Zavrieť

Porady

Fakturácia služby poskytnutej cez Upwork.com

Dobrý deň,

chcem sa spýtať, ako je to s fakturáciou, ak som ja (SZČO, neplatca DPH, registrovaný podľa paragrafu 7a) poskytol službu odberateľovi cez portál upwork.com (niečo podobné ako napr. freelancer.com). Mojim priamym odberateľom je teda prevádzkovateľ služby upwork.com so sídlom v USA.

Ak som správne pochopil, upwork priamo faktúru nepotrebuje, peniaze pošle priamo na účet alebo na Paypal. No predpokladám, že ja nejakú faktúru vystaviť musím.

Chcem sa spýtať, či ju mám vystaviť bez DPH alebo s DPH, predpokladám, že bez DPH, keďže platcom nie som. Ale čo potom s DPH, musím to ja nejako nahlásiť štátu, že som poskytol službu firme do USA? Treba to dať do nejakého výkazu alebo prípadne daňového priznania?

Ja to chápem tak, že len vystavím faktúru, v sume bez DPH a nikomu ju neposielam a to je celé. Len sa chcem uistiť, či to nie je trochu zložitejšie...

Pre info, niečo k tomu, ako Upwork pracuje s VAT sa dá nájsť tu: https://support.upwork.com/hc/en-us/...1592391105d240
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    KloferHladny je offline (nepripojený) KloferHladny

    KloferHladny
    Upwork je sprostredkovateľ biznisu, za ktorý požaduje poplatok. Súčasne tam nájdeš klientov z celého sveta od ktorých budeš požadovať platby. V zmysle Zákona o DPH ide o elektronicky dodávané služby. Ak túto službu dodáš niekomu v EÚ - ide o službu s miestom dodania v EÚ (podáš súhrnný výkaz). Ak službu dodáš niekomu z 3. krajiny (USA), táto nie je predmetom slovenskej DPH. Upwork bude za sprostredkovanie biznisu požadovať odplatu. Ak sa zaregistruješ ako platca DPH (uvedieš svoje IČ DPH), potom Ti budú fakturovať s prenosom DPH (bez DPH). Inak ti budú fakturovať cenu vrátane DPH (pravdepodobne sú registrovaný pre osobitnú úpravu § 68, §68a)
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    peter98756 "Ak sa zaregistruješ ako platca DPH (uvedieš svoje IČ DPH), potom Ti budú fakturovať s prenosom DPH (bez DPH)."

    toto mám ako chápať? Znamená to, že budem ja musieť to DPH doplatiť? Alebo nič nedoplácam, len jednoducho vystavím faktúru bez DPH a to je celé?
    KloferHladny hej, cez daňové priznanie budeš doplácať DPH z ich provízie, lebo nie si "platiteľ" podľa § 4 ale iba "zdaniteľná osoba"
    peter98756 A keby som im tam neposkytol IČ DPH, stále budem musieť platiť DPH? Alebo to v tomto prípade bude tak, že si DPH stiahnu už oni?
    KloferHladny Tak Ti DPH vyfakturujú oni (ak to objednáš/dodáš ako nepodnikateľ)
      zbaliť

    Fakturácia služby poskytnutej cez Upwork.com

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.