Zavrieť

Porady

Vyrezanie hrady v podkroví

Dobrý deň, chcem vyrezať tú strednú hradu na obrázku, mám nejakú predstavu ako to konštrukčne vyriešiť a dostať to tesne nad ten záklop, ale chcel by som vás poprosiť o názor. Hradu chcem vyrezať preto, lebo chcem tam spraviť podlahu novú a nechcem ju dávať na tieto hrady aby nebol nízky strop. To konštrkčné riešenie by som prekryl podlahou novou. Na podlahu chcem spraviť rošt z hranolov 10 x 10 a na to OSB dáka 22jka. Stačí to podľa vás ? Ďakujem
Naposledy upravil marcel109 : 27.11.17 at 22:46
WP_20170821_15_29_53_Pro.jpg  
9 komentárov     zbaliť
misoft Technická otázka: a načo sú tam tie hrady? Rozmýšaľaj trochu aj o rozložení síl v konštrukcii. Veď tie hrady predsa držia tie krokvy, aby sa "nerozliezli" - odstrániš a už sa môžu krokvy roztiahnuť... a môžeš robiť novú strechu.....

Riskuješ, chlape, riskuješ....
marcel109 Viem načo sú tam, skúste si to ešte raz prečítať. Ja som sa nepýtal čo by sa stalo, keby...ja som chcel len názor ako by ste to spravili napríklad aj vy. Ak neviete odpovedať nič sa nedeje.
misoft Podľa tvojho riešenia - čo si uviedol - tak NIE!
Čítaj odpovede nižšie... ako by sa to malo urobiť. Najskôr by si MUSEL zabezpečiť, aby sa ti krokvy neroztiahli, takže miesto hrady by si musel tam dať náhradu.
Oliwa Nestačí. Resp. stačí na zrútenie strechy...
Ak si to podkrovie chcel zobytniť, "trebalo" tú strechu dať vyššie. Svetlé výšky Ti asi nič nehovoria... Tá prestavba nemá projekt? Chceš to raz aj skolaudovať, či načo?
Jediné šťastie, že si sa spýtal skôr, ako by Ti tá strecha padla na hlavu...
misoft Mimochodom - pozrel som si to foto - zväčšil som si to - tá strecha je asi do L. A "niekto" sa už aj "realizoval" - viď
http://www.porada.sk/album.php?album...hmentid=155465
marcel109 Čo má podlahový rošt spoločné so zrútením strechy ? Poupravil som o 3 slová otázku, snáď zrozumiteľnejšie. Zničiť 10 ročnú falcovanú strešnú krytinu kvôli zdvihnutiu strechy by asi nebol dobrý nápad a na to som sa ani nepýtal. Ako viete aká je svetlá výška na danej fotke :-) ? Nebudem to kolaudovať už to raz bolo :-D nech si dajú obed inde nie u mňa :-)))
marcel109 Áno je do L a čo ste zistil z fotky a z realizácie ?
Oliwa Že kus trámu je odpílený, že je pekne pozametané a že sa tam budú dobre sušiť bylinky...
Nikto Ti nekázal zničiť strešnú krytinu, rovnako ako nikto z nás netuší/netušil, čo tam máš a či je stará, 10 ročná alebo nová... Lebo napr. rozobrať škridlu a uložiť ju nanovo sa dá, samozrejme, ak sedí latovanie... Ak nie, treba urobiť nové...
Svetlá výška sa dá určiť podľa tej fľaše viney, či čo tam máš, podľa hrúbky trámov, resp. podľa obrysov stavebného materiálu... A to, že si dali u Teba štátni úradníci obed, bola Tvoja dobrá vôľa... Boli u Teba pracovne a gastráče na ten deň určite dostali... Ibaže by si bol mal nejaký dôvod pohostiť ich...
marcel109 Tam už asi bylinku neusušíte, keďže je to poriadne zaizolované, ale pokus o vtip to bol dobrý. Stránka sa volá porada dlho som váhal či tu vôbec niečo pridám a či sa to čo plánujem stretne s rovnakým nápadom, ale na znudené komentáre až na pár výnimiek fakt nemám čas.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    marleau je offline (nepripojený) marleau

    marleau
    Keby tam ten väzný trám nemusel byť, tak by ho tam starí majstri nedávali.
    Odrež a potom napíš čo a ako.
    Oliwa Potom už zrejme nenapíše... prinajlepšom zadá novú tému...
    kukučka Si ma o polnoci rozosmial, palec hore.

    allgreen je offline (nepripojený) allgreen

    Ľudom j**e, nielen tu ale na celom svete ...viac allgreen
    To je blbosť, nemôžeš tie hrady (ani jednu hradu) odstrániť. Možno to nepadne hneď, ale keď príde vlčko, zafúka a domček padne sťa by zo slamy.

    Martuk je offline (nepripojený) Martuk

    omylný človek, ktorý sa rád nechá poučiť a občas má aj svojský pohľad na vec :-D ...viac Martuk
    teoreticky by bolo možné spraviť "výmenu", to znamená, že by si si vymeral kde presne chceš hradu vyrezať (hádam, že tam asi budú schody alebo niečo také), okolo výrezu by si spravil spevnenie, ak to dovolia múry a podklad pod záklopom, čiže pomocné hrady, previazanie, prepojenie a pod. A až potom by si vyrezal časť hrady.

    Pokiaľ však chceš celú strednú hradu vyrezať, tak po 1. viď odpoveď misoft a marleau a po 2. potom nevypisuj, že prepadla sa mi strecha, niekoho to zabilo, škoda ako sviňa a čo teraz. Totiž, ako už písal misoft, priečne hrady aj na tvojej fotke nie sú pre parádu a pre srandu králikov, ich úlohou je držať strechu pohromade a dbať na to, aby sa ti krovy nerozišli a takisto, aby prenášali nielen váhu strechy, ale aj zaťaženie vo forme snehu na pomúrnice a prostredníctvom nich na nosné (rozumej obvodové) múry a cez deku na zem.

    Pokiaľ si ale v takejto oblasti nie príliš skúsený a zručný, tak ti vrelo a určite doporučujem:

    1. zohnať nejakého projektanta, statika, alebo oboch, nech sa na to prídu pozrieť, povieš im svoju predstavu a oni ti povedia, čo a ako ďalej.
    2. zavolať strechársku firmu, nech sa na to príde pozrieť a nech ti povedia, prípadne vysvetlia dôvody, prečo tam tá priečna hrada musí byť, prípadne, ako sa tvoja požiadavka dá vyriešiť. Totiž, keď sa chce, ide všetko.
    Oliwa Skúsený a zručný v takejto oblasti by nikdy nepoložil takúto otázku...
    Martuk tož Oliwa, máš recht, som stejného názoru a podľa ďalších komentov nie som sám.

    Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

    Oliwa
    Staršie konštrukcie krovu často nemajú dostatočnú priechodnú výšku naprieč podkrovím. Väzné trámy väznicového krovu (ktoré sú uložené vysoko a pri chôdzi po povale by sme ich museli prekračovať alebo znížiť priechodnú výšku vybudovaním zvýšenej podlahy) možno nahradiť oceľovými nosníkmi. Potom možno zvýšiť svetlú priechodnú výšku podkrovia odstránením väzných trámov. Nosníky sú uložené v strope posledného podlažia. Robí sa to napr. tak, že sa do konštrukcie stropu pod podlahu podkrovia vloží oceľová výstuž – oceľové profily tvaru U alebo I, ktorá sa prepojí s koncami bývalého väzného trámu (napr. pásovou oceľou) alebo sa trám celkom odstráni a krokvy sa k oceľovým nosníkom pripevnia pomocou tzv. papúč. Inou možnosťou je zhotoviť strop posledného podlažia z oceľobetónu, prípadne pod pomúrnicami vytvoriť oceľobetónový veniec, ku ktorému sa pomocou príslušnej výstuže privarí prepojenie na konce väzných trámov. Odpíliť väzný trám možno až po prenesení zaťaženia na novú konštrukciu, inak hrozí deštrukcia celej strechy. Konce väzného trámu možno ponechať na pôvodnom mieste, v pôvodnej väzbe s pomúrnicami a krokvami, čiže sa odpíli asi 10 až 20 cm pred väzbou.
    6 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    buchač ...a link nedáš ???
    Lebo je tam toho oveľa viac.
    Oliwa Ak by si veľmi chcel, môžem dať aj foto našej oceľovej výstuže... ale načo...
    buchač Mne nemusíš...link som si našiel aj sám.
    Daj Piťukovi, nech vie, o čom je reč.

    Ale len tak mimochodom...hneď po zadaní otázky bolo jasné, že tá oceľ je riešenie.
    marcel109 Buchač ani netreba tú fotku, ale páči sa mi, že hneď po zadaní si tušil čo mám v pláne :-)
    Oliwa
    buchač Oliw, ak sa smeješ na mne, tak úplne zbytočne a aj hlúpo.

    Toto som mal otvorené dávno (screen historie nie je problém pripojiť) pred tým, ako si dala okopírovaný text.
    http://mojdom.zoznam.sk/cl/10027/170...trukcie-krovov
      zbaliť

    viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

    viktorviktor
    možno by to aj išlo ak sú pomúrnice vzdialené menej ako 8 m, ale musel by si pridať klieštiny, urobiť tzv. hambálkový krov, neboli krokvový,

    typy krovov napr. http://strecha-krov.sk/montaz-krovov/
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Oliwa Nech pozerám ako pozerám, ja žiadne pomúrnice nevidím...
    misoft ... a už "niekto" tam zasahoval do konštrukcie
    http://www.porada.sk/album.php?album...hmentid=155465
    viktorviktor ja tiež, /asi stojí strecha na stračej nôžke :-] /
    viktorviktor najskôr rarášik, buduje si základňu
      zbaliť

    vicktor je offline (nepripojený) vicktor

    ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac vicktor
    Bol som na navsteve v jednom dome, kde v podkrovi odpilili viac nez jednu hradu a opytal som sa ci si uvedomuju ze to moze spadnut. Oni ze v pohode, dobre to premysleli. Zatial nikoho neprivalilo, ale mozny pokles strechy nie su povinni mi hlasit.
    Ale tam bola vyssia vyska, dal sa spravit cely podkrovny byt. Tu ked polozis hranoly a dlazku, tak sa vyuzitelny priestor este zmensi.
    Ak silou mocou chces, vidim ze hrada je vo vzduchu. Mozno by sa dal primontovat ocelovy profil nizsi nez 10cm, ktory boky udrzi a hradu mozes skurit.
    Ale bez odbornika na mieste len na zaklade tejto disputy to nerob.
    Oliwa Bude aj ďalšia návšteva?

    Vyrezanie hrady v podkroví

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.