Zavrieť

Porady

slivky

šťastná babička dvoch vnučiek (od 21.9.2009 už troch) ...viac
Tento rok sa mi urodilo neúrekom sliviek. Viete mi poradiť dáky dobrý recept (nemôžem nikde nájsť recept na slivkovo-makové gule) alebo dobrý spôsob na uskladnenie?
Usporiadat
jess jess

jess je offline (nepripojený) jess

žienka
viktorviktor Pozri príspevok
Osobne suším na elektrike, s prerušovaním, naskôr 2 hodiny, potom vymením spodné z hornými, álšie 2 hodiny, potom vychladnúť, v ten istý deň ešte 2-3 hodiny, na druhý deň vyzbieram suchšie, tie idú hore, ostatné dolu a už len vždy po 2 hodiny vychladnúť, 2 hodny a opakovať do usušenia, vydržia aj dva roky, polené sú suché ako podošva
prúser, ja akurát cca 1 hodinu suším polené, lebo boli dosť červavé. Asi na to hodím cukor a upečiem lekvár, keď polené nie sú dobré.

Vďaka za upozornenie
0 0
dominika dominika

dominika je offline (nepripojený) dominika

Ja robím zo sliviek nutelu. Dám variť slivky dlho, ako lekvár, kým sa to všetko nerozvarí aj so šupkami. Potom pridám cukor a ku koncu kakao.
0 0
Kazu Kazu

Kazu je offline (nepripojený) Kazu

jess Pozri príspevok
prúser, ja akurát cca 1 hodinu suším polené, lebo boli dosť červavé. Asi na to hodím cukor a upečiem lekvár, keď polené nie sú dobré.

Vďaka za upozornenie
Nemusíš ich usušiť úplne. Ja ich usuším len tak aby boli akurát a potom ich dám do menších pohárov, zaviečkujem a dám do pary na 10-15 minút. Potom nevysychajú a ani neplesnia aj keď sú trochu "mokrejšie". Tiež nerada suším celé slivky keď je taký červivý rok.
0 0
petmar petmar

petmar je offline (nepripojený) petmar

Prosím, mohol by niekto napísať ako sa zakladá kvas -majč či kde sa to ako volá, na slivovicu? Mieša sa to, ako často ? Má to byť v teple, v chlade, ako dlho, ako poznám, že to mám ísť dať vypáliť?
Na zdravie. Ďakujem.
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

nemám chuť písať postup, treba si to ošahať,

http://podnikani.centrum.cz/ze-zivot...slivovici.aspx

Kvašení dříve probíhalo v otevřených dřevěných kádích. Kvas bublal, a až se propadnul, jelo se do pálenice. Vrch kvasu bylo nutno odstranit a vyhodit. Tzv. Koláč. V Prlově však byli progresivní. Omazali vrch bečky jílem, aby nevznikl koláč – odpad. Dnes kvašení probíhá v plastových bečkách. Bečky jsou odolné, není nutno je na podzim zamáčet, jsou lehké, dobře se s nimi manipuluje, snadno se čistí.
0 0
petmar petmar

petmar je offline (nepripojený) petmar

viktorviktor Pozri príspevok
nemám chuť písať postup, treba si to ošahať,
Ďakujem za link, už len zbierať a bude možno dačo...
0 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

pozdravujem,
- o slivkach sa mi uz aj sniva, hoci nemam ani jednu vlastnu
- kazdy tyzden kysnuty slivkovy kolac - esteze ho mame radi
- klasicky slivkovy kompot s cukrovym nalevom
- prvykrat som experimentovala so zavaranim "slivky vo vlastnej stave", umyte rozpoltene slivky som dala do flias a kratko sterilizovala, som zvedava ci preziju, ci sa nahodou nepokazia - robila som menej flias len na skusku
- vcera som robila z 1,5 kg sliviek druhu varku "slivky v cokolade s rumovou prichutou", prvu davku som dala do mensich flias, zasterilizovala a skoro vsetky rozdala kolegyniam ako ukazku niecoho noveho, co sme doposial nepoznali
- vznikne zaujimava masa niecoho hnedeho a zaujimava chut, viem si tieto slivky predstavit s vanilkovym pudingom, ako pise betyna8
- prikladam foto ako vyzera masa po 24 hodinach pred flaskovanim

