Zavrieť

Porady

učitelia dlhodobo štrajkujú za svoje platy - prečo my ostatní vysokoškolsky vzdelaní (a nie len tí) s rovnakými alebo menšími platmi ako majú oni sme ticho

Pracujem v štátnej správe na inšpekcii v Bratislave 10 rokov, 8 platová trieda a môj čistý príjem bol 620 Eur v roku 2015 (to mám jeden z najväčších platov na odbore a to tam máme ľudí s doktorátom, nováčikovia majú niekoľko rokov len základný tabuľkový plat a preto fluktuácia zamestnancov je obrovská). Moja vedúca, ktorá je v štátnej správe už 20 rokov má o cca 70 hrubom viac ako ja, pretože má príplatok za vedenie. Mám vysokoškolské vzdelanie a odbor, na ktorom pracujem je kontrolný aj povoľovací. Makám 8 hodín denne veľa krát si musím prácu brať domov a po večeroch doma študujem legislatívu, ktorej je enormne veľa a neustále sa mení (je jej ďaleko viac ako učiva dvoch predmetov za celú strednú školu a to ovládanie legislatívy je len malá časť vedomostí s ktorými musím disponovať). Mojimi rozhodnutiami, chránim verejné záujmy a chybným rozhodnutím môžem napáchať miliónové škody a nie len finančné. Na ústnych pojednávaniach sa musím vysporiadať veľa krát s agresívnym jednaním účastníkov konania a ak urobím chybu tak mám na krku ich celé právnické oddelenie. Mám učiteľov vo svojom okolí a musím povedať, že aj napriek tomu, že chodím do roboty skôr ako oni, tak keď z roboty prichádzam oni sú už dávno doma a čo sa týka ich platu majú v priemere o 250 Eur v hrubom viac ako ja a to majú ešte aj viac dovolenkových dní. Aby som mohol uživiť dcéru tak chodím sem tam poobede upratovať, aby som si privyrobil. Ja netvrdím, že mám najťažšiu a najmenej ocenenú prácu, ako to prezentujú o sebe učitelia, a viem, že mnoho z vás platených štátom maká za ešte mizernejšie platy a za horších podmienok ako my na inšpekcii. Ja len nerozumiem prečo my ostatní sme jednoducho ticho.

Ja rozumiem že učitelia disponujú množstvom rukojemníkov a že ich výpadok je citeľný takmer okamžite lebo rodičia nemajú kam dať svoje deti a teda sú oproti nám ostatným vo veľkej výhode čo sa týka vyjednávania, pretože výpadok nás ostatných by mal negatívny dopad poväčšine až z dlhodobejšieho hľadiska, ale aj tak nerozumiem prečo my ostatní sme proste ticho a nezjednotíme sa tiež za vyššie platy tak ako učitelia. Učiteľ základnej a strednej školy je rovnaký člen systému ako my ostatní nie je ničím viac. Učiteľa základnej a strednej školy bez nejakej svetobornej prípravy dokáže robiť takmer každý vysokoškolsky vzdelaný človek. Sám mám s tým skúsenosti a nie len z čias keď som chodil do školy. Netvrdím, že práca učiteľa je ľahká, ale zas nejedná sa ani o nič svetoborného, tak ako všetky zamestnania má svoje výhody aj nevýhody. Z mojej praxe môžem povedať že pokiaľ sa žiak učiť nechce tak môže mať akéhokoľvek učiteľa aj tak mu to nepomôže a zvýšením platov učiteľov rozhodne nedonútite žiakov, aby sa chceli učiť a aby v škole sekali dobrotu.

Zamestnanie učiteľa nie je viac ako zamestnanie nás ostatných. Drvivá väčšina zamestnaní plní v systému určitú funkciu a výpadok každého z nich by viedol k narušeniu systému.

T.j. učitelia základných a stredných škôl nie sú viac ako sme my ostatní vysokoškolsky vzdelaní platení štátom tak prečo sme my ostatní ticho a nebojujeme za rovnaké zvýšenie platov t.j. 160 + 90 tak ako učitelia ? Keďže nechcem diskriminovať tak bojovať by mali aj tí, ktorí nemajú vysokoškolské vzdelanie, pretože keď už zvyšovať tak všetkým čo zastávajú v tomto systéme svoju funkciu a majú platy rovnako mizerné alebo horšie ako majú učitelia.
Naposledy upravil SamuelG : 22.02.16 at 17:57
8 komentárov     zbaliť
Xanti Tak toto si krásne napísal, od srdca. Ako nech sa učitelia nehnevajú, ale vôbec im nefandím ... nemyslím, si že sa majú tak strašne zle s porovnaním s ostatnými slovákmi či vysokoškolsky vzdelanými či bez VŠ.

Bojujme všetci.
terezamaria Xanti napíš to ako príspevok....
Benko smutné
buchač ...a čo tak uviesť hrubý príjem ???
SamuelG mal som za to, že čistý príjem je lepším ukazovateľom. Pravdu povediac neviem hrubý príjem z hlavy a výplatné pásky mám v robote ale ak je to dôležitý ukazovateľ tak to môžem zajtra doplniť. Nemám čo skrývať aj keď je to v podstate porušenie služobných predpisov pretože my nemôžeme hovoriť o platoch. Ale aj tak hovoríme
buchač Myslíš, že je čistý príjem lepší ukazovateľ...akože na páske ?
To sa teda veľmi mýliš.

Ale mne je to aj tak jedno...
SamuelG Ja som uviedol čistý, pretože aj učitelia v článkoch na nete uvádzali v drvivej väčšine čisté príjmy tak som chcel aby to bolo ľahko porovnateľné.
SamuelG Takže v roku 2015 bol môj mesačný hrubý príjem po 10 rokoch práce v štátnej správe v Bratislave v 8 platovej triede 793 eur mesačne a to mám jeden z tých lepších platov u nás a jedná sa o hlavné mesto. Zoberte si, že koľko ľudí platených štátom s vysokoškolským vzdelaním berie ešte menej a to nechcem ani myslieť na to koľko dostávajú tí čo nemajú vysokú školu. Takže nehnevajte sa že nepovažujem učiteľov stredných a základných škôl za chúďatká na pokraji spoločnosti, ktoré musia byť za každú cenu ešte viac zvýhodňovaní pred nami ostatnými. Z môjho pohľadu by som ubral sudcom, pretože za tú prácu čo odvádzajú si tie platy nezaslúžia (sú samozrejme svetlé výnimky tak ako všade). Mám so súdmi svoje skúsenosti či už pracovné, osobné alebo také, že ich máme zopár ako rodinných známych. S ich prácou s ktorou som doposiaľ došiel do styku či už po odbornej stránke alebo čo sa týka rýchlosti vybavovania a kvality odôvodnenia svojich rozsudkov tak za to sa hanbím aj ako pracovník štátnej správy. Pritom ani vysoké platy u sudcov nezamedzili ich korupcii.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    jslancik je offline (nepripojený) jslancik

    bez servítky jslancik
    Damy a pani, nerozumiem jednej veci... Citite sa nedoceneni vo svojej praci? Tak ju nerobte, zmente zamestnavatela, alebo co. Statna sprava zle plati? A ci ste snad jej rukojemnici a musite tam pracovat? Preco tam este ste? Ak ste fakt taki kvalitni, tak prosim, nech sa paci. Presadte sa v oblasti, v ktorej to viete najlepsie.
    Vedel by som pochopit policajta ci vojaka, ktori by prisli o dost, keby to predcasne vzdali. Ale o ake bonusy pridete vy ostatni? Ved len do lepsieho snad pojdete... Zalozte si firmu, sukromnu skolu, alebo sa zamestnajte a presvedcte zamestnavatela, ze si zasluzite viac. Tam mate vacsie, prakticky neobmedzene moznosti vyjednavania (a by sa ukazalo, kolko ste hodni a za kolko sa dokazete predat).
    Skutocne nerozumiem. Kto mi pomoze pochopit? Len prosim ziadne argumenty ako "je to moje poslanie", a podobne. Ak je to niekoho poslanie, tak "shut up and drive". Ak je mojim poslanim robit charitu, tak sa nebudem stazovat, ze slabo platia. Vzdy je na vyber.

    Hlasovalo 14 pouzivatelov

    Užitočné (14)
    Ing. Ľubomír Janoška, rybka1978, BelanP, fortunka, nunenko, Ivane01, vlado 33, bjuty smis, Janiela, Anika61, mzdarka renca, taiko, Kabaka123, 1Zuza
    14
    12 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Janiela Budem nepríjemná, ale súhlasím,ak sa mi niečo nepáči, idem preč. mimochodom, ešte som nepostrehla, žeby úradník platil za svoje chyby.
    Xanti Janiela,
    koľkí učitelia odišli? Ved sa im nepáči, štrajkujú. Ak nechcem odídem prečo oni neodídu, ale úradník má odísť ... dvojitý meter?
    jslancik Neviem, ako Janiela, ale ja som hovoril vo vseobecnosti. A nijak som nezvyhodnoval urcitu nespokojnu skupinu. Ako sa aj dalo z prispevku pochopit.
    korela Janiela, prepáč, teraz budem asi nepríjemná. Ja nepoznám jedného učiteľa, ktorý by za svoje chyby zaplatil, rovnako ako úradník. Zaplatia to žiaci a ich rodičia. Pretože si myslia, ak zveria svoje dieťa do rúk školy, tak bude o nich adekvátne postarané. Viem o prípadoch, ktoré rodičia podnes netušia, prvák sa nevie brániť. Je to pokračovanie škôlky. Aby sa elementaristka zbavila "nezvládnuteľného" žiačika, všetky vyučovacie hodiny upratoval vzadu v skriniach veci pre telocvik a pod. Systém komínky na vojenčine. Išlo o skúsenú učiteľku pred penziou. On sa vôbec neučil, nemal kedy. Povedala mi, že on jej ani tak neprekáža, ale matku nemôže ani cítiť. A takýchto pravdivých historiek zo škôl mám dosť. Zaujímalo by ma, ako ten chlapec v živote dopadol. O svedomí učiteľky nech si každý spraví názor sám.
    SamuelG Pozrite nie celkom ste pochopili môj príspevok. Ja plne chápem, že je to moja hlúposť, že za tie peniaze robím v štátnej správe. To nepopieram. Osobne pracujem na tom, aby som štátnu správu opustil, pretože v nej budúcnosť nie je ak chce človek živiť rodinu. Mimo to je skorumpovaná hlavne na vyšších miestach, samé rodinkárstvo a známosti podobne ako súdy a popravde na to ja nemám žalúdok. Mne nejde teraz o to kritizovať to, že súkromný sektor poväčšine zarába viac a chcem, aby štátna správa zarábala rovnako. Ja len poukazujem na to, že aby štátom platení zamestnanci si boli čo najviac rovní, aby sa nezvýhodňovali len tí čo majú viac rukojemníkov a ktorí dokážu v krátkodobom horizonte narobiť čo najviac problémov. Problém nie je len v školstve a zdravotníctve a nie len tam sú ľudia nedostatočne ohodnotení. Jednoducho som zástanca toho, že zvyšovať by sa malo všetkým pracovníkom platených štátom rovnako, teda tým, ktorí majú platy horšie ako učitelia alebo rovnaké. Mimo to aj túto prácu niekto robiť musí nemôžu byť predsa všetci v súkromnom sektore.
    jslancik Pochopili sme sa velmi dobre, teda aspon z mojej strany ale naco riesis hypoteticke neriesitelne otazky? To je alibisticke a hlupe. Ty to predsa mozes vyriesit, aby sa ta to netykalo... Nech sa "pozostali" trapia
    Zaujimave je, ze ludia velmi lahko riesia, ked su priputani k partnerovi/manzelovi, ktory im nevyhovuje. Ale donekonecna budu omielat problemy v zamestnani, namiesto aby to raz a navzdy vyriesili sposobom "adios".
    SamuelG Bohužiaľ chyba u mňa bola vo výchove. Nejak ma viedli k spravodlivosti a férovosti a teraz tým trpím keď sa mi zdá niečo nespravodlivé mám tendenciu do toho vŕtať aj keď sa ma to niekedy ani netýka. Snažím sa veľa krát krotiť, ale je to veľmi ťažké v tomto svete v ktorom žijeme a ktorý má od spravodlivosti a férovosti na míle ďaleko.
    taiko Preco si myslis, zeby mali byt vsetci v statnej sprave rovnako plateni?
    SamuelG ja som nikdy nepísal o tom, že všetci v štátnej správe majú byť platení rovnako. Ja sa tu ani nezameriavam na štátnu správu len som ju uviedol ako príklad pretože v nej robím. Z môjho pohľadu by samozrejme v platoch pracovníkov platených štátom mali byť určité rozdiely ale zas nie až tak veľké ako je tomu v súkromnom sektore. Mám za to, že by finančné ohodnotenie malo byť hodnotené na základe viacerých faktorov. Napr. samozrejme, že lekár by mal mať väčšie ohodnotenie ako učiteľ, pretože prácu učiteľa základnej a strednej školy vie bez nejakej veľkej prípravy robiť takmer každý absolvent vysokej školy kdežto prácu lekára už len tak hoc kto nezvláda. Taktiež treba prihliadať na objem práce, jej náročnosť napr. množstvo vyžadovaných vedomostí a zručností atď atď atď. ... Ja len nepovažujem prácu učiteľov za niečo náročnejšie na vedomosti alebo objem práce a podobne ako prácu mnohých iných pracovníkov platených štátom a preto mám za to, že ak sa má zdvíhať plat im tak potom aj tým ostatným, ktorí sú náročnosťou ich práce im podobní.
    korela Taiko, keď mi vysvetlíš, aký rozdiel spočíva medzi sekretárkou (asistentkou) na dajme tomu obecnom úrade, okresnom úrade, magistráte, na ministerstve a NBS, kde nie je povinnosťou ovládať ani cudzí jazyk, pretože s ním počas pracovnej doby nepríde ani do styku. Netreba vypisovať, kde je takáto asistentka najviac ohodnotená. Plus ošatné, neviem z akého dôvodu, to nech berú moderátorky v TV, tam je to opodstatnené.Obedy za bagateľ, o kvalite nehovoriac. Dôchodcom sa môže iba snívať. Ale aj ostatným zamestnancom.
    Tie ženy odchádzajú s veľmi slušnou sumou do dôchodku, bral by ho veľmi rád každý s VŠ. Zaujímalo by ma, či ošatné sa zarátava do príjmu a vyrátava sa aj z tej sumy dôchodok. Z akého dôvodu sú privilegované- Nepracujú v SISke, aby brali peniaze za mlčanlivosť.
    V porovnaní s asistentkou v súkr. a.s. podliehajúcou pod zahraničie, ide o projektovú organizáciu, kde sa nezastaví celý deň, všetko prekladá do cudzieho jazyka, pripravuje materiály na zhromaždenia, ... mzda v čistom 450 cca roky až po dôchodok, a pracovná doba končí večer okolo 18 až 19 hod. permanentne.
    Janiela Korela, Xanti - prepáčte, toto nie je téma o učiteľoch.

