Zavrieť

Porady

Dá sa poskytnúť rodičom istota ako pri vecnom bremene bez možnosti zápisu do katastra?

Dobrý deň!

Ja a môj priateľ sme našli dom našich snov aj mojich rodičov. Náš spoločný plán je spoločné presťahovanie sa spolu s tým, že ony by zložili polovičnú sumu kupovanej nehnuteľnosti (domu) tak, že by predali byt, ktorý vlastnia.
Ja a priateľ chceme vziať na druhú polovicu sumy hypotéku.

Lenže... narazili sme na problém. Ako poskytnúť rodičom istotu doživotného bývania tak, aby sme si zároveň mohli vziať hypotéku? Moji rodičia nebudú ochotní ,,ísť do toho" bez zmluvnej záruky vzhľadom na zlé skúsenosti rodinných známych.
V prípade poskytnutia vecného bremena nie sme ja a priateľ schopní získať finančné prostriedky, keďže by sme daný dom nemohli založiť.

Dá sa spísať napr. zmluva u notára, ktorá bude obsahovať položky ako vecné bremeno (o doživotnom bývaní a pod.)? Z môjho ,,googlenia" som zatiaľ pochopila, že by to teoreticky išlo s tým, že by sa jednalo o záväzkový vzťah.
Prípadne, sú iné možné alternatívy ako vziať hypotéku na dom a zároveň právne podchytiť ich právo na to, že sa o nich postaráme?
5 komentárov     zbaliť
buchač ..." poskytnutia vecného bremena "...

Zákon takýto výraz nepozná.
Soňa K Od veci, ale tu možu vzniknúť zaujímavé kombinácie. Rozchod, noví partneri, nakoniec možu rodičia bývať ani netušia s kým.
korela Ľudia si neuvedomujú, že city sa časom menia. Ja by som vychádzala najmä z tohto poznania.
Nič nenahradí rodičom istotu, ako bývať vo vlastnom a bez záťaže.
Vy nie ste ani zosobášemí, nejde o staromódnosť, ale keby bolo, až by bolo, je na poriadne zváženie.
Soňa K Presne tak.
Oliwa Pochybujem, že toto bol nápad a sen Tvojich rodičov... Rodičia si začali zháňať nové bývanie a ponúkli sa, že Vás prichýlia? A čo na to súrodenci? Alebo si jedináčik a žiadni nie sú...? Ty by si bola ochotná predať svoju strechu nad hlavou a figurovať doživotne na liste vlastníctva svojho dieťaťa a niekoho cudzieho ako vecné bremeno?
A Ty im neponúkaš dokonca ani to... Ktovie, koľko by tá "sranda" stála...
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    branislavp je offline (nepripojený) branislavp

    branislavp
    Nikdy by som ja takto nekonala. Ak máš čo i len máličko rada svojich rodičov, dopraj im pokojný doterajší život. Nevťahuj ich do Tebou a Tvojim partnerom vysnívaných predstáv, s veľkým rizikom pre rodičov do ďalšieho života. Keď na to nemáš, uskromni sa a hľadaj iné riešenie, si predsa svojprávna osoba, partner, tiež. Také motaniny a plátaniny s hypotékou a rodičovskými financiami - z bytu, čo je ich "strecha" nad hlavou istá, v budúcnosti by mohli narobiť nepredvídané problémy. Nikdy, nikto nevie, čo bude do budúcna. Píšem to tak tvrdo preto, lebo v susedstve to podobne riešili. Nastal problém u mladých, nedokázali platiť hypotéku, "vecné bremeno" - babka ani nevedela, že vo svojom rodinnom dome už nebýva, lebo dom v dražbe prešiel na firmu, ktorá si to odkúpila, aj s babkou. To bolo náreku. Váž si rodičov, pokiaľ ich máš. Píšem iba svoj názor, konaj ako uznáš za vhodné.

