Zavrieť

Porady

vrátenie fin. výpomoci - limit

Ak mám v pokladni veľký zostatok 25000,- môžem dať vrátenie finančnej výpomoci spoločníka 17000,- naraz z pokladne? Mám v súvahe na účte 365 17000,- a týmto by som to vyrovnala, len či môžem z pokladne jednorazovo vrátiť túto čiastku?
Netýka sa to obmedzenia platieb v hotovosti ? Resp. môžem v mesiaci na viac krát vrátiť max. 5000,-€?
Ďakujem pekne.
----
Resp. môžem dať priamo z banky pri výbere vrátenie fin. výpomoci spoločníkovi takú sumu?
Naposledy upravil maped : 20.07.16 at 07:23
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Consultix je offline (nepripojený) Consultix

    Consultix
    To, ci pri vrateni pozicky poskytnutej spolocnikom je splnena podmienka urcena zakonom o obmedzeni platieb hotovosti treba treba zistovat pri vzniku pohladavky. Ak totiz vraciam spolocnikovi pozicku, ktorej vyska bude do 5000 EUR, tak mozem aj v hotovosti. Ak teda potrebujem vratit 17 tisic, tak v hotovosti mozem len ak su to aspon 4 pozicky napr 3*4500 + 3500. Ale ani v tomto pripade by som to pre prehladnost nedaval na jeden pokladnicny doklad, ale kazdu zmluvu by som vyplatil samostatnym dokladom. Samozrejme by k tomu mali byt zmluvy na prislusne sumy!
    Vratit viackrat 5000 z jednej pozicky nie je mozne, nakolko sa riadime objemom zmluvneho vztahu a nie parcialnou sumou pri vyplateni.

    Vratenie z banky je bezproblemove, nakolko neriesime zakon o obmedzeni platieb v hotovosti.

    V obidvoch pripadoch ale nezabudnut na ustanovienia o krize!

    a_je_to je offline (nepripojený) a_je_to

    a_je_to
    Veľmi stručnú odpoveď by som formuloval asi tak, že ... nemôžeš vyplatiť pôžičku 17 tis. Eur v hotovosti. Ani naraz, ani po častiach. Áno, týkalo by sa to flagrantne obmedzenia platieb v hotovosti. Opísaná otázka je presne jeden z prípadov, voči ktorým bol prijatý zákon o obmedzení platieb v hotovosti.
    Ale ak vec má naozaj opísanú podobu, tak existuje ľahký spôsob, ktorý nie je porušením zákona. Ak spoločník nemá svoj bankový účet, domnievam sa, že pre zadosťučinenie zákonu, stačí vložiť tých 17 tis. z pokladne na bežný účet firmy. Následne vypísať šek na meno spoločníka, pre vyplatenie 17 tis. do rúk. Výber zaúčtovať priamo na 365/221. Operácie na bankový účet a z bankového účtu z pohľadu tohto zákona nie sú obmedzené žiadnou sumou, bez ohľadu na ich účel. Neviem, aké obmedzenia má k tomuto banka. Možno musí prípad niekde hlásiť, alebo vyplatiť na viackrát po menších sumách. Určite taký výber treba hlásiť vopred, kvôli príprave hotovosti pri priehradke, s tým mám skúsenosť vo VUB. To treba zistiť priamo v banke, ale ako celok musí prejsť.
    Ak však ide iba o fiktívne vysporiadanie účtovného prípadu bez peňazí, tak je to dosť problém. Viac je tu : https://www.financnasprava.sk/sk/pod...by-v-hotovosti. Nejaká zmena a opatrenie v súvislosti s touto problematikou bola aj v Obch. zákonníku, ale ... momentálne narýchlo ju neviem nájsť. Možno niekto pripomenie, alebo ... neskôr.

    vrátenie fin. výpomoci - limit

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.