Zavrieť

Porady

Kysnuté cesto

V niektorých príspevkoch (už v uzavretej téme) som sa dočítala o príprave kysnutého cesta mixérom.
Prosím Vám, vysvetlite mi niekto ako to mixérom robíte?
Ja mam taký ručný a tam sú na cesto také akoby strunky či čo, tena nie tie metličky, s ktorými napr. robím šlahačku.

Tak som si chcela ušetriť ruky a vymiesiť týmito strunkami.--- stalo sa mi to, že mi to cesto vyliezlo po týchto zariadeniach až do vnútra mixéra ).

Takže, sú tieto strunky na kysnuté cesto, alebo neviem používať mixér?!
Usporiadat
heja3 heja3

heja3 je offline (nepripojený) heja3

Prosím napísať postup pre buchty v panvici. Raz to hovorila babka Dominika Hrbatého v TV, že on také ľúbi, a že ich musí pre neho variť, aj hovorila postup, ale som si ho nezapamätala. Tuším to išlo do vody na 1cm a parilo sa prikryté. Neviem.
PS: Ešte som rozmýšľala, či by sa nemohli robiť aj v kuchte, však tá tiež parí...
0 0
Kazu Kazu

Kazu je offline (nepripojený) Kazu

Cesto robím ako na klasické parené buchty. Plnku dávam marhule, jahody, broskyne a mimo sezóny džem. Kastról s hrubším dnom vytriem na studeno maslom alebo masťou /dno a boky do výšky naparených buchiet/. Buchty poukladám redšie /tak ako aj na parák/, medzi buchty nalejem studenú vodu do výšky asi 1 - 1,5 cm, prikryjem a sporák zapnem na najvyšší stupeň. Keď je voda už horúca, prepnem na najnižší stupeň a parím. Kým nezískaš prax je dobré skontroľovať špajdľou či je buchta preparená a podľa potreby doliať horúcu vodu. Hlavne aby bola nízka teplota, lebo buchty by prihoreli a vnútro by bolo ešte surové. V kastróle musí byť stále para.
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Svadobné koláčiky

Cesto: 500 g hladkej múky, 4 žĺtky, 200 g majonézy, cca 250 ml mlieka, 1 droždie, 6 PL oleja, 8 KL kryšt. cukru, štipka soli
Plnka: 600 g tvarohu, 1 VC, 1 žĺtok, citr. kôra, hrozienka(môžu a nemusia byť)
Zmes na potretie:
  • cca 150 g masla, 1,5 dcl rumu
  • 1 vajce
  • mrvenička – cca po 80 g masla, 100 g cukru, 120 g hr. múky
Cesto vypracujeme klasickým spôsobom. Najprv do teplého mlieka pridáme cukor, trochu polohr. múky(cca 1 KL) a droždie. Poriadne vymiešame a necháme vykysnúť. Spracujeme s múkou, žĺtkami, majonézou(nie studenou), mliekom a štipkou soli. Posypeme cez sitko trochou múky, prikryjeme a necháme vykysnúť.
Plnka: Tvaroh, cukor, žĺtok, VC a citr. kôru vymiešame. Ja používam citr. kôru sušenú od Kotányi, lebo nie je chemicky ošetrená. Tvarohová plnka nemá byť riedka.
Z cesta lyžicou odoberáme malé kúsky, plníme ich náplňou, pridáme cca 3 hrozienka a zabalíme ako buchtičku. Potierame rozšľahaným vajcom a posypeme mrveničkou. Pečieme v stredne horúcej rúre. Po upečení potierame zmesou rozpusteného(nie upraženého) masla s rumom.
Koláčiky by mali byť čo najmenšie. Má vyjsť cca 120 kúskov a ja sa vždy tak snažím, aby sa mi to aj podarilo. Nemusíte však robiť až také malé, aby vás to neodradilo, pretože to by bola škoda ich nevyskúšať. Sú ozaj vynikajúce.
Naposledy upravil Marína : 06.10.07 at 16:46
0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
Evička, tie tvoje koláčiky nemali chybu, ale ba, jednu mali - bolo ich málo!
Urobila som aj Dia koláčiky, cesto také isté, len tvaroh v plnke bol bez vanilkového cukru, ale zato kúsok z vanil.struku som vyškrabkala, veľa hrozienok a citrónovej kôry, vrch som posypala mletými orieškami a napichla hrozienkami. Boli úžasne jemné, neverila by som, čo dokáže majonéza v ceste a roztopené maslo s rumom na konci pečenia. Prikladám obrázky, ako sa vydarili, stihla som ešte schovať, aby som mohla ponúknuť...
Dia od Vlasty.jpg  
Svadobné i pre diabetikov.jpg  
Svadobné koláčiky.jpg  
Svadobné od Evičky.jpg  
1/1
0 0
tetrisss tetrisss

tetrisss je offline (nepripojený) tetrisss

No, niekedy ani ja neviem... ...viac
ponukam vam vynikajuci recept na kastrolove buchty parene podla p.paulenovej z kucharskej knihy Varime aj bez skusenosti /bezva recepty vsetky, take normalne a 100%dobre/:
6OOg hrubej muky, 1 PL praskoveho cukru, stipka soli, 2 dl mlieka, 30g kvasnic, 1 vajce, 1 zltok, maslo na poliatie, lekvar na plnenie a mak na posypanie.Cesto vypracujeme klasicky, trebars aj v tej rychlokyske, ma byt trochu tuhsie, ale nie prilis. Cesto roztiahneme na doske, ja nevalkam a nakrajame na rovnake kusky, popripade vykrojime vacsim poharom a naplnime lekvarom. Vacsiu sirsiu nadobu, najlepsie s hrubym dnom dobre vymastime olejom, nechame rozohriat a poukladame do nej nakysnute buchty, nechame 2cm medzery a prikryte ich poprazime asi 2 min. Mne sa do tej nizkej panvice zmesti 7 ks buchiet a po oprazeni vlejeme 1 mensiu polievkovu naberacku vody, pozor prska.Parime este 7 min. Hotove polejeme maslom, mak, cukor.
Na spodnej strane su chrumkave. A su na zozratie.
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Vlasti, som veľmi rada, že Ťa recept nesklamal. A že vymyslíš ako ich dochutiť bez cukru som nepochybovala. Ďakujem za doplnenie receptu fotografiami.
Naposledy upravil Marína : 07.10.07 at 05:16 Dôvod: doplnenie
0 0
Tatiana Tatiana

