Zavrieť

Porady

Fa s dátumom vystavenia 3.1.2018 a dátum dodania 31.12.2017. Čo s DPH?

Ahojte, prosím Vás, mám pred sebou faktúru s dátumom dodania 31.12.2017. Teraz mi ju klientka dala, s dokladmi za január 2018. Viem, že DPH, ktorá patrí do r. 2017 si nemôžem uplatniť v r. 2018. Tak ako zaúčtujem tú faktúru? Základ dane do VOZD a výšku DPH do VNZD? Môže to byť takto? Alebo ako vy účtujete také faktúry? Ďakujem krásne.
3 komentárov     zbaliť
fortunka Mne sa taketo faktury objavia vzdy, zvycajne robim dodatocnu DPHcku za december. Niekedy aj starsie faktury/bloky napr. po odsuhlaseni zostatkov, upratani aut a tak sa objavia..
mondes Ďakujem. Tu ide o 5 eur, tak sa mi nechce robiť DDP k DPH. Ak neurobím, môžem to zaúčtovať ako VNZD, však? Myslím tú DPH.
fortunka samozrejme, povinnost to nie je. Podla mna mozes, neradila som to , lebo este somt o nerobila, ale ak DPH neuplatnujem, dam ju do VNZD.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    kn-alka je offline (nepripojený) kn-alka

    Jarka jméno mé :) kn-alka
    https://podpora.financnasprava.sk/75...3%ADtanie-dane


    Ak platiteľ dane nemá doklad do lehoty na podanie daňového priznania za posledné zdaňovacie obdobie kalendárneho roka, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo, môže si odpočítať daň za to zdaňovacie obdobie, v ktorom dostane doklad.
    kuravesele Presne tak, DPH uplatnit v roku 2018.

    Arina7 je offline (nepripojený) Arina7

    Arina7
    Čo s tým, keď sa mi až teraz, tzn. v 4/2018 dostala FA z 12/2017 s dph a DP za rok 2017 už dávno poslané? Ďakujem.
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Jarka 1 Ak si iba účtovníčka, tak asi nič. V zákone sa jasne píše o platiteľovi dane a nie účtovníkovi. To, že klient, platiteľ dane dostane fa včas, zaplatí napr, prevodom z účtu ešte pred podaním DP DPH jasne dokazuje, že fa mal. Inak by nevedel ani zaplatiť. A to, že klient mi fa ako účtovníčke prinesie neskoro, nie je môj problém. Upozorním na riziko, že v prípade kontroly si nemusí obhájiť to, že fa nemal. Nech sa sám rozhodne, či chce uplatniť DPH, ale v prípade, že by DPH pri kontrole nebola uznaná - tak odo mňa nech neočakáva žiadne prachy z dôvodu môjho pochybenia.A na takúto spornú fa samozrejme napísať, kedy mi bola prinesená.
    Jarka 1 Samozrejme myslím uplatnenie DPH v čase prinesenia fa. Ak budem robiť dodatočné, tak si to nechám zaplatiť. Na budúce si dá zväčša lepší pozor na doklady, ktoré má priniesť účtovníčke.
    Arina7 FA sme nemali, ani nebola uhradená. Je mi jasné, že dph už uplatniť nemôžem, len ju potrebujem dostať do účtovníctva. Dala som ju do nákladov r.2018 ako VNZD a na konci roka 2018 ako pripočítateľnú položku. Len nie som si istá, či je to správne?
    Jarka 1 Ak fa bola doručená až teraz, tak si uplatníš aj náklad aj DPH teraz, lebo si fa nemala. Presne o tom píše kn-alka vyššie v odpovedi.
    Arina7 Ďakujem za odpoveď.
      zbaliť

    Fa s dátumom vystavenia 3.1.2018 a dátum dodania 31.12.2017. Čo s DPH?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.