Zavrieť

Porady

Dlhy po zosnulom otcovi

Prosim viete mi poradit, nasmerovat nas ako dopadneme po tom co otec umrel a zistili sme ze mal pozicky z banky v ktorej viedol ucet aj v nebankovkach ktore si pocas zivota splacal. Otec nemal ziadnu majetok (byt a auto napisane davno na mna, zahradu zdedila mama vo forme daru po svojej matke), otec nema ani peniaze na ucte, ktory sme teda uz zmrazili a pozastavili platby pozdlznosti, informovali sme vsetky subjekty o tom co sa stalo, cakame na dedicske konanie. Moja otazka je:dedici sme ja, sestra a mama, otec bezmajetny, mozme odmietnut vsetky dlhy na sude? co sa stane v pripade ze mama po otcovi pobera celkom slusny vdovsky dochodok a navyse ma na svojom ucte celkom slusnu sumu? nezoberu jej ten vdovsky po otcovi? musi splacat jeho dlzoby ktore su asi nizsie ako financne prostriedky ktore ma momentalne na ucte? dakujem pekne za odpoved.
veronikasad Naozaj ste o tých dlhoch nevedeli ?
https://www.porada.sk/234778-dlhy-sp...ml#post2487408
jarkulienka Takto... vedelo sa ze bral dake pozicky, ktore si aj zo svojho splacal no nikto mu to neodsuhlasil nic sme nepodpisovali, nerucili mu a vzdy ked daku splatil vzal dalsiu ale do akej miery to sme nevedeli-kolko bral, odkial vsade bral len vysku splatok co nastavil zo svojho uctu a stahovali to z jeho prijmu/dochodku. O dalsich pozickach ktore zial vzal tesne pred smrtou sme sa dozvedeli az po...ked sme hladali v jeho veciach dokumenty apod...
Téma je uzavretá.
Usporiadať podľa času

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

ivka70
Mozete odmietnut dedicstvo ako celok, tym odmietnete aj dlhy.
Ale dlhy pocas manzelstva su tiez sucastou BSM, takze len tak sa ich mama nezbavi. Treba este upozornit, ze aj peniaze na ucte mamy, pokial nepreukaze, ze su jej darom ci dedicstvom, boli v BSM a teda spadaju do dedicstva a 1/2 z nich sa bude dedit.
Na vdovsky dochodok nema odmietnutie dedicstva ziadny vplyv.
Kedze hovorite o vdovskom dochodku, predpokladam, ze rodiacia boli manzelmi az do otcovej smrti.

Skuste sa obratit na pravnika, ktory by vas mal zorientovat ohladom toho, ci sa oplati odmietnut dedicstvo alebo skor splatit dlhy.
25 komentáre - rozbaľ     zbaliť
jarkulienka Dakujem, vobec sa v tom nevyznam. viem ze na dedicske konanie budeme prizvane my ako dcery a mama. vsetky tri chceme odmietnut dedicstvo lebo po otcovi ostali iba pohladavky. nechapem ako mozu byt dlhy sucastou BSM ked sme o jeho pozickach nevedeli az po jeho smrti. nie je BSM predmetne iba v pripade rozvodu, na dedicskom konani po smrti sa este bude rozoberat aj kolko penazi mal na ucte on a kolko mama? ako to myslite ze polovica sa bude dedit? mama poziadala o vdovsky lebo boli spolu az do smrti, malo by jej to spravit slusnu cenu, boji sa ze ked sa vzda dedicstva v tomto pripade jeho dlhov, ze nebude moct poberat ani tento dochodok. urcite sa jej neoplati splatit dlhy tie o ktorych zatial vieme su do vysky 10 000 a ona ma na ucte asi tolko co jej pred mesiacom vlozila sestra kedze otec bol velmi zle na tom aby mala v pripade ze sa toto stane. dakujem este raz za objasnenie
vicktor jarkulienka: "ako to myslite ze polovica sa bude dedit?" - manzelia mali BSM = vsetko spolocne, hodnotovo polovica mamina, druha otcova - ta vchadza do dedicskeho konania.
Takze uspory v case smrti porovnat s dlhmi.
Pises ze sestra mame vlozila pred mesiacom - to bolo pred ci po smrti otca? Ma sestra doklad, ze to vlozila ona? Nie ze dala mame peniaze do ruky a ta vlozila sama.

To ze dlhy ako sucast BSM moze narobit len jeden bez vedomia druheho je povazlive, ale s tym nic nenarobim(e).
misoft Poznámočka : to, čo jej sestra vložila na účet, môže ona v prípade zisťovania majetku označiť ako peňažný dar matke. A dary nespadajú do BSM. Aj v prípade, že boli vložené na spoločný účet, stačí, aby darca presne identifikoval, koľko a kedy daroval a tá suma sa vyjme.

Inak - pokiaľ by sa dedili i dlhy, splácanie by bolo LEN do výšky prijatého majetku. Ak otec nemal majetok (ako píšeš) - tak nemôžu vyžadovať splatiť 10000€, nakoľko by siahli na majetok inej, než povinnej osoby.
Ďalšia poznámka: nemôže záhradu dediť formou daru. Buď zdedila riadne (dedičské konanie), alebo získala darovaním (darovacia zmluva) - to sú dva celkom rozličné formy nadobudnutia majetku. A ako som písal - darované nespadá do BSM - je to VÝLUČNÝ osobný majetok.
vicktor NESUHLASIM - nie je to mimo temy.
jarkulienka Peniaze boli vlozene mesiac pred smrtou, sestra ich mame previedla zo svojho uctu. Ako pisem vyssie, o jeho dlhoch sme sa dozvedeli po smrti, su vysoke, mama mala vlastny ucet a on zas svoj vlastny, nikto s druhym uctom nemohol disponovat. Otec bol rok v starobnom dochodku z ktoreho mame vyrataju dost dobru sumu a o tu nechce prist vzdanim sa dedicstva-v tomto pripade jeho dlhov. Vsetky tri to spravime na sude. Ak by som mala teraz porovnat uspory co teda je iba mamin stav uctu v case smrti otca s jeho dlhmi, bolo by to priblizne rovnake. 10tis dlhy-10tis uspory. Mama dostala zahradu darom pred smrtou jej matky
vicktor Takze ist cestou mensieho zla - dedicstvo cize dlhy 10T odmietnut a veritelom pustit (uspory 10T minus sestrin vklad) deleno 2.
Za predpokladu, ze otec naozaj nemal nic ine.
buchač jarkulienka
Ako pisem vyssie, o jeho dlhoch sme sa dozvedeli po smrti, su VYSOKÉ, mama mala vlastny ucet a on zas svoj vlastny, nikto s druhym uctom nemohol disponovat. Otec bol rok v starobnom dochodku z ktoreho mame vyrataju dost dobru sumu a o tu nechce prist vzdanim sa dedicstva-v tomto pripade jeho dlhov. Vsetky tri to spravime na sude. Ak by som mala teraz porovnat uspory co teda je iba mamin stav uctu v case smrti otca s jeho dlhmi, bolo by to priblizne rovnake. 10tis dlhy-10tis uspory
===================

Hm...že jaká šikovná rodinka sa zišla ....že neverím.

Kuwa....takže brať dôchodok po zosnulom aj hej...ale zaplatiť už nie.
Kua.......by ma zaujímalo, aký postoj by ste zaujali v prípade, že by situácia bola opačná - vám by niekto dlhoval a chcel by s vami statočne vydrbať.

Desať litrov sú vysoké dlhy ? Dokonca vo viacerých inštanciách ?
misoft Na záhradu nesiahnú - nespada dokonca ani do dedičstva po otcovi, peniaze prevedené na účet - stačí, aby sestra prehlásila (ak bude treba), že to je peňažný dar.
Dva účty - to je jedno, ak boli založené počas manželstva - oba spadajú do BSM. Dom prevedený pred úmrtím, auto tiež (aká doba?) - ak viacej ako tri roky, tak ani tam nebudú špekulovať. Takže - ak sa zistí, koľko má on na účte - z toho sa dedí 1/2 (druhá 1/2 patrí právne matke) a tak isto u matky... s výnimkou peňazí od sestry (dar).
jarkulienka Dakujem, toto mi dalo skutocny obraz co musime poriesit. Auto a byt su moje uz 10rokov lebo oco bol riadny kvietok, zahrada darovana mame a uspory vdaka nemu ziadne, na ucte jeho nula a na maminom len prachy od sestry. Z toho uz mama uhradila pohreb atd...Moc pekne dakujem za radu.
vicktor Pockaj, to je nova informacia, ze VSETKY mamine "uspory" boli od sestry. Naozaj?
To bol drahy pohreb.
buchač jarkulienka (Dnes 16:44) Dakujem, toto mi dalo skutocny obraz co musime poriesit.
=======================

Čiže vyplatíte dlžoby....?????
misoft Ak bude z čoho..... .
Ak je pravda, že peniaze na otcovo účte = 0, na matkinom pár drobných + tých 10000 ako dar - takže asi tiež = 0 - tak aj splácanie dlhov bude = 0.
jarkulienka Presne tak vyzera ze to bude ale zistime asi az na dedicskom do akej presne situacie nas dostal ked si ako smrtelne chory vzal nove pozicky od nebankoviek lebo mal dobry dochodok to splacat. Minut to stihol cize sme nevedeli kde kedy kolko komu az teraz svita ze vo februari tohto roku vzal zopar este. Ale nema vobec nic.
buchač Kuwa...bejzbolkou po krížoch by som bil takýchto dlžníkov...
jarkulienka Victor:nie je to nova informacia. Mama ma na ucte par drobnych a sestra jej tam dala 10tis ze nech ma ak by sa nieco stalo, a stalo sa o necely mesiac, cize mama uz aj cast tych peniazi musela pouzit cca 1500 na jeho pohreb
jarkulienka O mrtvych uz radsej len v dobrom, na riesenie sa pytam lebo vobec netusim co musi byt a v akom poradi aby dobre bolo. My za nic nemozme no urovnat to, zisl ostalo na nas. Mama maka poctivo cely zivot 40rokov odrobenych za 350€ mesacne nikdy nic nemali a on sa snazil nespravnym stylom ziskat financie-co uz
misoft Nezabúdaj na jeden fakt - dedič zodpovedá za dlhy poručiteľa LEN do výšky prijatého majetku. A ďalšia vec - do BSM nespadajú nehnuteľnosti, dary, financie, ktoré boli zdedené, alebo darované. Takže - ako píšem vyššie - stačí, aby sestra prehlásila, že tých 10000€ bolo prevedených z jej účtu AKO FINANČNÝ DAR - aj slovne to môže prehlásiť ako darca, má to rovnakú váhu, ako darovacia zmluva. A v tom prípade aj tých 10000€ je pre veriteľa NEDOSIAHNUTEĽNÝCH.
ivka70 Obavam sa, ze to nebude stacit, kedze dlh je v BSM tiez. A mama ho bude moct nadalej splacat .....ten dlh takzo niekto rozdeli na polovicu, ze polovica zabudnuta (neprededena) a polovica bude dosplacana .... naozaj je na case poradit sa s pravnikom ....
buchač jarkulienka (Včera 17:18) My za nic nemozme no urovnat to, zisl ostalo na nas.
=====================
No né....na Porade sa poskladáme na dlžobu.

Kuwa...dve dcéry ste podedili, darom získali majetky a teraz máte problém cvaknúť dlžobu a matku z toho vynechať ???
BXLmiami Nejako som sa v tom stratila,predsa nemali súdom oddelené BSM,alebo ano?Lebo ak nie tak dlhy zrejme patria aj mame a neverím,že by to banky a nebankovky len tak odpísali.Ak mama robí alebo má dôchodok,bude musieť splácať.Je to naozaj na právnika.
jarkulienka Este raz, nededime nic kedze otec nic nemal, zdedili sa len dlzoby ziadny majetok ci peniaze. Dakujem za vase rady, uz mame aj pravnika
Dáša_ ak nemali bsm rozdelené, tak neexistuje, že dlh bol iba otcov. Dlh bol oboch manželov, aj ked jeden o tom nevedel
jarkulienka Ano toto chapem ze sa dedi aj cely dlh ale nema sa z coho splacat-to je prave ta dalsia vec. Bsm nemali rozdelene no nikto z nich nic nevlastnil ani majetok ani financie. Byt v ktorom byvaju je moj, zahradu ma mama darovacou zmluvou davno od svojej matky, auto pred 10timi rokmi som im kupila ja na svoje meno, nikdy nic nemali preto braval zrejme poticky, splacal z dochodku mal ho celkom slusny a mama nepracuje-tiez je uz dochodkyna s mizernym dochodkom, planuje sa teda vzdat veskereho dedicstva-v tomto pripade len pasivou
Dáša_ tak či tak zrejme bude mama musieť splácať z dôchodku. A je jedno, či sa dedičstva vzdá alebo nie. Treba možno pohľadať tie zmluvy. Lebo tu primárne nejde o dedičstvo. Tu primárne ide o dlhy, ktoré spadali do BSM. Takže aj keď primárne sa mama dedičstva vzdá, nevyhne sa nutnosti splácať dlhy.
buchač jarkulienka (Dnes 14:14) Ano toto chapem ze sa dedi aj cely dlh ale nema sa z coho splacat-to je prave ta dalsia vec.
=====================

KOHO TO SERIE ???
Lebo MŇA teda rozhodne NIE !!!

=====================

buchač (Dnes 12:29) jarkulienka (Včera 17:18) My za nic nemozme no urovnat to, zisl ostalo na nas.
=====================
No né....na Porade sa poskladáme na dlžobu.

Kuwa...dve dcéry ste podedili, darom získali majetky a teraz máte problém cvaknúť dlžobu a matku z toho vynechať ???
  zbaliť

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man marjankaj
Ak otec naozaj nemal žiadny majetok, tak je jedno, či odmietnete dedičstvo alebo nie. Dedič zodpovedá za dlhy porucitela iba do. výšky zdedeného majetku.
vicktor ...a v hre su peniaze v banke spadajuce do BSM.
A teda aj do dedicskeho konania.
jarkulienka On nema v banke nic a mama tam ma len peniaze co jej dala sestra. Vdaka jeho dlhom nasi nikdy nemali ziadne svoje uspory, on zobral poticku minul na gamblovanie a potom z dochodku splacal cele roky, z jej prijmu sa zilo cize platil byt strava atd...
ivka70 13.06.19 12:33 odstránil(a) z Porady

Dlhy po zosnulom otcovi

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.