Zavrieť

Porady

Chyba minulého obdobia

Ku koncu roka 2018 sme nezaúčtovali zníženie hodnoty podielových listov na účet 568, lebo nám nedošiel výpis ku koncu roka.

Keďže sme v roku 2018 zahrnuli nižšie náklady a uhradili nižšiu daň, nepodávali sme dodatočné daňové priznanie. Nejde pre nás o významnú chybu, tak sme to zaúčtovali na 568/063 do roku 2019.
Dúfam, že to je správne.

Treba túto skutočnosť dávať aj do poznámok účtovnej závierky za rok 2019?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    marissa8 je offline (nepripojený) marissa8

    marissa8
    Dobrý deň,

    áno pokiaľ ste chybu zistili po skončení účtovného obdobia a už neotvárate to, obdobie, ktorého sa chyba týka, tak ju zaúčtujete do obdobia, v ktorom ste chybu zistili. Pokiaľ je chyba nevýznamná, účtuje sa s dopadom na náklady a výnosy - viď Postupy účtovania - konkrétne § 5 ods. 1 druhá veta, ktorá hovorí:

    Opravy nevýznamných nákladov a nevýznamných výnosov minulých účtovných období sa účtujú ako účtovné prípady bežného účtovného obdobia na príslušných účtoch nákladov alebo výnosov z hospodárskej činnosti účtovnej jednotky.

    Keďže ste v 2018 zahrnuli do výsledku hospodárenia nižšie náklady, čím ste vykázali vyšší základ dane a odviedli vyššiu daň, nemusíte podávať dodatočné DP za 2018, ale zahrniete to do základu dane v tom období, kedy ste to zistili a zaúčtovali - viď § 17 ods. 29 zákona o dani z príjmov.

    Čo sa týka poznámok, oprava chýb minulých období je povinnou časťou poznámok pre všetky ÚJ tzn. aj pre micro (viď príslušné opatrenie - vzor poznámok - čl. II bod 6), pre malú (viď príslušné opatrenie - vzor poznámok - čl. III bod 5) aj pre veľkú (viď príslušné opatrenie - vzor poznámok - čl. II bod 5). Keď si pozriete príslušné opatrenia (ten konkrétny bod), tak je tam uvedené, že v poznámkach treba uviesť významné opravy chýb MO tzn. tie s dopadom na 428 resp. 429 a môžete uviesť opravy nevýznamných chýb MO (tzn. nie s dopadom na náklady a výnosy) - keďže je tam, že ÚJ "môže" uviesť, tak je na Vás, či to tam dáte alebo nie. Ale z opatrnosti by som to do poznámok asi radšej dala.

    Pekný deň.
    Margotka987 Ďakujem pekne za vyčerpávajúcu odpoveď..:-)
    marissa8 Nie je za čo :-)

    Chyba minulého obdobia

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.