Zavrieť

Porady

Proces zrušenia SHR

Dobrý. Už asi 2 roky mam založene SHR ktore je v podstate neaktivne. Kedže s činnosti nemam žiadny zisk rozhodol som sa to zrušiť (doteraz som to neriešil kedže socialne/zdravotne za mňa plati zamestnavatel a bol isty plan do buducna ako fungovať aj ako "podnikatel"). Viete mi poradiť aký je postup pri zrušeni SHR. Ďakujem pekne za radu.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    Mal by si byť zapísaný v evidencii na obecnom úrade, kde máš oznámiť aj zmeny a ukončenie podnikania. Pozri priložený zákon č. 105/1990 Zb. o súkromnom podnikaní občanov.

    § 12b
    (3) Samostatne hospodáriaci roľník ohlási príslušnému orgánu do 15 dní zmenu skutočností vedených v evidencii, ako aj ukončenie svojej poľnohospodárskej výroby.

    príslušný orgán je v poznámke 9b) Zákon SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení.

    https://www.slov-lex.sk/pravne-predp...0/105/19920310
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Lexas Dobrý deň po oznámení a podaní žiadosti o zrušenie osvedčenia o zápise do evidencie SHR obci , sú potrebné dalšie kroky z mojej strany? Zo strany obce som bol informovaný o nahlásení zrušenia cestou sociálnej poisťovne. Zo strany obce som ale neobdržal žiadny dokument/doklad o zrušení. Je potrebne z mojej strany ešte nahlasovanie zrušenia cestou štatistického úradu alebo to rieši samotná obec? (odpoveď na túto otázku som zo strany obce nedostal). Ďakujem
    veronikasad Mas karticku DIC z danoveho uradu?
    Lexas Ano, zrušenie registrácie na daň z príjmu som úplne zabudol.
    Práve som sa dočítal o 30 dnovej povinnosti o zrušenie registrácie na daň z príjmov, žiaľ tu som ale prepásol kedže som nedostal žiadne vyjadrenie z obce o zrušení až po opakovanej intervencii a otravovaní z mojej strany som sa dozvedel dátum ku ktorému bolo SHR zrušené. Viem, že pravdepodobne položím hlúpu otázku ale do akej miery je to problém ak to nahlásim asi mesiac a pol po zrušení a do akej miery hrozí postih? Ďakujem
      zbaliť

    Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

    Katy a R
    tomuto celkom nerozumiem , - "Zo strany obce som bol informovaný o nahlásení zrušenia cestou sociálnej poisťovne. Zo strany obce som ale neobdržal žiadny dokument/doklad o zrušení. .." čo to je "nahlásenie zrušenia cestou soc poisťovne" ??
    Ak si dal na obci žiadosť o zrušenie (máš určite potvrdenú kópiu) - tak tvoja SHR činnosť bude zrušená dňom, ktorý si uviedol v tej žiadosti. Alebo dňom kedy vydajú osvedčenie (pošľú ti ho) .
    S tým môžeš ísť na DU zrušiť registráciu - termín je dostatočne dlhý (máš v zákone o DzP - §49a) a tiež zmenu v ZP. SP si zrejme neplatil - tak tam nemáš čo riešiť.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.