Tatiana je offline (nepripojený) Tatiana

normálka
Priložím aj ja recept na kysnuté cesto. Je fakt dobré. Môžete robiť z neho všetko čo sa robí z kysnutého cesta: rožky, záviny, buchty.... A tu je recept:

60 dkg polohrúbej múky
1 dcl oleja
3,5 dcl mlieka
10 sacharinov
2-3 lyžice kryšt.cukru
1 káv.lyyžička soli
1 droždie

Postup je ako pri klasickom kysnutom ceste.
0 0
tetrisss tetrisss

tetrisss je offline (nepripojený) tetrisss

No, niekedy ani ja neviem... ...viac
Este jeden recept pripajam , je to vynikajuci kolac a pomerne lacny:
1 kg polohrubej muky
1/2 l mlieka
1 drozdie
6 lyzic krystaloveho cukru
2 vajcia
stipka soli
Vypracujeme klasicke trochu tuhsie cesto a nechame ho vykysnut. Potom este raz prepracujeme a rozdelime na 6 casti. Pripravime si plnku:
1 Palmarin alebo maslo
20 Dkg praskoveho cukru
2 lyzice kakaa
2 vanilky
Spolu vymiesame do peny. Kazdy diel cesta vyvalkame na 0,5 cm hrubku na obdlznik a na sirsiu stranu opatrne natrieme do dvoch tretin sestinu plnky.
Stocime ako roladu, ked naplnime vsetky, tak dve a dve stocime jednoducho do copu, ulozime na plech, takze nam vzniknu tri copy. Nechame este podkysnut a pecieme 180 st C asi 35 minut. Este horuce potrieme sirupom z 3 lyzic krystaloveho cukru, 3 lyzic vody - uvarime a nastruhame pomarancovu koru.
Dufam, ze som vam nesposobila matematicku traumu, tak pecte, je toho vela a stoji to za to.
0 0
Zuzka10 Zuzka10

Zuzka10 je offline (nepripojený) Zuzka10

jednoduchá žena,matka,babička ...viac
Ten recept mám už vyskúšaný aj ja, je fakt výborný.Robila som už aj s gaštanovou plnkou.Namiesto kakaa som dala gaštanové pyré.Aj to je výborné.
0 0
MAISI MAISI

MAISI je offline (nepripojený) MAISI

A ja sa pripojím k téme Kysnuté cesto. Zdá sa mi, že tu nikto nehovoril o tom, ako si pomôcť, aby cesto rychlejšie vykyslo. Jednoducho múku dáme do nejakej nádoby, v ktorej môžeme múku trocha ohriať. Keď tuto múku začneš rukou miešať zistíš aká je studená. Postupným miešaním ju trocha zohreješ a potom pokračuješ obviklým spôsobom. A uvidíš ako rychlo ti cesto vykysne.
0 0
natascha natascha

natascha je offline (nepripojený) natascha

Tetrisss, zaujal ma Tvoj recept na kastrolové parené buchty. Asi sa budem pýtať hlúpo, ale chcem ich vyskúšať a tak by som rada vedela, ako postupovať ďalej, keď je prvá "várka" buchiet hotová. Použiješ ten istý hrniec a opäť ho vymastíš olejom, pretože tých buchiet bude asi viac ako 7 kusov (súdiac podľa množstva surovín), alebo použiješ viac nádob? Ďakujem.
0 0
JarkaL JarkaL

JarkaL je offline (nepripojený) JarkaL

natascha Pozri príspevok
Tetrisss, zaujal ma Tvoj recept na kastrolové parené buchty. Asi sa budem pýtať hlúpo, ale chcem ich vyskúšať a tak by som rada vedela, ako postupovať ďalej, keď je prvá "várka" buchiet hotová. Použiješ ten istý hrniec a opäť ho vymastíš olejom, pretože tých buchiet bude asi viac ako 7 kusov (súdiac podľa množstva surovín), alebo použiješ viac nádob? Ďakujem.
To by aj mňa zaujímalo, dievčatá.
0 0
tetrisss tetrisss

tetrisss je offline (nepripojený) tetrisss

No, niekedy ani ja neviem... ...viac
Ospravedlnujem sa, ale nepostrehla som otazku az teraz. Na parenie buchiet pouzivam nizku nadobu s hrubym dnom, samozrejme, ze jednu, nenechate to predsa prihoriet.Z receptu vyjdu tri-styri davky, ak by sa vam nahodou tam nieco objavilo, pouzijem siroku varesku, vyhrniem a mozeme ist dalej. Inak tento recept vyskusajte a uz ziadne ine nebudete robit, sto pro.
0 0
JarkaL JarkaL

JarkaL je offline (nepripojený) JarkaL

Ďakujem, nabudúce vyskúšam, dnes som ich urobila klasicky na pare, plnené falošnou nutelou, mňam.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať