Zavrieť

Porady

Dom s tromi bytovými jednotkami

Pekný večer prajem.

Potrebovali by sme s mužom poradiť.
Manžel pred pár rokmi kúpil byt v rodinnom dome. Celkovo sú tu 3 byty. Každý má z vonku vlastný vchod. Dva sú vedľa seba zrkadlovo a tretí byt je nad tými dvomi stredom cez polovicu každého bytu. Samozrejme, spoločnými časťami sú obvodové múry, strecha, schody, ktoré vedú cez ten vrchný byt ku nášmu komínu. A je tam aj povala.

Tento dom je zapísaný ako bytový dom. Ale ako viem, bytový dom musí mať najmenej 4 byty. Čiže prvý problém. Asi.

Ďalej. Začalo nám pred niekoľkými rokmi zatekať do detskej izby. Muž niekoľko rokov upozorňoval na to suseda, ale ten sa furt na niečo vyhováral. ( naša chyba, nenapadlo nás to dať písomne, nakoľko žiadne problémy neboli s nimi a muž ich poznal). Ale keďže sa do ničoho nemal, muž dal opraviť strechu na vlastné náklady a keď už to takto sa riešilo, rovno to spojil aj so strechou, ktorú dal urobiť nad prístavbu, ktorú tu postavil predošlý majiteľ a samozrejme, aj do nej zatekalo a tvorila sa pleseň. Ale tá prístavba už nepatrí medzi spoločné časti. Skôr ide o tu strechu, že z boku ju muž trochu nadvihol a pripojil k tej nad prístavbou. A prestalo zatekať. Ale susedia si po dvoch rokoch zmysleli, že to nahlásia. Tak nastal problém. A keďže tie 2 byty sú v rodinnom vzťahu, ani jeden nechcel dať dodatočné povolenie. Ale oni si dali povolenie na prístrešok nad vchodové dvere a nám ani bú, ani mú, keďže mali väčšinu hlasov.
Dá sa, prosím vás, dať návrh na súd o to, že keď sa bude niečo robiť na spoločných častiach domu a spoločných priestoroch, tak aby bol potrebný súhlas všetkých, nie len väčšiny? Lebo ide aj o to, že keby potrebujeme mi niečo opraviť na našej strane, na múroch, nikto z nich nám nedá povolenie a časom by nás ešte udali, že sme neboli schopní to opraviť (viacero skúsenosti). Oni, ako rodina si budú robiť čo chcú a nám by aj strop mohol padať postupne na hlavu a povolenie by nedali.

A ešte jedna otázka. Ide o tie spoločné časti. Povalu na LV nemáme písanú ako spoločný priestor, ale strecha nad ňou už spoločná je. A schody ktoré vedú na tu povalu a zároveň aj k nášmu komínu, tiež sú písané ako spoločný priestor. Ale ku komínu sa nedostaneme, čiže sme aj v peci prestali kúriť a museli sme si dať urobiť nové kúrenie ústredné s novým komínom. Ako je to potom s opravou strechy nad povalou? Keďže strecha je spoločná.
5 komentárov     zbaliť
buchač Odsťahujte sa...
Dada1993 Keby je to také ľahké, už by sme tu neboli. Nie všetci si môžu dovoliť 2 hypotéky. Je tam viacej faktorov. Ale sťahovanie najbližšiu dobu nehrozí.
buchač 1. Dá sa, prosím vás, dať návrh na súd o to, že keď sa bude niečo robiť na spoločných častiach domu a spoločných priestoroch, tak aby bol potrebný súhlas všetkých, nie len väčšiny?

2. Lebo ide aj o to, že keby potrebujeme mi niečo opraviť na našej strane, na múroch, nikto z nich nám nedá povolenie a časom by nás ešte udali, že sme neboli schopní to opraviť (viacero skúsenosti). Oni, ako rodina si budú robiť čo chcú a nám by aj strop mohol padať postupne na hlavu a povolenie by nedali.
================
1. Súd nemôže zmeniť zákon.

2. Ani takto to nefunguje.
Môžete sa domáhať svojho práva na súde.


P.S.:
K tomu komínu poznámka...
Príslušným kontrolným pracovníkom (kominár a podobne) je povinnosť umožniť prístup ku komínu.
Dada1993 1. Súd nemôže zmeniť zákon.

2. Ani takto to nefunguje.
Môžete sa domáhať svojho práva na súde.


Ale ako sa máme domáhať svojho práva, keď súd nemôže meniť zákon?
buchač Ale ako sa máme domáhať svojho práva, keď súd nemôže meniť zákon?
===================
Čítaj ma pozorne...písal som podľa bodov.

Ako sa máte domáhať svojho práva ?
Tu sa jedná o vlastnícke práva a na tie sa vzťahuje zákon a aj ústava.

Žaloba

" Z návrhu na začatie konania (žaloby) musí byť zrejmé, čoho sa navrhovateľ domáha (napr.: Návrh na rozvod manželstva, Žaloba o zaplatenie kúpnej ceny). Táto náležitosť návrhu sa nazýva petit, resp. žalobná žiadosť. Jej význam spočíva v tom, že tu navrhovateľ vlastne vymedzuje, o čom má súd vo veci samej konať a rozhodovať. Súd nemôže prisúdiť navrhovateľovi niečo iné, než čoho sa v petite domáha. "

Čiže v tomto prípade by som sa domáhal práva :
- na umožnenie vstupu ku komínu
- na vydanie povolenia na opravu
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!

    Dom s tromi bytovými jednotkami

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.