    Čo sa týka učiteľov, vyjadrila som sa v téme Prajem učiteľom, aby ich štrajk mal zmysel a stále platí to isté.

    Zastávam názor - choď ak sa ti nepáči. Žiadny dvojitý meter. Čo mi to tu píšete za nezmysly?!

    Ak chcete opäť rozoberať učiteľov dodám len - podala som viac než pár žiadostí namiesto učiteľa na všetky odborné stredné školy na východnom Slovensku. Zaujímavé, že miesto som si nenašla. Prečo asi? Veď sa neustále sťažujú, tak prečo sa zubami nechtami držia svojich miest?

    Čo sa týka tejto témy - platí, čo som napísala. Navyše - v štátnej správe je ich veľmi veľa. A mnoho aj nevzdelaných. Ich obhajoba je "mám vysokú školu". Bohužiaľ, väčšina s odborom, čo ani prišiť ani priplátať.
    korela Janiela, ja som chcela iba poukázať, že v tom nie je úradník sám, ale stáva sa to i pri iných zamestnaniach, že ide o nezodpovednosť takého rozmeru, že človek ostáva poznačený na celý život. Učiteľku som spomenula iba preto, že to so mnou vtedy veľmi otriaslo a nechápala som, ako mohla práve tým spôsobom riešiť situáciu.
      zbaliť

    Xanti je offline (nepripojený) Xanti

    Xanti
    Tak toto si krásne napísal, od srdca. Ako nech sa učitelia nehnevajú, ale vôbec im nefandím ... nemyslím, si že sa majú tak strašne zle s porovnaním s ostatnými slovákmi či vysokoškolsky vzdelanými či bez VŠ.

    Bojujme všetci.

    Hlasovalo 12 pouzivatelov

    Užitočné (12)
    terezamaria, Mária27, Chobot, Zdenka175, Oliwa, ilona, Žabinka, wirgi, Dav, mareko, willma, Kabaka123
    12

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    Ja napisem jeden komentar: nikdy neposudzuj ineho, pokial si nekracal v jeho topankach.
    Je mi smutno z toho, ako podcenujes pracu ucitela, ktoru vobec nepoznas.
    A mimochodom, ti ucitelia okrem platov strajkuju za viac penazi do skolstva, aby nase deti mali na ucenie porovnatelne podmienky s inymi krajinami.
    Nase skolstvo je poddimenzovane a vidiet to na porovnavacich testoch medzi krajinami.Vsetci vidia a zavidia ucitelom prazdniny, kratku pracovnu dobu atd., to, co musia pre tu pracu odovzdat zo seba, nevidi nikto.
    Casto mame problem zvladnut vladtne 2-3 ratolesti a tesime sa, ked odidu do skoly, skolky. Ucitelia ich musia zvladat 20-30 a nikto sa ich nepyta, ci to nie je vela.

    Na druhej strane, poznam zopar zien, ktore prave pracu v statnej sprave vyhladavaju kvoli pracovnemu casu, lebo maju kedy vybrat deti zo skoly, skolky a netravia v praci 10-12 hodin denne ako ludia v sukromnej sfere.

    Nikto vam nebrani strajkovat.Dajte dokopy svoje poziadavky a postavte sa za svoje prava. Najdite podporu verejnosti, ked vas premier bude verejne pranierovat na kazdej tlacovke.
    Ale nestavajte svoje pravo nad prava inych.

    Hlasovalo 9 pouzivatelov

    Užitočné (9)
    BelanP, fortunka, sito, Ivane01, JAJA11, IvetaH, taiko, kukučka, mzdarka renca
    9
    10 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    SamuelG Mám s učiteľstvom svoje skúsenosti vlastné a aj mám učiteľov okolo seba. Viem presne o čom píšem.

    Z môjho pohľadu učitelia pojali štrajk veľmi egoisticky, vyvyšujúc sa nad ostatných za vidinou hlavne vyššieho platobného ohodnotenia a aby nevypadali tak chamtivo tak žiadali ešte sekundárne požiadavky ktoré mali pôsobiť dobre na verejnosť. Môj názor a názor mnohých ďalších. Každého kto im oponoval pádnymi argumentmi agresívne napádali ich otrepanými argumentmi, ktoré sú vo veľa prípadoch zveličené a ktoré sa neustále obmieľajú v novinových článkoch ktoré ich majú obhajovať. Mimo to si na to vybrali taký čas, že človek už vážne nevedel či ide o politickú manipuláciu alebo nie. Rozhodne sa toho chytili viaceré strany a začali to využívať vo svoj prospech. Celá opozícia zrazu chcela riešiť školstvo a zdravotníctvo. Proste stalo sa z toho na môj vkus niečo neetické.

    Je rozdiel zvládať deti na hodine keď sedia v laviciach a je rozdiel zvládať ich doma.

    Ja nestaviam žiadne naše práva nad práva iných. Ja som len proti protekčnému zaobchádzaniu s učiteľmi pred ostatnými. Nejedná sa mi len o štátnu správu ale o všetkých čo sú štátom nedostatočne ohodnotení. Ak zvyšovať tak všetkým zle platovo ohodnoteným a nie len učiteľom.

    Mimo to aj keď som odporca toho ako pojali štrajk učitelia, môj príspevok sa netýka ich ale nás ostatných, ktorí sme na tom rovnako zle alebo ešte horšie ako sú učitelia, že prečo sme ticho a nič s tým nerobíme. Ako to, že učitelia sa dokázali takto zorganizovať a my ostatní nie.
    Xanti No SamuelG presne to isté si myslím i ja, a som rada, že nie som sama. Lebo v mojom okolí sú ludia sťaby slepí a hluchí .
    mareko SamuelG, perfektne napísané, hovoríš mi z duše. Od A po Z veľký súhlas, palec hore.
    SamuelG Ja v mojom okolí mám veľa ľudí s podobným názorom. Mimo to ten názor nie je vôbec ojedinelý stačí si sem tam prečítať diskusné fóra k jednotlivým článkom týkajúcich sa štrajku učiteľov v novinách na internete. Musím povedať, že voči učiteľom sa zdvihla slušná vlna nesympatii ďaleko väčšia ako proti zdravotným sestrám.
    Xanti Tak asi sa ľudia v mojom okolí boja prejaviť svoj názor, aby neboli ukameňovaní, obrazne povedané.
    MarcoM "Ja napisem jeden komentar: nikdy neposudzuj ineho, pokial si nekracal v jeho topankach."

    Prečo potom veľká väčšina ľudí posudzujú prácu sudcu, politika......, keďže je vysoko pravdepodobné, že nikdy nesúdili, resp. neboli v politike?

    Problémom školstva je prezamestnanosť a veľká sieť škol. 89.0000 učiteľov a detí máme cca o 40% menej ako v roku 89.
    Stačí prepustiť 25.000 učiteľov, optimalizovať sieť ZŠ a SŠ. Odobrať akreditácie nezmyselným odborom a z toho čo z tohto ušetríme zvýšiť platy a vybaviť školy. Problémom je, že je to politicky nepriechodné a tak radšej budeme tlačiť tú kopu hnoja ďalej a presunieme zodpovednosť na niekoho kto príde po nás.

