Zavrieť

Porady

Obnova dedičského konania.

Dobrý deň.
Chcem vás poprosiť o radu . V 90 rokoch si sestra postavila na záhrade pivnicu spolu s drevárňou. Povolenie drobnej stavby bolo vydané na mamu, ktorá v tom čase bola väčšinovou vlastníčkou záhrady. Povolenie sa nedotiahlo do konca,nedal sa spraviť GP ani sa neohlásilo ukončenie stavby na stavebný úrad .Pivnica nie je zakreslená v mape ani vedená na katastri na LV. V roku 2015 v dedičstve po mame nebola pivnica prejednaná. Teraz by sme chceli stavbu legalizovať.
Bude potrebné žiadať obnovu dedičského konania a čo by sa vlastne prejednalo, keď pivnica nie je legalizovaná a je len doklad o povolení stavby a pivnica je postavená. Ako by sa to dalo celé doriešiť.

Ďakujem za odpovede.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    lubko6394 je offline (nepripojený) lubko6394

    Strojár lubko6394
    Čo vlastne chceš ? Sestra postavila v mene matky za svoje peniaze ( asi). Čo s tým má dedenie po matke ? Leda ak vecné bremeno v prospech sestry. Konieckoncov je to problém sestry, ktorý si musí/má vyriešiť sama.
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Ja57 Dobrý deň. Ďakujem za odpoveď. V mojej otázke som zabudol asi na to podstatné. Tá záhrada na ktorej je pivnica je po dedičstve po mame v mojom výlučnom vlastníctve. K pivnici nie je žiaden doklad okrem povolenia na drobnú stavbu. Sestra sa snaží o to, aby dostala stavbu spolu aj s pozemkom do svojho vlastníctva. Z uvedeného dôvodu som chcel vedieť, či sa dá vôbec obnoviť dedičstvo a zahrnúť do neho aj uvedenú pivnicu spolu aj s pozemkom pod ňou a ako sa dá riešiť legalizácia stavby.
    lubko6394 Čo do toho pletieš dedičstvo ? Záhrada je Tvoja, pivnica sestrina. Keď ju chceš zlegalizovať tak oznám úradu že je to hotové daj zamerať a zapísať na seba do katastra. Následne odčleniť časť s pivnicou a darovať/predať sestre.
    Ja57 Dedičstvo spomínam z toho dôvodu, že keď som sa informoval ohľadne legalizácii stavby na stavebnom úrade, tak mi bolo povedané, že povolenie bolo vydané na mamu a je teda aj stavebníčkou aj napriek tomu že stavbu stavala a financovala sestra. Tým že povolenie nebolo po maminej smrti v dedičstve prejednané tak máme žiadať o obnovu dedičstva aby povolenie prešlo na sestru a postupovať potom tak ako si napísal o legalizácii stavby. Informoval som sa aj u notárov, ale jeden povedal, že nie je čo prejednávať, a druhý, že sa to dá. Tak zato som sa obrátil o radu ako to doriešiť čo najjednoduchšie.

    Je veľkou chybou, že si to sestra nedotiahla do konca za maminho života, ale chceme to teraz doriešiť.
    Ďakujem.
    lubko6394 Kašli na notárov - sú to právnici a len hľadajú problémy. Zájdi na úrad ktorý prijal stavebné oznámenie a rieš to s nimi a následne s katastrom. Ja som tak pred 2 rokmi skolaudoval prestavbu domu z roku 1984 ! Riešenie sa vždy nájde. Počúvaj čo potrebujú, vybavuj lajstrá a podarí sa to.
    Ja57 Ďakujem za radu, spravím to taj ako radíš.
      zbaliť

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    Pozri ako znie to "povolenie" drobnej stavby. Drobná stavba sa ohlasuje (§ 55 stavebného zákona). Podľa § 57 Stavebný úrad môže určiť, že ohlásenú drobnú stavbu, stavebnú úpravu alebo udržiavacie práce možno uskutočniť len na základe stavebného povolenia.

    Podľa môjho názoru bez ďalšieho by mal platiť § 70:
    Stavebné povolenie a rozhodnutie o predĺžení jeho platnosti sú záväzné aj pre právnych nástupcov účastníkov konania.

    https://www.slov-lex.sk/pravne-predp...76/50/20190101

    Obnova dedičského konania.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.