Zavrieť

Porady

Preplatenie nákupu zo súkromnej platobnej karty zamestnanca z pokladne

Dobrý deň. Prosím Vás o Vaše skúsenosti, poznatky. Zamestnanec školy (sme rozpočtová organizácia zriadená mestom) realizoval nákup pre školu, ktorý uhrádzal zo svojej súkromnej bankovej karty. Pokladníčka mu odmieta preplatiť takýto nákup, vraj im na školení povedali, že takto vykonaný nákup preplatiť nemôže, lebo neviem čo (chcela som od nej materiál zo školenia, kde by som to videla, ale radšej budem hádzať hrach na stenu). Pritom nákup nie je potrebné zaokrúhľovať, čiastka k preplateniu je 22,20 eur.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

    ivka70
    Moze ti preplatit, aj zauctovat, ak je preukazatelne, ze to suvisi s RO:

    Účtovanie platieb platobnou kartou spoločníka alebo zamestnanca

    https://www.ako-uctovat.sk/clanok.ph...artami&idc=394

    Častým problémom pri platbách súkromnou platobnou kartou konateľa alebo zamestnanca je uplatnenie prípadne neuplatnenie dane z pridanej hodnoty. Spôsob úhrady v tomto prípade nie je rozhodujúci, dôležité je, či tieto nakúpené tovary alebo služby použije platiteľ dane z pridanej hodnoty na dodávku tovarov alebo služieb ako platiteľ dane so všetkými náležitosťami. Rovnako je to aj so zahrnutím daných výdavkov do daňových výdavkov, dôležitá je v tomto prípade preukázateľnosť, že daný výdavok súvisí s dosahovaním, udržaním a zabezpečením príjmu. Správca dane môže takéto výdavky napadnúť a vyhodnotiť ich ako výdavky na súkromné využitie, z tohto dôvodu sa neodporúča často účtovať o súkromných platbách v účtovníctve a do daňových výdavkoch zahrnúť len výdavky ktoré účtovná jednotka dokáže v prípade daňovej kontroly obhájiť.
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Irona Ďakujem za odpoveď. A ako je to s preplatením z pokladne, keď výdavok je napr. 10,39 eur. Prepláca pokladníčka zaokrúhlene, alebo v takej sume ako priniesol pokladničné bločky?
    ivka70 preplaca to, co zaplatil. Zaokruhluje len obchod, nie uctovnicka pri platbach z pokladne.
    Chobot Ceny sa zaokrúhľujú pri platbách v hotovosti za tovar a služby, nie pri hotovostných pokladničných operáciách, ako je napr. preplatenie nákupu.
    Irona Pozerala som aj ja materiály zo školení, na ktorých som bola aj ja, a na školení pani auditorky Ing. Urbanovej túto tému otvoril jeden účastník. Bolo mu povedané/odpísané, že áno, môže byť preplatený z pokladne, ale mali by sme to mať v smernici, a samozrejme v nevyhnutných prípadoch. Keďže jeden nákup máme nie na celé eurocenty v zmysle zákona, obrátila som sa na ňu aj e-mailom a odpovedala mi čo píše Ivka, že centy zrušené neboli, nemôžeme to zaokrúhliť, lebo máme doklad z registračnej pokladne.
      zbaliť

    Preplatenie nákupu zo súkromnej platobnej karty zamestnanca z pokladne

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.