Zavrieť

Porady

Recepty - sladké

BÁBOVKA EASY
Navrhujem označovať Recepty za pomlčkou že aké, aby sa dalo ľahšie orientovať. Tu je naša rodinná a super rýchla a super jednoduchá nepokaziteľná bábovka.
Hrnček cca 2 dcl - je to tak množstvo akurát na klasickú bábovkovú formu
Hrnček hl. múky
Hrnček hr. múky
Hrnček kryštál. cukru
Hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
2 vajcia

Všetko zmiešať dohladka (najlepšie metličkou, je to najrýchlejšie)
Formu na bábovku vymastiť (masť, olej), vysypať strúhankou, polovicu cesta vyliať do vysypanej formy. Do zvyšku cesta vmiešať 1 zarovnanú poliev. lyžicu kakaa, ja pridávam aj hrozienka, niekto to nemá rád. Tmavé cesto prilejeme do svetlého do formy a dáme do trúby piecť (cca 200 - 220 stupňov a asi pol hodinu). Kontrolujeme dreveným špáradlom (ak sa lepí, pečieme ďalej). Keď sa už cesto na špáradlo nelepí vyberieme formu, prikryjeme plytkým tanierom a preklopíme. Ak bábovka nevypadne, namočíme utierku do studenej vody a prehodíme cez formu. Po chvíli bábovka vypadne sama. Ak sa prilepí, blbo ste mazali. A kto nemaže nejede
Dobrú chuť
urad.skol piekla som skutočne je furt super vynikajúci recept
Téma je uzavretá.
Usporiadať podľa času

anita je offline (nepripojený) anita

účtovník, SZČO anita
Jablkový koláč - veľmi jednoduchý


3 hrnčeky polohrubej múky
2 hrnčeky kryštálového cukru
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
4-5 nahrubo nastrúhaných jablk
1 vanilínový cukor
1 prášok do pečiva
1 vajce
škorica - kto má rád. Moja dcéra to neznáša

Všetko pomiešať, vyliať na vymastený a múkou vysypaný plech a piecť cca 20-30 minút. Kto chce môže poliať čokoládou ale stačí posypať múčkovým cukrom.

Je to tak jednoduché, že to pekávala moja dcéra, keď mala 12 rokov.

petra:-) je offline (nepripojený) petra:-)

:-) petra:-)
KURACIE PRSIA S ANANÁSOM A SYROM


Kuracie prsia opečiem na masle doružova, keď sa odpari voda osolim, pridam trošku bieleho korenia a ešte chviľku nechám opekať, až kym nie sú pekne opečené. Potom do toho pridám celú konzervu ananásoveho kompótu aj so šťavou a nechám cca 20min na slabšom ohni dusiť. Keď je mäsko aj ananás už mäkkučké naukladám navrch plátky neúdeného tvrdého syra (napr.eidam) zakryjem a vypnem plameň. Podávam s ryžou a broskyňovým kompótom a deti sa toho nevedia dojesť.
Možno zachutí aj Vám, tak prajem dobrú chuť
Naposledy upravil petra:-) : 12.11.04 at 19:31 Dôvod: úprava textu

maja je offline (nepripojený) maja

maja
Ja som cez víkend vyskúšala tiež niečo nové a malo to veľký úspech.Upečiete piškótu. Zmiešate 1 tvaroh Danone,1 kyslú smotanu a 1 vyšľahanú šľahačku, do ktorej dáte stužovač,1 vanilku a cukor podľa chuti-množstvo na tortovú formu. Polovicu natriete na piškótu a poukladáte rôzne ovocie(ja som dala rozmrazené maliny,čučoriedky) a na vrch druhú polovicu.Nastrúhať čokoládu, šikovnejšie môžu poliať farebnou želatínou.Nechať stuhnúť v chladničke.
Rosemary držím palce ja "začínam" držať diétu už druhý týždeň. Len keby tie víkendy neboli, tak by som bola aj úspešná.

