Zavrieť

Porady

Auto a PHM 80%

Ja by som sa chcel spýtať, mám tu pár nejasností. Som živnostník prvý rok, nie som platca DPH. 10/2015 som si kúpil staršie auto na sukromnu osobu (mňa) nie na IČO. Auto používam na súkromne účely ale aj na podnikanie. tento rok 2016 by som chcel si uplatniť 80%z PHM (bločky mám)+ nahradu 0,183€/km len nie je mi jasné že ja som nikde na začiatku roka 2016 neprihlasoval auto na žiadny úrad kde by mali pojem o mojich kilometroch , že napr. v januari 2016 malo nabehané 200 000 km a na konci roka bude mat 220 000 km.... ako budú vedieť kolko kilometrov som reálne prešiel za rok ked som to nikde nenahlasoval ? viem že potom v januari zaplatim cestnu daň a možem si uplatnit PHM 80% + cestnu nahradu 0,183€/km . Otazka zostava ako zistia kolko km som presiel za rok za ktoré si môžem uplatniť bločky za PHM ? či to bolo 20 000 km alebo 40 000 km ? toto mi nie je jasné, a neukameňujte ma keďže sa ešte len v tom začínam orientovať a som nový, v prípade chyby ma opravte nech viem ako to je . Ďakujem za odpovede
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    jakubzemko je offline (nepripojený) jakubzemko

    jakubzemko
    Kilometre zistia pri kontrole - máte si ich interne zaznamenať. Ak si uplatňujete 80% PHM do nákladov, auto musíte mať v obchodnom majetku a nemôžete si uplatniť základnú kilometrovú náhradu 0,183€/km, pretože ak máte auto v obchodnom majetku tak namiesto základnej kilometrovej náhrady si uplatňujete odpisy (Auto sa vkladá do obchodného majetku zaznamenaním v účtovníctve alebo daňovej evidencii a neprepisuje sa na IČO). Ak nechcete mať auto v obchodnom majetku tak si uplatňujete 50% nákladov na spotrebované pohonné látky. Základnú kilometrovú náhradu a náhradu za spotrebované látky si uplatníte iba ak vediete evidenciu jázd a nemáte auto zaradené v majetku. To len tak zbežne.

    nmoncsi7 je offline (nepripojený) nmoncsi7

    nmoncsi7
    Áno, je to tak ako píšeš, ale ešte k tomu by som pridala: "Daňovník môže uplatniť výdavky vo forme paušálnych výdavkov do výšky 80 % z celkového preukázateľného nákupu pohonných látok za príslušné zdaňovacie obdobie primeraného počtu najazdených kilometrov podľa stavu tachometra na začiatku a na konci príslušného zdaňovacieho obdobia."

    Takže musíš mať informáciu (stači to na papieri) o stavu tachometra keď si začal uplatniť paušál 80%z PHM (napr. keď si začal auto používať na podnikanie od 01.10.2016, tak stav tachometra k tomuto dátumu) a ked budeš auto používať celí rok na podnikanie tak k dátumu 31.12.2016 zaše odpíšeš stav tachometra-a rozdiel je počet najazdených kilometrov.
    Aspoň ja som to tak pochopila...

    Ale je to iba v prípade že auto používaš iba na podnikanie...keď napr.v 50% používaš aj na súkromé účeli tak môžeš uplatniť do daňových výdavkov výdavky na PHL maximálne do výšky 50%.
    Naposledy upravil nmoncsi7 : 29.09.16 at 08:11

    Miroslav je offline (nepripojený) Miroslav

    Miroslav
    Netreba si pliesť súkromné auto používané na účely podnikania a auto zaradené do majetku firmy. U súkromného si účtujete základnú náhradu plus PHM podľa TP a doloženej ceny PHM. U vozidla v majetku firmy si môžete uplatniť 80% z PHM, ktoré ste nakúpili, alebo aj 100%, ale potom treba písať knihu jázd. Váš je ten prvý prípad.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.