Zavrieť

Porady

Daňové priznanie za rok 2017 typ B?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na tieto 2 prípady ohľadom DP za rok 2017 typ B.
1)živnostník mal živnosť za rok 2017 prvých 6 mesiacov, potom bol 4 mesiace na ÚP vedený ako nezamestnaný a nakoniec 2 mesiace bol zamestnaný. Podáva daňové priznanie typ B? A započítavajú sa príjmy a odvody do DP, ktoré mal aj zo zamestnania za tie 2 mesiace čo bol zamestnaný?
2)živnostník mal živnosť za rok 2017 prvých 6 mesiacov a potom 6 mesiacov bol na ÚP vedený ako nezamestnaný a zároveň bol celý rok poberateľom vdovského dôchodku. Podáva daňové priznanie typ B? Zahrňa sa vdovský dôchodok tiež do DP? Ďakujem.
A ešte by som sa chcel opýtať, že či za obdobie na úrade práce stačí dať ak prílohu do DP čestné prehlásenie alebo treba priložiť potvrdenie z úradu práce. Ďakujem ešte raz.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    1) ano, DP sa podava zo vsetkych prijmov, aj prijmy zo zamestnania do neho musi zahrnut a prilozi kopiu potvrdenia o zdanitelnej mzde
    2) ano, dochodok sa nezahrna - nie je to zdanitelny prijem
    obdobie evidencie na UP v DP vobec neriesis, netreba nic, ani cestne prehlasenie o evidencii, tam ziadny zdanitelny prijem nebol
    11 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    prodavacbot A este otazocka k tej prvej odpovedi. Cize do DP sa uvedu prijmy zo zamestanania a taktiez sa teda uvedu aj socialne a zdravotne odvody zo zamestania do VOZD? A nezdanitelna ciastka 3803,33 eur sa uvedie do DP cela alebo len za 6 mesiacov, kedy bol zivnostnik? Dakujem.
    Žabinka príjmy zo zamestnania majú svoj paragraf, to nesúvisí s VOZD, konkrétne čísla uvádzaš z potvrdenia o zdaniteľnom príjme od zamestnávateľa do určených koloniek..
    Žabinka a vieš ako vyzerá DP B? že sa uvádzajú zvlášť príjmy zo zamestnania, zvlášt zo živnosti, ostatné príjmy, atď..
    prodavacbot Dakujem za odpoved. A ta nezdanitelna ciastka na danovnika 3803,33 eur sa uvedie do DP cela alebo sa vypocita len za 6 mesiacov, cize za dobu kedy bol zivnostnik?
    ivka70 cela, krati sa len kvoli vyske prijmov, podla zakona
    prodavacbot Ďakujem, čiže do DP sa dá celá vo výške 3803,33. Avšak pri výpočte dane z príjmu sa dá len 3803,33 delené 6 = 1901,66 EUR. Chápem to takto správne?
    Katy a R nejako nerozumiem reči tvojho kmeňa, ani výpočtom ?? - veď si aspoň to tlačivo DP konečne pozri!
    prodavacbot Živnosť mal živnostník za rok 2017 len prvých 6 mesiacov. Nezdaniteľná čiastka na daňovníka za rok 2017 je 3803,33 Eur. Ide mi len o to, že či pri výpočte dani z príjmu za rok 2017 u tohto živnostníka sa uplatní celá čiastka 3803,33 Eur alebo len alikvótna čiastka za tých 6 mesiacov, čiže 1901,66 EUR? Ďakujem.
    Žabinka je to ročná nezdaniteľná čiastka..
    prodavacbot Stále sa asi nechápeme. Áno 3803,33 eur je ročná. Ale ak mal živnosť v roku 2017 len 6 mesiacov, tak pri výpočte dane z príjmu sa teda vychádza z akej nezdaniteľnej čiastky??? Napíšte mi prosím sumu. Ďakujem.
    Žabinka ty si si to poučenie k vyplneniu dp stále neprečítal.. inak by si už dávno vedel, že nezdaniteľná časť ZD na daňovníka sa neponižuje pomernou časťou, je to jednoducho čiastka ročná.. tak ti prilepím odstavec z poučenia, píše sa tam čosi o pomernej časti? upravuje sa len pri vyššých čzd (19809€), ale to sa teba asi netýka..
    Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka v roku 2017 je v sume 3 803,33 eura, ak daňovník spĺňa podmienky podľa § 11 ods. 2 písm. a) zákona, t.j. jeho základ dane (čiastkový základ dane) z príjmov podľa § 5 alebo § 6 ods. 1 a 2 zákona alebo súčet čiastkových základov dane z týchto príjmov sa rovná alebo je nižší ako 100-násobok sumy platného životného minima, čo je pre rok 2017 suma vo výške 19 809 eur, inak sa táto nezdaniteľná časť základu dane upravuje podľa § 11 ods. 2 písm. b) zákona.
      zbaliť

    Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

    Katy a R
    tu nájdeš poučenie k vyplneniu DP - treba len presne postupovať podľa neho.
    je zjavné, že si ho ešte nečítal .
    https://pfseform.financnasprava.sk/F...7-poucenie.pdf
    https://www.financnasprava.sk/sk/ele...atalog-pouceni

    Daňové priznanie za rok 2017 typ B?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.