Zavrieť

Porady

Pečieme domáci kváskový chlieb

taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Piekli ste, pečiete, alebo sa chystáte piecť domáci chlieb ? Aká múka? Ako kysnúť ? Ako na kvások ? Prečo mi chlieb nevykysol?
Pochváľte sa svojimi bochníkmi, možno poraďte iným pri problémoch, zdieľajte recepty.

Niektore recepty, podnety, zaujimavosti:
Nemieseny chlieb Sumava
Vinohradsky psenicny kvaskovy chlieb
Špaldový kváskový chlieb
Letkov pšenično-ražný chlieb
Zakladanie kvásku s ananásovou šťavou
Prečo nemraziť kvások
Kvakin kvaskovy chlebik a skúsenosti
Turbo chlebik, psenicno, spaldovo, razny, so zeleninou
Naposledy upravil taiko : 14.12.17 at 06:50
Usporiadat
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
evaj63
Špaldový kváskový chlieb

500g špaldovej múky
230g cca špaldový kvások
300ml vlažná voda
1 čl medu/ cukor nepoužívam/
12g soli
1 PL rasce
Rozmiešať kvások svodou a medom, pridať preosiatu múku a zamiešať tak, aby nezostala žiadna múka suchá. Nechať postáť 20-30 minút. Pridať soľ, rascu a dobre vymiesiť/ za mňa robí stroj/. Ak je treba, tak pridám trošku múky. Po vymiesení misu zakryť igelivovým sáčkom a nechať kysnúť 20-30, cesto poprekladať z jednej strany na druhú, otočiť misu a znovu preložiť cesto. Zakryť a nechať kysnúť ďalších 20-30 min. a znovu poprekladať cesto. Teraz nechať kysnúť, takto poprekladané cesto lepšie kysne. Niekedy mu stačí aj 2 hodiny,podľa teploty.
Vykysnuté cesto na doske premiesiť a dobre zavinúť, vložiť do solamylom vysypanej ošatky spojom hore a nechať kysnúť zakrytý igelitovým sáčkom,
kým nezdvojnásobí objem. Zas záleží od teploty.
Pečiem na kameni, kameň vložím do rúry, na spodok dám pekáč, a zohrejem rúru na 250°C, Po vyklopení na horúci kameň chleba postriekam slanou vodou a do pekáča vlejem asi 1dcl horúcej vody. Nechám piecť 10 min, potom teplotu stiahnem na 200°C, plech vyberiem a pečiem ešte cca 25 minút. Po upečení ho zas postriekam slanou vodou a zakrytý utierkou nechám vychladnúť.

Z tohto množstva mi naposledy vyšiel presne kilový chlebík.
dakujeme
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

taiko
evaj63
Špaldový kváskový chlieb

500g špaldovej múky
230g cca špaldový kvások
300ml vlažná voda
1 čl medu/ cukor nepoužívam/
12g soli
1 PL rasce
Rozmiešať kvások svodou a medom, pridať preosiatu múku a zamiešať tak, aby nezostala žiadna múka suchá. Nechať postáť 20-30 minút. Pridať soľ, rascu a dobre vymiesiť/ za mňa robí stroj/. Ak je treba, tak pridám trošku múky. Po vymiesení misu zakryť igelivovým sáčkom a nechať kysnúť 20-30, cesto poprekladať z jednej strany na druhú, otočiť misu a znovu preložiť cesto. Zakryť a nechať kysnúť ďalších 20-30 min. a znovu poprekladať cesto. Teraz nechať kysnúť, takto poprekladané cesto lepšie kysne. Niekedy mu stačí aj 2 hodiny,podľa teploty.
Vykysnuté cesto na doske premiesiť a dobre zavinúť, vložiť do solamylom vysypanej ošatky spojom hore a nechať kysnúť zakrytý igelitovým sáčkom,
kým nezdvojnásobí objem. Zas záleží od teploty.
Pečiem na kameni, kameň vložím do rúry, na spodok dám pekáč, a zohrejem rúru na 250°C, Po vyklopení na horúci kameň chleba postriekam slanou vodou a do pekáča vlejem asi 1dcl horúcej vody. Nechám piecť 10 min, potom teplotu stiahnem na 200°C, plech vyberiem a pečiem ešte cca 25 minút. Po upečení ho zas postriekam slanou vodou a zakrytý utierkou nechám vychladnúť.