    Hlasovalo 11 pouzivatelov

    Užitočné (10)
    willma, AdrianaA, Oliwa, Mária Mojžišová, Žabinka, sosak, Soňa K, arizona, korela, Anik
    Komentár, nie odpoveď (1)
    9
    Sentaltanka Mám podobný problém, ťažké riešenie, rozhodla som sa skúsiť dať synovi 1/2 domu namiesto zriadenia vecného bremena, a zároveň na 1/2 domu by mohol zobrať hypotéku na rekonštrukciu. Ale či to banka bude akceptovať, to neviem. Vie niekto odpoveď?
    vicktor Banka to "zo zasady" nezamietne, ale moze stanovit konkretne podmienky, treba tam ist.
    Preco DAROVAT 1/2 domu? My sme to riesili kvazipredajom - syn od nas (akoze) kupil podiel bytu z hypo-uveru a peniaze isli do rekonstrukcie.

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    Vecné bremeno sa dá zriadiť aj samostatnou zmluvou. Taká zmluva sa nemusí vložiť do katastra hneď.

    Maria129 je offline (nepripojený) Maria129

    Maria129
    My sme s priateľom riešili podobné s mojou babkou. Rozhodli sme sa, že predáme našu rozostavanú stavbu a ostaneme s babkou, pretože ´´jajkala´´ že ostane úplne sama. Dohadovali sme sa s jej deťmi aj s ňou až nakoniec sme ostali vinný, že sme s tým vôbec začali /chceli sme to kvôli babke urobiť/. Takže ak ti môžem poradiť, bývajte sami. Ak majú rodičia svoj byt, nech si žijú sami a vy sami, vyhnete sa v budúcnosti možným nezhodám. Aj čo sa týka majetku, sú to chúlostivé veci, musia byť predsa aj oni poistení, nikdy neviete čo sa môže stať. Hypotéky sú v súčasnosti výhodné, úrokové sadzby nízke. Alebo to vyriešte tak ako to tu bolo spomenuté, teda vlastníkmi domu budete všetci. Nemyslím si, že by banka robila problémy, ak by figurovali na LV viacerí majitelia, pre banku je dôležité to, že máte čo založiť..

    Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

    Katy a R
    ja som pochopila - že dom vlastne kupujete na polovice? - prečo to vecné bremeno? budú tam bývať ako majitelia resp spolumajitelia domu.
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    bubkoch no ja som to pochopil tak ze dom kupuju oni 100%, rodicia im len daju 50% sumy a 50% vezmu hypo ...
    no na mieste rodicov (kedze trvaju na nejakej forme "zmluvnej" zaruky" a vecne bremeno nie je mozne) by som do toho siel iba tak ze za 50% kupnej ceny chcem 50% podiel na vlastnictve ...
    Katy a R no však aj ja to tak chápem - dám polovicu peňazí - tak polovica je moja v zadaní píše o "našom sne a sne rodičov" ...
    branislavp bubkoch, máš pravdu keby to malo byť podľa vkladu fin. prostriedkov, samozrejme zapísané podľa spravodlivosti na LV by malo byť 1/2 podiel vlastníctva rodicia, 1/2 podiel vlastníctva dcéra s partnerom. Lenže v tom je háčik, či to bude banka pri poskytnutí hypotéky akceptovať. Tak asi preto takéto konšpirácie, rizikové. Sú v predstave, že hypotéka by zhltla rodičovský byt- tým ich fin. prostriedky by boli nenávratné + 1/2 domu na hypotéku = založenie celého domu bankou+ďalšia ťarcha rodičia ako vecné bremeno.
    bubkoch a preco by to mala banka neakceptovat ? ved banku absolutne nezaujima, aky podiel kupujes, banku zaujimaju len 2 veci:
    1. ci poskytnuta hypoteka zodpoveda hodnote zalozenej nehnutelnosti a kupnej cene
    2. ci bude vecne bremeno v prospech banky na zalozenu nehnutelnost bude bez obmedzeni

    ty kludne mozes kupit aj 1/10 nehnutelnosti, a hypo dostanes na zodpovedajucu kupnu cenu
      zbaliť