Viki je offline (nepripojený) Viki

žena Viki
TVAROHOVÁ TORTA
(nepečená)

Suroviny: 240 gramový balík detské piškóty guľaté, čerstvé ovocie (kompót) podľa chuti – najlepšie 4 druhy

Plnka: 125 g (1/8) maslo, 6 vrch. PL práškový cukor, 1 balík vanilínový cukor, šťava z 1 citróna, 250 g tvaroh klasický,

Kašička: 1 balík zlatý klas, štipka soli, 2 PL cukor kryštáľ, 4 dl mlieko,

Želatína: 1 balík (20 g) želatína mletá-číra (Dr.Oetker), 1,5 dl šťava z kompótu alebo džús,

Šľahačka: 250 ml šľahačková smotana,

POSTUP:
Maslo, práškový cukor, van. cukor a šťavu z citróna (vytlačiť ho na cukor) vyšľahať do peny, pridať tvaroh a ešte pošľahať. Počas šľahania uvariť hustú kašičku a za občasného miešania ochladiť. Zašľahať do zmesi. V šťave rozpustiť želatínu a vo vodnom kúpeli zohriať na cca 60 °C, za občasného miešania ochladiť. Zamiešať do pripravenaj zmesi. Šľahačkovú smotanu vyšľahať dotuha a zľahka primiešať k ostatnej zmesi.

Na dno tortovej nádoby o priemere 28 cm (alebo inej nádoby primeranej veľkosti) poukladať piškóty natesno vedľa seba na celú plochu. Piškóty pokropiť šťavou z kompótu alebo džúsom. Na piškóty naukladať kompót alebo ovocie (dva druhy striedať) a zaliať 1/2 pripravenej zmesi. Poukladať druhú vrstvu piškót natesno a vrstvu ovocia (ďalšie dva druhy) a zaliať zvyšnou zmesou. Pracovať rýchlo – želatína tuhne. Nechať asi 2 hodiny stuhnúť v chlade. V časovej tiesni pomôže 30 min. v mrazničke.

Viki je offline (nepripojený) Viki

žena Viki
ŠĽAHAČKOVÁ ROLÁDA

SUROVINY:

Cesto:
6 vajec, 6 PL práškový cukor, 1/2 bal. vanilínový cukor, štipku soli, šťava z 1/2 citróna

Plnka: 250 ml šľahačková smotana, 1 balík stužovač do šľahačky, 1 PL práškový cukor, 1/2 bal. vanilínový cukor

POSTUP:

Bielka, štipku soli, van. cukor a šťavu z citróna vyšľahať do husta, pridať práškový cukor a postupne žĺtka. Natrieť na plech vyložený papierom. Piecť vo vyhriatej rúre. Upečené zrolovať aj s papierom a nechať vychladnúť.

Šľahačku vyšľahať so stužovačom, do polohustej zamiešať van. cukor a práškový cukor a došľahať do husta. Natrieť na vychladnuté cesto. Zrolovať. Nechať v chlade stuhnúť.

luebchenko je offline (nepripojený) luebchenko

žena - čo viac povedať treba :) ...viac luebchenko
Kysnuté cesto - siahodlhé, ale ak sa budete držať recepisu a pôjdete krok za krokom, malo by sa to podariť.

Kysnuté cesto od Jany (susedy)



Potrebuješ:

Elektrický mixér alebo svalnatého ochotného chlapa s mohutnými ručiskami

1 kvasnice

3+1,5(2) dcl letného mlieka

kryštáľový cukor – do sladkých koláčov 3-4 PL, do slaných 1 malú

Trošku soli (cca 1/2 malej lyžičky)

1 kg polohrubej múky

2 dcl oleja + veľa oleja na mazanie (kto maže jede)

Plech na pečenie

Elektrická trúba zohriata na 230-250o C – treba nájsť rozumný kompromis – čím horúcejšie, tým lepšie, len zasa aby sa cesto aj zvnútra upieklo – skúšam špáradlom či ešte lepí

Kuchyňu bez prievanu.

Veľkú dosku na vaľkanie cesta

Hl. múku na podsypávanie

Plnku podľa chuti – slanú, sladkú, fantázii sa medze nekladú



Dobrá rada na začiatok: ak by ťa chceli tvoji chlapi nútiť miešať to rukou máš nasledovné možnosti:
  • trvať na zakúpení kvalitného mixéra
  • vymôcť si za účelom zničených horných končatín regeneračný (aspoň) víkendový pobyt v kúpeľoch
  • odmietnuť piecť – nie sme v stredoveku – takže ani ďalej nečítaj
  • ak si napriek horeuvedeným radám pripravená miesiť to rukou, trp a nesťažuj si )

Takže poďme na vec:

Vezmem min. pol litrovú – radšej väčšiu – nádobu. On ten kvások vybehne a pri malej nádobe budeš mať v kuchyni „hrnček var“ life. Do 3 dcl letného mlieka (strčím tam prst a necítim ani chlad ani teplo – ak predsa len čosi, tak radšej trochu tepla) zamiešam 3-4 PL kryšt. cukru – ak idem robiť slanú plnku tak dám len 1 čajovú lyžičku cukru – a nadrobím tam 1 kvasnice. Prikryjem servítkou, utierkou .... a pod. proste niečím čistým a nechám kvasiť. Sem tam kuknem, ak nekuknem, po čase to tú servítku nadvihne, vtedy je najvyšší čas to použiť!



Do mixéra (trpiteľky do veľkého vandlíka či misy) vysypem celú múku. Postupne primiešavam kvások, soľ, 2 dcl oleja. Premiesim. Hustotu riadim letným mliekom – výsledná konzistencia cesta má byť cca ako premiesená plastelína. Miesim (či už ja, svalovec alebo mixér), kým nie je cesto kompaktné (t.j. drží pohromade v jednej guči a ľahko sa odlepuje od stien nádoby). Kým sa cesto miesi, vymažem plech riadne husto olejom (možnosť zapriahnuť potomkov) a pripravím si plnku (viď nižšie). Vymiesené cesto sformujem do gule na pomúčenej doske, prikryjem čistou utierkou a nechám kysnúť. Nesmie byť v prievane či v chlade – radšej v teple pri peci a pod. Po vykysnutí cesto pokrájam nožom na časti (takých sladkých stredne veľkých buchiet spravím z tohto množstva 20, slaných rožkov 32) a plním. Sladké buchty tak, že kus cesta vezmem a roztlačím v dlani, lyžičkou kydnem do stredu plnku a okraje poprekladám cez plnku, vytvarujem do gule. Guľu dám tým pospájaným nadol na naolejovaný plech. Ukladám tesne vedľa seba. Slané rožky: Cesto rozdelím na 4 časti, každú rozvaľkám na hrúbku cca 1 cm, kruh naolejujem- prípadne do oleja roztlačím cesnak so soľou, rozdelím na 8 trojuholníkových častí, plnku dám na okraj (najširšia časť trojuholníka), zaviniem smerom k stredu.



Na plechu ešte na chvíľu (5-10 min) prikryjem utierkou a nechám znovu trochu vykysnúť. Potom poriadne naolejujem, hlavne v miestach kde sa buchty navzájom dotýkajú, aby sa to nezlepilo. Dám do vyhriatej trúby. Počas pečenia ešte zo 2 x mažem olejom – inak zbytočne trúbu neotváram. Keď sú buchty „zlaté“ – vypnem trúbu, ešte raz namažem (je to strašne smädné cesto) a nechám chvíľku „dôjsť“ v trúbe. Potom prikryjem čistou utierkou, vymyslím vhodnú výhovorku pre fantastickú vôňu šíriacu sa až na ulicu tak, aby som produkt uchovala aspoň do jeho oficiálneho servírovania. Toto je najťažšie, lebo zväčša sa to „zožerie“ rovno z plechu. Ale za tepla sú tieto buchty najlepšie, takže ich zasa moc dlho nebráňte pred jedákmi. Po nejakom pol dni sú síce jedlé, ale už to nie je ono.



Plnky sladké – lekvár, tvaroh (500 gr.) rozmiešaný s 1 vajcom, 1 vanilkovým cukrom, prášk. cukor podľa chuti, trochu citrónovej šťavy – ak by to bolo moc tekuté, treba to trochu scediť, inak to vyteká a buchty sa lepia. Makovú či orechovú plnku som zatiaľ neskúšala.



Plnky slané – kúsky Nivy, natierateľný syr, nadrobno nakrájaná slaninka, šunka a pod. – čo ľadnička dá. Bohato stačí cesto na rožky natrieť slaným cesnakovým olejom a zavinúť.



Ono sa to dá aj rozvaľkať na plech, naložiť nejaké ovocie a posypať posýpkou, takisto sa to dá posypať naslano, to už nechám na vás.