0 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

Bambit Pozri príspevok
Ja nerobím zemiakové cesto, ale rožkové.
Dám si do vlažného mlieka rozmočiť 2 nakrájané rožky, pridám 1 celé vajce a toľko polohr. múky, aby som mala cesto na rozvaľkanie. Z rozvaľkaného cesta si nakrájam štvorčeky a na každý dám jednu slivku a zabalím ju.Dáme variť do mierne osolenej vody. Sú výborné skúste, je s tým málo roboty a nikto nezistí, že to nie je zemiakové cesto.
Ja som dnes robila knedle z rožkov a omylom som nedala vajce, zabudla som a knedle boli výborne a rýchlo hotové. Nemali chybu.
0 0
hnedoočka hnedoočka

hnedoočka je offline (nepripojený) hnedoočka

snažím sa brať prácu zodpovedne,ale ináč som veselá kopa ...viac
včera som trávila voľno varením slivkového lekváru v medenom 70 l kotli od 5,30 ráno a skončila s nalievaním / alebo nasypaním/ do pohárov o 21 hod. takže dnes o slivkách nechcem ani počuť,ale kto by chcel ochutnať super lekvár podľa starej mamy, nech dojde!
0 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

hnedoočka Pozri príspevok
včera som trávila voľno varením slivkového lekváru v medenom 70 l kotli od 5,30 ráno a skončila s nalievaním / alebo nasypaním/ do pohárov o 21 hod. takže dnes o slivkách nechcem ani počuť,ale kto by chcel ochutnať super lekvár podľa starej mamy, nech dojde!
Viem si predstaviť aká si unavená, ja už len odparujem v elektrickej rúre, je tiež výborný, ale ten tvoj je pravý slivkový lekvár.
0 0
drobeceva drobeceva

drobeceva je offline (nepripojený) drobeceva

hnedoočka Pozri príspevok
včera som trávila voľno varením slivkového lekváru v medenom 70 l kotli od 5,30 ráno a skončila s nalievaním / alebo nasypaním/ do pohárov o 21 hod. takže dnes o slivkách nechcem ani počuť,ale kto by chcel ochutnať super lekvár podľa starej mamy, nech dojde!
chcem Vám len "bonznúť", že naša hnedoočka včera o slivkách ani počuť nechcela, ale dnes sme chutnali lekvár a musím povedať, že jej námaha stála za to. Lekvár je výbornýýýýýýýýý. A dokonca aj ona z neho jedla.
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
Prosím vás vie niekto o kvasených slivkách a ich príprave?
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

Marína Pozri príspevok
Ja na slivkový koláč dávam posýpku so škoricou, alebo slivky posypem škoricou a klasickou posýpkou. Nedávno som piekla nižššie uvedený. Je ozaj dobrý a rýchlo pripravený.

Slivkový koláč s posýpkou
mierka: 1 hrnček=250-300 ml
2 hrnčeky polohr. múka, 1 hrnček prášk. cukor, 100 g Hera(Palmarín, maslo, ....), 2 vajcia, 1 vanilk. puding, 1 hrnček mlieka, 1 VC, 1 PDP, slivky
Posýpka: 1 PL kopcovitá hrubej múky, 2 PL kopcovité lyžice polohr. múky, 2 PL kopcovité prášk. cukor, cca 60-80g tuku, 1 KL mletej škorice
Do penista vymiešame tuk s cukrom, VC a vajciami. Pridáme mlieko, puding. prášok, múky, VC, PDP. Rozotrieme na vymastený a hrubou múkou alebo kokosom vysypaný plech. Na husto poukladáme polené slivky, posypeme posýpkou. Pečieme cca 20-25 min. pri 180 °C.
tak damy a pani,toto je ten kolac co som vcera piekla-nasla som to cez google,lebo vyhladavac na porade temu slivky vobec nenasiel!!!

