Zavrieť

Porady

rezervačná zmluva - realitka - dobré mravy

Prosím o Vaše názory na situáciu: je podpísaná rezervačná zmluva medzi záujemcom a RK pričom záujemca vyplatil rezervačnú zálohu 3000,- Eur. RK má podľa zmluvy sprostredkovať kúpu domu a zmluva je platná do 06/2016. Podľa zmluvy ak nedôjde do uplynutia doby rezervácie k uzatvoreniu kúpnej zmluvy z dôvodu na strane záujemcu tak RK prináleží zmluvná pokuta vo výške rezervačnej zálohy.

Dôvodom pre ktorý záujemca nemôže uzavrieť zmluvu je nečakaný vážny zdravotný stav, ktorý je možno preukázať a pre ktoré bude záujemca PN min. pol roka až rok(záujemca je mladý človek a naozaj sa také niečo čo príde náhle nedá predvídať) a tým pádom ani nie je možné zobrať si hypotéku. Je proti dobrým mravom aby si realitka ponechala zálohu lebo to nie je naozaj dôvod na strane záujemcu, skôr vyššia moc.

1 . Je to skôr vyššia moc, ktorá toto spôsobila a nedalo sa to predvídať. Nevidím však v tomto žiadny zákonný dôvod na odstúpenie. V zmluve nie je tiež nič upravené. Akým spôsobom by ste to riešili? napadá ma najskôr požiadať o vrátenie zálohy nakoľko nastala takáto okolnosť s uvedením že nepovažujem to za dôvod na započítanie zmluvnej pokuty so zloženou rezervačnou zálohou, preto žiadam zálohu vrátiť. ....predpokladám však že by sme stým nepochodili.

2. Ako sa uplatňujú dobré mravy keď bola zmluva podpísaná podľa Obchodného zákonníka?

3. Je lepšie počkať či to realitka nepredá niekomu inému a porušia zmluvu? (lebo mi príde zvláštne že dom inzerujú ďalej..to očakávajú že to kupca nekúpi už vopred?) boli informovaný len telefonicky ale zmluva predsa stále platí. (inzerovali však dom už aj pred tým telefonátom)

4. dohodnúť sa s nimi nedá, pokus už bol, vraj to nie je ich problém a môžeme ich pokojne žalovať
Naposledy upravil cmd : 07.04.16 at 22:41
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    MarcoM je offline (nepripojený) MarcoM

    MarcoM
    Zmluvy medzi RK a FO - záujemcom sú spotrebiteľské zmluvy. Spotrebiteľské zmluvy chránia vo väčšej miere spotrebiteľa a RK ukladajú viaceré informačné povinnosti, resp. obmedzujú ju v určitých smeroch. Takže odporúčam skočiť za advokátom, alebo sem nahrať komplet naskenovanú zmluvu medzi danou FO a RK a dá sa poradiť konkrétnejšie. Takto je to príliš všeobecné.
    7 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    cmd ďakujem, na základe čoho sú spotrebiteľské? ide mi o tú argumentáciu. spotrebiteľskou zmluvou je každá zmluva bez ohľadu na právnu formu, ktorú uzatvára dodávateľ so spotrebiteľom, čiže aj nepomenovaná zmluva podľa obchodného zákonníka? lebo RK koná ako podnikateľ v rámci predmetu svojej činnosti a záujemca ako FO a ie v rámci podnikania...tak nejak?
    cmd prilohy som pridala
    cmd Práve som si všimla že pri špecifikácii nehnuteľnosti je uvedené spoluvlastnícky podiel 1/2 !!!!!!! to ma zarazilo. Čo si o tom myslíte? To je snad sen. Na liste vlastnictva su vlastnikmi 2 osoby, v súčasnosti už rozvedení manželia, každý má 1/2
    cmd to je asi detail ktorí realiťák nemusí ani spomínať ! záujemca to tam síce videl a nerozumel tomu
    misoft Čo to značí? Že realiťáci sú "odborníci"! S kým uzavrú zmluvu? S osobou A a nie aj s B - a budeš mať len 1/2, prípadne TRT.
    Už toto dáva dôvod k pochybeniu o serióznosti RK - a zároveň o jej neodbornosti. Je to podľa ich zmluvy porušením tejto zmluvy - odsek IV zmluvy, pretože čuchám tie prekážky zo strany Vlastníka (oni sú tam totiž DVAJA vlastníci) a stačí, aby obišli jedného pri realizovaní KPZ a už je naplnený tento bod zmluvy.
    Inými slovami - RK si sama na seba uplietla bič.
    Teraz len stačí čakať - pokiaľ do určeného dátumu nepredložia KPZ s OBOMA vlastníkmi na tvoje meno - nie si povinná ju podpisovať - dôvod - nesúhlas druhého spoluvlastníka - zmluva sa nedá realizovať.
    cmd lenze 1/2 spoluvlastnik moze predat svoj podiel sam, keby sa aj podpisala kupna zmluva, neplatnosti by sa musel dovolavat druhy spoluvlastnik ze bolo porusene predkupne pravo, a my by sme to chceli vyriešiť čím skôr. keby RK predložila KZ na 1/2 tak by to bolo vlastne v sulade s rezervacnou zmluvou. Pochopila som to ja ako argument že išlo o uvedenie do omylu. (okrem toho podielu 1/2 v rezervacnej zmluve nie su uvedene bodovy hospodárske na pozemkoch ktore su sucastou zmluvy ! takže rezervoval si záujemca pozemky a že su na nich stavby ktoré asi nemusia byť súčasťou kúpnej zmluvy a zahrnuté v cene to je asi v poriadku) ... využili neznalosť človeka.


    Suma ktorá je uvedena na rezervačnej zmluve by sa potom dala chápať ako suma za podiel 1/2 na dome a prilahlych pozemkov a stavbach a to už by bola silna kava.

    čakať nechceme veľmi, prichystala som list s výzvou aby vrátili peniaze, a priložím návrh dohody o zrušení zmluvy. vypísané su tam všetky dovody od uvedenia do omylu ohľadom špecifikácie nehnuteľnosti, až po neetickosť, cez neprijatelne zmluvné podmienky a hrozbu medializacie atd atd.....ak nepristupia tak žaloba

    no a ešte ma napadlo na LV je zapísané záložné právo v prospech banky, na to síce kupujúci bol upozornený ale vraj len ústne, moôj názor je že keď je tam záložné právo malo to byť napísané v rezervačnej zmluvy...
    misoft Záložné právo oznámené ústne? Malo to byť v zmluve! Ty,ako záujemca, musíš vedieť všetky skutočnosti! Neuvedenie tohto faktu značí, že ťa uviedli do omylu. Predkladali fakty,ktoré sa nezakladali na pravde. To je už dôvod na žalobu pre pokus o podvod.
      zbaliť

    profesional je offline (nepripojený) profesional

    Ak chcem robit veci lepsie, musim ich robit uplne inak. Ten kto ma pozna vie, ze ja a konvencne myslenie nejdeme prilis dohromady. ...viac profesional
    Platí jedna právna zásada. Zmluvná pokuta je paušalizovaný nárok na náhradu škody. Výška zmluvnej pokuty nesmie byť v zjavnom nepomere k hodnote zabezpečovaného záväzku. Takže v tomto prípade ide o neprijateľnú zmluvnú podmienku. Ak ti tú zaplatenú zálohu nevrátia, zažaluj ich a na súde sa v konaní o prejudiciálnej otázke domáhaj uplatnenia moderačného oprávnenia súdu.
    cmd ďakujem, bežne si RK dávajú okolo 2 až 5 percent proviziu, v tomto prípade to bolo tak zhruba tých 5 percent.. mohli by ste to prosím nejak rozvinut?
    misoft Pozor - provízia = odmena za splnenie podmienok zmluvy. Ale tá provízia sa vypočítava z kúpnej sumy a je už v tej cene zakomponovaná. Rezervačná záloha - to je niečo iné - je súčasťou kúpnej ceny a slúži na prípadné výdaje, prípadne na náhradu škôd, ktoré vznikli porušením niektorej časti zmluvy jednej, alebo druhej strany.

    Andy Kralik je offline (nepripojený) Andy Kralik

    Andy Kralik
    Pozor na detail:
    To ze dom dalej inzeruju, neznamena ze sa ho snazia predat, Z mojej skusenosti, mnohe realitky mali v ponuke nehnutelnost aj rok po tom co som im oznamil ze je to bezpredmetne.
    Robit mrtveho chrobaka sa moze nevyplatit,
    Realitka moze argumentovat ze napriek tomu ze si vedel ze zmluvu nenaplnis, nic si neurobil pre to, aby si minimalizovat skody. A mozu dolozit ze za ten cas, mali xx zaujemncov a oni - nepradali. Tym padom im vznikla skoda a maju narok na jej nahradu.
    Odporucam poradit sa s pravnikom - co najskor,
    cmd ano to je pravda, tiež z tohto dôvodu radšej nechceme čakať, telefonicky sa im aj predávajúcemu ihned oznámilo čo je vo veci a realitka na to odpovedala že to nie je ich problém a ked chceme peniaze naspat máme ich žalovať. Tskže ako som nižšie napísala a ako aj tu už niekto radil napísala som výzvu kde som vysvetlila dôvody, k tomu pripojím návrh dohody o skončení zmluvy a pokiaľ nevrátia peniate a je daný zákonný dôvod na odstúpenie od zmluvy tak odstúpime, ak nie je (čo by som sa rada poradila lebo som si neni istá) tak jedine súd.

    misoft je offline (nepripojený) misoft

    misoft
    Ak nehnuteľnosť naďalej inzerujú - samotná RK už porušila bod I. zmluvy - nie je totiž na 100% zabezpečené, že RK neuzavrie ďalšiu rezervačnú zmluvu s iným záujemcom.
    Bod III. zmluvy - vyslovene jednostranný. Ukladá povinnosti len Záujemcovi (bod 3.1 a 3.2) - avšak neukladá žiadne povinnosti RK práve v tejto oblasti (bod 3.1) - teda neukladá vyplatiť pokutu pre RK v prípade, ak do času nebude uzavretá KZ vinou RK (ošetrujú to síce bodom IV. - ale ten sa odkazuje na Vlastníka nehnuteľnosti.
    Inými slovami - pokiaľ by RK z akýchkoľvek objektívnych príčin nerealizovala body zmluvy, vyplývajúce z ICH strany - záloha by im zostala.

    Táto zmluva je teda nevýhodná pre Záujemcu a vo všetkom výhodná pre RK. Je to neprijateľná zmluva.
    cmd ďakujem, som rada že ste reagovali viacerí lebo sa tak utvrdím v tom čo myslím, mám pocit že všetci ste rovnakého názoru že šanca tam je.
    cmd teda neprijateľné zmluvné podmienky spotrebiteľskej zmluvy, tak?

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac buchač
    Už som pár krát napísal to svoje...z vlastnej skúsenosti.

    Tie podmienky v zmluve sú vcelku nejasné a aj nevýhodné pre jednu stranu.

    K bodu 1. a 4. by som doporučil napísať pokus o zmier, potom predžalobnú výzvu s náležitou agrumentáciou.
    Ak by tieto kroky RK neakceptovala, je kľudne možné domáhať sa svojho práva na súde, kde určite (na normálnom súde-pri normálnom sudcovi) pochodíš...(ako aj ja...).

    rezervačná zmluva - realitka - dobré mravy

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.