    Čo sa týka ešte učiteľov, ich povolanie je jedno z tých menej náročných. Čo musia tí učitelia odovzdať zo seba? Ja som doučoval matematiku maturantov počas výšky a z toho čo učitelia tým žiakom dali, tak by mali ešte tie platy vracať.
    ivka70 Prezamestnanost je aj v statnej sprave.
    A co sa tyka posudzovania : uz sme taky narod - v case hokejovych majstrovstiev sveta je na SK cca. milion hokejovych trenerov, ktori vedia, co by bolo treba urobit.
    A posudzovat pracu politika? Ved si ho volume, na to mame nielen pravo, je to nasa povinnost.
    Zasa vytiahnuta cast utokov ucelovo.
    MarcoM Súhlas, štátnych úradníkov je veľa. V niektorých prípadoch sú úplne zbytoční, ale zas niekde sú strašne personálne poddimenzovaní. Treba ich rovnako optimalizovať a výsledkom bude určite veľké množstvo úradníkov, ktorých nepotrebujeme.
    SamuelG Optimalizáciu bohužiaľ nepotrebuje len štátna správa ale aj ostatné sektory financované štátom. Samozrejme aj v štátnej správe sa nájde množstvo parazitov, ktorí sú tí čo popíjajú hlavne kávu ... bohužiaľ je nás tu aj veľa takých čo naozaj makáme, sme buzerovaní ako v súkromnom sektore a pritom plat máme zo sektoru štátneho. A samozrejme, že tie útulné dobre platené miestečká v štátnej správe sú protekčne dosadzované ... v podstate situácia je taká zlá, že už aj tie neútulné miestečká v štátnej správe sú protekčne obsadzované. Výberové konania sú skoro vždy len divadielko
    sito To za tie topánky!!!
      zbaliť

    cloe je offline (nepripojený) cloe

    Som najskôr človek až potom účtovník! ...viac cloe
    Áno, pravda je, všetci sa cítime nedocenení. Ja som účtovníčka - na živnosť od r. 2000. Robím účtovníctvo komplet až po DP + mzdy. Všetci, čo sa tým živia, vedia, čo to obnáša v dnešnej dobe. Aké kvantum informácií, pri stále sa meniacich zákonoch musíme obsiahnuť. A akú máme zodpovednosť.
    Ale dobre, dokážem sa obstojne uživiť, nechcem tu naplákať. Čo sa mne zdá choré a nepochopiteľné, prečo sa neozvú ľudia v tejto krajine, ktorí drú vo fabrikách, predavačky a ostatní, ktorí pracujú za hotové almužny. Ako môžu z toho vyžiť?????? Predsa v obchode platia rovnako drahé potraviny, rovnako platia nájom, majú deti, ktorým by tiež chceli niečo dopriať... Ako môže človek, ktorý pracuje, žiť pod hranicou chudoby?????
    Priala by som si, aby títo ľudia začali bojovať.... Asi som mimo, ale nedalo mi to.

    Hlasovalo 8 pouzivatelov

    Užitočné (8)
    Dav, Kabaka123, ivustek, korela, Papierniková, lujza.j, jslancik, alaya1
    8
    jslancik Ma to daco do seba... Chudaci ludia, ktori robia za tri stovky mesacne... Ale oni nemaju ziadne moznosti. Sami sa nepresadia a nik sa ich nezastane. A na druhej strane su VS vzdelani ludia, ktori cakaju za lahucku pracu kralovske platy. Nasobne vyssie, ako mali ich rodicia, ktori si od ust odtrhli, aby deti mohli studovat.

    mzdarka renca je offline (nepripojený) mzdarka renca

    mzdarka renca
    nedá mi nereagovať.

    Ja osobne fandím učiteľom, a nielen im, aj tebe, aj ostatným poctivo pracujúcim ľuďom tejto krajiny.

    Hlboko si vážim každú jednú profesiu. Každá je potrebná a dôležitá.

    Keby sme sa navzájom podporili, resp. spojili a išli do toho spoločne, mohlo by byť lepšie každému z nás. Ale nie, je jednoduchšie ukázať prstom .....

    PS: Dopraj a bude ti dopriate.

    Hlasovalo 6 pouzivatelov

    Užitočné (6)
    Zdenka175, rybka1978, Ivane01, IvetaH, taiko, ivka70
    6
    9 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Xanti A učitelia komu dopriali?
    Každý si zaslúži viac, ale prečo sa učiteľ ide vyvyšovať? Lebo ja to ako vyvyšovanie sa nad ostatných VŠ vzdelaných ludí považujem, tú ich rétoriku ako zvolili.
    Moju podporu nemali a ani mať nebudú, práve kvôli správaniu.

    Vari ty nepotrebuješ sa vzdelávať, sama po nociach aby si bola skvelá v práci? Ty si menej ako je učiteľ? Len učiteľ si nosí domov prácu? Mnohé z Vás si ju nenosia? Nerobia po nociach papiere? Nezauúčajú mladých kolegov?
    buchač Učiteľ je diagnóza sama o sebe...
    Xanti Hej Buchy, toho čo som spomenula tak ten je z Kašavároš.
    mzdarka renca áno, všetci musíme na sebe pracovať, ak chceme obstáť v štáte, kde je dosť vysoká nezamestnanosť a na každého prac. miesto čaká ďalších 10 ľudí.

    Nie, nie som menej ako učiteľ, ale ani viac, ako napr. upratovačka.
    Tiež mám VŠ vzdelanie, ale bez osobnostných predpokladov by som nerobila to, čo robím.

    Nemám pocit, že sa učitelia vyvyšovali, len si povedali "a dosť".
    ivka70 Ucitelia nestavaju svoj strajk na tom, ze iny si nezasluzia, jednoducho bojuju ....
    Xanti Renči a čo získali? Nič.
    Nevraživosť časti verejnosti, priznávam sa patrím do tejto časti. Nie že by som závidela ale len na základe tých vyjadrení , lebo závidieť naozaj nie je čo.

    A je to len bohapustá politická vojna, pripomína mi to časy dzurindu a mečiara, hurá všetci proti mečiarovi, porazme ho... porazili ho nekorektne. A toto sa opakuje teraz. Všetci proti ficovi. Myslím, že sa to otočí proti všetkým. Smutné.

    Vybuchla som, ak mi volala telefonistka politického prieskumu, a bol robený asi na objednávku SDKU abo koho, ale šla som to vývrtky a chúda baba si to odniesla, lebo tak debilne položené otázky ako mi dala, mi dvihli tlak do nebeských výšav. Lebo Dzurinda ani raz volby nevyhral , to že zostavoval vládu neznamená že vyhral volby a otázka bola tak položená.
    korela Vieš, kto tie otázky zostavuje? Sociológovia. Otázky sú postavené zámerne nezrozumiteľne, alebo nie sú komplexné pre serióznu odpoveď. A respondent si musí vybrať aj z možností, ktoré mu nevyhovujú. V tom spočíva "čaro" prieskumov, preto ich treba slušne odmietnuť. Sú platené iba od kusa dokončeného vyplneného dotazníka. Ak ho niekto ukončí tesne pred koncom, stratila čas. Sú platené za výkon, ktorý nemôžu ovplyvniť.
    Ona je ten posledný článok v ohnivku, aby si na druhý deň mohla zaplatiť účty alebo stravu. Väčšinou sú to brigádničky vysokoškoláčky. Radšej sedieť a pýtať sa, ako byť vo výrobe a unaviť sa k smrti.
    Odporúčam sa nikdy neriadiť žiadnymi prieskumami, sú nehodnoverné, najmä politické a predvolebné. O nič nejde, iba o obyčajné hlúpe hry s voličom.
    Xanti Ja s tebou súhlasím, aj som si bola vedomá toho, že tá holka za to nemôže, ale tak idiotské otázky no do nepríčetna... ale veľmi mi to pripomína situáciu čo je tu dnes, so situáciou modrá je dobrá pred mnohými rokmi nepamätám koľkými. Ked malý fúzatý bicyklista ( mám na neho zlosť, pokrivil mi prstene ) bojoval voči zlému drakovi z elektry
    Oliwa Čo Ti prešiel po nich bicyklom?
      zbaliť

    Kabaka123 je offline (nepripojený) Kabaka123

    Kabaka123
    ja pracujem v štátnej sfére máme tabuľku (KZ)

    do 9 rokov,
    nad 9 do 21 rokov
    a nad 21 rokov

    mám USO, tohto roku pracovné výročie 10 rokov , plat 590 eur....(v hrubom)
    ako ja k tomu prídem, že baba, ktorá nastúpi teraz k 1.1. má rovnaký plat ako ja?
    myslím, že je to trošku nefér

    (resp. teraz mám už o pár eur viac, lebo som v druhej skupine, ale ide o princíp)

    dávam 100 bodov príspevku!

    moja teta je učiteľka - zástupkyňa školy na ZŠ: hovorí, že ich škola nešla do štrajku, lebo ich profesia sa vykonáva z lásky k deťom a zhlbokého vnútorného presvedčenia a nie z lásky k peniazom... tvrdí, ak chcete lepšie zarábať, vyberte si inú profesiu...
    Naposledy upravil Kabaka123 : 23.02.16 at 06:15
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Xanti Vieš akú inú profesiu.

    Spoznala som sa pred rokmi s chalaniskom, bol obchoďák. A silou mocou len do školy učiť a učiť .. a teraz, no zahliadla som ho na štrajkoch. A to sa dostal do štátnej školy, na zástup, odtial musel odísť minulý rok, tak pol roka učil v súkromnej škole a odišiel preč, lebo málo peňazí, oveľa menej ako ked bol na štátnej.
    A po pol ročnej evidencii sa opätovne zamestnal od septembra na štátnej škole.

    AK by bolo v školstve zle, prečo by sa silou mocou usiloval tam vrátiť. Ved robil obchoďáka, tí nezarábajú minimálne mzdy. Prečo sa tak silne chcel vrátiť učiť. A teraz štrajkoval ....
    rybka1978 Pekne povrchný pohľad
    Že keby tam bolo zle...
    Ja som tiež učiteľka ale nie som v školtve, lebo byrokracia, nízke platy, stres, zhoršené správanie detí, rodičov atď. ma z tade prinútili odísť.
    Tak asi tam je podľa môjho prípadu zle?
    To nie je smerodatné.
    Čo je dôležité je, že naše štátne peniaze končia v rukách zlodejov a nedostávajú sa do školstva a zdravotníctva.
    OK aj štátna správa by sa mohla mať lepšie...
    Xanti Sorry a nikto iný? Len učitelia a štátna správa? Tak díky moc... ak budú nizike platy tak budú nizke odvody a ani vám sa neujde ...
    Btw. možno povrchný možno nie, poznám učiteľov čo to robia s láskou a je to pre nich poslaním, a poznám povrchných učiteľov pre kt. je to len o zárobku. A o prilepšeniach si ... a nebudem všetkých hádzať do jedného vreca.

    A čo sa týka štrajku má každý na neho právo, a zamestnávateľ má právo prepúšťať .. či sa mýlim... len učitelia majú práva a ostatný už nie?
    rybka1978 Učitelia nie sú ľudia, ktorých môže mať národ v paži.
    Od nich závisí budúcnosť národa aj budúce naše dôchodky.
    A tak ako politici zdegradovali školstvo a zdravotníctvo to sa neudialo nikde inde.
    Aspoˇn o tom neviem.
    Xanti A učitelia národ v paži mať môžu? Môžu znevažovať iné profesie? Sama píšeš, že si odišla zo školy pre aroganciu, byrokraciu ... zhoršené správanie žiakov, niekedy si žiaci na učiteľov nedovoľovali. Mali rešpekt, a stále majú voči učiteľom čo je pre nich učenie nie povolaním ale poslaním.
    Btw. čo som menej ako učiteľ? Som vysokoškolsky vzdelaná ale plat učiteľa som nemala, a tiež som sa naťahovala s ľudmi. A aj študentami. Tak sa tu teraz nehrajme na slovíčka. Lebo učitelia boli tí čo u časti národa vyvolali nevôľu svojou aroganciou.
      zbaliť

    AdrianaA je offline (nepripojený) AdrianaA

    AdrianaA
    Myslím si, že všetci poctivo pracujúci ľudia tejto krajiny by si mali uvedomiť, že ticho, rezignácia a poslušnosť dáva priestor tým pri moci, aby mohli vo svoj prospech realizovať svoje podivné zmluvy a obchody a vyciciavať štátny rozpočet. Všetci poctivo pracujúci ľudia by mali vstať a povedať si dosť, lebo len v jednote je sila ( znie to komunisticky . Vidieť to na učiteľoch, zdravotníkoch - keby štrajkovali všetci, tak by sa veci pohli dopredu. Zbytočne tu budeme nadávať a hovoriť si : čo by chceli, veď ani ja nemám viac. Ale to nie je len o platoch. Vyhovuje Vám v akom stave je zdravotníctvo. Vyhovuje Vám v akom stave je školstvo. Práve bežný občan mal využiť tieto štrajky a pripojiť sa a žiadať nápravu v týchto rezortoch. Alebo sme spokojní ako sa zameitla pod koberec kauza CT, že zmluva na tetu Anku vo VŠZP je stále platná a pribudli k nej dodatky a že sa predražujú verejné súťaže .... Nebavme sa o platoch, bavme sa o nefungujúcom rozkradnutom systéme.
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Oliwa Stačí vstať, zdvihnúť 5. marca zadok zo stoličky a využiť svoje volebné právo... Právo na zmenu...
    AdrianaA som skeptická, či dosť ľudí ten zadok zdvihne. Naša politická scéna je na zaplakanie.
    Oliwa To hej, ale je to aktuálna legálna príležitosť, ako môcť niečo zmeniť... Aspoň sa o to pokúsiť a nevyplakávať a nenadávať na anonymných fórach, kto všetko za to môže...
    taiko aj generalny strajk je legalna prilezitost a myslim, ze by bola ucinnjsia.
    Pozri ako pekne si to zorganizovali na Islande
    http://www.collective-evolution.com/...olution-quiet/
    http://www.treffpunkteuropa.de/eine-...ion-auf-island

    prisli, zdvihli sa a poslali zlodejov do prevelebnej.
    Oliwa Pozri, tai, bolo mi jasné, že to tu skôr či neskôr niekto spomenie... že aj štrajk je legitímny. Hej, obe práva - volebné aj právo na štrajk sú zakotvené v ústave. Dnes. Ale k tomu druhému by sa malo pristupovať v krajnom prípade, ak sa veci nehýbu správnym smerom pri využití prvého práva a keď už niet inej cesty. Teda aspoň tak to vnímam ja. Nech si už o novembri v 89 myslí kto chce - čo chce, ale generálny štrajk vtedy - to bolo iné kafe, keďže právo voliť znamenalo voliť len jednu jedinú stranu... Neviem, koľko si mal vtedy rokov, tipujem nejakých 14, tak si to určite vnímal inak ako dospelí... Ľudí v takom veku spravidla zaujímajú úplne iné veci ako politické zriadenie v krajine...
    Osobne nezdieľam Tvoj názor podporiť učiteľov až do takej miery, že posielať im peniaze na účet. Ktovie, či by si rovnaké nadšenie zdieľal aj v prípade, ak by Ti škola mailom oznámila, že nie je schopná zabezpečiť vyučovanie a postaraj sa o svojich potomkov celý týždeň sám... + dva víkendy a jeden deň polročných prázdnin. A o pár dní na to by si si našiel v schránke mail, kde Ťa tá istá škola žiada o Tvoje 2 % z daní... a akože kvôli transparentnosti by uviedla, že tie minuloročné použila o. i. na nákup 2 ks notbukov a softwéru... Pre koho, zostalo samozrejme tajomstvom...
      zbaliť