marina,je vyborny,ten vanilkovy puding mu doda ozaj taky cukrarensky smrnc,mnam.

nasi prijdu v sobotu zo Slovenska,tak sa ho znova chystam upiect,tentokrat so slivkami v rumovej cokolade,podla receptu,co je tiez v tejto teme-vcera som si ich spravila.a posypku dam miesto skoricovej kokosovu-tiez z tejto temy a hotovo.nech je ten kolac poriadna PORADAKOVINA.
Naposledy upravil osky : 02.09.10 at 13:35
2 0
mirka83 mirka83

mirka83 je offline (nepripojený) mirka83

žena
Ten recept na slivkový lekvár bez miešania som skúšala už tri krát, a veľmi sa mi pači. je naozaj výýýborný!!!!!!!!
0 0
hanelie hanelie

hanelie je offline (nepripojený) hanelie

sprievodca CR Rakúsko,
a už ste robili slivkovú štrudľu?
0 0
Ivana 1511 Ivana 1511

Ivana 1511 je offline (nepripojený) Ivana 1511

Áno a je výborná, robievam aj čerešňovú a tvarohovú s marhuľami alebo broskyňami. Sú super.
0 0
BXLmiami BXLmiami

BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

Mohla by si prosím dať recept na slivkovú napln do štrudle?Dakujem
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

nieco typicke z Rakuska:

ZWETSCHKENRÖSTER
/rozvarene slivky/

-je to priloha,ktora sa podava k mucniku pod nazvom kaiserschmarn.my ho pozname ako cisarsky trhanec.bez tejto prilohy by to ani nebolo ono.
-ale rakusania to pouzivaju aj ako samostatny dezert po velmi vydatnom obede,alebo ako prilohu k mäsu ako hus,kacka...
-pouziva sa to aj na puding a podobne dezerty
-velmi dobre sa to hodi aj k neplnenym tvarohovym knedliam

500g sliviek/ringlot/
100ml vody
50-150g cukru-zalezi od sladkosti ovocia a podla chuti
stava z 1 citrona
maly kusok celej skorice
2 klinceky

kusok citronovej kory-nemusi byt
trosku rumu-nemusi byt

-nechame zovriet vodu a hodime do nej slivky -nie vsetky naraz....,ktore okamzite znovu vyberieme,tzv.blansirovanie.....a zbavime ich supky
-osupane slivky rozpolime a zbavime kostok
-skoricu,klinceky,cukor,citronovu stavu/a koru/ prevarime vo vode
-potom pridame slivky,prevarime a ohen zoslabime
-premiesat a prikryte dusit do zmäknutia/cca 30 minut/
-slivky su hotove,ked su mäkke a zacinaju sa uz rozpadat
-pozor vsak,neuvarte z toho lekvar!!!!!!!!!
-nesmie to plavat vo vode,nesmie to byt ako kasa,ale ani cele ovocie
-odstavit a do vlazneho mozno pridat trosku rumu,ale nemusi sa.
-podava sa to vychladene,nie teple!!!!!!!!

-tento "kompot" sa pripravuje rovnako z marhul a visni/visne samozrejme nesupeme/
-komu sa zda blansirovanie babrave,moze si to pripavit aj z neosupanych sliviek,bude to chutit rovnako dobre,len sa treba pripravit na to,ze to nebude take jemne
-a kto je celkom lenivy,moze si to kupit aj hotove.
Naposledy upravil osky : 01.08.11 at 19:02
1 0
Gapo Gapo

Gapo je offline (nepripojený) Gapo

Ja? Muž.
Tuho premýšľam čo mám urobiť s mojou úrodou sliviek, pôvodne ich bolo deväť, zostalo šesť, nie stromov, plodov
Myslím, že ich zlopnem a je
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať