Sú to medovníčky, pri ktorých nie je potrebné čakať, kedy zmäknú. Mäkké su hneď. Keď ich upečiete skoro, riskujete, že do Vianoc nevydržia, lebo ich rodina (aj cudzí, keď ich ponúknete) poje.
Ingrediencie:
60dkg hladkej múky
18dkg práškového cukru
3 lyžice medu
3 celé vajíčka
3 lyžice smotany alebo kyslého mlieka
1 lyžicu masla
1 lyžičku-rovnú sódy bikarbony
kypr.prášok do perníka alebo korenie do perníka
Všetko spolu zmiesime a necháme odstáť 5-6 hodín v chlade. Môže stáť aj od večera do rána.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrojíme medovníčky. Dáme na pomastený plech a natrieme bielkom, aby sa leskli. Do prostriedku dáme orech, mandľu, oriešok alebo lentilku na ozdobenie. Pozor lentilku dávame až po upečení, orechy môžeme dať pred pečením.
Pečieme rýchlo, upečené dáme do kastrola a prikryjeme. Po vychladnutí uložíme do igelitového sáčka, aby nevyschli. Na vzduchu by stvrdli.
Gazdinky vyskúšajte.
Dobrú chuť!