    lubko6394 je offline (nepripojený) lubko6394

    Strojár lubko6394
    V čomsi pravdu máš. Pre mňa je problémom že štrajky a vydieranie začali v tých odvetviach ktoré idú z verejných zdrojov. Najlepšie obišli sudcovia. Lekári si polepšili tiež, sestričky naštartovali. Že chcú politici uplatiť sudcov je nad slnko jasnejšie a nik z politiky do basy nešiel. V tom sa zhodne vláda s opozíciou vždy. Lekárom sa pridalo - však kto by chcel aby ho nemal kto liečiť. Doteraz mi zvoní v ušiach ako pri rušení poplatkov u lekára lekári tvrdili aký vysoký je podiel poplatkov na chode ambulancie. Keď poplatky neboli tak tam asi tie peniaze vozili na fúriku z domu. Lenže keď sa jedná o zdravie a život tak nejaké to svedomie v sebe potlačíme a zaplatíme akúkoľvek blbosť len aby sme zdravotný problém vyriešili. Sestričky nechápem. Prvé čo mi jasné nie je že za mojej mladosti im stačila stredná zdravotka a dnes vraj treba VŠ. Na ich mieste ak mám robiť VŠ a baví ma zdravotníctvo tak idem za lekára a neštudujem VŠ poskoka.
    Nám chýba vízia toho ako by to malo byť a vytýčená cesta ako sa k ideálnemu stavu dostaneme. Ale z chabých platov vo výrobnej sfére nemecké platy si vo verejnej správe dovoliť nemôžeme. A ak ich politici dajú a aj keď len z časti, tak nám to na druhej strane zoberú v zvýšených daniach a odvodoch.
    Keď sme v 89 začínali, tak sme dúfali že západ dobehneme. Vtedy štartovala aj Južná kórea. A koľkože fabrík majú Slováci v Kórei a koľko kórejci na Slovensku ? A ešte bohato dotovaných.

    Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

    Oliwa
    Každý z nás má so školstvom vlastné skúsenosti - ak nie ako učiteľ, tak určite ako žiak, rodič, starý rodič. A na sebe a svojich deťoch máme možnosť vidieť, ako sa vyvíja vedomostná úroveň ďalšej generácie, ako sa menili/menia školské osnovy, aký všeobecný rozhľad a pripravenosť na život deti získavajú... Žiaľ, nie vždy k lepšiemu. Keby deficit vedomostí často nesuplovali rodičia či súkromné školy, mnohé deti by sa ani po 8 rokoch výučby cudzieho jazyka nedokázali dohovoriť, nieto ešte komunikovať písomne... Vrátili niekedy títo jazykári svoje platy? Za čo ich celé roky brali???
    Máme známych - obaja učitelia na ZŠ, on telocvikár, dve deti. Dnes na dôchodku, ale učia naďalej. Postavili si domček, každý rok zahraničná dovolenka, kedysi bez Egypta alebo Turecka by sa im prázdniny ani nerátali, každý svoje auto. Nechápala som, odkiaľ na to berú, keď je učiteľský stav taký nedocenený a finančne poddimenzovaný, a ani som to nikdy neriešila, veď je to ich vec... Pochopila som až nedávno, keď boli zverejnené výplatné pásky mnohých učiteľov... Myslím, že si urobili akurát tak medvediu službu a otvorili iným profesiám oči...
    A keď som počula v priamom prenose na TA3 toho ich "Járu Cimrmana", ako vyhlásil "My sme elita národa" - mala som dosť...
    To mi pripomenulo jedného muža, ktorý sa charakterizoval takto: Som mladý bratislavský gentleman ... Čo k tomu dodať?
    Ich požiadavka o navýšenie platov o 66 % v najbližších rokoch je na hony vzdialená od reality. Neviem, ktorí učitelia matematiky a akým spôsobom to vypočítali... A vyhodnotil niekto, ako sa zlepšila vedomostná úroveň študentov, odkedy im boli platy zvýšené? Ako sa zmenilo postavenie našich univerzít v medzinárodných ratingoch, trebárs v takom Šanghajskom rebríčku? Či - načo?

    Aby bolo jasné, nie, nezávidím učiteľom ani nikomu inému. Každému, co jeho jest...A tým myslím naozaj každému...Lebo aj keby sme sa im poskladali na 100 % zvýšenie platov, neverím, že by z každej školy začali vychádzať o 100 % múdrejšie a schopnejšie deti, pripravenejšie popasovať sa so životom... A či by potom učitelia povedali, že už majú dosť...

    Ani lekári nemajú oproti iným profesiám na SK málo a tiež nemajú dosť... Mal vari málo Fischer? A nebolo mu dosť...
    Naposledy upravil Oliwa : 24.02.16 at 13:31
    rybka1978 Som bývalá učiteľka.
    Evidentne veľa ľudí nechápe čo bolo skôr, či vajce alebo sliepka.
    Ešte cca do roku 2000 sme mali školstvo na úrovni a z vysokých škôl vychádzali schopní učitelia.
    Už od roku 1996 začali plakať VŠ, že sa im nehlásia vyznamenaní žiaci na učiteľstvo ale štvorkári a aj tých je cca 100x menej ako predtým.
    Čo sa stalo?
    Učiteľ klesol na spoločenské dno, zatiaľ čo v socializme bol na vrchole.
    A kvalita začala oschádzať a nezastavilo sa to.
    Za učiteľov sa nehlási nikto a ten kto sa hlási je štvorkár.
    Kam potom má smerovať celé školstvo?
    Potom môže premiér hlásať, že najprv nech sa zlepšia výsledky.
    To je ako keby povedal, nemáte ani vajce ani kurča ani slieku ale keď zabezpečíte 100 vajíčok, potom vám dám to 1 vajce, nech z toho máte základ.
    Celé zle.
    Xanti Prepáč tiež si bola štvorkárka? AK je číslo v tvojom profile tvoj rok narodenia tak niekedy v roku 1996 si nastúpila na VŠ ... myslím, že bedákanie nepomôže.

    edúlik je offline (nepripojený) edúlik

    obyčajná žena edúlik
    Naozaj super napísané, hlavne výstižne a k veci.

    taiko je offline (nepripojený) taiko

    Som, kto som taiko
    " Preco sme my ostatni ticho? "
    Nerozumiem celkom presne komu si polozil tuto otazku. To preco ostavas v zamestnani, kde Ta malo platia a len " drzis hubu a krok " vies len Ty a ziadny ucitel Ti s tym nepomoze.
    btw 1 . ja mat znalosti a skusenosti, ktore si predostrel, uz som davno v sukromenj sfere. Keby ste tak urobili vsetci z oddelenia, ustavu, ministerstva, garantujem Ti, ze sa lady pohnu.
    btw 2. Nie su "ucitleia" a "my ostatni". Sme len vsetci ostatni. Nedaj sa nikym prelozit na druhu stranu barigady. Si na nej spolu s ucitelmi, len si to asi este neuvedomujes.