    vicktor je offline (nepripojený) vicktor

    ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac vicktor
    Ze som toto prehliadol v marci. Ale ked to sentaltanka ozivila, napisem teraz.
    Byvanie rodicov a deti a vnukov povazujem za super. Ale treba mat dost zivotneho priestou, t.j. sukromia. Ja som tak spravil, ale dom financoval samostane (resp. nejake uspory mi dali), rodicov som pristahoval, ale ich byt v meste nepredal aby nemali pocit zavislosti alebo spekulacie. Otec bol nadseny, mama nie, ale po 3 rokoch sa jej zdravotny stav zhorsil (otcov stav bol zhorseny uz davno predtym). Vari som mal x-krat denne cestovat k rodicom? Mal som ich u seba.
    To co zadala autorka je sporne. Sotva maju rodicia "sen" byvat u nejakeho dcerinho priatela staby na navsteve.
    Kedysi som cital o novych satelitoch okolo BA. Ze najvacsia chyba je nahovorit rodicov predat ich vlastne, ze tam budu spolu stastne byvat. Starsi ludia si nezvyknu na nove obmedzene oplotene prostredie, v satelitoch nie je obcianska vybavenost, nikoho nepoznaju, na den vsetci zmiznu prec...
    Naposledy upravil vicktor : 10.06.17 at 06:55
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Katy a R viktor - veď nepíše o žiadnej stavbe, ani o návšteve. Píše o dome snov pre obidve rodiny - z bytu do domu snov je podľa mňa dobrá zmena- či?
    však nič im nebráni kúpiť si ho na polovice (alebo iný pomer) ... a mať každý vlastnú časť na užívanie - pripadne aj s vlastným vchodom - spravia si tak, ako im to bude najlepšie vyhovovať..
    hádam len rodičia nie sú na hlavu padnutí - aj zadávateľka píše, že by nešli do toho bez zmluvnej zábezpeky
    vicktor Rodicia maju predat byt a nastahovat sa ako nevlastnici, mladi dokonca nechcu zriadit ani bremeno = dlhodoba navsteva.
    Priestorove moznosti a vchody sa nespominaju (iste ze to tak treba).
    Otazne ako dlho je platna zmluva(?) o vecnom bremene. Zeby ju podpisali teraz, ale nezavkladovali, mladi vezmu hypo a keby nahodou v buducnosti bolo treba, tak to bremeno vytiahnu na svetlo.
    dmc V zaloznej zmluve k nehnutelnosti ktore vypracuvava banka je aj
    Vyhlasenie a povinnosti zalozcu: Zalozca podpisom zmuvy potvrdzuje ............. ze na zalohu neviaznu ziadne tarchy, obmedzenia a.t.d. a dalej Zalozca bez predchadzajuceho pisomneho suhlasu banky nezatazi zaloh predovsetkym zaloznym pravom a vecnym bremenom ..........

    Takze ak podpise zmluvy bude existovat nezavkladovane vecne bremeno alebo ak vznikne vecne bremeno po podpise zmluvy bez pisomneho suhlasu banky porusi zmluvu o uvere a ta sa moze stat okamzite splatna.
    buchač Vicktor
    Byvanie rodicov a deti a vnukov povazujem za super.
    =========================
    Hm...možno Ty áno, no iný veru nie.

    S mojimi rodičmi som vychádzal fajn...no nebývali by sme s nimi...a ani oni s nami.

    S mojimi deťmi vychádzame fasa...no nebývali by sme s nimi...a ani oni s nami.
    Majú svoje bývanie...a mladšej dcére som dal svoj zdedený byt.

    ...a keď prídu všetci za mnou na chalupu, aj s vnučkami ?
    Kuwa...bozkávam asfalt, keď odídu...
    vicktor No ked si na nich taky ako tu na niektorych ...
      zbaliť

    Dá sa poskytnúť rodičom istota ako pri vecnom bremene bez možnosti zápisu do katastra?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.