Zavrieť

Porady

Zapojenie elektromotorčeka

Milí priatelia prosím poradíte niekto ako pripojiť tento motorček ? Po zapojení do prúdu ho musím rozbehnúť ručne. Na statorových cievkach som nenašiel prívod na rozbehovú cievku . Pomôže kondenzátor ? Aká hodnota a ako ho pripojiť ? Ďakujem vopred.screen motorčeka : https://prnt.sc/rkaox8 , https://prnt.sc/rkn53x , https://prnt.sc/rkn6lp . V zapojení vo vypínači (7) je zapojená fáza na prívod (vrchný samostatný kontakt) na ľavý kontakt je pripojený nulák aj drôt z motorčeka, z nuláku na pravý kontakt je tlejivka do ktorej nejaký mudrc priletoval medzi prívod do tlejivky do série asi kondenzátor, alebo odpor - je to ten malý pišišvor - okrem červenej a zelenej pásky na tom nič nevidieť a nejde ani zmerať ako odpor -takže asi kondík. druhý vývod tlejivky je pripojený na vypínač pravý kontakt, kde je zároveň pripojený druhý vodič k motorku. Po zapnutí vypínača som nameral fázu na pravom spodnom kontakte, odkiaľ ide cez tlejivku s tým pišišvorom na ľavý spodný kontakt, kde je pripojený nulák s vodičom k motorku. Motorček po ručnom otočení sa rozbehne - tlejivka svieti. Ak zapnem motorček odpojený z tohto bordelu priamo na 220 V, tak po roztočení beží taktiež, ale sa prehrieva. Takže neviem. Ten motorček je uchytení v Delicia skrinke ako ventilátor a nahrádza mechy - je to taký verklík z 80 rokov na báze akordeonu. Je to škoda kvôli tomu vyhodiť je to už dnes muzeálny kus.
Naposledy upravil miroslav48 : 22.03.20 at 14:57
5 komentárov     zbaliť
misoft No je divné, že nemá pomocné vinutie, pretože pre rozbeh 1f asynchrónu je potrebné + kondenzátor. Buď bude to vinutie, alebo mechanický rozbeh (dosť nepraktické).
Pozri sa lepšie, či tam nie je tak trochu skryté.
miroslav48 Ďakujem - mali sme obaja rovnakú myšlienku, ale bohužiaľ som nič neobjavil na motorčeku. Pre istotu som rozšíril o popis pripojenia do otázky - neviem však či to tak niekedy fungovalo i s rozbehom. Prosím Ťa videl si už niečo také ?
misoft https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...WqdCm-T6kmYu3r
Z jedného čierneho by sa muselo cez rozbehový kondík pripojiť na hnedý.. Druhý čierny je späť. Vtedy pracujú oba vinutia, pričom jedno je (magnetické pole) posunuté cca 90°. Pokiaľ sa prehrieva - to preto, lebo pracuje len jedno magnetické pole.
Ak bude treba - zožeň si rozbehový kondík - ale nie elektrolytický (je na jednosmerné napätie), ale zvitkový, tantalový, keramicky od 2,7uF do 4,7uF na 400V.
bodliak Na tej fotke (53x) vidím hore dva vodiče smerujúce do motora a ešte jeden svetlý (nulák od vypínača alebo zem na kostru) na opačnej strane motora ?
Predpokladám, že ten hnedý iba "ide okolo". Koľko kontaktov máš na vstupuje do motora ? Tri ?
miroslav48 s kostrou 3 - 1 biely + 2 hnedé .. Ukostrený je stator. a vodič je vedený priamo na uzemňovaciu dierku vidlice - nie cez vypínač. hnedý kábel zprava iba prechádza vedľa motorčeka a je pripojený do svorkovnice . Zle som to odfotil sorry.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    besttracker je offline (nepripojený) besttracker

    besttracker
    daj do googla :zapojenie 1f motora s kondenzatorom,, skus pohladat na statore ci tam neni nejaky kontakt...
    miroslav48 Ďakujem za radu. Už ma to napadlo, dokonca som objavil i výrobcu, bohužiaľ o tomto type ani slovo, ani obrázok. Jediná možnosť asi bude kontaktovať výrobcu - ak ešte existuje. Preto skúšam tu lebo - viac hláv-viac rozumu.

    canbo je offline (nepripojený) canbo

    canbo
    Jednofázový motorček s pomocnou cievkou vo vnútri vinutia .Rozbeh je riešený cez spínač odpor pomocná cievka ,po rozbehu sa spínač prepne a odpojí pomocnú cievku..
    miroslav48 žiadna cievka ani žiadny kontakt sa v motorčeku nenachádza. Do motora idú 2 vodiče.

    mr.dred je offline (nepripojený) mr.dred

    mr.dred
    Motor takejto konštrukcie vôbec nemusí mať rozbehové vinutie - teda ani rozbehový odstredivý spínač či rozbehový / behový kondenzátor.
    Volá sa to " motor s tienenými pólmi ".
    To že sa nechce rozbehnúť, môže byť spôsobené medzizávitovým skratom niektorej cievky.
    Dvojcievkové motory podobnej konštrukcie sa používali napr. v kotúčových magnetofónoch Tesla (výrobca tiež MEZ) jednocievkové ako ventilátory - napr. v mikrovlnkách , čerpadlá v práčkach atď.
    miroslav48 Ďakujem pekne - to by mohlo vysvetlovať aj to, že sa nespustí ani cez priradený odpor, ale mechanicky sa rozbehne, čím sa potvrdzuje, že odpor a aj tlejivka sú v poriadku.

    Zapojenie elektromotorčeka

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.