taiko
misomiso
Lenze pozor, toto nie je kvaskovy chlieb, ale treba pouzit kvasnice. "Rozmiešať kvások svodou a medom...". Kvasom sa zo ziadnymi sacharidmi nemiesa, kvasnice potrebuju cukor, pretoze obilie "nezeru". Bohuzial niektoi ludia si stale mylia zakladne pojmy a nerozlisuju medzi kvaskom a kvasnicami.
Vzhladom na moje informacie sa obavam, sa ze sa mylis. Kvasok, tak ako aj klasicke pivne kvasnice(drozdie) sa zivia sacharidmi. Ci uz uz tymi v cukre, mede, alebo tymi v muke. Bakterie sa zivia komplexnymi cukrami a drozdie jednoduchymi. Okrem toho aj v kvasku sa nachadza drozdie, len je ine ako klasicke pivne a je ho v porovnani s bakteriami v kvasku menej. A vzajomne sa pri fermentacii doplnaju. Prave ukocirovanie ich spoluprace je klucom k dobremu kvasku , potazmo dobremu kvaskovemu chlebu.
https://prezi.com/rdprnnw7pmq_/sourdough-chemistry/ https://www.npr.org/sections/thesalt...h-bread-making http://www.thefreshloaf.com/node/103...tion-sourdough https://www.thekitchn.com/food-scien...ourdough-47960
Niekto pridava cukor, med, ci ine rychle cukry, aby povzbudil kvasok, pozmenil sposob kvasenia a jeho vystupy a dosiahol kadejake ziaduce kvality chleba
Nemylim sa, ale v niecom sa zhodneme. Dobry kvasok obsahuje stovky kmenov bakterii, nie iba jeden na rozdiel od kvasnic. (Dobry kvasok spravis iba ak aspon cast muky je z razi, idealne celozrnna.) Dobry kvasok so stovkami druhov bakterii nevznikne za tri dni, ale vyvija sa postupne.
Dalej, v kvasku prebieha miecne kvasenie na rozdiel od alkoholoveho, ako dobre poznamenal Nandrolon. Mas pravdu v tom, ze kvasok zerie komplexne sacharidy, teda skrob, a dokonca dokaze natravit aj lepok. Ale prave a toho vsetkeho vyplyva, ze do kvaskoveho chleba je nezmysel davat cukor. Aky to ma vyznam? Ved z toho bude babovka. Ked uz tam mam dat cukor, tak to mozem rovno davat drozdie.
Ale cele tieto debaty o kvasku su sice fajn, ale stale su iba na pol cesta k naozaj dobremu a zdravemu chlebu. Ak chcete ochutnat chlieb, ktory "lieci", musite si zadovazit predovsetkym mlyncek na obilie, a mlet si jednotlive davky muky z celeho zrna vzdy cerstve. Dalsim benefitim bude, ze ked si zadovazite oblili od farmara, budete mat po cely rok chlieb takmer za 0 EUR.