Zavrieť

Porady

Dan za psa

Viem, že v tomto asi nikto neporadí, respektíve rada ani neexistuje, len sa tak zamýšľam nad tým, prečo sa vlastne platí daň za psa. Plánujem sa totiž presťahovať do iného okresu a keďže psíka nechávam rodičom, rada by som si kúpila nového spoločníka. A tu sa natíska práve táto otázka - prečo by sme my, majitelia psov vlastne mali platiť za psa daň. Veď títo havkáči bývajú v našom byte, žrádlo mu kupujeme my, majitelia, ak treba lieky či očkovania, platíme to zo svojho, výkaly tiež pekne upraceme my (poniektorí ), venčíme ho my...Prečo teda netreba platiť za rybičky, mačky, korytnačky, hady, chameleóny, prípadne za domáce zvieratká ako prasiatka, sliepky atď.No nepríde vám to prinajmenšom divné? Alebo - prečo sú rozdielne sumy dane za psa žijúceho v rodinnom dobe a v byte? Myslím, že v dome je to menej. Kamarátka minule len tak zo žartu povedala, že skočí k primátorovi, aby jej vyvenčil psa a večer doniesol granule, lebo už sa takmer minuli... Ak teda niekto viete, prosím, napíšte mi rozumnú odpoveď na otázky, z akého dôvodu platia majitelia psov daň? Z akého dôvodu majitelia iných zvierat dań neplatia?
Naposledy upravil ivka70 : 03.12.16 at 07:40
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    jakubzemko je offline (nepripojený) jakubzemko

    jakubzemko
    Dan je v prvomrade neucelova platba do verejného rozpočtu. Čiže keď zaplatim dan tak to neznamená že za to niečo dostanem. Ak pracujete platite daň z príjmov a tiež za vas primátor nepríde do roboty. Napriek tomu však väčšina miest stavia pre psov napr. vybehy. Mesto je povinne tiež zabezpečiť kontajnery na psie vykali. Na druhej strane mesto nie je povinne zabezpečiť kontajneri na vykali korytnačiek alebo papagájov. Tiež som sa nestretol s tým že by existoval výbeh pre korytnačky alebo rybycky. Čiže dane sa platia aby malo mesto alebo štát z čoho financovať svoje aktivity. A každá daň je svojim spôsobom nezmyselná. Preco platí daň z motorových vozidiel iba podnikatel? Prečo existuje daň zo straty? Prečo platite daň z pridanej hodnoty?... A z ktorej dane by sa mal platiť zamestnanec na mestskom urade?
    Naposledy upravil jakubzemko : 14.07.16 at 15:13

    Hlasovalo 5 pouzivatelov

    Užitočné (5)
    Oliwa, ivka70, Katy a R, taiko, Ing. Ľubomír Janoška
    5

    arizona je offline (nepripojený) arizona

    arizona
    Pekne sa to cita, ze dane za psa sa pouzivaju na "čistenie verejneho priestranstva, za odpadkové koše, za sáčky ku košom,vybehy a pod."

    Ale je to naozaj tak? Mozno zopar velkych miest ma uz zopar smetiakov, ci stojanov na sacky. Ale su to skor vynimky. Nehovoriac o dedinach,kde majitelia psov mozu len snivat...

    Tuto dan by asi psickari radi zaplatili, keby naozaj mesta zabezpecili aspon nejake parciky na vybeh,ci zakladne veci ako su sacky a odpadkove kose.

    Prikladam foto,kde vidiet, ze dan za psa sa naozaj psickarom vrati v podobe velkeho pekneho parku,kde sa ludia mozu poprechadzat,sadnut na lavicky,psikovia sa mozu do sytosti vybehat s inymi psikmi a pitna voda a sacky su uplnou samozrejmostou... a mesto nema ziadne ine starosti s upratovanim vykalov,lebo majitelia psikov si priestory udrzuju v cistote samy.
    P9270022.JPG  
    P9270025.JPG  
    P9270016.JPG  
    1/1

    Hlasovalo 5 pouzivatelov

    Užitočné (5)
    Kabaka123, wirgi, betka631, kopretinka, terezamaria
    5
    kopretinka toto určite nie je na Slovensku.....
    zk24 V petrzalke take mame. Este aj s nejakymi takymi prekazkami pre psa. I ked moj pew je taky posera ze len ked sa tam priblizime, uz stahuje chvost, a ja by som si rada sadla na lavicku

    http://psiparkpetrzalka.sk/?p=995

    zk24 je offline (nepripojený) zk24

    zk24
    Z dane za psa sa platí čistenie verejneho priestranstva, za odpadkové koše, za sáčky ku košom, apod...
    7 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    kopretinka dane za psa platím 30rokov......odpadkové koše a sáčky sú u nás....no.....3-4roky? Opilci,ktorí sa vyvracajú a vyčúrajú hocikde,rozkopú smetné koše,vylomia značky......tí narobia viac špiny.......
    zk24 Aj ja mam psa. U nas to ale ako tak funguje. Zasoby sackov ci na kosoch alebo si mozem vyzdvihnut na mestskom urade. Cistenie, mame nove kose a su tu aj vynehy pre psov velke. Uz zalezi od obce co s vybranymi peniazmi spravi. Ja platim 33e, mama na dedine plati 2e. Aj to je rozdiel
    Anika61 A prečo musím platiť aj ja,keď napr.moj psik nikdy nebol na verejnom priestranstve :-)...a celý svoj život strávil volne na pozemku za ktorý riadne odvadzam dane tak isto aj za kom.odpad platím...
    zk24 Je to dan z vlastnictva.., az bude mat 50% ludi macku, bude aj dan z macky. Dan z nehnutelnosti tiez nema velke opodstatnenie...
    Dav svätá pravda, kopretinka, viac bordelu narobí človek ako pes. Hlavne ak má pána, ktorý sa zohne a po psovi uprace
    kopretinka spomenula som si na túto debatu dnes ráno o pol jednej,keď tu hulákali a rozbíjali fľaše....
    fortunka Ano ak ma pana co uprace.. ale kolko ich uprace?? U nas sa staci prejst a dovolim si povedat ze nikto. Zakazy vencenia psov na detskom ihrisku napr. sa tiez nerespektuju... ale to napr. zakazuju, ale aby sa piesok zakryl, lebo tam chodia macky to uz nie no neoplati sa nad tymto vzrusovat.. je to dan ako kazda ina... ale zase netreba tvrdit ze psicari su vzorny, ze kazdy to zaplati, kazdy sa o psa stara a nebodaj uprace po nom.
      zbaliť

    Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

    Žabinka
    toto je jedna z tých otázok, na ktoré nenájdeš rozumnú odpoveď.. a tak sa tým ani nezaoberaj.. kedysi som si tiež myslela, že platením za psíka sa vybudujú priestranstvá na venčenie, tak isto sa zvýsi čistota verejných priestranstiev, a tak.. keď začali osádzať koše na psie exkrementy, zdalo sa mi to super.. ale moje ilúzie čoskoro vyprchali.. keď sa vysýpajú koše, berú to zaradom, psie, obyčajné, do jedného vozidla.. načo to bolo dobré, tieto psie koše, len aby sa niekto nabalil na zákazke.. venčenie psa, problém, skoro všade je zákaz vodenia psov.. mestá majú poplatky určené od buka-do buka, tomu tiež nerozumiem, či v Bratislave sú psíky iné ako v Látkach? na hlavu postavené.. náš pes je banskoštiavničan, bola som ho tam osobne prihlásiť na pobyt.. prečo by som mala za psa platiť 50€ v byte, keď môžem 6,50€ v dome v BŠ? či je psica tam alebo tam, robí všetko rovnako.. ale v BŠ za lacnejšie.. keby som ju prihlásila doma za 50€, nič navyše, žiadny bonus k tomu nebude mať..

    Hlasovalo 5 pouzivatelov

    Užitočné (4)
    wirgi, betka631, kopretinka, truch
    Neužitočné (1)
    3
    lujza.j Zabka.....tu by ta hned bonzli......za psa sa plati od 1/2 roka zivota....ale prihlasit hned pri kupe....ja som,ze az od pol roka....bonzla ma suseda z prizemia robila tam vratnicku....doslo mi predvolanie.....
    Žabinka aj nám prišlo oznámenie, že neplatíme daň za psa.. napísala som oznámenie, že pes je evidovaný v BŠ, kde zaňho aj platím poplatok, číslo známky, a hotovo.. ale niet nad dobrých susedov.. nás "oznámil" predseda spoločenstva, lebo mu prišlo nariadenie nahlásiť psov v dome.. ale on nevedel, že náš je banskoštiavničan, už vie.. zatiaľ je pokoj..
    Ing. Ľubomír Janoška
    logo
    Fair Mind s. r. o.
    Každý mocenský orgán sa chce prezentovať tým, že niečo financuje. Na to potrebuje peniaze, ktoré zoberie nám.

    jslancik je offline (nepripojený) jslancik

    bez servítky jslancik
    rozumnú odpoveď na "rozumnú" otázku? skús si zodpovedať iné otázky. napr. prečo má platiť niekto daň za svoj dom stojaci na svojom pozemku. veď si ho musí sám kosiť, sám udržiavať, sám všetko.
    prečo mám platiť daň z príjmu? veď som si to predsa musel sám zarobiť.
    Atď.
    Daň sa skrátka platí z toho, čo máš. Nemaj nič, neplatíš nič (ale nechci využívať nič, čo nie je výhradne tvoje). Niekedy za tie peniaze niečo (priamo) dostaneš, niekedy sa to "rozpustí" v štátnom či obecnom rozpočte a minie tak, že nevieš, na čo tvoje dane išli. Nezabúdaj, že využívaš toho dosť, čo nie je tvoje, a bolo to zaplatené napr. z daní.

    Hlasovalo 4 pouzivatelov

    Užitočné (3)
    Ing. Ľubomír Janoška, Oliwa, afrikánka
    Komentár, nie odpoveď (1)
    2

    Terezia13 je offline (nepripojený) Terezia13

    Terezia13
    pozri zákon 582
    Zákon č. 582/2004 Z. z.
    o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady
    a drobné stavebné odpady

    Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:
    PRVÁ ČASŤ
    § 1
    Predmet úpravy
    Týmto zákonom sa ustanovujú miestne dane a miestny poplatok za kom
    unálne odpady a drobné stavebné
    odpady.
    § 2
    Druhy miestnych daní
    (1) Miestnymi daňami, ktoré môže ukladať obec, sú:
    a) daň z nehnuteľností,
    b) daň za psa,
    c) daň za užívanie verejného priestranstva,
    d) daň za ubytovanie,
    e) daň za predajné automaty,
    f) daň za nevýherné hracie prístroje,
    g) daň za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta,
    h) daň za jadrové zariadenie.
    je to jednoducho daň a s tým nič neurobíš

    vicktor je offline (nepripojený) vicktor

    ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac vicktor
    Aby v meste nebolo viac psov ako ludi.
    Dokedy chybali kose na vykaly, vsetko ostavalo na chodnikocha travnikoch. Teraz uz len polovica. Hady a rybicky verejne priestory neznecistuju, ani neobtazuju susedov hlasnym brechotom.
    Je to naozaj dan? Alebo poplatok?
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    lujza.j Hmm....by som dala daň fetakom,fajcarom a ostatku ...co znecistuju travnik....svojou "produkciou"....hovno mojeho psa sa "zrecykluje" casom....ale fajnovo sa napicnut na fetacku striekacku....hmmm...aka "mnamka"
    nie hovna po mojom druhom psovi nezbieram....
    fajn...ked do mna drzkuje fajčár...ked sa ho pytam kam da spak kuka na mna jak puko....na blizku ziadny koš asi ho sežere alebo da do vacku?!
    vicktor - fetaci a fajciari nie su registrovani na rozdiel od ludi a psov, ale inak suhlasim, dovod by bol
    - naozaj nezbieras? mas deti? mozno by niektore rado ochutnalo, ale staci prist domov do uzavreteho priestoru a hned zistis ze si do niecoho stupila
    lujza.j Prveho psa som kupila 2003 poctivo som zbierala .....kazdy kukal jak puko co robim...sacky /mč este nemali stojany...aj teraz prazdne/boli pri dverach odtrhlo sa....vencim mimo ihrisk...nie ludom pod oknami....psa mam evidovaneho u seba doma poctivo cvakam 40e...kolko %je tam kde v skutocnosti byva...evidovane kade tade po dedinach...kde par e sa plati..napriklad...psa vencim s kosikom .....ani jedneho psa nestratnem s nahubkom.....
      zbaliť

    evuš je offline (nepripojený) evuš

    evuš
    Daň sa platí podľa VZN daného mesta, či obce, nie podľa toho, či je v dome alebo byte... no, v našom štáte platíme veľa nezmyselných daní a poplatkov....
    Dav Daň - podľa VZN u nás je iné v byte a iné v dome, ale aspoň máme koše. Pre sáčky si chodíme na mesto. Ja nie, lebo pes je prihlásený u dcéry na dedine. A ešte máme útulok, ako jedno z prvých miest. Máme aj psí cintorín, ale ten neviem, či je dotovaný mestom, alebo je to súkromný projekt

    bubkoch je offline (nepripojený) bubkoch

    bubkoch
    napr. preto ze zasieras verejne priestranstvo ...
    rybicky korytnacky ani hady nevodis na mestsku zelen curať, sliepky ani prasata tiež nešpacirujes po meste ...
    dan za psa nema sluzit na budovanie neviem coho, to su len keci, dan ma predovsetkym REGULACNU funkciu ale zjavne je este stale neprimerane nizka lebo cele sidliska su doslova zamorene psami a psickarmi ...
    vybehy ? kto by so psom chodil 2km aby sa vykadil, najlepsie je hned pri vchode pod stromom hned ako vylezie z vytahu ...
    psy do bytov na sidliskach NEPATRIA

    Hlasovalo 8 pouzivatelov

    Užitočné (3)
    tronik, Oliwa, buchač
    Neužitočné (3)
    Nevhodné (2)
    -2
    Príspevok zbalený
    spam

    Hlasovalo 6 pouzivatelov

    Užitočné (1)
    korela
    Neužitočné (1)
    Nevhodné (4)
    -4
    kopretinka zasa trepeš......čože to bolo v 1998? Ja som sa v novembri toho roku vydávala,a nikto na tribúny neliezol.A daň za psa som platila aj predtým.
    kopretinka 17.02.17 13:45 priradil do Porady
    kopretinka 14.07.16 21:22 odstránil(a) z Porady

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.