Zavrieť

Porady

Sťahovanie z Nemecka na Slovensko

Sťahuje sa mama a dvojročný chlapček (tato zostáva pracovať v Nemecku). Čo všetko treba vybaviť a na čo nezabudnúť? Zaujíma ma najmä, ako to riešiť s rodičovským príspevkom. Mám naň na Slovensku nárok? Ako postupovať pri výpovedi nemeckému zamestnávateľovi, aby som neprišla o možnosť rodičovského príspevku. Nestanem sa po výpovedi na Slovensku automaticky nezamestnaná? Možno sa pýtam hlúpo, ale snáď niekto pochopí, prípadne reálne zažil a poradí.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    https://www.upsvr.gov.sk/socialne-ve...page_id=697218

    A automaticky nezamestnana na SK sa nestanes. Nezamestnana ostanes, ked ti skonci pracovny pomer. To ale neznamena, ze sa mas evidovat na UP. Kedze sa staras o dieta do 3 rokov a chces poberat RP, to ani nepojde.

    V prvom rade by si mala o RP ziadat v Nemecku, kedze tm si bola zamestnana. Az ked Nemecko nema taku davku, tak mas narok na SK. Kedze ty nebudes pracovat, narok na rodinne pridavky ostane v Nemecku a musi on ziadt zamestnany otec.

    Popytat sa treba aj na zdravotne poistenie, lebo aj budes na SK poberat RP , tak asi ty aj dieta budete poisteni spolu s manzelom (ak teda je manzel) z titulu jeho zamestnania v Nemecku.
    Naposledy upravil ivka70 : 19.10.21 at 07:16
    7 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    KatkaPaľkova Ďakujem za odpoveď. Tu v Nemecku som dostával príspevok do 21. mesiaca dieťaťa. Teraz už nedostával nič. Mám Elternzeit, ale bez príspevku. Rodinné prídavky sú písané na manžela, tam problém nie je. A seba aj malého som chcela prehlásiť do slovenskej zdravotnej poisťovne.
    ivka70 Rozhodne by som si to preverila predtym, nez ukoncis PP v Nemecku..
    Dovodom stahovania je len ten rodicovsky prispevok? Lebo kvoli tomu sa na SK stahovat nemusite.
    KatkaPaľkova Panebože ???? Nehnevajte sa za moje roztrpčenie, ale to je snáď naša vec, prečo sa sťahujeme. A nie, kvôli príspevku to určite nie je. Keď už však na Slovensku budeme a mám nárok, prečo by som sa ho mala vzdať? Poznáte niekoho, kto sa z vyspelej krajiny ako Nemecko sťahuje na SK kvôli príspevku? Ja teda nie. To ste si mohli odpustiť. Keď už nemáte čo dodať k veci, ďakujem. Ale pripomenuli ste mi, prečo som sa tak dlho na poradu neprihlásila a nežiadala radu.
    ivka70 To nebol ziadny utok, len otazka. Je to vas dovod. Len ak, tak by som sa stahovala cela rodina, ak iny dovod na to nie je. Lebo o RP mozete poziadat aj z Nemecka, ak uz v Nemecku nie je vyplacany - ako je jasne z prilozenych linkov.
    Keby som chcela iba prudit, nedam sem zodpovedajuce linky, ktore mozu pomoct.
    Ale zjavne som sa asi pytala spravne, ked taka burliva reakcia.
    Z takej vyspelejsej krajiny do tejto rozvojovej sa stahovat ... a este pritom rozdelit rodinu ... niekomu staci aj par eur, ktore v tej vyspepejsej nedostane.
    A suhlasim, niekto by mal kontrolovat komentare, mozno by stacilo, keby si zacala ty sama so svojimi komentarmi.
    KatkaPaľkova Keď myslíte, nebudem Vám vyhovárať, aká ste šikovná. A občas sa stáva, že sa nemôže sťahovať celá rodina. Inak, niekto by mal kontrolovať komentáre. A už som to vyriešila, odpísala mi milá pani z Úradu sociálnych vecí a rodiny.
    veronikasad Katka, musím pripomenúť aj tebe, nemyl si poradu s bezplatnou právnickou kanceláriou, kde musis dostať odpoved podla svojich predstav
    veronikasad V duchu hesla Radime si navzajom, ak si získala info na UPSVaR, mala si sa s ňou podeliť, aby pomohla aj inym.
      zbaliť

    Sťahovanie z Nemecka na Slovensko

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.