Zavrieť

Porady

preplatky po zomrelom

Po nebohom otcovi, ktorý platil zálohy, mame preplatok menšej hodnoty (do 30e). Spoločnosť nám ho odmieta vyplatiť a chce si ho ponechať, pretože v dedičskom konaní nebolo určené komu sa prípadne preplatky majú vrátiť. Stačí ak ostatní dedičia poskytnú písomný súhlas, aby bol tento preplatok vrátený jednému z nich, alebo je potrebné znovu otvoriť dedičské konanie? Od akej hodnoty je potrebné znovu otvoriť dedičské konanie? Ďakujem.
8 komentárov     zbaliť
buchač Aká je to spoločnosť ?
misoft A dedičské? Už bolo? Ak ešte nie - tak tých 30€ sa musí dať do dedičského konania. Žiadne také, že spoločnosť si PONECHÁ cudzie peniaze pre seba!
jonata Práveže dedičské už bolo a notárka neuviedla komu majú tieto zálohy vracať
ivka70 A oznamili ste to notarke, ze zomrely platil zalohy za "nieco".
Preco to nebolo vysporiadane do dedicskeho konania?
Mali ste to riesit v ramci dedicskeho konania, ved uz vtedy bolo jasne, ze bud pohladvka alebo zavazok vznikne. Teraz uz naozaj len otvorit konanie alebo sa sa na to vykaslat ....

https://www.zomieranie.sk/informacie...e-pozostalosti
jonata Do dedičského to nebolo zahrnuté, lebo to bolo naše prvé a nemali sme ani potuchy ako to chodí. Nemala sa na to pýtať notárka, ktorá vie čo všetko sa má v dedičskom prejednávať? Pýtala sa len na nehnuteľnosť, dlhy a účty v banke. Prečo nie je niekto povinný informovať pozostalých čo všetko to obnáša? Nevedel som či sa tieto veci vybavujú na dedičskom konaní alebo ich rieši až ten, kto je dedičom. Ja som notárske zákony neštudoval, som len laik.
buchač ivka70 (Dnes 07:49) Teraz uz naozaj len otvorit konanie alebo sa sa na to vykaslat ...
===================
Že dotyčný neodpovedal na moju otázku, to neriešim.
Ale že sa ide realizovať IBA kvôli takejto smiešnej sume, tak to sa teda veru čudujem....že sa na to nevyserie, aj keď ide o princíp.

Len otvorenie dedičského konania je minimálny poplatok 6,50€.
K tomu pripočítajme rôzne iné náklady...strata času s behaním po všetkých ostatných, náklady na cestovné...a podobne.
V konečnom dôsledku to všetko vyjde drahšie, ako suma preplatku.

Ak dedičia získali získali po fotrovi byt, tak získali pekných pár tisíc.

....radšej nepokračujem, niekto by to nestrávil.
ivka70 Netrvdim, ze sa to oplati, ale ze je to jedina mozna cesta. Bez toho tie peniaze skutocne ostanu dodavatelovi.
jonata Ďakujem za reakcie. Najviac mi asi pomohol ten link od ivka70.
To, o akú spoločnosť ide je jedno - myslel som si, že sa postupuje pri všetkých jednotne. Až po dlhom hľadaní, otázke tu na Porade a po diskusiách so známymi aj menej známymi som prišiel na to ako sa mýlim. Pre mňa bola podstatná otázka či do nejakej sumy (napr. 50€) nie je potrebné otvárať dedičské konanie a stačí len písomný súhlas ostatných spoludedičov (práve aby som sa nerealizoval iba kvôli takejto smiešnej sume). O poplatkoch viem - minimálne sú takmer práve tých 50€.
Takže to zhrniem:
1) Energetické spoločnosti (elektrina, plyn, voda) väčšinou nemajú problém a preplatok resp. nedoplatok riešia s tým, kto nahlási úmrtie a pokračuje v platbách.
2) Sociálna poisťovňa dôchodok vyplatí ak zomrel po termíne kedy dostáva dôchodok - ideálne manžel/manželka - ktorí si môžu navzájom preberať dôchodky, Vraj vyplatili aj synovi či dcére s tým, že podpísal akýsi papier že si je vedomý, že to ide do dedičského, ale mne sa to po týchto skúsenostiach moc nezdá.
3) Pri preplatkoch za lieky zdravotná poisťovňa (počul som to len o jednej, o ďaľších dvoch neviem, ak dovolíte nebudem menovať) do 50€ nerieši otváranie dedičského a posiela preplatok dedičom rovným dielom. Pri vyššej sume je potrebné dedičské už otvoriť.
4) Mesto/obec ak sa jedná o dane (napr. za komunálny odpad) preplatky nevyplatí v žiadnom prípade, ak neprejdú dedičským konaním. Ak je nedoplatok, ten si uplatňuje obec u notára. Je zaujímavé, že toho človeka skontrolujú či má nedoplatok, ale ak zistia preplatok, tak ten už notárovi nenahlásia.
V podstate tá istá vec sa rieši tromi spôsobmi.
Toto sú moje skúsenosti a zistenia, možno sa niekto stretol s iným prístupom.
To že si niekto nespomenie na všetko je pri tej záťaží (najmä psychickej) ak máte normálne vzťahy v rodine úplne normálne.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    <p>
    Ano, všetci dedičia vyzvite dlžníka, aby dlh vyplatil jednému z vás v zmysle § 512 občianskeho zákonníka. Jeho zmluva s otcom mala byť podľa § 43 OZ jasná.

    Zároveň ho upozornite, že v prípade nevyplatenia preplatku ho môžete nielen žalovať o bezdôvodné obohatenie, ale aj podať oznámenie na podozrenie z trestného činu, nakoľko môže ísť o viac prípadov.

    Podľa § 512 OZ:

    (1)
    Ak má dlžník splniť dlh viacerým veriteľom a ak ide o deliteľné plnenie, môže každý veriteľ požadovať len svoj diel; ak inej dohody niet, je dlžník oprávnený plniť každému z veriteľov rovnaký diel.
    2)
    Ak ide o plnenie viacerým veriteľom, ktoré je nedeliteľné, je dlžník oprávnený plniť ktorémukoľvek z veriteľov, ak nebolo dohodnuté niečo iné. Splnením jednému z veriteľov dlh zanikne. Dlžník však nie je povinný plniť jednému zo svojich spoluveriteľov bez súhlasu ostatných spoluveriteľov. Ak sa všetci spoluveritelia nedohodnú, môže dlžník to, čo je dlžný, zložiť do notárskej úschovy na účely splnenia záväzku.
    Naposledy upravil Mária27 : 05.11.21 at 20:39

    Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

    Katy a R
    Neviem, akú spoločnosť ??? lebo elektrika, voda, plyn, telefón sa dajú vybaviť- (na ich stránkach pozri presne) . Notárke treba pred DK dať potrebné údaje - určite sa pýtala na všetok majetok a záväzky ...
    Neviem, či stíhate ten opravný prostriedok ???
    Nové DK stojí: 6,50 kolok na súde kvôli začatiu DK, asi 30 eur je najnižší poplatok notárovi (resp pozri aktuálny sadzobník) a ešte 6,50 je najnižší poplatok súdu (právoplatnosť) .

    preplatky po zomrelom

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.