Zavrieť

Porady

Má právo spoluvlastník domu odmietnuť zreálnenie skutočných vlastníckych pomerov podľa kúpnych zmlúv?

Dobrý deň,

sme traja vlastníci rodinného domu, ktorý nie sme vo vzájomnom príbuzenskom vzťahu. Tento dom pôvodne patril jednému vlastníkovi a okrem bytových častí na prízemí sa nachádzajú aj nebytové priestory, ktoré slúžia ako predajne. Problémom je, že na liste vlastníctva je uvedený ako druh stavby 10 – rodinný dom, pričom v skutočnosti sa jedná o polyfunkčnú budovu. Následkom tejto skutočnosti vlastník nebytových priestorov nevie ich dať do prenájmu, pokým tento dom nebude prekategorizovaný na druh stavby 22 – polyfunkčný dom. Ďalej v liste vlastníctva je uvedená len výška spoluvlastníckeho podielu jednotlivých majiteľov napriek tomu, že v kúpnych zmluvách je presne vymedzené, ktorému vlastníkovi konkrétne čo patrí a čo je predmetom spoluvlastníctva (chodba, strecha, fasáda a pod.).

Aby vlastník nebytových priestorov ich mohol dať do prenájmu, treba zápisy v liste vlastníctva upresniť aj podľa kúpnych zmlúv, aby bolo jednoznačné, že kto je oprávnený s nimi disponovať .

Problémom je, že jeden z vlastníkov odmieta spolupracovať, a nie je ochotný pristúpiť na to, aby pracovník vykonávajúci premeranie miestností vykonal merania v jemu patriacich bytových častiach a bez týchto meraní nie je možné zápisy v liste vlastníctva upresniť podľa skutočného stavu vecí.

Mojou otázkou by bolo:

Ak sú k dispozícii notársky overené kúpne zmluvy, kde je presne uvedené, že komu čo patrí, tak dá sa priamo na základe nich bez spoločného súhlasu všetkých majiteľov podať žiadosť na spoločný stavebný úrad mestského úradu aby inicioval vykonanie zmeny v zápisu listu vlastníctva podľa údajov v nich uvedených?

Ak takéto riešenie nie je možné, ale treba vykonať nové premeranie, tak má právo jeden z vlastníkov svojvoľne odmietnuť povolenie vstupu oprávneného pracovníka do svojich priestorov a tým znemožniť zreálnenie skutočných vlastníckych pomerov podľa kúpnych zmlúv?

Ďakujem za odpoveď.
Mária27 Koľko je tam bytov a koľko nebytových priestorov? Koľko percent plochy pripadá na byty?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Onko je offline (nepripojený) Onko

    Onko
    Kataster má zákonom a inými predpismi stanovené, čo eviduje, a na list vlastníctva nezapíše čokoľvek, čo si zmyslíte. Kataster zapíše samostatné byty a nebytové priestory len v prípade, že je stavba tak skolaudovaná.
    Na realizáciu je nutný znalecký posudok, projektovú dokumentáciu, stavebné povolenie, uskutočnenie potrebných stavebných úprav, kolaudáciu, a až potom je možné zapísať zmeny do katastra.
    Ak niektorý zo spoluvlastníkov nesúhlasí, tak je možné podať súdnu žalobu o zrušenie a vysporiadanie podielového spoluvlastníctva. Súd pravdepodobne vyhovie, ale zaplatiť si všetko budú musieť tí, čo zmenu uskutočniť chcú, okrem trov konania, ktoré bude musieť platiť aj žalovaný. Preto je lepšie sa s ním dohodnúť, použiť argument, že keď bude súhlasiť, nebude musieť nič platiť, kým, pri súdnom konaní bude mať náklady a výsledok iba oddiali.
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    rudolf.th V tom prípade, ak bude trvať na tom, že všetky priestory sú v spoločnom vlastníctve, tak potom sa môžeme dožadovať, aby každý z nás umožnil prístup do každého priestoru? Čiže potom by sme museli vzájomne poskytnúť kľúče, a každý by mohol chodiť do izieb toho druhého? Je tomu tak?
    ivka70 nie celkom, lebo podlaa čl. 12 Listiny základných
    ľudských práv a slobôd, je obydlie nenarušiteľné a nie je doň povolené vstúpiť bez súhlasu toho, kto v ňom býva.
    misoft rudplf.th - chápeš to úplne zle. Každý z vás má podiel na SPOLOČNÝCH priestoroch, ale byty sú vašim vlastníctvom v objekte a obydlie je nenarušiteľné. Prečítaj si aj Ústavu.
    Z chodby, strechy, pivnice i tých priestorov dole každá má na každom cm2 svoju časť vo vlastníckom podiele, takže o tom ktorú časť kto bude využívať sa musia podieloví vlastníci dohodnúť medzi sebou (a môžu si to i zapísať ako svoju dohodu medzi sebou o užívaní spoločných priestorov) - samozrejme, že si nebudete deliť chodbu, schody, strechu a pod., pretože to využíva každý.
    Ak by niektorý chcel prenajať svoj podiel niekomu, musia s tým súhlasiť i ostatní.
    Onko Nie je tomu tak. Písal si, že máte uzatvorenú nejakú zmluvu, podľa ktorej máte rozdelené jednotlivé miestnosti na výlučné užívanie. Táto zmluva je stále platná, aj keď to takto nie je rozdelené v liste vlastníctva.
      zbaliť

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    Podla mna take kupne zmluvy su zle a kataster to nemoze zapisat po jednotlivych castiach, kedze ide o rodinny dom.
    V prvom rade by ste museli zacat stavebne konanie a v nom prekvalifikovat objekt a po prejdeni kolaudaciou mozu byt zmeny zapisane.
    Aj tak to nezapise kataster ani v polyfunkcnom dome tak ,ze strecha niekomu patri a fasada niekomu inemu, spolocne casti domu budu vzdy spolocnym majetkom.
    rudolf.th Nie o to sa jedná, aby spoločné časti (chodba, strecha, fasáda a pod.) boli v katastri rozpísané na jednotlivých majiteľov, ale to je problémom, že teraz vôbec nič nie je rozpísané, ani to, čo podľa kúpnych zmlúv patrí výlučne jednotlivým majiteľom. V kúpnych zmluvách je uvedené, že ktoré izby/miestnosti komu patria a to by bolo potrebné, aby kataster to zapísal. Takto by bolo jednoznačné, že nebytové priestory komu patria.
    ivka70 Pokial to bude typ stavby rodinny dom, ani to inak zapisane byt nemoze.
    V rodinnom dome sa mozu spoluvlastnici nanajvys dohodnut, ktoru cast nehnutelnosti kto bude vyuzivat ,ale vlastnictvo ostane stale vsetkych, na kazdom cm2 ma kazdy spoluvlastnik taky pomer vlastnictva, aky je zapisany v katastri.
    Kataster to z takych kupnych zmluv zapisat nemoze ....

    Takze bud to zmenit novou kolaudaciou alebo sa s tym zmierit.

    Má právo spoluvlastník domu odmietnuť zreálnenie skutočných vlastníckych pomerov podľa kúpnych zmlúv?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.