Zavrieť

Porady

darovacia zmluva bez nadobúdacej zmluvy k nehnuteľnosti

Mama mi chce darovať byt, nemáme však k dispozícii nadobúdaciu zmluvu k nemu.Ako sa dostanem k údajom o technickom stave bytu, m2, spoluvlastnícke podiely k spoločným priestorom, k pozemku pod domom a pod. ...., všetko, čo potrebujem uviesť v darovacej zmluve ? Na katastri mi povedali, že stačí list vlastníctva a ostatné si zistí sám notár.Ja si však viem darovaciu zmluvu napísať aj bez notára, problém sú len tie údaje....
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    Podľa katastrálneho zákona mama ako vlastníčka si môže vyžiadať kópiu zmluvy na katastri:

    Podľa § 8 ods. 1 písm. c) zbierka listín katastrálneho operátu obsahuje písomné vyhotovenie zmlúv ..

    § 68 ods. (3)
    Verejnosť zbierky listín je obmedzená. Prístup k listinám uloženým v zbierke listín sa umožňuje len vlastníkovi alebo inej oprávnenej osobe, ich právnym predchodcom a právnym nástupcom. ..

    https://www.slov-lex.sk/pravne-predp...5/162/20190901

    Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

    Žabinka
    m2, spoluvlastnícke podiely k spoločným priestorom, k pozemku pod domom - toto by sa malo nachádzať na LV.. ak ho nemáš, najdi si na katasterportal. sk..
    6 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Mária27 Zákon o vlastníctve bytov v § 5 ods. 1 písm. b) určuje spôsob výpočtu podielov = podielom podlahovej plochy bytu alebo nebytového priestoru k úhrnu podlahových plôch všetkých bytov a nebytových priestorov v dome. V čitateli je teda plocha bytu a v menovateli súčet všetkých plôch.

    Pôvodne bývali podiely určené percentom, v menovateli bolo upravených 100,00 % na 10000, v čitateli upravené percento na celé číslo, napr 15,4 % na 1540.
    Mária27 nemal
    vicktor Mária27: "V čitateli je teda plocha bytu a v menovateli súčet všetkých plôch."
    Zaujimave... moje zlomky mi nic take nenaznacuju.
    Priklad: v dome je desat bytov po 50 m2 a spolocne priestory 250 m2. Zlomok teda je 50/750 = 1/15. Ale rovnaky zlomok je aj pre 100 metrovy byt a 1500 spolocnych priestorov. A dalsich variantov je neurekom.
    Mária27 Zlomok sa teraz neupravuje, aby bolo vidieť tie plochy. Nechaj 50/500. To ostané bolo predtým upravované, nik to al teraz neupravuje na LV podľa aktuálneho zákona. Ten prikazuje vymedzenie podielov od jeho účinnosti. Pozri zákon § 5 ods. 1b): https://www.slov-lex.sk/pravne-predp...3/182/20190401
    vicktor ...a keby tie byty mali 52 a pol m2, tak zlomok bude 525/7500?
    Ako lahko sa daju kralikarne zrekonstruovat na luxusne apartmany.
    Mária27 525/5250 podiel je podiel, zlomok bez desatinnej čiarky. Môžeš aj 5250/52500.
      zbaliť

    dmc je offline (nepripojený) dmc

    dmc
    obrat sa na spravcu - mal by mat technicky opis, udaje o m2 o type (vykone-radiatorov) a podobne info - ved podla toho vypracuvava rozuctovanie. Spolulastnicke podiely najdes na liste vlastnictva (mas to na internete)

    Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

    Katy a R
    Predpokladám, že mamka má k dispozícii vyučtovanie - tam nájde plochu bytu.
    Alebo ak je vlastníčkou - tak predsa platí aj daň z nehnuteľnosti - tam je tiež plocha bytu. A keď už inak nie - dá sa zmerať.. aj pravítkom
    k tech stavu - tak všeobecne, aké sú miestnosti, spomeň tam pivnicu ak je, el vrátnik, aj schránku môžeš ... (môžeš pozrieť zmluvu o správe bytu - možno dačo tam nájdeš..
    No a spoluvlastnícky podiel - spoločné časti a pozemok - nájdeš na LV .
    podstatné náležitosti zmluvy o prevode bytu nie sú metre štvorcové a pod. údaje špecifikované v LV sú postačujúce - najmä keď ide iba o domácky prevod. Samozrejme, cudzieho kupujúceho by tieto veci zaujímali.

    Oprava: podľa zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov sú metre podstatnou náležitosťou. ďakujem za pripomienku Mária27
    Naposledy upravil Mária27 : 23.09.19 at 15:29
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Mária27 Okrem všeobecných náležitostí9) musí zmluva zo zákona obsahovať aj určenie rozsahu podlahovej plochy bytu. Kataster si na to potrpí a pri neopravení zastavuje vkladové konanie.
    Martin Biskupič ďakujem za doplnenie.. pravudpovediac som sa s tým ešte nestretol (je pravda, že vždy to tam pre istotu je uvedené). podľa občianskeho zákonníka to nie je podstatnou náležitosťou, a kontroloval som aj katastrálny zákon, a v § 42 ods. 2 písm. c) to tiež nie je podstatnou náležitosťou..

    myslíte, že to kataster nad rámec zákona žiada, resp. neviete mi povedať, na základe akého predpisu?? aby som sa v budúcnosti vyhol tejto chybe.
    Mária27 pozri napr. NS SR 6Sžr/4/2017, 6Sžr/20/2017,
    Martin Biskupič ďakujem.. opravil som odpoveď..
    misoft
    Keď sa pozrie na štruktúru zmluvy - tak sa v nej (pri prevodoch) uvádza PRESNE o čo sa jedná, kde sa to nachádza, kde je to evidované a aká je rozloha.
    Takže v zmluve sa uvádza, že je to byt, uvedený na LV...... , v katastri............ o výmere.............. - teda kataster nežiada nič naviac.
      zbaliť

    darovacia zmluva bez nadobúdacej zmluvy k nehnuteľnosti

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.