Zavrieť

Porady

Nevycerpane stravne na cipovej karte

Zamestnavatel poskytuje zamestnancom stravne prostrednictvom cipovej karty, ktora je pouzitelna iba vo firemnej kantine. Tato vsak nefunguje v noci a cez vikendy. Na vikendovej alebo nocnej zmene si zamestnanci mozu zakupit balicek studeneho jedla z moznostou ohrevu v mikrovlnke (dva druhy) alebo si nosia vlastnu stravu z domu. V pripade vlastnej stravy zamestnanec nema sancu minut prostriedky na karte. Zamestnavatel chce aby si za zvysok penazi zamestnanci zakupili vybrane potraviny zo zverejneneho zoznamu (napriklad pecivo, masove vyrobky, ...). Zamestnanci s tym nesuhlasia a chceli by radsej aby sa peniaze previedli na stravne karty pouzitelne v beznych obchodoch. Ako je najlepsie tuto situaciu riesit? Moze byt cipova karta na konci roka vynulovana, ak zamestnanec peniaze nevyuzije?
Naposledy upravil Ewlach : 09.11.19 at 07:00
3 komentárov     zbaliť
Mila123 s možnosťou ohrevu je správne, oprav si to
a čo odbory? resp. zástupcovia zamestnancov?
Ewlach Odbory nemame, zastupcovia zamestnancov nie su zvoleni.
kopretinka Ten balíček studeného jedla na víkendy a nočné sa dá zakúpiť tou kartou?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    Podla mna zamestnavatel si splnil povinnost zabezpecit stravovanie, ak ho zamestnanec nevyuzil, nie je to problem zamestnavatela a kartu moze vynulovat.
    Samozrejme za neodobratu stravu nesmie zamestnancovi ani zrazat jeho cast.
    jelalim podla toho co pise tak na nocnych a vikendovych zmenach prave stravovanie zabezpecenie nie je. Alebo presne nevieme co to je balicek studeneho jedla.
    sito Podľa toho, čo je uvedené v ZP.

    Zamestnávateľ je povinný zabezpečiť stravovanie na každej smene, rannej,poobednej, nočnej aj smeny odprcované cez víkend. Malo by to byť najmä teplé jedlo. Príspevok zamestnávateľa na to teplé jedlo je zo zákona najmenej 55 % z ceny jedla. Môže aj viac, menej nie. Ak nie je zamestnávateľ schopný zabezpečiť na zmene teplé jedlo, poskytne zamestnancovi finančný príspevok v sume 55 % z ceny teplého jedla.

    Hodnota na karte môže byť nulová, zaznamenávať bude len počet jedál vyčerpaných v príslušnom mesiaci. x krát 55 % uhradí zamestnávateľ, a 45 % za x krát 45 % započíta ako náklady, zrážky zo mzdy.

    Vo firme je to tak, zamestnanec má mesačný limit 26 jedál a vždy som ich vyčerpal.Na jedno jedlo som doplácal 0,65 € ku koncu 0,80 €.

    "Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti; túto povinnosť má aj zamestnávateľ alebo agentúra dočasného zamestnávania voči dočasne pridelenému zamestnancovi."

    "Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie podľa odseku 1 najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo zabezpečí stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby. Nárok na poskytnutie stravy má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny."

    " Zamestnávateľ prispieva na stravovanie podľa odseku 2 v sume najmenej 55 % ceny jedla"

    "Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok v sume uvedenej v odseku 3, len ak povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť zamestnancom stravovanie vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku alebo ak zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie podľa odseku 2, alebo ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom."

    Nevycerpane stravne na cipovej karte

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.