Zavrieť

Porady

Môže dediť cudzia osoba

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či je možné, aby cudzia osoba, ktorá príde za starým človekom do nemocnice špekulovala s dedičstvom. Jedna pani nám pomáhala mamičku opatrovať, na pár hodín denne, lebo sme sa nemohli vystriedať všetci aj v noci, aj cez deň. Matka je momentálne v nemocnici a aj keď s ňou nebola spokojná, pani začala zrazu za ňou chodiť na návštevu. Nemá dôvod, spoluprácu sme ukončili, ani mamina ju nemala rada, niečo sa tam stalo, ale nevieme, čo, raz ju vyhodila. Sme 3 súrodenci, byt je mamin, nešpekulovali sme s darovaním, ani s prepisom, kým žije, je predsa jej. Môže ju tá osoba nejakým spôsobom pripraviť o byt? Ďakujem za odpoveď.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    Ak nechcete mamu zbaviť spôsobilosti na právne úkony, zaobstarajte si aspoň lekárske potvrdenie, že trpí duševnými poruchami (aj keď nie trvale). Ak potom urobí právny úkon, môžete dokázať jeho absolútnu neplatnosť.

    občiansky zákonník
    § 38
    (1) Neplatný je právny úkon, pokiaľ ten, kto ho urobil, nemá spôsobilosť na právne úkony.
    (2) Takisto je neplatný právny úkon osoby konajúcej v duševnej poruche, ktorá ju robí na tento právny úkon neschopnou.

    Hlasovalo 6 pouzivatelov

    Užitočné (6)
    afrikánka, Oliwa, Anik, Tweety, arizona, Valcake
    6
    henrieta3 dakujem za vsetky rady, ano, je to tak, povieme neotvaraj, nezdvihaj pevnu linku, ma mobil a cez telefon jej nutili rozne nakupy. Manipulacia so starymi ludmi je asi lahka.
    afrikánka henrieta3, odporúčam ti do pozornosti horeuvedenú odpoveď - § 38, (2).....staršie dámy v určitom veku vedia niekedy spôsobiť rodine veľké problémy a nemusí ísť len o nežiadúcu opatrovateľku, ktorá ju chodí navštevovať. Môže sa dať podviesť hocikým, kto jej prisľúbi oporu a opateru, ktorú si ona svojim chovaním nepriamo už od vás detí vyžaduje. Niekedy je ťažké rozpoznať či ide o ľahšiu mentálnu poruchu, alebo je starý človek iba bezradný a osamotený.

    vicktor je offline (nepripojený) vicktor

    ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac vicktor
    Ano, je mozne ze dotycna osoba privedie matrikarku a podpisy overi.
    Ja som to "vyriesil" takto: mamin OP mam u seba, podomovi smejdi ju neoveria (inak byvame spolu).
    Ked bola v nemocnici, odovzdal som karticku poistenca, OP nie, ani ho nepytali.

    Rady ze vysvetlite mame nech osobe povie ... HAHAHA. Aj ja som povedal mame nech NIKOMU neotvori. Stacilo zaklopat a mama otvorila so slovami "dobry den, ale ja nikomu nemam otvarat". Jednalo sa o balkonove dvere veduce na terasu. Obycajnu klucku som vymenil za zamykaciu, uz sa neda otocit.

    Martuk je offline (nepripojený) Martuk

    omylný človek, ktorý sa rád nechá poučiť a občas má aj svojský pohľad na vec :-D ...viac Martuk
    ak je tvoja mama svojprávna, tak táto osoba, o ktorej píšeš, ju môže nejako ukecať alebo jej môže dať podstrčiť na podpis papier, na ktorom bude vidieť len miesto podpisu a zrazu je podpísaná darovacia zmluva a ste bez bytu. Skúste požiadať personál nemocnice, aby ju za ňou nepúšťali, viem, že tento nápad je ťažko realizovateľný a asi ani nie úplne košer, ale nič iné ma nenapadá.
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Martuk ešte ma napadlo, že by nemuselo byť zlé skočiť za nejakým právnikom a popýtať sa na rady a možnosti, predsalen právnici lepšie poznajú právo ako také a možno sa ti dostane nejakej dobrej rady.
    henrieta3 Každý povie, prepíšte si byt na vás, nebudem tam teraz brať notára, pokiaľ žije, je to jej byt, panej som to vysvetlila, ale nemám z nej dobrý pocit, keď sa tam za ňou vybrala.
    Mária27 Pri prevode bytu zmluvou by musel byť podpis úradne osvedčený. Závet bez svedkov by musel byť napísaný vlastnoručne aj s dátumom podpisu.
    henrieta3 no, keď už ide o to, notára vezme so sebou, vlastnoručne to nenapíše, ale kto to preskúma?
      zbaliť

    Tweety je offline (nepripojený) Tweety

    Tweety
    Môže, dnes je kadejakých manipulátorov, ktorí by ľahko nekalou cestou prišli k majetku, habadej. Môže ju napr. zmanipulovať tak, že jej daruje byt predá a tým pádom, už do dedičstva nepôjde.

    Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

    Oliwa
    S mamou ste sa o tom nerozprávali? Veď sa spýtajte jej, ak je to Vaše podozrenie také silné a jej zdravotný stav to dovolí...
    Prečo jej jednoducho nepovie, že ďakuje za návštevu, ale viac sa pani nemusí unúvať, že si to neželá a potrebuje pokoj?
    Pre istotu sa pozrite na www.katasterportal.sk, či je všetko ok...
    Či to nie sú nebodaj návštevy z vďačnosti... ale nebudem maľovať čerta na stenu... hoci ľudia sú dnes všelijakí...
    Naposledy upravil Oliwa : 26.10.16 at 09:53
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Žabinka oliw, nie každý je schopný povedať čo si myslí, a obzvlášť starší ľudia.. tí skôr majú tendenciu súhlasiť so všetkým predloženým.. skôr by som sa priklonila k verzii spolupráce s personálom oddelenia, plus komunikácia (ak je to nutné aj ostrejšia) s dotyčnou pani.. hlavne ak to skončilo ukončením spolupráce pre nespokojnosť.. tu už ňuchám z jej strany dáke zlo..
    henrieta3 ona raz vie, inokedy nevie, akože leží a včera som ju videla, že ide sama na wc, nebudeme predsa kvôli nej prepisovať byt
    Oliwa No ja práveže tej spolupráci s personálom oddelenia nedávam veľké/žiadne šance... Sestričky majú úplne iné starosti, ako identifikovať a odháňať od postelí pacientov potencionálnych cudzích dedičov... Nehovoriac o tom, že sa v službách striedajú a vešať to každej na nos... Aspoň budú mať čo rozoberať v sesterni... Tiež mi napadlo, nech si s ňou pohovoria deti... Ale pani môže povedať, že jej nemajú čo zakazovať, ak to neprekáža ich mame. Preto by to mala počuť od nej...
    henrieta3 ja som dcéra, vysvetlila som jej to, ale nemôžem tam byť každý deň, odpovedá tu aj právnik? neviem sa dobre orientovať v novej porade. Sama som bola v šoku, keď som sa dozvedela, že tam bola. Predsa nemôže niekto niečo také urobiť v súvislosti s právnym poriadkom. Ona dosť dobre nevie o sebe, ale ako kedy, niekedy sa aj trošku robí, že nevie.
    Oliwa Čo raz vie a inokedy nevie? Či jej niečo podpísala...?
    Tu sme rôzne profesie... taká "sebranka"...
    Ale áno, máš tu radu aj od právnika/čky...
    A v súvislosti s právnym ne/poriadkom sa na Slovensku dejú veci...! Odkiaľ si priletela ?
      zbaliť

    Môže dediť cudzia osoba

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.