Zavrieť

Porady

Nepeňažná výhra

Dobrý deň. Prosím poradiť. Zamestnanec mal v roku 2020 príjmy zo závislej činnosti. Okrem týchto príjmov v roku 2020 zamestnanec vyhral bicykel, o ktorom mu prišlo takéto oznámenie: Vážený výherca, Podľa pravidiel akcie “Vyhrajte motorku svojich snov” bod 4.4. je získanie nepeňažnej výhry v rámci tejto akcie ostatným príjmom podľa zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších právnych predpisov. Výherca je zodpovedný za splnenie si svojich daňových a odvodových povinností sám a na vlastné náklady.Vaša nepeňažná výhra v hodnote 752,14€ týmto podlieha dani z príjmov fyzickej osoby a povinným zdravotným odvodom. Peňažná časť výhry v hodnote 81,12€ bola už zdanená zrážkovou daňou a na Váš bankový účet bude vyplatená suma po zdanení vo výške 65,71€. Platobný prevod tejto čiastky je plánovaný na 4.2.2021. Prosím poradiť či uvažujem správne: Zamestnanec musí podať daňové priznanie typ B, kde okrem príjmov zo závislej činnosti uvedie aj sumu 402,14 eur (752,14 výhra -350,00 eur oslobodenie od dani). Suma 402,14 je príjem podľa paragrafu 8 výhry a ceny /odst. 1 písm. i) aj j.). , so sumou 81,12 eur nerobí nič - nakoľko táto bola zdanená zrážkovou daňou. Je uvedený postup správny. Ďakujem.
Naposledy upravil ivka70 : 23.03.21 at 13:00
5 komentárov     zbaliť
kn-alka áno, správny
Ľaľa ešte poprosím: zo sumy 402,14 bude musieť zaplatiť zdravotné poistenie (14 %), a čo zo sumou 81,12, ktorá mu bola vyplatená v 2/2021?
Ľaľa Zdravotné poistenie pri Ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia za 2020,
Chobot Túto sumu už neriešiš ani neuvádzaš v DP. Tá suma už bola daňovo vysporiadaná usporiadateľom. Výherca dostal čistú výhru. Z tejto sumy sa neplatí poistné na zdravotné poistenie.
Tweety Z príjmu zdaneného zrážkovou daňou sa ZP neplatí.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Tweety je offline (nepripojený) Tweety

    Tweety
    Máš to správne. Peňažný príjem- zrážkovou daňou je príjem vysporiadaný, takže ho do DP nedáš. Nepeňažný -350€(oslobodenie), zvyšok patrí do DP.

    Veronika R je offline (nepripojený) Veronika R

    Veronika R
    Dobrý deň, prosím Vás, čo sa týka výhry viete mi ešte poradiť? V decembri 2021 sa do súťaže Telekom zapojil zamestnanec. Vyhral elektrobicykel v hodnote 3500 €. Je mi jasné, že do daňového priznania musí uviesť sumu zníženú o 350 €, ale ide mi o toto: Výhra sa týka obdobia roku 2021, čo je na potvrdení uvedené len ako "Vianočná súťaž" a má doklad, že mu bol bike odovzdaný 02.01.2022. Tak do ktorého obdobia to patrí? ďakujem

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.