Marlenka s pivom
Cesto: 300 g masla alebo margarínu (stačí aj 200g), ¼ l piva , 550 g múky. 1 lyžička medu.
Krém: 450 g smotanového syra (30% tuku), ¼ l uvareného kondenzovaného mlieka, 1 lyžička citrónovej šťavy.
Maslo strúhame na hrubo, postupne prisýpame múku (vrstvíme) a pridáme med. Hmotu premiešavame (nie rukou), prilievame pivo a domiesime rukami (čo najmenej používame ruky) a dáme postáť v chladničke. Potom cesto rozdelíme na 6 častí a vyvaľkáme kruh o niečo viac ako na potrebnú veľkosť, vyrežeme potrebný rozmer a vidličkou poprepichujeme cesto. Pečieme okolo 10 minút pri teplote 180°C, nakoniec pečieme odrezky o niečo tmavšieho sfarbenia.
Krém: za postupného pridávania mlieka do smotanového syru a šťavy plnku vyšľaháme. Pláty natrieme plnkou a posypeme rozmrvenými skrajkami. Množstvo stačí na prevrstvenie torty. Keď chceme natrieť aj boky musíme mať krému o polovicu viac.