Zavrieť

Porady

Pátranie v archíve

Môžem ako súkromná osoba, bádateľ dostať k nahliadnutiu zápisnice zo zasadnutí pléna a rady Miestneho národného výboru v rokoch 1950 - 1960?
Naposledy upravil ivka70 : 26.05.20 at 17:22 Dôvod: vymena textu a nazvu otazky
4 komentárov     zbaliť
buchač Sa opýtaj v archíve...
Pavol555 Tam mi to zamietli,chcem právnu radu. Ďakujem.
buchač Aha...a to si prečo nenapísal rovno do otázky ???

P.S.:
...čo ja všetko CHCEM !!!
marjankaj A prečo ti to zamietli? Či si sa ani neopýtal?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Pavol555 Dakujem.
    buchač Neďakuj...
    ŽIADNE odvolanie ti nepomôže, pokiaľ si nepostupoval správne !

    Alebo si snáď myslíš, že napochoduješ do archívu, pracovníčky sa poserú z z teba a okamžite nabehnú hľadať pomedzi tie haldy lajstier ? ...lebo došiel nejaký " bádateľ " ???
    Pavol555 Ako vieš ako som postupoval ?A vôbec si nemyslím že sa niekto zo mňa musí po...... Normálne som vypísal bádateľský list a požiadal o zložky...potom mi to zamietli..len som chcel radu...ale asi nie takú ako rozdávaš Ty.Pekný deň.
    buchač ...a si si prečítal, čo som dal v príspevku ?

    Že k niektorým dokumentom môže byť odmietnutý ?
    Čo si nepochopil z tohoto ?

    ..a že zamietnutie nebolo zdôvodnené, tak tomu nejak neverím.
    Len proste mútiš vodu...a kto vie, či si žiadosť vôbec napísal. Je tu len pohľad jednej strany, tej tvojej.
      zbaliť

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac buchač
    Prístup k dokumentom
    Prístup k archívnym dokumentom

    Prístup k archívnym dokumentom upravuje zákon NR SR č. 395/2002 Z. z. o archívoch a registratúrach a vyhláška MV SR č. 628/2002 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona.

    Slovenský národný archív umožňuje prístup k archívnym dokumentom vyhotovovaním odpisov, výpisov, potvrdení a kópií archívnych dokumentov.

    Prístup k archívnym dokumentom sa uskutočňuje na základe písomnej žiadosti. Žiadateľ v žiadosti uvedie: meno a priezvisko, rodné číslo, adresu trvalého a prechodného pobytu, druh a číslo preukazu totožnosti, údaje o požadovanom archívnom dokumente, ktoré sú mu známe, účel využitia, meno, priezvisko a adresu fyzickej osoby alebo názov, sídlo a identifikačné číslo právnickej osoby na potreby, ktorej žiada o prístup k archívnym dokumentom a vyhlásenie o tom či je pôvodcom archívnych dokumentov, jeho právnym nástupcom alebo vlastníkom archívnych dokumentov.

    V Slovenskom národnom archíve je možné žiadať o vyhľadanie archívnych dokumentov a vyhotovenie potvrdení, alebo kópií archívnych dokumentov k reštitučným konaniam – prídely pôdy, konfiškácia majetku, znárodnenie majetku, o deportáciách a súpise Židov, o zajatí v zajateckých táboroch, o pobyte v táboroch nútených prác, ďalej potvrdenia o národnosti zo sčítania ľudu z roku 1930 – 1991 o štátnom občianstve.

    Správne informácie archív vydáva za úhradu nákladov v súlade so zákonom NR SR č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov a Vestníka MV SR, čiastka 9/2003 (opatrenie ministra vnútra SR o archívnych rešeršiach a správnych informáciách). Vzory žiadostí sú k dispozícií v podateľni archívu, prípadne sú prístupné na webovej stránke archívu www.civil.gov.sk/snarchiv. Žiadosti je možné zaslať elektronickou poštou archiv@sna.vs.sk. Archív poskytuje aj telefonické informácie na telefónnom čísle 00 421 2 67 298 237.

    Žiadosťou o prístup je aj bádateľský list. Žiadateľ v ňom uvádza aj tému štúdia a vyhlásenie, že informácie z archívnych dokumentov použije len na účely uvedené v bádateľskom liste, ďalej uvedie názov archívneho fondu a názov a meno spracovateľa archívnej pomôcky, z ktorých získal informácie.

    Archív má právo obmedziť prístup k archívnym dokumentom, ak by tým bola ohrozená bezpečnosť štátu, ohrozené práva a právom chránené záujmy žijúcich osôb, ak by hrozilo poškodenie archívnych dokumentov, ak žiadateľ hrubo porušil bádateľský poriadok a ak to určujú podmienky, za ktorých boli uložené v archíve.

    Archív môže obmedziť prístup k tým archívnym dokumentom, ak nie sú odborne sprístupnené archívnou pomôckou. Bádateľská verejnosť môže využívať služby archívu v pracovných dňoch od pondelka do štvrtka v čase od 8.00 – 15.15 hod.
    Prístup k archívnym dokumentom na základe písomných žiadostí

    Slovenský národný archív prijíma od občanov a inštitúcií písomné žiadosti týkajúce sa výpisov, odpisov a rešerší z archívnych dokumentov.

    Písomné žiadosti doručené osobne alebo poštou archív vybavuje v lehote 30 dní. Archív pri vybavovaní žiadostí môže iba potvrdiť a oznámiť údaje, ktoré zistil z archívnych dokumentov, prípadne môže odporúčať kontakt na iný archív alebo inštitúciu.

    Správne informácie archív vydáva vo forme potvrdení, prípadne osvedčených xerokópií archívnych dokumentov, ktoré sú spoplatnené podľa sadzobníka správnych poplatkov tvoriaceho prílohu zákona NR SR č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov a opatrenia ministra vnútra SR č. SVS-2014-2008/00111 o správnych informáciách a službách štátnych archívoch zriadených Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky z 17. januára 2009.

    Neosvedčené kópie archívnych dokumentov sú spoplatňované podľa cenníka za vyhotovenie reprografických prác, ktorý tvorí súčasť Opatrenia ministra vnútra SR č. SVS-2014-2008/00111 o správnych informáciách a službách štátnych archívoch zriadených Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky z 17. januára 2009.
    buchač Oficiálna stránka ministerstva je spam ?
    Ten podliak nemôže byť normálny...neexistuje.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.