Zavrieť

Porady

Dedicstvo po otcovi a nasledne vysporiadanie.

anet anet

anet je offline (nepripojený) anet

Ahojte poradaci, som na porade uz nejaky ten rok, preto viem ze je tu veeeela mudrych a skusenych ludi. Vzdy tu najdem odpovede z ktorych si poskladam to podstatne na riesenie mojho problemu, ale tentokrat si fakt neviem dat rady.

Sme tri sestri, uz po dedicskom konani, v ktorom bolo jednym z aktiv starsi rodinny dom. Nas otec si prial aby dom zdedila najstarsia sestra (vravel, ze kazda z nas ma narok na 1 izbovy byt, a jedina najstarsia nic nedostala).
Je to stary rodinny dom, z valkov, ktory moj otec kupil v roku 2005 za 200tis. Sk. Otec sa rozhodol dom ciastocne zrekonstruovat, takze ten dom na pohlad nevyzera osarpane. Ale ma, podla mna, dost skrytych vad, za najhorsiu povazujem asi velmi prehnuty strop, z valkov?, vzdy som sa bala, ze kazdu chvilu spadne. Viem, ze ked otec bural, zvacsoval okno, spadla mu cela stena. Ten dom proste nema normalnu zelezobetonovu deku.
Ja, najmladsia som sa na dedicskom konani domu vzdala v prospech mojej najstarsej sestry.
Lenze u strednej sa prejavila chamtivost a tej sestra musi vyplatit 1/3 sumy za odpredaj nehnutelnosti. V osvedceni o dedicstve je na zaklade dohody dedicov stanovena vseobecna hodota nehnutelnosti na 25tis. eur, avsak nie je stanovena min. hodnota nehnutelnosti z ktorej by musela strednu sestru vyplatit, ani nie je stanovena doba do kedy musi nehnutelnost predat.
So strednou sestrou od smrti otca nekomunikujeme (aj z inych dovodov).
Stredna sestra obrala pred 20 rokmi najstarsiu o 1 izb. byt a teraz aj o 1/3 domu. Ale o.k. teraz mi ide skor o to ako sa s nou vysporiadat. Stredna sestra napisala len cislo uctu a ze chce kopiu zmluvy ked sa dom preda.

Myslela som si, ze dam spravit sudnoznalecky posudok a na zaklade neho sa s nou sestra vysporiada (najstarsia sestra trvalo zije mimo SK, ja som splnomocnena konat v jej mene). Lenze na porade som sa docitala, ze v pripade sudneho sporu sud bude brat do uvahy trhovu cenu nehnutelnosti. A kedze je len tazke predpokladat, co stredna sestra vymysli ...
Najstarsia sestra nema zaujem sa sudit.

Na druhej strane, najstarsia sestra je zapisana na liste vlastnictva ako jedina majitelka nehnutelnosti (stredna sa vzdala bezodplatne) Co v pripade, ze nehnutelnost sa preda za trhovu cenu a na noveho majitela ten strop ozaj spadne. Takze zas sa dostavame k tomu, ze sme chceli dom predat za cenu sudnoznaleckeho posudku, ktory by obstal pred prip. sudom.

Uvitam kazdu radu, ako predat dom, vyplatit sestru a vyhnut sa prip. sudnym sporom.
Dakujem.
Usporiadat
Téma je uzavretá.
profesional profesional

profesional je offline (nepripojený) profesional

Ak chcem robit veci lepsie, musim ich robit uplne inak. Ten kto ma pozna vie, ze ja a konvencne myslenie nejdeme prilis dohromady. ...viac
Podstatné je, čo je napísané v osvedčení o dedičstve. Spravidla tam nie je uvedené, že jeden z dedičov dostane 1/3 z hodnoty predaja nehnuteľnosti, ak sa táto predá. Obvykle je tam uvedená hodnota ktorú kto dedí a z akej hodnoty je povinný sa s kým vysporiadať. Takže aj keď na základe neúplných informácií sa domnievam, Ze tá stredná sestra má nárok už teraz a nie až po predaji domu a že ten nárok bude zrejme jednou tretinou z tých 25.000 Eur. Ber to ale len ako predbežnú informáciu, skôr taký odhad. Lebo bez detailov z osvedčenia o dedičstve nie je možné dať ti konkrétnu odpoveď.
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
anet anet

