaké zmeny, či už v materiáloch alebo technologických postupoch. Aj výrobcovia spomínaných áut alebo kotlov sa pretekajú o naj produkty, tak nemyslím si že keď nejaký Ďuro z lazov má nejaký nápad a chcel by ho zrealizovať, tak sa dopúšťa trestného činu . Alebo ja pomenovaniu vychcálek.
    Dáša_ tak vám poviem jeden konkrétny prípad, zrovna u aut. Asi 18 rokov dozadu jeden moj dobrý známy vymyslel niečo, čo nejakým spôsobom vylepšilo škodovku, v tom čase to bol tuším favorit ešte. Ochránil si to, dnes už neviem, či panentom alebo iba ochrannou známkou. A škodovka si myslela, že ona môže. A do najbližšieho radu aut to začala montovať. Nasledovali súdy.... A skončilo to tak, že aj škodovka musela skloniť hlavu a zaplatiť.
    Samozrejme, on sa musel svojho práva domáhať. Rovnako, ako sa majitelia ochrannej známky adidas musia domáhať svojich práv v prípade abibasov, styroch pásikov a vsetkým iných možných variant.

    Tu mi zrejme daný problém nerozlúskneme, ideálne by bolo navštíviť napríklad nejakého patentového zástupcu, on by vedel povedať viac.

    mmch, aj chlapík, ktorého som spomínala na začiatku sa dnes už živí tým, že pomáha iným chrániť ih duševné vlastníctvo
    pavol54 treba obsahovo rozlišovať - vynález, objav, priemyslový vzor, najlepšie si nájsť zákon o patentovej ochrane
    misomiso Hlavne si treba prestudovat ten patent, co si tam vlastne chrania a hned bude vsetko jasne. My tu darmo mozeme spekulovat, ci mozes pouzivat alebo nie, ked nevieme co chces pouzivat a co a ako je patentovane. Paenty su volne dostupne na internete.

    Pripadne ak si si nie isty, tak poradi patentovy konzultant (zvycajne nie zadarmo, samozrejme). Ale oplati sa, tie patentove spory su neprijmne, zdlhave a drahe.
    profesional Patent na spaľovací motor existoval. Ale už mu vypršala platnosť. Pred viac ako 100 rokmi. Na spaľovací kotol pre účely rozvodového kúrenia tiež. Veci na ktoré patentová ochrana vypršala vyrábať môžeš. Tu sa ale jedná o inỷ prípad. Takže tvoje príklady sú nekorektné.
    profesional To patrilo ako reakcia vyššie, ale cez mobil mi to zle ukazuje.
    pavol54 iste, ale veď tu nie sme odborná konzultácia ale trocha usmernenie v orientácii dopytovateľa takže o korektnosti sa nedá hovoriť, najmä ak nevieme o čo sa jedná a sem to asi konkrétne nenapíše. najmä nevieme čo je na doterajšom zariadení chránené
    profesional Patent má obmedzenú platnosť. Auto ako aj spaľovací motor už nemajú platné patenty. To isté platí na spaľovacie kotly. Tvoje príklady sú teda nezmyselné.
    pavol54 tak to by potom mohol kde kto vyrábať identické kópie doteraz vyrábaných modelov no to sa mi sníva, ani ZSSR a ani dnes Čína si to nedovolí, a to nie je kryté na modeli jedným ale stovkami rôznych ochrán
      zbaliť

    misomiso je offline (nepripojený) misomiso

    misomiso
    Opat minuska pre Profesionala? Opat tu niekto masturbuje nad Poradou? To tu naozaj niekomu vadi, ze sem chodia aj ludia, co davaju fundovane rady?

    Mam dojem, ze uz ani Richard nie je celkom kompletny. Nakoduje system, ktory rozvija v ludoch iba tie najnizsie pudy. Pri pluskach vidno identiu, ale minusku mozem dat zakerne a bezdovodne komukolvek sa som chraneny pred tym, aby to bolo vidno.

    Teraz k teme. Vylepsovat to moze ako chces, nesmies v zariadeni pouzit principy, ktore su opisane v platnej patentovaj prihlaske. Najdes ich na konci v casti Patentove naroky.

    Majitel patentovych prav isto nevyhodil peniaze za patentovu ochranu aby potom nechal kohokolvek vyrabat a pouzivat zariadenia a principy ktore vynasiel. Urcite sa bude branit, ak to zistil alebo ak ta niekto bonzne.

    A ak sa jedna o elektricke zariadenie, tak bez ohladu na porusovanie patentovych prav iste bude potrebovat aspon reviznu spravu.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Mueller Ďakujem aj tebe za radu, a dávam palce hore aj tebe, no len som chcel vedieť radu odborníkov, veď na to je porada a preto sa pýtam a nemám záujem o masturbácia nad poradou. Nerád by som sa dostal do problémov a preto sa pýtam tu. Je veľa vecí patentovaných ako napr. Kofola a predsa vymysleli šofokolu trebárs a je tam minimálna zmena aspoň pre bežného smrtelnika.
    misomiso Neviem o tom, ze by recept na Kofolu bol patentovany. Patentova ochrana nie je zdaleka jediny sposob ochrany dusevneho vlastnictva a ma aj vela nevyhod. Napriklad jednou z nevyhod je aj fakt, ze princip, ktory si chces nechat chranit musis detailne opisat. Tak detailne, ze "priemerny odbornik z prislusnej oblasti" podla toho musi vediet ten produkt kedykolvek vyrobit .

    Patent sa da udrziavat po doby max. 20 rokov a potom je toto dusevne vlastnictvo uvolnene v prospech ludstva. Aj preto (ale nie len preto) tam musi byt ten detailny popis. Ak si chces byt isty tym, ze sa recept na napr. unikatny napoj nikdy nikto nezodvie, tak si to v ziadnom pripade nemozes nechavat patentovat.
    pavol54 podstata bola uvedená v anotácii(to je chránené), ostatné boli tzv vysvetľujúce komentáre výkresy, výpočty dokazujúce jedinečnosť výroku uvedeného v anotácii. a ak majiteľ patentu uviedol v konštrukcii napr trúbku okrúhlu STN... a nový konštruktér uvedie trúbku hranatú z nového materiálu, a túto zmenu uvedie vo svojej anotácii tak sa nejedná o krádež pôvodného patentu. Ale moja posledná práca v tomto odbore bola pred rokom 1985 takže možno niektoré znalosti zavial "piesok času"
      zbaliť

    pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

    pavol54
    niečo zmenené - nemohol by ti nič povedať, ale buď istý ak by to malo pre neho význam tak tie tvoje zmeny ti ukradne a ty už potom nebudeš môcť vyrábať. daj si to patentovať
    Mueller Ďakujem za odpoveď, no dať si to patentovat je dosť zdĺhavá a drahá záležitosť, no jednalo by sa o zariadenie ktoré
    by som potreboval na konkrétnu podnikateľskú činnosť, nevyrabalo by sa to vo väčších množstvách s cieľom predávať to po svete, jednoducho pracoval by som s tým ako s pracovným náradím . A tie zmeny by boli viac menej kvôli tomu aby sa nejednalo o kopírovanie alebo plagiátorstvo alebo niečo také. No neviem či potrebujem na to nejaký certifikát kvality alebo revíziu nakoľko by sa jednalo o elektrické zariadenie.

    Podnikanie s nepatentovaným zariadením.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.