Zavrieť

Porady

mínusová pokladňa v s.r.o.

Ako externá účtovníčka som zaúčtovala pokladňu za 09/20 a zisťujem, že pokladňa je v mínuse cca 3,000.- EUR. Prečo je to tak, nebudem rozpisovať, veď hlavne v malých s.r.o. sa to bežne stáva. Že by to tak nemalo byť je jasné, ale stalo sa. Vie mi niekto poradiť ako to vyriešiť mimo preúčtovania celej pokladne s tým, že vyhodím niektoré bločky?
3 komentárov     zbaliť
veronikasad Minusova pokladna je z dovodu vyberov hotovosti z BU na osobnú potrebu, alebo su z pokladne platene súkromné platby?
Centík Jasné, že nie. Všetko je "košer", sú tam hotovostné platby za došlé fa, za nákup materiálu a vklad hotovosti na účet. Žiadne osobné výdaje.Jednoducho sa sekol a pomiešal vlastné peniaze s firemnými.
Dáša_ Veronikasad, keby vyberal z účtu na osobnú spotrebu, tak naopak, bol by vysoký ostatok na pokladni.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Benko je offline (nepripojený) Benko

    Benko
    Ahoj, robím to takto: nákup zaúčtujem napr. 501/365 - nemám zmluvu o pôžičke a nie je to vklad hotovosti na účet Na konci mesiaca urobím dohodu o uznaní dlhu medzi spoločnosťou a spoločníkom. Zatiaľ mi to žiadna kontrola nekomentovala.

    janulka5595 je offline (nepripojený) janulka5595

    janulka5595
    Najjednoduchší (a najrýchlejší) spôsob je napr. bezúročná pôžička do pokladne od spoločníka / konateľa na základe krátkodobej zmluvy o pôžičke
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Centík zmluva o pôžičke OK, ale je možné vložiť do pokladne hotovosť? Pokiaľ viem, peniaze musia prejsť z účtu na účet a následne výber do pokladne
    janulka5595 Jaj, síce áno, po novom to už v hotovom nejde. Moja chyba.
    janulka5595 A čo tak namiesto 211 zatiaľ preúčtovať na 365, kým nebudeš mať pokladňu v pluse, aby si vedela ten záväzok vyplatiť?
      zbaliť

    pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

    pavol54
    A z čoho boli platené tie nákupy v hotovosti? ak to zaplatili zo svojich, tak požičali firme a z toho im tie bloky boli preplatené takže ti chýba pôžička firme v hotovosti, alebo ak bol nákup firemnou kartou neprešlo to cez 261 z banky do pokladne
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Centík Nie je zákaz poskytovania finančnej pôžičky v hotovosti?
    Dáša_ a čo v čase krízovej situácie, vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu, núdzového stavu a mimoriadne situácie? Neplatí to aj na pôžičky do pokladne v hotovosti?
    Centík Aj nato som pozerala, ale je to veľmi diskutabilné
    avalik zakaz vkladu v hotovosti do sro plati pre spolocnikov a konatelov podla Obchodneho zakonnika ... obmedzenie platieb v hotovosti podla zakona 394/2012 (do 5000/15000 eur) a vynimka v case nudzoveho stavu su dve samostatne obmedzenia
    pavol54 a banku máš v poriadku,?
      zbaliť

    kukučka je offline (nepripojený) kukučka

    kukučka
    Nejako to vyriešiť musíš, aj keď to vylučuješ, najschodnejšie je ponechať výdaj za niektoré bločky do nasledujúceho mesiaca, kvalitný účtovný program ti predsa doklady prečisluje. Alebo máš tam nákupy zamestnanca za vlastné peniaze, alebo cez jeho platobnú kartu? Zaúčtuj ako záväzok a zlikviduješ v októbri cez pokladňu. Ale aj detto, citujem ťa: hotovostné platby za došlé fa, hoci je to pritiahnuté za vlasy, Nezabudla si zaúčtovať úhradu pohľadávky, alebo splátku pôžičky? Alebo firma prijala pôžičku od nezávislej osoby? Krízový stav, krízové riešenia.

    avalik je offline (nepripojený) avalik

    avalik
    no ak v pokladni peniaze nie su, tak nemohol byt zauctovany vydavok z pokladne ... ak boli platene vydavky v mene spolocnosti, tak sa uctuje zavazok spolocnosti voci konkretnej osobe (spolocnik/konatel, zamestnanec, ina osoba)
    7 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Centík ok, tak som si prešla ešte raz Obč.zákonník aj zákon 394/2012 a využijem momentálny núdzový stav, t.j. pôžička od spoločníka v hotovosti.Ďakujem všetkým za pomoc
    avalik co s tym ma obciansky zakonnik? ... vyssie som pisala o obchodnom zakonniku
    avalik obchodny zakonnik ziadne vynimky v suvislosti s nudzovym stavom neuvadza, § 121 je stale v platnosti
    Centík Och áno, pardon, myslela som Obch.zákonník. Iné myslím, iné píšem
    Centík Ale ešte pre istotu sa opýtam na účtovanie. Môže byť 211/365 + zmluva o pôžičke so spoločníkom?
    Alebo je tam vklad hotovosti na BÚ zhruba v sume, ktorá chýba v pokladni. Miesto 261/211 zaúčtovať 261/365. Už nie som schopná logicky uvažovať.
    pavol54 kde bu 221?
    avalik centik, precitala si si ten § 121? ... nemoze byt vklad v hotovosti od spolocnika/konatela ani v nudzovom stave, ved citaj s porozumenim! ... odkedy sa zavazok spolocnosti uctuje na 211?
      zbaliť

    mínusová pokladňa v s.r.o.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.