anet je offline (nepripojený) anet

V osvedceni o dedicstve je napisane ...
- v celosti v pomere k dedicstvu nehnutelnost v kat. uz. xy zapisanu na lv 1000 s tym, ze ustupujucej dedicke strednej sestre, vyplati 1/3 sumy za odpredaj nehnutelnosti, a to v lehote 15 dni odo dna jej prevzatia a bez povinnosti vyplatit ustupujucu dedicku, mna, nakolko tato sa zrieka svojho podielu z tohto majetku v prospech dedicky najstarsej sestry bez naroku na vyplatu.

Stredna sestra sa dedicskeho konania nezucastnila osobne, splnomocnila pravnu zastupkynu.
Ja som na dedicskom bola, notarka sa jasne vyjadrila, ze nemozu sestru nutit do kedy ma nehnutelnost predat.
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

Ked si otec zalal,aby dom zostal jednej zo sestier,mohol jej ho za zivota darovat,bol by vas usetril dalsich nasledkov.

Ak stredna sestra dostala od otca za zivota dar vascej hodnoty ( napr byt,ci vacsiu sumu penazi ), mali ste na ded.konani ziadat,aby sa tento neobvykli dar zaratal do DK a o tu sumu by stredna sestra malá ponizeny svoj podiel.
Ale toto su veci, ktore uz je neskoro riesit...

Stare domy,hlavne v zlom techn.stave sa predavaju tazko , zvacsa nizsi,ako cena pozemku,nakolko kupujuci bude mat dalsie naklady so zburanim a odvozom odpadu.
Ale mozno budete mat stastie,ze domcek kupi nejaky zaujemca,ktory sa rozhodne ho opravit...

Domy sa predavaju cca 1 rok,zalezi aj od ceny. Takze spoliehat sa vopred na to,ze dom predate za trhovu hodnotu moze byt mylne. Urcite hy som sestru nevyplacala vopred,ale az po uspesnom predaji. Ak by ste aj dom predali za nizsie,ako si ona mysli,nezmoze nic. Ludia ,hlavne dedicia mavaju casto velke oci a realita je nakoniec celkom ina...
2 0
anet anet

anet je offline (nepripojený) anet

To vsetko mi je jasne, bolo by tazke dokazat ze stredna sestra dostala od otca vacsi dar.
Je mi jasne ze nehnutelnost sa moze predat za cenu pozemku, podla mna bola aj nadobudnuta za cenu pozemku.
Len som si myslela, ze sudnoznalecky posudok bude mat vacsiu vahu a ze sa dokaze najstarsia sestra na zaklade neho so strednou vysporiadat.
0 0
profesional profesional

profesional je offline (nepripojený) profesional

Ak chcem robit veci lepsie, musim ich robit uplne inak. Ten kto ma pozna vie, ze ja a konvencne myslenie nejdeme prilis dohromady. ...viac
Ak dôjde k odpredaju, tak jej proste vyplatíte 1/3. Ak nedôjde, tak jej to vyplatíte 1/3 z tých 25.000. Alebo sa súďte.
0 0
anet anet

anet je offline (nepripojený) anet

VYRIEŠENÉ
Nehnuteľnosť som dala oceniť realitke, takže mám doklad o trhovej cene nehnuteľnosti.
Našiel sa kupec, ktorý to kupoval cez hypotekárny úver, takže si dal vyhotoviť na nehnuteľnosť znalecký posudok.
Peniaze za nehnuteľnosť prišli sestre prevodom na účet a tá 1/3 z nich previedla strednej sestre na účet, ktorú mala povinnosť vyplatiť.

Doriešila som prepis médií a som úplne najšťastnejšia, že mám o starosť menej
Ďakujem všetkým za rady.
4 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať