Zavrieť

Porady

plánujem prejsť na paušálne výdavky, zánik daňovej povinnosti ?

Ak som doteraz o aute účtovala v JÚ, ale od nasledujúceho roka plánujem prejsť na paušálne výdavky, môžem správcovi dane oznámiť zánik daňovej povinnosti podľa § 8 ods. 6 zákona o DzMV?

V roku 2017 plánujem prejsť na paušálne výdavky, t. j. nebudem o aute účtovať, ani si uplatnovať výdavky súvisiace s jeho používaním. Rozumiem tomu správne, že stačí túto oznamovaciu povinnosť zaslať v termíne podania DP za rok 2017, t.j. do 31.01.2018 s dátumom zániku DP ku dňu 31.12.2016? Jedná sa o staršie auto SZČO zaradené do obchodného majetku. Je potrebné toto auto z obchodného majetku vyradiť k 31.12.2016?
Veľmi pekne ďakujem za všetky rady.
Naposledy upravil Mária27 : 08.01.17 at 08:57 Dôvod: dlhé
10 komentárov     zbaliť
veronikasad Auta už nebudú používané na podnikanie?
Natty No, poviem to takto, ak nebudem potrebovať do účtovníctva preukazovať skutočné výdavky súvisiace s používaním motorového vozidla, tak nevidím dôvod, prečo platiť daň za motorové vozidlo. Preradím ho z majetku do osobného užívania a z firemného auta bude súkromné. Bol by to problém riešiť to týmto spôsobom?
veronikasad Platenie dane z motorových.vozidiel nijako nesúvisí so spôsobom zdanenia. Aj za súkromné motorové.vozidlo, ak ho budeš naďalej používať na podnikanie, ju musíš naďalej platiť
Natty Rozumiem, to je zákon. Ale čo prax? Ako sa preukáže, či to auto používam ďalej na podnikanie alebo nie, keď tvrdím, že nie?
veronikasad No možno aj pri policajnej kontrole ak budeš prevážať nejaký tovar alebo zariadenie súvisiace s podnikanim
Natty Tak toto by ma ani vo sne nenapadlo. Darmo, skúsenejší = múdrejší. No, ale ak sa to auto prepíše na manželku, resp. inú osobu? Ide o to, že auto už dosluhuje a je predpoklad, že sa v budúcnosti kúpi iné a zaradí sa do podnikania. Bola by som veľmi zvedavá, koľkí to takto poctivo dodržiavajú. Lebo podľa môjho názoru na cestách jazdí kopec súkromných áut, ktoré sa využívajú aj na podnikateľskú činnosť...
veronikasad V akej oblasti podnikas?
mondes Ja by som to riešila takto. A myslím, že aj zadávateľke o to ide.

V r. 2017 auto naďalej využívať na pracovné cesty a odkladať si všetky bločky z prac. ciest a na konci roka, ak zistím, že tie príjmy sú nízke a budú mi stačiť paušálne výdavky, tak jednoducho spätne k 31.12.2016 oznámim zánik dane z MV a hotovo. Veď si môžem vybrať, či budem uplatňovať paušálne výdavky, alebo skutočné.
Orsz Ja by som to tak nekomplikovala Veronika nevidím naozaj problém vyradiť z podnikania auto a keď ho aj používa ako súkromné na firemné účely - policajti neriešia či je vo firme, ale či neurobí priestupok, a na druhej strane, zastávam názor, že pokiaľ na vozidlo neuplatňujem daňové výdavky - z vlastného rozhodnutia, napr. vo forme cesťákov, tak daňový úrad DMV naozaj nerieši Nekomplikujme si život
Stanka_2008 aj ja tak plánujem spraviť, za rok 2016 mi celkom postačujú 40% paušálne výdavky, nepotrebujem si na auto dokladovať náklady (a k tomu viesť aj Knihu jázd). Do konca januára 2017 by som auto odhlásil z Cestnej dane (k 31.12.2016). Ale je potrebné toto auto prepísať aj v technickom preukaze - z majiteľa ktorý je SZČO na majiteľa fyzickú osobu? Aby som ho kvôli uplatneniu nákladov v roku 2017 znova nemusel meniť majiteľa v OEV - i ked predpokladám, že za rok 2017 sa mi opäť oplatí si uplatniť paušálne výdavky, lebo už budú vo výške 60%.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    mondes je offline (nepripojený) mondes

    mondes
    Ak ho už nebudeš využívať v r.. 2017, tak ho môžeš vyradiť k 31.12.2016. A čo sa týka oznamovacej povinnosti áno, termín podania je do 31.1. 2018 s dátumom odhlásenia 31.12.2016.

    Hlasovalo 9 pouzivatelov

    Užitočné (9)
    Sarlotka, otázka, Tweety, Katarina, tina.mm, Janiela, promont maja, avalik, Orsz
    9
    Natty Napadla ma ešte jedna doplňujúca otázka, a síce, keď som teraz podávala DP k DzMV za rok 2016, mala som uviesť do r. 40 sumu vypočítanej predpokladanej dane na rok 2017, keď je predmetné vozidlo vyradené z obchodného majetku k 31.12.2016? Je pravda, že k 1.1.2017 teoreticky neviem, či si budem na auto uplatňovať výdavky v roku 2017, teda či budú splnené obe podmienky na ohlásenie zániku daňovej povinnosti. Veď ak je aj auto už preradené do súkromného používania, stále sa môžem rozhodnúť, či budem uplatňovať skutočne preukázateľné výdavky alebo výdavky % z príjmov. Takže som asi postupovala správne, keď som tam neuviedla 0,- € ? Prosím, odobrite mi túto moju úvahu, resp. ma opravte, ak sa mýlim. Ďakujem...

    martinr je offline (nepripojený) martinr

    martinr
    Podľa zákona 361/2014 Z. z. o dani z motorových vozidiel §8 ods. 6)
    Daňová povinnosť zaniká 31. decembra predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia, ak v zdaňovacom období neboli splnené rozhodujúce skutočnosti podľa § 2 ods. 1 a v tomto zdaňovacom období o vozidle nebolo účtované, vozidlo nebolo evidované v daňovej evidencii alebo neboli uplatňované výdavky spojené s používaním vozidla. Daňovník je povinný oznámiť správcovi dane túto skutočnosť v lehote do 31. januára po uplynutí zdaňovacieho obdobia.
    Čiže je bezpredmetné či sa auto používa, alebo nepoužíva na podnikanie. Rozhodujúce je či je zaradené v obchodnom majetku, či je v daňovej evidencii, alebo či boli uplatňované výdavky spojené s používaním vozidla. Ak nie, tak daňová povinnosť zaniká a nie že daňovník má možnosť, ale má dokonca povinnosť oznámiť toto správcovi dane.
    Ak si niekto uplatňuje paušálne výdavky, tak si neuplatňuje výdavky spojené s používaním vozidla a preto podľa §8 ods.6 daňová povinnosť zaniká. Inak povedané nie len že nemusíte platiť daň z motorových vozidiel, ale dokonca nesmiete :-) Tak sa tomu prosím nebráňte.
    Prikladám link na metodický pokyn:
    Metodický pokyn

    Evanka je offline (nepripojený) Evanka

    Evanka
    § 8 ods 6
    Daňová povinnosť zaniká 31. decembra predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia, ak v zdaňovacom období neboli splnené rozhodujúce skutočnosti podľa § 2 ods. 1 a v tomto zdaňovacom období o vozidle nebolo účtované, vozidlo nebolo evidované v daňovej evidencii alebo neboli uplatňované výdavky spojené s používaním vozidla. Daňovník je povinný oznámiť správcovi dane túto skutočnosť v lehote do 31. januára po uplynutí zdaňovacieho obdobia.
    § 2 ods. 1
    Predmetom dane je vozidlo, ktoré je evidované v Slovenskej republike a používa sa na podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť (ďalej len "podnikanie") v zdaňovacom období.

    Zo zákona teda vyplýva, že
    ak využíva daňovník automobil na podnikanie, je povinný podať DPz MV a daň uhradiť aj v prípade uplatňovania paušálnych výdavkov (do výdavkov je zahrnutá už v paušáli), teda bez ohľadu na spôsob uplatňovania výdavkov, pretože boli splnené skutočnosti podľa § 2 ods. 1.
    Túto povinnosť nemá iba v prípade, ak automobil skutočne na podnikanie nevyužíva. V zákone je to napísané jednoznačne.

    Doplnenie:
    Čítam znova zákon a vidím tam jednoznačne, kto je daňovníkom z MV a kedy daňová povinnosť zaniká. Odvolávate sa dokonca na usmernena z Finančnej správy v BB.
    Nedalo mi to a volala som na tu uvedené číslo 048/4317222. Pani ma usvedčila v správnosti mojej úvahy, ktorú som už napísala včera. Ak niekto využíva automobil na podnikanie, je tento predmetom dane z motorových vozidiel, bez ohľadu na spôsob uplatňovania výdavkov.
    Naposledy upravil Evanka : 29.01.17 at 18:09 Dôvod: Doplnenie
    8 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Stanka_2008 A ako dokážem, ze som ho na podnikanie použival alebo nie ?Tym, ze majitelom auta je zivnostnik, zapisany v OEV vozidla ? Ved ked si za rok 2016 uplatnim pausalne vydavky vo vyske 40%, nebudem uctovat naklady na auto (odpisy, phm, servis, poistka..) a tym padom nemusim viest knihu jazd. A ked nemam knihu jazd, ako by som auto pouzival na sukromne ucely, hoci je stale vedene na SZCO.
    Evanka Ja som iba písala, že ak využíva živnostník auto na podnikanie, je povinný uhradiť daň z MV, aj keď uplatňuje paušálne výdavky. To jednoznačne vyplýva zo zákona.
    tina.mm Volala som na Finančnú správu do BB a tam mi povedali, že ak uplatňujem paušálne výdavky v roku 2016, tým pádom neboli uplatňované výdavky spojené s používaním vozidla a mám oznámiť DÚ ukončenie DP v súvislosti s daňou z MV.
    Stanka_2008 no to je ako celá táto republika kedy sa teda má použiť § 8 ods 6 ? lebo ak auto používam na podnikanie, musím zaplatiť cestnú daň. Ak si nebudem viesť knihu jázd, nedokážem, že som auto použil na podnikanie, hoci som ako majiteľ vozidla v OEV zapísaný ako SZČO. Teda vtedy si nemôžem dať do nákladov 100% výdavky na auto. Ale ak si nevediem Knihu jázd, tým pádom som firemné auto použil na súkromné účely . A ked som ho použila na súkromné účely, nemusím platiť cestnú daň Počkám do zajtra, ešte niečo pohľadám na nete, možno hnonline... bavili sme sa o tom aj v robote, hned podla § 2 ods. 1 je totiž zrejmé, že by som daň zaplatiť mal. Nestihli sme auto prepísať skôr, nejak nám tento paragraf ušiel...
    Evanka Ktorýže paragraf hovorí, že ak uplatní daňovník paušálne výdavky, nemusí platiť daň z motorových vozidiel. Pri paušalnych výdavkoch neúčtuje o žiadnych výdavkoch. Že o aute neúčtuje ešte neznamená, že nemá povinnosť uhradiť daň. Povinnosť dane nevzniká iba ak o ňom neúčtuje z dôvodu, že motorové vozidlo nevyužíva na podnikanie.
    Stanka_2008 no ved toto - ako dokážem, že SZCO zapísaná v papieroch vozidla nepoužila celý rok vozidlo na podnikanie ?
    Natty Znenie zákona je jasné. Bez debaty. Každý aj tak pochopí, čo pochopiť chce...
    Takže, ak sa auto vyradí z obchodného majetku, aby nespĺňalo podmienku podľa § 2 ods. 1, ohlási sa na DÚ zánik povinnosti k DzMV. Je v tomto prípade potrebné ho aj previesť na inú osobu, keďže v techničáku je zapísaná ako vlastník vozidla firma (szčo)? Ale čo ak sa o rok rozhodnem, že toto auto chcem znova začať používať na podnikanie?! To budem stále robiť prepisy zo súkromnej osoby na szčo a opačne a preraďovať ho zo súkromného používania do podnikania a naopak, aby som skutočne preukázala, či ide o auto firemné alebo súkromné?!
    Stanka_2008 Ak ho prepises zo SZCO na sukromne, tak si mozes za rok 2017 upltnit pausal v podobe PHM. Akurat si asi aj v tom pripade treba viest Knihu jazd. Alebo ... Ta cestna dan je v rozpore s Danou z prijmu lebo ked si chcete uplatnit vsetky naklady na auto, musite zdokladovat, ze ste ho pouzili na podnikanie ak si neviete zdokladovat, ze ste auto pouzili na podnikanie, formou Knihy jazd, vyhodia vam vydavky na auto, lebo ked nemate KJ, ako by ste pouzili auto na sukromne ucely ale cestna dan ma inu filozofiu - ako majitel ste zapisana v OEV vozidla, tak pouzivate auto na podnikanie ak to je skutocne tak, automaticky by ste si mohli uplatnit 100% naklady na auto ved ho pouzivate na podnikanie
      zbaliť

    karakul je offline (nepripojený) karakul

    karakul
    čítam zadanie, čítam užitočné odpovede a som nejako zmätený...
    neviem čo znamená odpoveď, že "na autá, ktoré boli v obchodnom majetku, sa už paušál použiť nemôže"
    a neviem ani, z akého dôvodu chce zadávateľ otázky vyradiť auto - už ho nebudú používať na podnikanie ???

    lebo voľakedy platilo, že spôsob uplatňovania výdavkov v súlade s ustanovením zákona o dani z príjmov a to percentom z príjmov, nemá vplyv na povinnosť platenia dane z motorových vozidiel. Rozhodujúca je skutočnosť, či daňovník uplatňujúci si výdavky percentom z príjmov používa motorové vozidlo na podnikanie.

    takže ak chcú vyradiť auto len z dôvodu, že nebudú o ňom účtovať v účtovníctve, lebo si budú uplatňovať paušálne výdavky, tak to nie je dôvod zániku daňovej povinnosti... alebo mi unikla zmena?
    13 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    veronikasad Neunikla, súhlasím s tebou
    Natty karakul aj veronikasad, k poslednému odseku mám otázku, na aké prípady sa teda používa ustanovenie § 8 ods. 6 zák. o DzMV?
    karakul LEN MNE SA ZOZBRAZUJE POLOVICA DISKUSII K TEJTO TEME ALEBO VSETKYM ????

    Lebo nie je to poprvé, čo sa zapojím do témy, a potom o deň dva zistím, že časť príspevkov, na ktoré som reagoval, sa mi nezobrazuje (je vymazaná ???)...
    Potom si so svojou odpoveďou pripadám ako čudák... ja si zvyknem po takýchto skúsenostiach pre svoju potrebu vytlačiť obsah témy a uložiť ju... a došiel som na nezvyčajnú vec (nepríjemnú pre mazačov) ak si dáte zobraziť "Verzia pre tlač" tejto témy, zobrazia sa všetky príspevky, komenty, aj tie vytlačené... vďaka za túto funkcionalitu.
    veronikasad Dav svoju odpoveď vymazala a tým zmizli aj všetky komentáre pod ňou.
    veronikasad Karakul, akú máš skúsenost s kontrolami z DU z pohľadu platenia DzMV,zaujíma ich napr. prečo v jednom roku bolo motor.vozidlo vyuzivane na podnikanie a v ďalšom nie ?(typický príklad tejto témy). Ja som žiadnu kontrolu u pausalistu ešte nemala.
    karakul ... v tejto súvislosti žiadnu - robím iba právnické osoby
    veronikasad Ja robím účtovníctvo a DP živnostníkov viac ako 20 rokov
    karakul ... ale tu je citácia zo stanoviska DRSR - a myslím si, že v tomto smere sa nič nezmenilo:

    Stanovisko DR SR:
    Jednou z podmienok, aby vozidlo bolo predmetom dane z motorových vozidiel podľa § 84 ods. 1 zákona o miestnych daniach je používanie vozidla na podnikanie podľa § 2 Obchodného zákonníka alebo na činnosti, z ktorých plynúce príjmy sú predmetom dane z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov, v znení neskorších predpisov, napr. ide o príjmy z podnikania a príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Spôsob uplatňovania výdavkov v súlade s ustanovením § 6 ods. 10 zákona o dani z príjmov a to percentom z príjmov, nemá vplyv na povinnosť platenia dane z motorových vozidiel. Rozhodujúca je skutočnosť, či daňovník uplatňujúci si výdavky percentom z príjmov používa motorové vozidlo na podnikanie.

    http://poradna.hnonline.sk/otazka/mo...n#.WHDCKLm1Qng
    veronikasad Zákon mi je jasný, len Orsz na mňa " vybehla", že to moc komplikujem. Tak som sa pýtala, či to DU pri kontrolách zaujíma.
    karakul Veronika, ak tu na Porade sa niekto snaží držať litery zákony, dosť často zlízne... voľakedy to na Porade nebolo možné... teraz už aj vážení poraďáci mažú (ale k tomu asi treba moderátorské práva...)
    Katy a R vieš - problém je trošku v zadaní otázky ... veď dobre vieš, že "paušálne výdavky" po správnosti neexistujú, či? presnejšie existujú (v súvislosti s MV) - ale v § 19 !
    Takže ak to takto napíše - niekto si to nemusí dať do súvislosti s výdavkami % z príjmov podľa ods 10 § 6
    Dav písala k paušálnym výdavkom v súvislosti s užívaním MV - §19
    Natty Musím reagovať, kto si prečítal celú diskusiu z tohto odkazu: http://poradna.hnonline.sk/otazka/mo...n#.WHDCKLm1Qng , od kedy je pri výdavkoch % z príjmov (paušálne výdavky v "hovorovej reči") DzMV uplatniteľným výdavkom??? Veď pri tomto spôsobe uplatňovania výdavkov sa okrem paušálnych výdavkov (v tomto prípade myslím výdavky % z príjmov podľa § 6 ods. 10 zákona o DzP ) odpočítavajú len výdavky na povinné verejné zdravotné poistenie a povinné odvody SZČO do SP!!! A poznámočka, teší ma, že viacerí to pochopili tak, ako som to myslela. Ďakujem ovšem za všetky obohacujúce odpovede a rady!!! Vďaka ešte raz.
    martinr Pre karakul - odvolávaš sa na zákon o miestnych daniach a stanovisko DRSR v článku z roku 2010 - to už dávno nie je platné. Teraz sa daň z motorových vozidiel riadi zákonom 361 z roku 2014 a nie zákonom o miestnych daniach. Takže zase si to zlízla, ale preto, lebo sa držíš neplatnej litery zákona :-)
      zbaliť

    avalik je offline (nepripojený) avalik

    avalik
    Mam skusenost, ze znama si podavada DP FO B - pausalne vydavky (§ 6 ods. 10 ZDP), k tomu DP DzMV a tetuska z DU jej volala, ze si ma podat dodatocne DP DzMV (alebo poziadat o zrusenie? uz si presne nepamatam) a zaplatenu DzMV jej vratili.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Natty Avalik, bolo to niekedy teraz nedávno alebo je to stará záležitosť? V podstate to svedčí v prospech môjho zámeru. ĎAKUJEM.
    avalik tento rok
    Sarlotka ja som myslela ze prvotne sa berie definicia predmetu dane, ... tak som sa nieco nove dozvedela...

    Predmetom dane je vozidlo, ktoré je evidované2) v Slovenskej republike a používa sa na podnikanie3) alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť4) (ďalej len "podnikanie") v zdaňovacom období.
      zbaliť

    tina.mm je teraz online tina.mm

    tina.mm
    Práve som dotelefonovala s daňovým úradom, kde mi bolo povedané:

    Ak si SZČO uplatňuje výdavky vo výške 40 %, tým pádom nemá žiadne výdavky v súvislosti s používaním motorového vozidla, má povinnosť na DÚ oznámiť do 31. 1. 2017 zánik daňovej povinnosti pri dani z MV k 31. 12. 2015.
    10 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    karakul .... predpokladám, že tak sa bude postupovať i u ostatných miestnych daniach, dane z nehnuteľností, za komunálny odpad, ...
    veď o tých takisto nebude podnikateľ účtovať, takže pozor i u týchto na zánik daňových povinností !
    DANAK1 zánik oznámiť formou listu? či v daňovom priznaní?
    tina.mm Formou oznámenia, ktoré je na stránke finančnej správy má povinnosť na DÚ oznámiť do 31. 1. 2017 zánik daňovej povinnosti pri dani z MV
    DANAK1 vďaka
    tina.mm Opäť som volala na FS do BB, kde mi pani povedala:

    Auto zaradené do obchodného majetku je potrebné k 31.12.2015 previesť do osobného používania, aby v roku 2016 už nebolo v obchodnom majetku a do 31. 1. 2017 poslať DÚ oznámenie o zániku*daňovej povinnosti k dani z*motorových vozidiel podľa zákona č. 361/2014 Z. z.
    Evanka Volala som tiež na základe nejasností v problematike dane z MV na tu uvedené číslo do BB. Na základe toho som doplnila odpoveď zo včera.
    DANAK1 ok, auto vyradím z obchodného majetku, ale ak budem o rok chcieť odpisy, môžem ho znova zaradiť?
    Natty ...tiež ma to zaujíma (viď komentár vyššie)...
    tina.mm Ešte ma napadla jedna vec.
    Ak je oficiálne vyradené auto z majetku k 31.12.2015 pre účely dane z MV, tak by jeho hodnota nemala byť uvedená ani v DP DzP FO za rok 2015 v tabulke č. 1a - pre tých čo viedli daňovú evidenciu.
    Ak sa mýlim, opravte ma, prosím.
    Natty http://www.porada.sk/t293960-prechod...ti-k-dzmv.html
      zbaliť

    plánujem prejsť na paušálne výdavky, zánik daňovej povinnosti ?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.