Z tohto množstva mi naposledy vyšiel presne kilový chlebík.
dakujeme
Lenze pozor, toto nie je kvaskovy chlieb, ale treba pouzit kvasnice. "Rozmiešať kvások svodou a medom...". Kvasom sa zo ziadnymi sacharidmi nemiesa, kvasnice potrebuju cukor, pretoze obilie "nezeru". Bohuzial niektoi ludia si stale mylia zakladne pojmy a nerozlisuju medzi kvaskom a kvasnicami.
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

taiko
Dáša_
taiko
Dáša_
Taiko, ako autora tejto temy by som ťa chcela poporosiť - mohol by si vytiahnúť overené recepty jedotlivých poraďakov priamo do titulnej otázky? Postupne tu bolo uverejnených viac receptov a aj odkazov a v téme sa strácajú. Aj s odkazmi na iné stránky, alebo aspoň sodkazmi na konkrétne príspevky. Verím, že viacerým by to pomohlo. Vďaka
nie je to taka sranda, kedze niektore su linky, niektore subory a niektore len komenty ale skusim co sa da. Mozno aj miniporada by nebol zly napad, tam je tych moznosti na strukturovanie temy viac, co poviete ?
vkladam do teba svoju doveru. Viem, ze ty to zvladnes Aj ked to nebude lahke. Ale len velke ciele nas posuvaju
co si bola na nejakom leadership training-u ? Po tolkych rokoch v korporaciach na mna toto neplati
Este mi napis, ze "neexistuju problemy, len moznosti na zlepsenie, alebo len prilezitosti sa ukazat" a uz bude uplne hotovo
no, vedela som, že vkladám dôveru do toho pravého - jaký si ty šikovný Super, presne toto som myslela. Srdečná vďaka
Teda, zatial odkazy úplne nefungujú, ale to je maličkosť
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Dáša_
taiko
Dáša_
taiko
Dáša_
Taiko, ako autora tejto temy by som ťa chcela poporosiť - mohol by si vytiahnúť overené recepty jedotlivých poraďakov priamo do titulnej otázky? Postupne tu bolo uverejnených viac receptov a aj odkazov a v téme sa strácajú. Aj s odkazmi na iné stránky, alebo aspoň sodkazmi na konkrétne príspevky. Verím, že viacerým by to pomohlo. Vďaka
nie je to taka sranda, kedze niektore su linky, niektore subory a niektore len komenty ale skusim co sa da. Mozno aj miniporada by nebol zly napad, tam je tych moznosti na strukturovanie temy viac, co poviete ?
vkladam do teba svoju doveru. Viem, ze ty to zvladnes Aj ked to nebude lahke. Ale len velke ciele nas posuvaju
co si bola na nejakom leadership training-u ? Po tolkych rokoch v korporaciach na mna toto neplati
Este mi napis, ze "neexistuju problemy, len moznosti na zlepsenie, alebo len prilezitosti sa ukazat" a uz bude uplne hotovo
no, vedela som, že vkladám dôveru do toho pravého - jaký si ty šikovný Super, presne toto som myslela. Srdečná vďaka
Teda, zatial odkazy úplne nefungujú, ale to je maličkosť
ja neverim, ze nemas nejaky training efektivneho managera za sebou Najprv pochvalit a potom pohanit Ty vituzka
Bol som byval pozabudal uvodozovky v odkazoch ukoncit. Uz som to opravil.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
misomiso
Lenze pozor, toto nie je kvaskovy chlieb, ale treba pouzit kvasnice. "Rozmiešať kvások svodou a medom...". Kvasom sa zo ziadnymi sacharidmi nemiesa, kvasnice potrebuju cukor, pretoze obilie "nezeru". Bohuzial niektoi ludia si stale mylia zakladne pojmy a nerozlisuju medzi kvaskom a kvasnicami.
Vzhladom na moje informacie sa obavam, sa ze sa mylis. Kvasok, tak ako aj klasicke pivne kvasnice(drozdie) sa zivia sacharidmi. Ci uz uz tymi v cukre, mede, alebo tymi v muke. Bakterie sa zivia komplexnymi cukrami a drozdie jednoduchymi. Okrem toho aj v kvasku sa nachadza drozdie, len je ine ako klasicke pivne a je ho v porovnani s bakteriami v kvasku menej. A vzajomne sa pri fermentacii doplnaju. Prave ukocirovanie ich spoluprace je klucom k dobremu kvasku , potazmo dobremu kvaskovemu chlebu.
https://prezi.com/rdprnnw7pmq_/sourdough-chemistry/
https://www.npr.org/sections/thesalt...h-bread-making
http://www.thefreshloaf.com/node/103...tion-sourdough
https://www.thekitchn.com/food-scien...ourdough-47960
Niekto pridava cukor, med, ci ine rychle cukry, aby povzbudil kvasok, pozmenil sposob kvasenia a jeho vystupy a dosiahol kadejake ziaduce kvality chleba
Naposledy upravil taiko : 12.12.17 at 07:56 Dôvod: preklepy
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Hlavný rozdiel medzi kváskom a droždím je, že u kvásku prebieha mliečne kvasenie a u droždia alkoholové.
1 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Hlavný rozdiel medzi kváskom a droždím je, že u kvásku prebieha mliečne kvasenie a u droždia alkoholové.
a ako sa ma Tvoj kvasok ?
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Neviem, pracujem, večer kuknem. Možno nakoniec zarobím ten ražný, ak ma to dovtedy neprestane baviť :-) odrádza ma, že ražný chlieb mi nechutí, preto aj z ražného kvásku by som piekol pšeničný...
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Neviem, pracujem, večer kuknem. Možno nakoniec zarobím ten ražný, ak ma to dovtedy neprestane baviť :-) odrádza ma, že ražný chlieb mi nechutí, preto aj z ražného kvásku by som piekol pšeničný...
to je v pohode. V principe z akehokolvek kvasku mozes piect akykolvek chlieb.
1 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Pozrel som kvasok, a taky som ho este nevidel. Dvojnasobna velkost a ked som ho lyzickou premiesal, tak mal vnutri vela vzduchu az take komory. Presne ako ked po 20-tich hodinam davam do hrnca nemieseny chlieb. Mozno pomohlo, ze som vcera dal navrch knizku /prve co bolo po ruke/. Preto sa asi skoro vsade uvadza alobal, alebo povoleny uzaver. Idem ho dnes dat do druhej flase a srobovacie vicko navrch, neutiahnute. V sobotu zrejme peciem...
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

taiko
misomiso
Lenze pozor, toto nie je kvaskovy chlieb, ale treba pouzit kvasnice. "Rozmiešať kvások svodou a medom...". Kvasom sa zo ziadnymi sacharidmi nemiesa, kvasnice potrebuju cukor, pretoze obilie "nezeru". Bohuzial niektoi ludia si stale mylia zakladne pojmy a nerozlisuju medzi kvaskom a kvasnicami.
Vzhladom na moje informacie sa obavam, sa ze sa mylis. Kvasok, tak ako aj klasicke pivne kvasnice(drozdie) sa zivia sacharidmi. Ci uz uz tymi v cukre, mede, alebo tymi v muke. Bakterie sa zivia komplexnymi cukrami a drozdie jednoduchymi. Okrem toho aj v kvasku sa nachadza drozdie, len je ine ako klasicke pivne a je ho v porovnani s bakteriami v kvasku menej. A vzajomne sa pri fermentacii doplnaju. Prave ukocirovanie ich spoluprace je klucom k dobremu kvasku , potazmo dobremu kvaskovemu chlebu.
https://prezi.com/rdprnnw7pmq_/sourdough-chemistry/
https://www.npr.org/sections/thesalt...h-bread-making
http://www.thefreshloaf.com/node/103...tion-sourdough
https://www.thekitchn.com/food-scien...ourdough-47960
Niekto pridava cukor, med, ci ine rychle cukry, aby povzbudil kvasok, pozmenil sposob kvasenia a jeho vystupy a dosiahol kadejake ziaduce kvality chleba
Nemylim sa, ale v niecom sa zhodneme. Dobry kvasok obsahuje stovky kmenov bakterii, nie iba jeden na rozdiel od kvasnic. (Dobry kvasok spravis iba ak aspon cast muky je z razi, idealne celozrnna.) Dobry kvasok so stovkami druhov bakterii nevznikne za tri dni, ale vyvija sa postupne.

Dalej, v kvasku prebieha miecne kvasenie na rozdiel od alkoholoveho, ako dobre poznamenal Nandrolon. Mas pravdu v tom, ze kvasok zerie komplexne sacharidy, teda skrob, a dokonca dokaze natravit aj lepok. Ale prave a toho vsetkeho vyplyva, ze do kvaskoveho chleba je nezmysel davat cukor. Aky to ma vyznam? Ved z toho bude babovka. Ked uz tam mam dat cukor, tak to mozem rovno davat drozdie.

Ale cele tieto debaty o kvasku su sice fajn, ale stale su iba na pol cesta k naozaj dobremu a zdravemu chlebu. Ak chcete ochutnat chlieb, ktory "lieci", musite si zadovazit predovsetkym mlyncek na obilie, a mlet si jednotlive davky muky z celeho zrna vzdy cerstve. Dalsim benefitim bude, ze ked si zadovazite oblili od farmara, budete mat po cely rok chlieb takmer za 0 EUR.
3 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Ze ty planujes to dotiahnut do konca (idealu) a tych 50-100 kg obilia si sam vypestovat? Dalo by sa, keby mal clovek tuto jedinu zalubu...
Lebo potom by zase bol priestor spekulovat o kvalite jednotlivych obilnin od danych farmarov. 50 kg clovek ked chce tak vypestuje, aj keby to mal rucne oberat...
PS: kedysi sme mali zahon, ktory sme si pokosili, pozaviazovali a dali susedovi vymlatit...
1 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Nandy, takto vám to sused mlátil? To si si mohol aj sám
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Nie, takto si to bude misomiso mlatit :-)). Nam to ten sused mlatil na takom stroji, asi ako tatrovka :-))
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Tam som este nedospel. Ale mletim zrna doma nic navyse neinvestujem, naopak sterim a to aj cas. Raz rocne si necham doviezt zrno, alebo sa zastavim u farmara. Mlynceky, ktore sa teraz predavaju su velmi rychle. Namletie na jeden chlieb trva cca minutu, max, dve a za ten cas si nachystatate veci k peceniu, pekaren a pod. Ked to porovnte s 100 nakupmi rocne, kedy iste nejdete extra iba po muku do Tesca, ale pocas kazdeho nakupu musite navstivit aj ten regal s mukou a vlacit to do auta...
Navyse pri peceni z bielej muky namiseto uzasneho koktejlu vsetkych potrebnych vitaminov a stopovych latok kunzumujete iba cisty skrob, hoci prekvaseny kvaskom.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Pozrel som kvasok, a taky som ho este nevidel. Dvojnasobna velkost a ked som ho lyzickou premiesal, tak mal vnutri vela vzduchu az take komory. Presne ako ked po 20-tich hodinam davam do hrnca nemieseny chlieb. Mozno pomohlo, ze som vcera dal navrch knizku /prve co bolo po ruke/. Preto sa asi skoro vsade uvadza alobal, alebo povoleny uzaver. Idem ho dnes dat do druhej flase a srobovacie vicko navrch, neutiahnute. V sobotu zrejme peciem...
nooo tak to si uz na dobrej ceste. Len zacni teraz z neho odoberat a doplnuj rovnake mnozstvo muky a vody, kolko nechas kvasku. Nech Ti zmocnie.
0 0
evaj63 evaj63

evaj63 je offline (nepripojený) evaj63

misomiso
Lenze pozor, toto nie je kvaskovy chlieb, ale treba pouzit kvasnice. "Rozmiešať kvások svodou a medom...". Kvasom sa zo ziadnymi sacharidmi nemiesa, kvasnice potrebuju cukor, pretoze obilie "nezeru". Bohuzial niektoi ludia si stale mylia zakladne pojmy a nerozlisuju medzi kvaskom a kvasnicami.

Prečo si myslíš že tam treba kvasnice. Prvý chlieb som upiekla s kvasnicami, keď som mala 26, a odvtedy uplynulo viac ako 26 rokov. Ražný kváskový chlieb pečiem každý týždeň, špaldový menej. A veľmi dobre viem rozlíšiť kvások a kvasnice. Tie som nekúpila už pekných pár rokov, pretože všetko pečiem z kvásku, NIE z kvasníc.
Naposledy upravil taiko : 12.12.17 at 16:08 Dôvod: poprava citovania
1 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Prave som odobral :-))))
Ale otazoka, co som ani u teba nenasiel...
Do 50g kvasku by si dal 25+25, alebo 50+50 - muka/voda/. Lebo citavam to druhe... ale dal som trosku menej, uz je aj prebaleny, a poznaceny liehovkou.
evaj63. On mysli to, ze ak pridas cukor, tak zo vsetkych kultur podporis tu, ktora zabezpecuje to alkoholove kvasenie, ktore chceme eliminovat... Ale je otazne, ci ta mala troska cukru bude mat vobec nejaky meratelny vplyv, alebo iba prida chut...
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Prave som odobral :-))))
Ale otazoka, co som ani u teba nenasiel...
Do 50g kvasku by si dal 25+25, alebo 50+50 - muka/voda/. Lebo citavam to druhe... ale dal som trosku menej, uz je aj prebaleny, a poznaceny liehovkou.
evaj63. On mysli to, ze ak pridas cukor, tak zo vsetkych kultur podporis tu, ktora zabezpecuje to alkoholove kvasenie, ktore chceme eliminovat... Ale je otazne, ci ta mala troska cukru bude mat vobec nejaky meratelny vplyv, alebo iba prida chut...
50g kvasku + 50 g vody + 50 g muky.
kd uz bude mocnejsi, tak muky mozes dat trosku viac.
Moj je uz taky, ze za 24 hodin sa nafukne o viac ako 100% a potom vyhladne a splasne. Tak pri dennom krmeni davam muky o 20% viac ako kvasku, aby nehladoval. Ale casom ho asi budem musiet davat do chladnicky aby bol trosku pokojny , alebo pridavat este viac muky.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
Prave som odobral :-))))
Ale otazoka, co som ani u teba nenasiel...
Do 50g kvasku by si dal 25+25, alebo 50+50 - muka/voda/. Lebo citavam to druhe... ale dal som trosku menej, uz je aj prebaleny, a poznaceny liehovkou.
evaj63. On mysli to, ze ak pridas cukor, tak zo vsetkych kultur podporis tu, ktora zabezpecuje to alkoholove kvasenie, ktore chceme eliminovat... Ale je otazne, ci ta mala troska cukru bude mat vobec nejaky meratelny vplyv, alebo iba prida chut...
niektori davaju cukor, med, javorovy sirup aby podporili to drozdie v kvasku aby rychlejsie cesto vybehlo, lebo drozdie je vo vseobecnosti aktivnejsie a dokonca som cital, ze sa tym aj zabrzdi to mliecne kvasenie, ktore produkuje tu kyslost, takze vysledny chlieb je menej kysly.
Rozni ludia robia rozne veci, takze nejake kategoricke tvrdenia nie su ako obvykle namieste.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať