Zavrieť

Porady

Je reálne mať nedoplatok za kúrenie vyše 800 eur?

V byte som v prenájme. Majiteľ bytu si tak vysoký nedoplatok nevie vysvetliť. Predpokladá, že je spôsobený zlou reguláciou tepla- vetraním počas vykurovania. Je to reálne? A ako postupovať, ak si chcem nedoplatok preveriť? Údaje z meračov na radiátoroch sedia s údajmi vo faktúre. Ďakujem za rady.
7 komentárov     zbaliť
Mila123 sedia ja počiatočné stavy? máte v paneláku iba vy taký vysoký nedoplatok? ako sú ostatné byty s vyúčtovaním? vyúčtovanie spotreby za rok 2020 máte až teraz?
Emma05 Spomedzi všetkých bytov mám taký vysoký nedoplatok, pokiaľ viem, iba ja. Počiatočný stav meračov nevidím, iba celkovú spotrebu za minulý rok a aktuálnu spotrebu. Majiteľ mi dal k porovnaniu vyúčtovanie z roku 2015 (keď tu býval s rodinou) a aktuálne za rok 2020, kde rozdiel v nákladoch za kúrenie predstavuje 800 eur. Výučtovanie prišlo štandardne, pre zaneprázdnenosť majiteľa, sa to rieši oneskorene.
veronikasad Vetras, vetrala si pri zapnutych radiátoroch? Bol v byte urobený odpočet stavu meracov tepla?
Emma05 Odpočet bol urobený, predpokladám, diaľkovo. A áno, žiaľ, som vetrala aj pri otvorenom kúrení. Samozrejme od tohto vykurovacieho obdobia si na to dávam pozor.
Mila123 keď som bývala v RD, sme mali tiež vysoký nedoplatok na vode (studenej), zistila som , že sa pár rokov neodpisoval vodomer (bol v šachte), stále sa robil iba odhadom..... a potom keď sa urobil skutočný mala som veľmi vysoký nedoplatok......nestalo sa to aj vám? určite Vám sedí počiatočný a konečný stav na meračoch tepla? nedoplatok je iba na teple, nie je aj na teplej vode?
buchač Spomedzi všetkých bytov mám taký vysoký nedoplatok, pokiaľ viem, iba ja.
Je to reálne?
=============
Áno, je to reálne.
Príkladne v našom vchode je jeden byt priamo (jedna izba) nad vchodom-vstupnou halou. Pod daným bytom je byt, ktorý nie je obývaný a teda nie je ani len temperovaný a nie ešte vykurovaný.
Majiteľka bytu mala solídne nedoplatky na kúrení, nakoľko kúrenie išlo na plno...a pritom sedela doma naobliekaná.
veronikasad Pokial vetras pri zapnutom radiatore, neostáva ti nic iné len nedoplatok uhradiť, ak to mas v najomnej zmluve. Skontroluj si ci tam mas uvedene aj vysku zálohových platieb za energie.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    hanelie je offline (nepripojený) hanelie

    sprievodca CR Rakúsko, hanelie
    Vysoký nedoplatok môže vzniknúť ak sa za predchádzajúce obdobia platili nízke poplatky za dodávky služieb - energii ( stalo sa aj mne , rok sme v byte nebývali BD poplatky znížilo, potom sme byt prenajali a nedoplatok vyšiel na 1050 €

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    Mne merače merali aj teplo, čo som si prikurovala elektrickým radiátorom (severný rožný byt). Po zateplení domu šetrím 700€ ročne.
    Lumyr Jedine ak mate odparovacie merace

    Terezia13 je offline (nepripojený) Terezia13

    Terezia13
    moja skúsenosť tiež po vysokom nedoplatku - vypnúť radiátory, keď sú stupačky studené alebo vlažné - merač počíta prietok "tepla", aj keď sa nekúri a radiátor je zapnutý
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Lumyr digitalny merac meria rozdiel teploty radiatora a teploty v izbe
    Terezia13 jasné.....ALE nie všetky bytovky už majú digitálne merače plynu ani v našej bytovke nie a za odpoveďou si stojím!
    Terezia13 o koľko "ráže"......a vyznáš sa aj v niečom inom ako v kúrení?!
    Lumyr ter: o akom prietokomery plynu pises ? tema je o spotrebe tepla na radiatoroch
    Terezia13 dobre, opravila som sa
      zbaliť

    Lumyr je offline (nepripojený) Lumyr

    Lumyr
    Ak si vetrala pri otvorenom kureni, tak nedoplatok je jasny. My sme pred niekolkymi rokmi boli cela rodina pracovne rok v CR. Radiatory boli vypnute, no cez stare balkonove dvere v zime fucalo, co sposobilo otvorenie ventilu radiatora. Takze v jednej miestnosti merace namerali vysoku spotrebu. Celkovu spotrebu tepla za rok sme mali 400 €, pretoze debili schvalili pomer na plochu bytu a merace 50:50

    Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

    Dáša_
    ono treba pozerať nie nedoplatok. ALe celkovú spotrebu. Lebo nedoplatok môže vzniknúť z nízkych záloh. Treba pozrieť, ako máte riešené náklady na teplo v zmluve, koľko ste za teplo platili počas roka. Lebo aj takí boli, čo platili nízke zálohy (majitelia) a nedoplatky potom vyžadovali od nájomcov.
    Ak je toto OK, tak potom to bolo fakt o zlom vetraní.

    A porovnávať rok 2015 z rokom 2020 je o tom, že nie suma sa má porovnávať, lebo ceny tepla stúpli. To dodávam len pre istotu

    Je reálne mať nedoplatok za kúrenie vyše 800 eur?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.