Zavrieť

Porady

pečiatka a podpis

Ja sa chcem spýtať na podpis účtovníka a na účtovací predpis na faktúrach došlých a odoslaných. Dočítala som sa že označenie účtov neni povinné ak je to zaúčtované v programe ak som to dobre pochopila a podpis účtovníka by mal byť. Ale je tam prosím Vás dáka lehota?či tam ten podpis musím dať ihneď lebo ja som to robievala vždy na konci mesiaca, nejsom nejaká externá účtovníčka ktorým donesú naraz všetko a oni len účtujú a podpisujú hneď. Mne chodili dve tri faktúry za deň vo firme ja som dala do programu a podpisy a opečiatkovala som účtami az po dphčke všetko naraz. Ostala som pn tak som to neurobila a poťahujú ma za ušlú škodu. Prosím poraďte
9 komentárov     zbaliť
jslancik ušlá škoda nie je taká zlá. ušlý zisk by bol horší.nerozumiem otázke. nespravila/neposlala si vyšlé faktúry do určeného termínu (14 dní)? alebo si nezaúčtovala došlé faktúry a prišla kontrola za daný mesiac? nepravdepodobné... že si si nespravila robotu z dôvodu, že si PN je jedna vec, ale "poťahovanie za nejakú škodu" je vec druhá...
richina Nie ja som uctovnicka nevystavujem ja uctujem faktury dosle a vysle.ide mi o to ze moj podpis ako uctovnicky a peciatka o zauctovani cize oznacenie uctovi,ci musi byt hned na fakture ze som zauctovala alebo to.mozem.robit naraz po.dphcke.alebo ci je zakon ze to.tam musi byt hned.ide mi o.ten cas.za to.ma.potahuju ja to robievam.trebars 26 alebo 27 ked mam cas.len som od 27 bola pn tak mi nadriadeni povedali ze som za mesiac oktober nic nezauctovala tak sa ohradili.a to.im slo.o tieto.podpisy a peciatky.prosim poradte
Žabinka ak by sa ti to podarilo sformulovať dáko zrozumiteľnejšie a nie ako jedna veta s interpunkčnými znamienkami na divných miestach, možno by tomu aj niekto porozumel.. ja som to asi vo štvrtom riadku prestala lúštiť..:
jslancik je to zlé, keď si zamestnávateľ myslí, že práca účtovníčky je o "podpisovaní a pečiatkovaní". ALE oveľa horšie je, že mu to táto účtovníčka nedokáže vysvetliť. Asi fakt nič nerobila celý mesiac...
richina Ospravedlňujem sa, písala som to včera na mobile v rýchlosti a strese, lebo toto na mňa šéfka vybalila. Čiže ešte raz , či je niekde stanovené v zákone, že pečiatka o označení účtov,( alebo niekto to aj perom píše) a podpis s dátumom zaúčtovania, že to tam musí byť dávané hneď ako zaúčtujem do programu. Alebo to môžem robiť hocikedy aj na konci mesiaca trebars.
Šéfka myslela tým že som nič nezaúčtovala to, že som nedala na faktúry pečiatky a podpis s dátumom. V programe to bolo. Nakoľko som ostala pn, tak som toto neurobila a poťahuje ma za to, že musela zaplatiť externej firme , aby toto spravila. A mne to chce dať uhradiť.
Vďaka
jslancik a ja opakujem svoj príspevok zo 6:53.Veď jej to vysvetli. A spýtaj sa jej, aká škoda by vznikla, keby ťa to podpisovanie a pečiatkovanie počkalo. My to máme za teba konzultovať? tvoja práca nie je iba o zákonoch...
richina Ja uz s nou nebudem konzultovat nic!ma moje osobne veci ktore mi nechce vydat aj ako sa chova!Ja som dala vypoved a ja sa tam uz nevratim...takze s nou nemam co konzultovat!Len mi islo o to ako sa ohradit!
jslancik Aha, co sa my nedozvieme... Nejaky nepodstatny detail...
jslancik Jasne, ze si spravila skodu. Tebe by stacilo iba opeciatkovat a podpisat. Casovo mozno hodina prace. Hocikto iny to musel spravit nanovo, co su hodiny a hodiny prace...
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    kukučka je offline (nepripojený) kukučka

    kukučka
    Tresla si dverami a teraz darmo plačeš nad rozliatym mliekom.
    To bol taký veľký problém slušne sa dohodnúť a dokončiť robotu? Tá externá firma to po tebe kontrolovala a či len opečiatkovala doklady? Koľko od teba pýtajú? Zákon hovorí o účtovníctve a nie o organizácii práce, nehovorí nič ani o vzťahoch na pracovisku. Nauč sa trpezlivosti a spolupracovať, aby si lepšie pochodila na novom pracovisku.

    El Cid je offline (nepripojený) El Cid

    El Cid
    Preukázateľným účtovným záznamom nahrádzajúcim vlastnoručný podpis v technickej forme môže byť napr. naskenovaný podpis, jednoznačné identifikačné údaje užívateľa v softvéri.
    V súlade s § 10 ods. 1 písm. f) zákona o účtovníctve je účtovný doklad preukázateľný účtovný záznam, ktorý musí obsahovať podpisový záznam osoby zodpovednej za účtovný prípad v účtovnej jednotke a podpisový záznam osoby zodpovednej za jeho zaúčtovanie.
    Podľa § 32 ods. 3 sa podpisovým záznamom rozumie účtovný záznam, ktorého obsahom je vlastnoručný podpis, alebo obdobný preukázateľný účtovný záznam nahrádzajúci vlastnoručný podpis v technickej forme. Na obidve formy podpisového záznamu sa pritom prihliada rovnako a obidve sa môžu použiť na mieste, kde sa vyžaduje vlastnoručný podpis.
    Z pohľadu odberateľa musí faktúra obsahovať podpisový záznam osoby, ktorá tovar od dodávateľa kúpila alebo prijala službu.
    https://www.financnasprava.sk/sk/pod...vovanie-faktur
    https://www.podnikajte.sk/dane-a-uct...-fakture.xhtml

    juzek691 je offline (nepripojený) juzek691

    juzek691
    To by ma zaujimalo koľko berie ext.firma za "udretie" cca 50-60 krát pečiatkou a 50-60 podpisov, keďže všetko už bolo v programe zaúčtované. Tiež som sa stretol s tým, že na faktúre NEMUSÍ byť predkontácia a ak raz niečo nemusí byť, tak asi ťažko na to bude stanovený termín dokedy to má byť urobené.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.