Zavrieť

Porady

Exekúcia mzdy z DoPČ starobného dôchodcu

Zdravím,
trošku som zmätená s exekúcie.
Dohodárovi starobnému dôchodcovi prišla exekúcia, samozrejme jeho príjem za mesiac apríl je cca 45 eur v čistom ( uplatňuje si odvodovú výnimku ).
Vychádza mi, že nesťahujem nič, len exekútorovi oznámim, že príjem nedosahuje základnú sumu.

Ale v ozname od exekútora je napísané, citujem :
"Exekútor potom znova určí, akú časť základnej sumy má každý platiteľ mzdy zrážať"
a tiež citujem :
"Na základe §92 Exekučného poriadku : Ak má povinný popri nároku na mzdu aj nárok na iný príjem uvedený v §89, postupuje sa tak, ako keby išlo o niekoľko miezd."
a ešte jeden citát " Z ustanovenia §88 ods. 1 Exekučného poriadku je zrejmé, že základná suma ( resp. základná nepostihnuteľná suma ) patrí povinnému len raz a nie z príjmu ako takého.

Čiže ak som to pochopila správne, exekútorovi pošlem list, že príjem nedosiahol základnú nepostihnuteľnú sumu a bol vo výške 45 eur.
Exekútor si poráta dôchodok + mzdu a pošle mi liebes brief, kde určí koľko mám strhávať?
A čo potom ak bude mať dôchodca vyššiu mzdu alebo nulovú. Kedže pracuje na dohodu, tj. vypomáha kedy treba.

Alebo tomu chápem úplne zle. Ide o exe RK.
Ďakujem vopred za pomoc.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Jana Motyčková je offline (nepripojený) Jana Motyčková

    Jana Motyčková
    SOMI Trenčín, spol. s r.o.
    Keďže má dôchodca viacero príjmov, ktoré podliehajú exekúcii zrážkou zo mzdy (dôchodok + dohoda), exekútor môže určiť jednotlivým platiteľom, akú časť nepostihnuteľnej sumy majú použiť. Toto je právomoc exekútora. nerozhoduje o tom platiteľ mzdy (vy). Ak vám exekútor už napísal, že nemáte pri výpočte zrážky použiť nepostihnuteľnú sumu (to neuvádzate, ale z kontextu mi vyplýva, že možno o tom aj písal, dobre si to prečítajte), tak tretiny počítate zo sumy 45 € bez odpočtu nepostihnuteľných súm, čiže zrážka bude 1/3 15 €, dve tretiny 30 €.. Ak vám nenapísal, že nemáte použiť nepostihnuteľné sumy, tak oznámite exekútorovi, že príjem je nízky a z toho dôvodu nemôžete vykonávať zrážku, následne vám exekútor môže určiť zníženie nepostihnuteľnej sumy. Kým vám ale zníženie nepostihnuteľnej sumy neurčí, tak keďže 45 mínus nepostihnuteľné sumy nie je určite viac ako nula, tak zrážku nevykonávate. Len upresním, exekútor môže určiť, nielen, že nemáte použiť nepostihnuteľné sumy, ale môže určiť, že máte nepostihnuteľné sumy znížiť o x € (zvyčajne výška dôchodku), alebo použiť nejaké percento nepostihnuteľnej sumy a pod. Postupujete podľa toho, čo vám napíše.
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Xanti Ďakujem, takže som to pochopila správne, že teraz píšem list exe a čakám čo určí a potom spravím výpočet.
    Lebo prišli 3 súbory,
    1x oznam z ktorého som citovala v zadaní
    1x príkaz na vykonanie exekúcie zrážkami zo mzdy / iných príjmov -a tu sa spomína len § 64,a 66 a nasl., že nariaduje exekúciu zo mzdy vo výške stanovenej príslušnými predpismi...
    1x príkaz na začatie exekúcie a tu sa spomína len § 64,a 66 a §89 nasl., a tam sa spomína ... že prikazuje, aby odo dna doručenia tohto príkazu na začatie exekúcie vykonával zrážky zo mzdy povinného vo výške stanovenej príslušnými predpismi.

    Čiže ja som to tak pochopila, ako som písala. Že napíšem list , že príjem je nízky a počkám na určenie ako mám rátať . Dúfam, že tomu rozumiem dobre, a že zatial nemám vykonávať zrážku.
    Jana Motyčková Ak tam nič iné nepíše, tak zrážku nerobte. Ak ešte nie je výplatnú termin, môžte počkať s výplatou a kontaktovať exekútora.
    Xanti No výplatný termín - výplaty urobené min. týždeň. Mám pocit, že už bola aj vyplatená mzda.
    Jana Motyčková Z už vyplatenej mzdy sa zrážky nerobia, takže treba napísať exekútorovi, že mzda je nízka a čakať na pokyn. A podľa toho sa bude postupovať až z ďalšej mzdy.
      zbaliť

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    Exekútorovi si to povinná oznámiť podľa § 88 ods. 1 exe zákona. Ten potom určí uplatnenie základnej mzdy nanovo ("prerozdelí ju nanovo"), aby sa nestalo, že sa základná mzda neuplatní v plnej výške. Napíš mu aj to, že môže ísť o viac mesiacov vzhľadom na neistý príjem dôchodcu.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Xanti No áno, ten príjem je neistý. Jeho zamestnávateľ už spomínal, že ho možno prepustí. Že on komplikácie nepotrebuje. A pre mňa je toto tiež novinka. Doposial som exekúcie našťastie neriešila. Takže trošku tápem.
    To zašlem exekútorovi výplatný list? Alebo ani netreba, ak zistil v SP, že povinný je zamestnaný na dohodu. Tak vie si zistiť, aká je jeho mzda za daný mesiac?
    Mária27 Napíš mu najskôr, čo je v zákone, potom môžeš aj privysletliť. Sú to len ľudia, ktorí si robia svoju prácu. Prípadne, nech sa ti ozvú, že vysvetlíš podrobnejšie. Exekútor nekoná osobne, má na to zamestnancov.
    Xanti Idem teda zosmoliť dáky liebes brief. Ako exekúcia je niečo málo nad 500e , to sa osobný bankrot ani neoplatí riešiť skrz toho dohodára.
      zbaliť

    Exekúcia mzdy z DoPČ starobného dôchodcu

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.