    Hlasovalo 4 pouzivatelov

    Užitočné (3)
    rybka1978, mzdarka renca, kukučka
    Neužitočné (1)
    2
    10 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    SamuelG Nemôžem byť radšej na jednej strane brigády so sudcami ? Ich 4 a viac násobný plat by sa mi páčil viac ako plat učiteľa Mimo to rozsudky s ktorými som sa doteraz dostal do styku zvládam v pohode písať aj sám ako pracovník štátnej správy

    Nesúhlasím s tebou, že sme s učiteľmi na jednej lodi. Učitelia kopú čisto sami za seba bez toho aby vôbec prejavili čo i len trochu sympatii s ostatným čo zarábajú rovnako a menej.

    Otázku som položil na zamyslenie ľudom čo sa ich predmetná vec týka a ktorých je pomerne dosť.

    Som si vedomý toho, že ak by všetci odišli zo zamestnania tak by sa lady pohli ale nie je to také ľahké realizovať. Ľudia väčšinou musia z niečoho žiť a okrem toho nám chýba niekto schopný, kto by nás zjednotil.

    Čo sa týka prečo ostávam v takej práci tak na to len odpoviem, že už na tom pracujem, aby som neostával ale nie je to také jednoduché ako by sa zdalo, pretože dnes nájsť dobrú prácu bez známostí nie je úplne jednoduché a ak už má človek dieťa je viac opatrný.
    Ester plus Aj učitelia by mali odísť zo svojich pozícii a realizovať sa v iných oblastiach, prípadne podnikať ak sú nespokojní.
    taiko tak skusim inak. Na jednej strane barikady si so vsetkymi, ktori poctivo pracuju a snazia sa uzivit svoje rodiny. Len my Slovaci sa radi delime, zavidime, len aby preboha niekto nebodaj nemal nieco viac ako my.
    Eeej zabudli sme uz na Svatoplukove pruty.
    btw1 ucitelia z iniciativy strajkuju a prichadzaju pri tom o prijem. Ech, ci su ale "neopatrni". Nastastie je stale vela dobrych ludi, ktori ich podporili a poslali im peniaze. Ktori pochopili, ze len spolu sa daju veci menit. Zabudli sme na " dnes ja Tebe a zajtra Ty mne "
    SamuelG no si zábavný ... bohužiaľ nežijeme v ríši rozprávok ... Ak jednému článku systému pridajú tak automaticky inde musia vziať, pokiaľ ovšem napr. nevyhodia učiteľov a ich platy nerozdelia tým, ktorí vyhadzov prežijú ... rovnako ale môžu aj zredukovať pracovné miesta inde v systéme len aby učitelia dostali viac ... snáď si nemyslíte, že peniaze sa uvoľnia v systéme tak, že sa prestane kradnúť ... opakujem, že sudcovia, učitelia aj lekári aj sestričky kopali len a len za seba a len keď im to vyhovovalo strategicky tak sa na krátky čas vedeli spojiť. Problém je, že práve tým, ktorým sa oproti nám ostatným najviac pridávalo za posledné obdobie a teda boli zvýhodňovaní pred nami ostatnými chcú aby boli zvýhodňovaní ešte viac hoc aj na úkor ostatných, len nie na ich vlastný. Ak sa spomenulo prepúšťanie učiteľov, pretože je ich prebytok, tak to už sa im nepáčilo. Takže Taiko akceptujem, že máš iný názor ale môžeme sa zhodnúť, že sa nezhodneme ... až učitelia nebudú vystupovať tak egoisticky a povýšenecky vo svojom štrajku a konečne prejavia sympatie aj s ostatnými, ktorí sú na tom rovnako alebo horšie ako oni tak budú mať moje sympatie .. dovtedy je môj názor na nich negatívny
    taiko hmmm "Ak jednému článku systému pridajú tak automaticky inde musia vziať,"
    To si nemyslim, Mozu napr nedat stimuly ukrajinskej firme na vyrobuu dokladov, alebo mozu neminut peniaze na zbytocne SW na vyku, ktory im aj ak nepatri, alebo mozu nedavat neustale peniaze mecenasom, alebo mozu prestat kradnut, alebo.... necha,m na Teba co doplnis.
    Nebudem Ti pisat ze si zabavny, lebo to co pises zabavne nie je. Skor naopak.
    JAJA11 ja poznám veľmi veľa učiteľov, hlavne mužov, ktorí zo škôl odišli do súkromnej sféry ....... chceli uživiť rodinu ...... sú však aj takí, ktorí zsotávajú, lebo ich práca s deťmi baví, byť učiteľom je pre nich povolanie, nie zamestnanie .......
    vláda hovorila, že štrajkuje len veľmi malé percento učiteľov, ale ak by ste čítali vyjadrenia učiteľov, ktorí neštrajkovali, tak mnohí spravili z čisto ekonomických dôvodov.... pri tom ich malom plate a s pôžičkami, si nemohli dovoliť ísť do štrajku, aj keď ho podporovali .....
    práca učiteľa vôbec nie je jednoduchá ..... nie som síce učiteľka, ale vyrástla som v rodine učiteľa ..... a viem, že to nie je len o odučených hodinách ...... aj keď sa starší učiteľ nemusí už prpravovať tak, ako mladý, vždy je potrebné nachystať si hodinu aspoň v bodoch, rovnako pripraviť písomku, ohodnotiť ju .....a to je robota, ktorá sa robí až doma ...... áno, v prípade žien je to výhoda, že sú doma spolu s deťmi, ale to neznamená, že skončili a doma už nespravia nič .......
    a zasmiala som sa názorom, že však môžu ísť do súkromnej sféry a robiť tam ...... skúste si hľadať primerané miesto v súkromnej sfére, ak ste nespokojný pár ľuďom sa to môže podariť, ale určite nie všetkým .....
    ak si táto spoločnosť neuvedomí, že slabé školstvo zhorší situáciu v spoločnosti ešte viac, tak potom si naozaj zaslúžime, aby sme sa dostali tam, kam sme sa za posledné roky dostali .....
    a k štrajku, neviem, či učitelia hovorili viac o platoch, ako o nesystémovosti a rozkrádaní, ja som počula aj kritiku na nesystémové zmeny v školstve, na zlé využívanie financií v školstve ......
    taiko @jaja11 K+
    ivka70 skoda, ze si to jaja11 nenapisala ako prispevok, zasluzil by si K+, naozaj
    SamuelG JAJA11 ... ja poznám veľmi veľa ľudí čo odišli zo štátnej správy, pretože chceli uživiť rodinu a rovnako veľa ľudí odchádza aj z iných štátom platených pozícii, pretože chcú uživiť rodinu.

    Taktiež veľa ľudí si berie robotu domov takže argumentácia, že práca učiteľa v škole nekončí neobstojí. Vyučovacie hodiny majú 45 minút a taktiež nerobia 8 hodín denne a majú viac dovolenkových dní ako drvivá väčšina ostatných a rovnako nepíšu písomky každý deň, že by ich doma museli každý deň opravovať. Sú to účelovo zveličené argumenty, ktoré učitelia používajú na svoju obhajobu. Rovnako príprava na hodinu sa praxou neustále skracuje a to exponenciálne so šikovnosťou učiteľa.

    Čo sa týka školstva mám za to, že nemáme zlých učiteľov ale jednoducho je potrebné optimalizovať systém výuky. Školstvo naozaj potrebuje financie, ale nie na platy učiteľov ale na jeho optimalizáciu a vybavenie.

    Ja netvrdím, že učitelia si nezaslúžia viac lenže z môjho pohľadu je potrebné, aby sa ich platy pohybovali v medziach ostatných vysokoškolsky vzdelaných pracovníkov platených štátom. Nie som za ich zvýhodňovanie pred ostatnými pretože ich prácu nepovažujem za náročnejšiu na čas, vedomosti a pod. ako prácu mnohých iných vysokoškolsky vzdelaných platených štátom. Nemôžu sa oháňať platmi, ktoré majú vysokoškolsky vzdelaní ľudia v súkromnom sektore.

    Všetci zamestnanci platení štátom si zaslúžia viac aj tí, ktorí nemajú vysokoškolské vzdelanie. Aj oni musia živiť rodiny, jesť a mať kde bývať. T.j. ak tabuľkové platy zvyšovať tak všetkým tým ktorí sú na tom rovnako alebo horšie ako učitelia.
    korela pre Ester plus. Nemá každý bunky na podnikanie. To by som takto prísne až nebrala.
      zbaliť

    Genesis.SVK je offline (nepripojený) Genesis.SVK

    Genesis.SVK
    Plne sa stotožňujem s napísaným. Mám v rodine učiteľov aj pracovníkov v štátnej správe, takže to viem porovnať a môžem s čistým svedomím napísať, že učitelia robia menej a zarábajú viac, aspoň teda tí čo poznám. Dokonca jeden z nich je len telocvikár a má väčší plat ako kamarátka na ministerstve, ktorá má dve vysoké školy a práce má toľko, že ju dorába ešte povečeroch doma.

    Semetrika1 je offline (nepripojený) Semetrika1

    Semetrika1
    Mňa už rozčuľuje, že dávajú taký veľký priestor štrajkujúcim.
    Nech nám ukážu ako mali zaplatené dni tí vodcovia štrajku. Za čo dostali plat? Však neboli na pracovisku.
    Tí, ktorí neučili a len sa s deťmi hrali, porušili pracovnú náplň. Keď niekto neučil a len určil rodičom, čo sa majú s deťmi naučiť tiež nezaslúžia plat.
    Keby radšej štrajkovali za lepšie učebnice a menej hodín pre žiaka na škole atď.

    Ako má byť žiak dobre pripravený na hodinu, keď má do týždňa na strednej škole 34 vyučovacích hodín? Znížiť počet hodín by znamenalo zvýšiť kvalitu, ale zároveň by to znamenalo prepustiť nadbytočných učiteľov. Keby tých zbytočných potom prepustili, tak by mali na zvýšenie platov.

    sito je offline (nepripojený) sito

    sito
    Čerstvá ako rohlík! 1 229,65; 907,52; 634,68 €. Vyberte si.

    Neučím, nemučím, nebučím

    Vedomosti?.

    Hlasovalo 4 pouzivatelov

    Užitočné (2)
    Ing. Ľubomír Janoška, Dav
    Komentár, nie odpoveď (2)
    0
    7 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Oliwa Sitko, dešifruj... To sú februárové výplaty učiteľov vo Vašej rodine, či čo? Veď napíš po lopate, nehanbi sa...
    sito Nie, nehanbím sa. Ty ako na vlastnej nohe si asi pásku nedávaš. Po lopate? Cena práce, hrubá mzda, čistá mzda. Kedysi v stredoveku desiatok si páni brali. Dnes???

    A čo, aké pánstvo sme si vybrali ...

    Aby mal kto naplniť kasu ...
    Oliwa Sitko, netuším, ako si na toto prišiel, ale keď myslíš...
    dmc ja ta len poopravim - desiatok si brala cirkev
    sito A či cirkev neboli?

    Oliwa, veď stále je o tom reč, že na dôchodcov nebude mať kto robiť. Možno tí prerozdelení cudzinci? Ale, teraz keď sme to tak naštartovali, aj ekonomika pôjde ...

    cena práce, čistá mzda ... rozdiel 48,38 % do kasy ...
    Wotan sa nestazuj, v nasom mestecku poznam ludi co cely den makaju vo firme a zarobia 360 EUR v cistom! Bez gastrolistkov bez vsetkeho. A su radi, ze vobec maju robotu, pretoze tu inu moznost nemaju. A vam sa mali 600 Eury... Jasne, ze na dnesnu dobu je to malo, ale takto by mohli ist do ulic vsetci.. ucitelia strajkuju hlavne kvoli tomu, kto je za tym celym strajkom... za kazdym strajkom je niekto, kto nie je spokojny a vyburcuje ludi.. aby dosiahol svoj ciel
    sito Hm, prvý krát čítam. Nesťažujem sa len poukazujem na povrchovú baňu pre niektorých. Aj v našom mestečku sa nájdu nejaké nespravodlivosti. Napríklad, otec a syn robia rovnakú robotu v rovnakej firme, no nie za rovnakú mzdu, plat. Firma zamestnáva syna cez firmu, agentúru, jeho odmena je o 50 % nižšia. Prečo, kde, u koho je tých ostatných 50 %? V rodine, ich isto nie, že?


    "05.07.16 10:27 botka3000

    Sťažujete sa oprávnene, ale návrhy riešenia sú iba polovičaté.

    !!!Prvotnou príčinou je rozkrádanie štátneho HDP našimi politikmi - chamtivcami.!!!

    Potom neostáva na príjmy učiteľom a štátnym zamestnancom ale to už je len dôsledok.
    Pokiaľ sa toto neodstráni, nikdy štátny zamestnanec dobre nezarobí."

    To medzi výkričníkmi hovorí za všetko, že?

    Spomínam si na taký film, myslím, že malý muk sa volal. Pretekal v behu s bežcom aliho pašu, vyhral. Paša mu poslal cenu pre víťaza 10 dirhamov, podal ju úradníkovi pod ním, ten podal nižšiemu, ale už len 9 dirhamov. Tak to po schodoch postupovalo, až pre muka nastali muky, zostal pre neho len jeden dirham. Každé náboženstvo má snáď v prikázaniach to NEPOKRADNEŠ, ale všade sa porušuje, využíva, že?

    A vlastne už je to v pase, skončil sladký život, začal krutý boj o jeho zbytok ...
      zbaliť

    botka3000 je offline (nepripojený) botka3000

    botka3000
    Sťažujete sa oprávnene, ale návrhy riešenia sú iba polovičaté.
    Prvotnou príčinou je rozkrádanie štátneho HDP našimi politikmi - chamtivcami. Potom neostáva na príjmy učiteľom a štátnym zamestnancom ale to už je len dôsledok.
    Pokiaľ sa toto neodstráni, nikdy štátny zamestnanec dobre nezarobí.

    Dav je offline (nepripojený) Dav

    Dav
    Učitelia štrajkujú preto, lebo sú zorganizovateľní a zmanipulovateľní a navyše majú rukojemníkov. Ak sa iní zamestnanci štátnej správy nevedia takto zjednotiť, tak buď im chýba vodca, alebo naopak, je to obava z možnej straty miesta. Robotníci od pásov u súkromníkov sa takto zjednotiť a zorganizovať nedajú. A keď začne iniciatíva vychádzať zdola, tak buď bude zle pre celú spoločnosť, lebo pretečie pohár trpezlivosti so zmenami v neprospech občanov a s celkovou situáciou v štáte, alebo majiteľ zatvorí firmu a pribudne nezamestnaných.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.