Zavrieť

Porady

Výživné na dospelé dieťa

Mám 20 ročného syna ktorý ešte študuje, býva s matkou, platím 140e mesačne výživné. Odkedy žije s matkou sa mi vyhýba ( 3 roky ) a od tohto leta nemám na neho už žiadny kontakt ( mobil, Fb ). Prosím Vás neviete o nejakej inštitúcii, ktorá by mu vysvetlila, že vzľadom na to, že som jeho otec, platím na neho, mám sa záujem s ním stretávať, že mám morálne právo od neho vyžadovať aby sa mi nevyhýbal, komunikoval so mnou a dovolil mi priebežne kontrolovať je ho prospech na škole ?

Zdravím poraďákov a ďakujem za postrehy a pre ozrejmenie podrobnejšie popíšem situáciu.
Do synových 11 rokov sme žili spolu s jeho matkou ako manželia, po rozvode ( matka nás opustila kvôli milencovi ), syn žil so mnou cca 6 rokov a žili sme úplne normálne. Práca, škola, učenie, varenie, pranie a bežné veci rozvedeného rodiča, ( mňa ako otca ), s dieťaťom. Matka vtedy o neho nejavila boh-vie aký záujem a syna si k sebe brala tak 3-4 krát do roka. Nikdy sa nezaujímala sa ani o to ako sa učí, nikdy si od odo mňa nevyžiadala prístup do jeho elektronickej žiackej knižky, ba dokonca jeden čas ani nevedela ktorý ročník práve navštevuje. V škole vždy patril medzi veľmi slabých žiakov, bohužiaľ učenie mu nikdy nešlo, i keď som s ním denne učením trávil niekedy aj 2 hodiny, a aj tak medzi 8 a 9 triedou robil reparát, ale zvládol to a neprepadol. Aj preto som mu po ZŠ vybral najľahší možný 3 ročný učebný odbor. Asi od jeho 15-16-tich rokoch som začal byť naňho ohľadom školy a jeho iných povinností prísnejší, pretože školu začal ešte viac flákať a už boli medzi nami aj výmeny názorov. Mladému sa to asi moc nepáčilo a od svojich cca 17,5 roka začal žiť u matky. Spočiatku so mnou komunikoval, aj keď pomenej, a po cca 3 mesiacoch sa odo mňa odvrátil úplne. Vlastne cca 2,5 roka so mnou nekomunikuje vôbec, nedvíha telefóny, nereaguje na SMS, nechodí ku mne, iba mi sem tam mi stroho niečo napísal na Fb. Keď som ho chcel niekedy vôbec vidieť, musel som si ho neohlásene počkať pred školou, inak nebola šanca byť s ním. Za ten čas čo býva s matkou má už 3x iné telefónne číslo a to mení zámerne, aby som na neho nemal kontakt - toto sa mi naposledy priznal cez Fb, a teraz od polovice 10/2018 už nemá konto ani na Fb, čiže ja absolútne nemám na neho žiadny kontakt. Mne, ako rodičovi a otcovi je teraz neskutočne mizerne. 17 rokov to bolo s ním v pohode, žili sme si tak bežne, normálne, a on zrazu keď zmení rodiča je na nepoznanie. Vždy som ho viedol k tomu, aby bol čestný a spravodlivý, aby neklamal a vážil si rodičov a rodinu, správal sa slušne. Ja ho posledné 2,5 - 3 roky nespoznávam. Viem že jeho matka je nesmierne manipulatívna osoba, a že za všetkým týmto je ona. Je totiž viac než jasné že na nadstavbu sa prihlásil na "pokyn" matky aby tiekli alimenty, a pritom všetci vieme, že ledva a s problémami dokončil ZŠ aj SŠ, ale to mi môžete aj nemusíte veriť. Aj preto chcem vedieť cez el. žiacku knižku ako sa mu darí a či vôbec do školy chodí. S matkou býva v cca 30 km vzdialenom meste. Takže tak, som zúfalý.


ďakujem
Naposledy upravil pato69 : 04.11.18 at 17:19
5 komentárov     zbaliť
Mila123 prepáč, ty mu kontroluješ známky? 20 ročnému synovi? nie je dospelý??????
rennka je na tom niečo zlé, keď sa zaujíma? Ja mam rovnako staré dieťa, študuje a tiež ma zaujíma ako sa mu darí. Len ja s ním vychádzam veľmi dobre, takže sem-tam mi sám mi ukáže aké má hodnotenia
dmc taka institucia neexistuje. Moralne pravo sidce mas....ale to je tak asi vsetko - bohuzial
veronikasad Elektronická žiacka knižka na vysokej škole ? Veď ešte ani nezačalo skúškové obdobie ...
ivka70 Robi si maturitu, nadstavbu nad ukoncene uciliste, cize stredna skola
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Tweety je offline (nepripojený) Tweety

    Tweety
    20 r., to je už dospelý. Žiadna inštitúcia mu nemôže nariadiť stretávanie sa s tebou, ako otcom, keď nemá záujem, aj napriek tomu, že platíš výživné. Tu veľa závisí od toho, aké máš vzťahy s matkou syna, s ostatnými členmi ex. rodiny, od výchovy. Najlepšie bude, ak si to vyrozprávate medzi sebou. Veď navštív syna u matky a vykomunikujte si to spolu.
    Naposledy upravil Tweety : 04.11.18 at 08:34
    buchač 20 r., to je už dospelý.
    ==================

    Ááááále hovno je a nie dospelý.

    Možno podľa veku, ale inak veru nie.
    pavol54 presnejšie spôsobilý vykonávať samostatne právne úkony s pochopením

    pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

    pavol54
    Má viac ako 18 - je zodpovedný priamo za svoje činy? skončil strednú školu? študuje na vysokej? Nemôžeš ho donútiť aby sa s tebou stretával, ale musí ovládať okrem práva na výživné aj svoje povinnosti t.j. posielať potvrdenie o návšteve vysokej školy. Nie je potvrdenie o štúdiu - nie je výživné. To je všetko
    7 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    veronikasad Nemoze svojvolne prestat platit výživné. O zrušení vyživovacej povinnosti rozhoduje súd.
    draik Vyživovacia povinnosť zaniká zo zákona, rozhodnutie súdu je len deklaratórne.
    meheh Ak existuje súdne rozhodnutie, tak platiť musí dokým to súd nezruší, inak sa vystavuje riziku exekúcie. Pokiaľ viem, toto sa rieši tak, že súd zruší vyž. povinnosť spätne a vtedy sa má táto časť výživného vrátiť povinnému (výnimka platí pre maloleté dieťa, kedy sa spotrebované výživné nevracia).
    pato69 potvrdenie o štúdiu máz z 09/0218, mám ho pýtať mesačne ?
    pavol54 však semester
    veronikasad pato69 nepreháňaš to ? Chodí do prvého ročníka ?
    meheh Otec nemôže prestať platiť výživné pokiaľ o tom nerozhodne súd (ako spomenula veronikasad). Takisto ani syn nie je povinný poskytovať otcovi potvrdenie o návšteve školy, otec to môže maximálne navrhnúť na súde, aby ho predložil, pokiaľ má podozrenie, že syn už nie je študentom a je schopný sa sám živiť (to je podmienka pre zrušenie vyživovacej povinnosti).
      zbaliť

    jslancik je offline (nepripojený) jslancik

    bez servítky jslancik
    nik mu to nemôže nariadiť.
    mimochodom, na tieto problémy si mal myslieť už keď ste sa nemohli zniesť s jeho matkou. čo už teraz.
    a teraz je dosť bežné, že deti kašlú (dostatočne sa im nevenujú) na svojich rodičov. aj keď boli normálne vychovávaní v kompletnej rodine. skús sa zamyslieť, či to náhodou neplatí o tebe a tvojich rodičoch. to len tak na margo.
    pato69 upresnil som otázku, pozri hore
    Tweety Virtuálne?
    Príspevok zbalený
    spam

    Hlasovalo 3 pouzivatelov

    Otázka, nie odpoveď (1)
    Neužitočné (1)
    Komentár, nie odpoveď (1)
    -3

    Výživné na dospelé dieťa

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.