Uf ale som sa rozpísala – dúfam že je ten návod (bez urážky) „idiotensicher“ – t.j. že sa podarí aj tým, ktorí v živote kysnuté cesto nerobili, alebo keď sa aj pokúšali, výsledok mal obuvnícky charakter – poznám z vlastnej skúsenosti, kým si ma nevzala do parády suseda Jana, za čo jej je celá rodina vďačná. Držím palce.
Naposledy upravil luebchenko : 16.11.04 at 09:42 Dôvod: blbá diakritika

anita je offline (nepripojený) anita

účtovník, SZČO anita
Ahoj Ľubka,
bavím sa na Tvojom pracovnom postupe. Čo by som bola dala za to keby som takýto popis dostala hneď na začiatku môjho fungovania v pekárenskom odvetví.... Ale aby som nekazila tento stlpček pridávam jednu radu (odskúšanú) na rýchle kysnutie cesta. Mám na to jednoduchý grif. Žiadna rýchlokyska ale cesto miesim (ručne!!!!) v umelohmotnej nádobe a po vymiesení túto nádobu strčím na 15 SEKUND nie minút do mikrovlnnej rúry a nechám to tam na cca 20 minút. To je akurát na upratanie kuchyne a pripravenie si plnky. Cesto v tom teplúčku krásne vykysne a už len pekne na doske robíš tie svoje vedecké experimenty s plnením a mazaním.
Vyskúšajte, fakt to funguje a šetrí to čas - skôr sa spraví, skôr sa zje...

maja je offline (nepripojený) maja

maja
Moja svokra pečie najlepšie kysnuté aké poznám. Mám od nej recept, ale nikdy som to cesto nemala také vláčne ako ona. Ona robí ručne ja mixérom. Ale som už na to prišla a manžel povedal, že je to už na nerozoznanie. Po vymiesení cesta v mixéry ho ešte parkrát premiesim rukou aby som ho "prevzdušnila" a je to OK.

andreaS je offline (nepripojený) andreaS

andreaS
tak mi neda podelit sa o tuto pochutku, ktoru urcite budete poznat...

Burizonova pochútka

Suroviny: 3 balicky burizonov, 200 g masla, 1 salko, 300g cukru a cukrarenske kosicky

Postup: cukor nechame skaramelizovat, potom pridame pomaly salko, stale miesame, pridame aj maslo a poriadne pre miesame. Do vacsej misy vysypeme burizony a vylejeme tam vzniknutu masu. Vsetko poriadne premiesame a este za tepla formujeme gulky. /rukami idu velmi tazko, lebo sa to lepi, ja si pomaham dvoma polievkovymi lyzicami, s nimi lahsie vyformujem gulky/ Vytvorene gulky /niekedy aj hrudky / ukladame na cukrarenske kosicky. Vlozime do chladnicky, kde lepsie stuhnu a mozeme podavat.

u mna obycajne ostavaju v chladnicke a doslova ich chodim vyjedat .....
gauranger neee to ne tak

rene je offline (nepripojený) rene

rene
KRÉMEŠKA S BEBE KEKSAMI
cesto: klasická piškóta z 5 vajec
krém : 1 liter mlieka
3 Zlaté klasy
7 vrchovatých lyžíc kryšt.cukru ..... uvariť krém a mierne ochladiť, pridať
1 Palmarin .... natrieť na piškótu
2 balíčky BEBE kakaové .... poukladať na krém
poleva .... čokoládová ..nechať stuhnúť
... krájať pomedzi keksy

... zbohom, dieta...

Richard je offline (nepripojený) Richard

admin Richard
Dovoľujem si vniesť trochu organizácie do receptov...


Túto tému uzatváram, pretože som vytvoril novú poradu "Recepty".
Každý recept môže mať svoju vlastnú tému, čiže po recepte môžu nasledovať aj komentáre, úprave chuti, množstva, alebo pozvánka na večeru :-)))))

hmmm niekedy musím aj ja niečo vyskúšať uvariť z týchto receptov. Nie som nejaký gurmán, ale keď som doteraz navaril niečo jediteľné, mal som z toho radosť, pretože väčšinou to jediteľné nie je hihi.

Do varenia.

P.S.
Ak máte iné návrhy na organizáciu receptov, píšte! Táto sekcia vznikla na podnet členky Hlinkovx. Hlinkovx, kľudne napíš čo by si chcela doplniť a tak...

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.