Zavrieť

Porady

Nárok na dovolenku

Dobrý deň. Zamestnancovi (vek nad 33 rokov) končí pracovný pomer 30.06.2022-uplynutie dohodnutej doby. Od začiatku roku 2022 mal 1 deň náhradu za sviatok, odpracoval 33,5 dňa, 2 dni mal prekážku v práci podľa § 141 ZP odst.2 písm. a) bod 1.-vyšetrenie u lekára, 1 deň mal prekážku podľa § 141 ZP odst. 2 písm. c) bod 1 sprevádzanie rodinného príslušníka, vo februári čerpal 5 dni dovolenky. Zamestnanec je od 03.03.2022 práceneschopný, práceneschopnosť stále trvá. Prosím nakoľko dni dovolenky má tento zamestnanec nárok? Na 1/12 a t.j. 2 dni (t.j. prečerpanie o 3 dni) alebo na 2/12 t.j. 4 dni (prečerpanie o 1 deň)? Ďakujem.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    tigy je offline (nepripojený) tigy

    tigy
    Výkon práce pre účely nároku na dovolenku:
    1 (sviatok) + 33,5 (fyzicky odrobené) + 2 (lekár) + 1 (sprevádzanie) + 5 (dovolenka) = 42,5 dňa t.j. má odpracované 2x21 dní, takže má nárok na 2/12-tiny = 4 dni

    P.S. Ten poldeň, čo mu tam ešte ostáva mal absenciu? Alebo mu to vykryjete dovolenkou? Potom bude mať prečerpanú dovolenku o 1,5 dňa
    Ľaľa Ten poldeň mu vznikol tak, že v mesiaci februári odpracoval v niektoré dni napr. len 6 hodín alebo 6,5 hodín denne (pracovný čas je 7,5 hod. denne), vypýtal sa skôr od zamestnávateľa, takže to som neriešila....

    veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

    veronikasad
    Má nárok na dovolenku za odpracované dni. Čerpanie dovolenky sa považuje ako výkon práce
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Ľaľa Čiže keď spočítam 1+33,5+2+1+5 = 42,5 dňa tak by mal byť nárok na 2/12. Mýli ma to, že tých 5 dní dovolenky je vlastné "nová" dovolenka za rok 2022 - a nárok je len 4 dni, alebo to pri počítaní odpracovaných dní neberiem v úvahu?
    tigy Vy ste mu tú dovolenku poskytli, takže ju reálne čerpal, tým pádom sa to považuje za výkon práce. To, že prečerpal nárok, mu zohľadníte v poslednej výplate zrážkou za prečerpanú dovolenku.
    Ľaľa Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Posledná výplata už nebude, nakoľko zamestnanec je PN. Budem musieť napísať nejakú dohodu o vyrovnaní záväzku zamestnanca voči zamestnávateľovi za 1 deň prečerpanej dovolenky, čiže na sumu : náhradu mzdy + 35,2% odvody do poisťovni, nakoľko ak tomu dobre rozumiem, tak cez výplatnú pásku to nepôjde, lebo VZ do SP, ZP nemôže byť mínusový. Opravte ma prosím, ak sa mýlim. Ďakujem.
    tigy Prečo by to nemohlo ísť cez výplatnú pásku? Skúšali ste to? VZ môže byť nulový, a čistá mzda mínusová kvôli zrážke, čiže budete mať pohľadávku voči zamestnancovi, ktorú vysporiada v hotovosti, alebo na účet.
    A zráža sa len "náhrada mzdy za dovolenku, na ktorú zamestnanec stratil nárok, prípadne na ktorú mu nárok nevznikol", nikde v zákone nie je uvedené, že mu môžete zraziť aj odvody zamestnávateľa (tých 35,2%).
    Ľaľa Ďakujem. Cez výplatnú pásku mínusom 1 deň dovolenky,
    hrubá mzda -37,04 eur , VZ 0, preddavok na daň 0, čistá mzda -37,04. Tak mi to "dal" program. Už to len oznámiť zamestnacovi...
      zbaliť

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.