Zavrieť

Porady

Aka zivnost na prevadzkovanie baru

Chcel by som Vas poprosit o radu - aku zivnost treba mat zapisanu, ked chbcem prevadzkovat bar? (Alko, nealko napoje, ziadne jedlo a obcerstvenie)
Ostatne zalezitosti ako colnica, hygiena atd.... su mi jasne. Len tuto samotnu zivnost potrebujem vediet, lebo ani na zivnostenskom v tom nemali celkom jasno.... ????
Dakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Onko je offline (nepripojený) Onko

    Onko
    Poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia v spojení s predajom na priamu konzumáciu

    V rámci živnostenského oprávnenia je možné vykonávať najmä tieto činnosti:
    Pečenie mrazených pekárenských polotovarov (fornetti)
    Predaj cukrárenských výrobkov na priamu konzumáciu
    Predaj na priamu konzumáciu po domácky vyrobeného vína a s ním spojený predaj sezónnych jedál na priamu konzumáciu, ak sa nevykonáva viac ako
    4 mesiace v roku
    Prípravu a predaj na priamu konzumáciu nealkoholických a priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov, piva, vína a destilátov
    Prípravu a predaj na priamu konzumáciu tepelne rýchlo upravovaných mäsových výrobkov a obvyklých príloh, ako aj bezmäsitých jedál
    Prípravu a predaj na priamu konzumáciu zmrzliny, ak sa na jej prípravu použijú priemyselne vyrábané koncentráty a mrazené krémy

    Zdroj: https://www.sroonline.sk/images/Zozn...STI-6-2018.pdf

    Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

    Žabinka
    https://www.financnasprava.sk/_img/p...chCinnosti.pdf

    strana 134

    56.3 Služby pohostinstiev

    Táto trieda zahŕňa prípravu a podávanie nápojov na okamžitú konzumáciu v zariadeniach.
    Táto trieda zahŕňa služby:
    - barov
    - hostincov, krčiem
    - koktailových barov
    - diskoték (predovšetkým s podávaním nápojov)
    - pivární
    - kaviarní
    - barov s ovocnými džúsmi
    - mobilných stánkov s predajom nápojov

    Táto trieda vylučuje:
    - opätovný predaj balených/pripravených nápojov, pozri 47
    - maloobchodný predaj nápojov prostredníctvom predajných automatov, pozri 47.99
    - prevádzkovanie diskoték a tanečných klubov bez podávania nápojov, pozri 93.29

    a žeby na živnostenskom v tom nemali jasno, to sa mi zdá divné..
    Naposledy upravil Žabinka : 04.01.19 at 14:03

    Onko je offline (nepripojený) Onko

    Onko
    Žabinka
    https://www.financnasprava.sk/_img/p...chCinnosti.pdf

    strana 134

    56.3 Služby pohostinstiev

    Táto trieda zahŕňa prípravu a podávanie nápojov na okamžitú konzumáciu v zariadeniach.
    Táto trieda zahŕňa služby:
    - barov
    - hostincov, krčiem
    - koktailových barov
    - diskoték (predovšetkým s podávaním nápojov)
    - pivární
    - kaviarní
    - barov s ovocnými džúsmi
    - mobilných stánkov s predajom nápojov

    Táto trieda vylučuje:
    - opätovný predaj balených/pripravených nápojov, pozri 47
    - maloobchodný predaj nápojov prostredníctvom predajných automatov, pozri 47.99
    - prevádzkovanie diskoték a tanečných klubov bez podávania nápojov, pozri 93.29

    a žeby na živnostenskom v tom nemali jasno, to sa mi zdá divné..
    Štatistická klasifikácia SK NACE nie je to, čo sa zvykne používať pri určovaní názvov živností, na to má odbor živnostenského podnikania svoj zoznam (viď mnou pridaný link). I keď nemožné to nie je, názvy voľných živností nie sú záväzne určené zoznamom.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Žabinka nejde o štatistickú klasifikáciu ale o názov činnosti..
    názov Pohostinská činnosť sa nachádza priamo v živnostenskom zákone HLAVA II - Obchodné živnosti, § 38 Pohostinská činnosť..
    Onko V prvom rade, linkovala a citovala si dokument o štatistickej klasifikácii, ktorá je v prípade pomenovania činnosti v živnostenskom oprávnení irelevantná, takže to bola chyba.

    Keď už si sa pozrela na živnostenský zákon, čo je lepšie riešenie, tak si treba prečítať nielen nadpisy paragrafov, ale aj ich obsah. Podľa odseku "(2)
    Pohostinskou činnosťou nie je na účely tohto zákona predaj na priamu konzumáciu
    a) nealkoholických a priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov, piva, vína a destilátov,"

    Takže si odporučila živnosť, ktorá nezahŕňa to, čo zadávateľ práve potrebuje, teda predaj nápojov.

    Podľa živnostenského zákona je pohostinskou činnosťou predovšetkým výroba a podávanie jedál = reštaurácie a podobne, a je to remeselná živnosť. Predaj nápojov na priamu konzumáciu je voľná živnosť a vyžaduje si iné pomenovanie.

    Že to všetko majú v jednom koši na Štatistickom úrade, to je iná vec.
    Žabinka áno, našla som vysvetlenie, píše sa tu síce o kaviarni, ale to je v podstate to isté:

    Živnostenské úrady rozlišujú:
    a) vykonávanie remeselnej živnosti - pohostinská činnosť
    b) prevádzkovanie kaviarne.
    V prípade pohostinskej činnosti a výroby hotových jedál pre výdajne je nutné k ohláseniu remeselnej živnosti predložiť výučný list (kuchár, čašník, príp. servírka..) a uhradiť správny poplatok 15 eur.
    Ak nespĺňa podnikateľ odbornú spôsobilosť - vyučenie v odbore, môže si ustanoviť v zmysle § 11 ods.1 zákona č.455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní v znení neskorších predpisov zodpovedného zástupcu. Viď § 11 živnostenského zákona. Preukazovanie odbornej spôsobilosti § 21,22 živnostenského zákona.
    V prípade prevádzkovania kaviarne, ktorá je voľnou živnosťou a neviaže sa na ňu žiadna odborná spôsobilosť je nutné ohlásiť voľnú živnosť: "Poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia v spojení s predajom na priamu konzumáciu", prípadne iné voľné živnosti napríklad:
    - Príprava a predaj na priamu konzumáciu tepelne rýchlo upravovaných mäsových výrobkov a obvyklých príloh, ako aj bezmäsitých jedál
    - Príprava a predaj na priamu konzumáciu nealkoholických a priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov, piva, vína a destilátov
    - Príprava a predaj na priamu konzumáciu zmrzliny, ak sa na jej prípravu použijú priemyselne vyrábané koncentráty a mrazené krémy
    - Príprava a predaj na priamu konzumáciu jedál, nápojov a polotovarov ubytovaným hosťom v ubytovacích zariadeniach s kapacitou do 10 lôžok
    - Predaj cukrárenských výrobkov na priamu konzumáciu
    Každá voľná živnosť sa spoplatňuje správnym poplatkom v hodnote 5 eur.
    Odpovedal: Obvodný úrad Bratislava, odbor živnostenského podnikania
    https://poradna.hnonline.sk/otazka/a...e#.XC-4MRYi3v4
      zbaliť

    Aka zivnost na prevadzkovanie baru

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.