Zavrieť

Porady

Povinnost registracie na danovom urade pri poskytnuti bytu vlastnej rodine

Potrebujem poradit od "daňováka" či je povinnosť prihlásiť sa na danovom urade ak som v mojom druhom byte nechal byvat svoju svagrinu s detmi a platia iba poplatky - naklady na byt bez toho aby som mal z toho akykolvek zisk. ziadnu dohodu o prenajme nemame - dohodli sme sa iba ustne.

.... Ak ano -........ je rozdiel ak by som nechal byvat svagrinu v tomto byte bez toho aby cokolvek uhradzala - cize by som vsetko platil ja.

DOPLNENIE: na radu clena porady som si nastudoval Zmluvu o vypozicke (ktora moze byt aj ustna)
Naposledy upravil dmc : 16.09.16 at 12:21
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    Katy a R ale on sa pýta - že či je treba vôbec registrácia či vôbec ide o prenájom
    Tweety áno, tam je uvedené, že ak sú z toho príjmy, takže logicky ak nie sú, nie je ani tá registrácia potrebná

    Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

    Katy a R
    Rozhodni sa sám - tuto ti pripnem - staršiu diskusiu, možno pomôže. (je tam aj spomínaný "studený nájom"
    https://www.google.sk/url?sa=t&rct=j...mTINQXQ6DObASA
    moja dcéra tiež býva v našom byte ... sama si platí služby Službytu . ja to neberiem ako prenájom. Nie som registrovaná na DU.
    Inak nájomná zmluva nemusí byť písomná - a ak by si sa rozhodol pre registráciu - tak vlastne by ti daň nemusela výjsť žiadna
    6 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    dmc ono ja som sa rozhodol ze sa nepotrebujem....ale pracovnici NBU su nazoru ze musim byt aspon registrovany na danovom urade - co ja pricipialne odmietam
    Katy a R a čo - voľakto ťa bonzol? či nemchápem?
    dmc nie - nie. Obnovujem si bezpecnostnu previerku a kedze vlastnim viacero nehnutelnosti a nemam priznany ziaden prijem z najmu (naozaj tam byva rodina za ciste naklady na energie) tak som musel vysvetlovat a ziadaju odomna aby som sa registroval na danovom - hoc som im vysvetloval ze najomnu zmluvu nemam a je to moja blizka rodina.
    Katy a R lepšie by bolo, keby si tá rodina všetko platila sama a nešlo by o nájom. Ale nič hrozné sa nestane, ak sa aj registruješ (ak inak to nepôjde kvôli tej previerke, ) ....Nájomná zmluva nemusí byť písomná. a na druhej strane - možno aj istejšie ? Nikdy nevieš, aj v rodine sa všeličo môže vyskytnúť)
    dmc ja sa nechcem registrovat z principu (predstav si ze do jednej izby ti pride byvat tvoja chora mama a bude tam rok a niekto bude chciet aby si sa registrovala na danovom ze jej vlastne prenajimas izbu....absurdne.... proti nezmyslom treba bojovat).......... ale nasiel som vzor..ktory potvrdzuje ze to nieje prijem ...aj ked...dvaja danovaci - 3 rozne nazory https://www.employment.gov.sk/files/...etku-statu.pdf - vdaka za reakcie
    Katy a R áno - v tom linku čo som priložila je hneď v úvode uvedená takáto zmluva
      zbaliť

    vicktor je offline (nepripojený) vicktor

    ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac vicktor
    No super, toto ma ani nenapadlo. Tiez sme sa s manzelkou osamostatnili a v starom byte ostal syn. Vsetky naklady (trvalaky a pod) idu nadalej z mojho uctu a on mi potom refunduje - akoze zarabam?
    Mozem sa odteraz povazovat za uspesneho podnikatela ktory nema jedinu pohladavku v omeskani?
    12 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Žabinka no aké milé, že sme sa s manželkou osamostatnili..
    vicktor Ved aj ty sa mozes, to bude veselosti
    Žabinka veď čoskoro, snáď.. už len poslednú cicušku dopiplať..
    dmc podla obcianskeho zakona §663 ide o vypozicku a podla danoveho -to co ti plati syn mas priznat v danovom priznani ako prijem ....ale nemusis sa registrovat na danovom ...parada ze.........takze tak..... celkom pekne vysvetlene tu: http://www.etrend.sk/financie/vypozi...e-vydavky.html
    vicktor Dakujem za link, a potvrdzujem parada, ale absurdna.
    Inak v clanku sa pise o ZMLUVE, co v mojom pripade neexistuje. Mozem vyhlasit, ze syn nie je ani "vypozicnik", ani najomca, proste zije v mojom byte. Ze mi posiela nejake peniaze? Je to dar/odplata za vychovu. Alebo je marnotratnik a odklada si u mna peniaze ktore by inak minul.
    Az pojde do tuheho, este nieco vymyslim.
    dmc V tmto pripade aj ustna zmluva je zmluva. Odplata za vychovu je taky isty prijem rad by som vedel kolko "vypozicnikov" to prizna v danovom priznani.
    Žabinka ale veď hádam tam má trvalý pobyt od narodenia, alebo odkedy tam žil aj s vami.. tak to sa snáď berie inak, ako keď je cudzí nájomca.. ja by som to v takom prípade nikde nehlásila ani nepriznávala..
    dmc Myslim ze trvaly pobyt ma dnes iba evidencny charakter. Podla informacii co mam (aj z clanku) sa to nepovazuje za prijem iba vtedy- ked vsetky platby (energie, zalohove platby) plati priamo ten co tam byva (ten co ma byt "vypozicany"

    ....Alebo potom neprimat od neho prevod na ucet.....ale iba "cash"..... a tvarit sa ze tam dotycny byva zadarmo..... ze mas silne socialne citenie
    Žabinka no ale tie platby sa dajú ošetriť aby to bolo správne z každého pohľadu..
    Katy a R Viktor, veď sa neplaš - ja som tiež dcére požičala byt bez písomnej zmluvy - len ústne!
    aj keď človek už si nemôže byť ničím istý v dnešnej dobe - lebo minule som si otvárala vchod kľúčami - a nejaký sused (mne neznámy) - ževraj som cudzia, akoto, že mám kľúče? ... terazky čakám, že či sa aj mne neohlásia z DU ? Eešte šťastie, že mi netreba nejakú previerku, ako zadávateľovi .... tam už asi kontrolujú "všeličo" ?
    Žabinka veru tak, niet nad dobrého suseda..
    vicktor Zabka, nema tam trvaly pobyt, ani nikdy nemal.
    Katka, zatial sa neplasim. a uz sa odtial pobral.
    dmc, ze vraj iba cash? vsak moze platby posielat mazelke akoze za nic (dary medzi blizkymi pribuznymi nepodliehaju dani) - byt som zdedil po rodicoch, manzelka nie je vlastnickou.
    Neraz mi manzelka povedala daj mi nejake mince na kavu do kavomatu - vari to ma zdanovat?
      zbaliť

    avalik je offline (nepripojený) avalik

    avalik
    dmc (16.09.16 14:00) nie - nie. Obnovujem si bezpecnostnu previerku a kedze vlastnim viacero nehnutelnosti a nemam priznany ziaden prijem z najmu (naozaj tam byva rodina za ciste naklady na energie) tak som musel vysvetlovat a ziadaju odomna aby som sa registroval na danovom - hoc som im vysvetloval ze najomnu zmluvu nemam a je to moja blizka rodina.

    Na tvojom mieste, by som sa ich opytala, podla ktoreho zakona si povinny prenajimat svoje nehnutelnosti, ktory zakon ti zakazuje bezplatne vypozicat svoj majetok inej osobe a zvlast ked ide o rodinu. Ak chcu zistit, ci hovoris pravdu, predsa mozu - a robia miestne previerky, maju moznost ziskat info z banky a aj operativnou cinnostou mozu overit to co uvadzas v dotazniku. Nemaju pravo ta nutit niekde sa registrovat, mozu len vyhodnotit tebou poskytnute informacie a podla nich rozhodnut.

    Povinnost registracie na danovom urade pri poskytnuti bytu vlastnej rodine

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.