Zavrieť

Porady

stavba, rekonstrukcia drevenice

Ma niekto skusenosti so stavbou drevenice napadne sa podobajucej klasickym starym dreveniciam? Ziadne honosne sidla. Klasicke sedliacke drevenice +- 4.5 x 8m. Uskalia vystavby, nakladovost...
Co tak rozobratie starej drevenice, prevoz a poskladat znovu? Vraj aj taketo je mozne. Nebude to drahsie ako stavba novej?
dakujem za nazory
Usporiadat
miro em miro em

miro em je offline (nepripojený) miro em

Reagujem do diskusie, pretože niečo o nových i pôvodných dreveniciach viem.
Nové vyzerajú skôr ako drevené domy, než ako chalupy. Nová drevostavba, často len imitácia drevenice z tenkého obkladového materiálu rozmeru cca 5x8 m stojí cca 2 mil. Obvodový materiál prierezu 20x20 cm na skutočnú drevenicu
stojí cca 11 tis + DPH, tj. cca 14 m3,/ rozmer 5x8m/ tj cca 177 tis. + krov + záklop + štíty + strecha. Pôvodné rozobraté drevenice sa dajú kúpiť v cene od cca 180 tis. Ich najbežnejší rozmer je 4,5x12m.Strechu obyčajne treba vymeniť. V tejto cene máte obyčajne obvodový materiál, záklop, štíty, okná, dvere, materiál krovu / ak je použiteľný /, prípadne podlahu ak je použiteľná, možno rošty a dvierka z pecí ak nie sú prepálené. Pece bývajú z obyčajnej tehly, takže sú nepoužiteľné. Majstri na zloženie drevenice berú za prácu 4-5 tis/m3 dreva + samostatne krov a strecha. šindliari Vám položia a dodajú šindel za cca 800 Sk/m2, / nemorený/, dodávateľské stavebné firmy špecializované na drevostavby za 1100-1200/m2 bez DPH . Rizko pri preložení pôvodnej drevenice je len jedno a to, že si zle vyberiete. Stav dreva pôvodnej drevenice je možné spoľahlivo zistiť až po osekaní omietky. Nikdy však nemôžete počítať so 100% stavom. Vždy sa niečo nájde, čo nie je v stave, ako by ste chceli. Aj pri rozoberaní sa môže niečo poškodiť. Staré kované štvorhranné zhrdzavené klince držia viac. ako nové. Aj okná môžu byť nabité o trámy a keď sa na klinci poškodí hlavička, okno sa pri rozoberaní môže poškodiť, alebo celé rozobrať. Trámy môžu byť počkodené najčastejšie pri zemi, pod oknom a pod strechou. Ak sú veľmi poškodené, dajú sa nahradiť. To majstri vedia. Ak ste len trochu zručný, urobíte si množstvo práce sám / zateplenia, obklady atd. Dáte stavbe vlastného ducha. Vrele odporúčam.
miro em
1 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
mito009 mito009

mito009 je offline (nepripojený) mito009

Pri prehladavani webu som nasiel viac firiem zaoberajucich sa stavbou drevenic, ale v podstate o drevenice ako take si myslim, ze nejde, alebo teda nie tie tradicne slovenske, ale skor drevenne chaty. Stretol som sa s ponukou na realizaciu hrubej stavby "drevenice" s mensim rozmerom 4,2x6m, vcetne krovu, balkona, obytne podkrovie, obvodove steny z hranolov o hrubke 9 cm a to za celkom zaujimavu cenu do 180 000 Sk (komplet robota + material s dph). Sice by som bol spokojnejsi s hrubkou hranolov aspom 15 cm, ale to uz celkovu cenu asi nejak drasticky nezdvihne.
4,2m x 2 + 6m x 2 =20,4 bezneho metra obvodových stien. 180 000 / 20,4 =8820 Sk
5m x 2 + 8m x 2 =26m x 8820 = cca 230 tis

Toto bol len velmi laicky prepocet, ale istotne nejaku vypovedaciu hodnotu ma.
ALEBO NIE?
0 0
miro em miro em

miro em je offline (nepripojený) miro em

Musíte sa rozhodnút či chcete záhradnú chatku, alebo drevenicu. To čo ste popísali vyššie je záhradná chatka s podkrovím a balkónom. Drevenica vyzerá
ináč.
0 0
Leonka1 Leonka1

Leonka1 je offline (nepripojený) Leonka1

Práve sa chystáme kúpiť drevenicu. Po našej obhliadke sa nám zdá vo výbornom stave, je suchá, udržiavaná, proste žila ...Má asi 80 rokov a bola užívaná a udržiavaná na rekreáciu.
Je omietnutá, ako teda zistíme či sú múry ok? Fľaky nie sú aj vzduch nasvedčuje, že tam nie je pleseň a pod.
Ak by však predsa časom bolo potrebné napr. vymeniť určitú časť / nejaký
trám v stene by bol spráchnivený / ako sa to dá realizovať, je možné vymeniť len časť steny?
Nejde mi o strechu , ale múry.
Ak máte skúsenosti napíšte.
0 0
miro em miro em

miro em je offline (nepripojený) miro em

Stav drevenice zistíte len dvomi spôsobmi :
1/ prieskum bojom, tj. osekať omietku v miestach, kde sa dá predpokladať poškodenie, tj. hlavne pri zemi. S tým asi majiteľ veľmi súhlasiť nebude.
2/ vezmite si kladivko a vyberte si trám o ktorom sa dá predpokladať že je zdravý. Poklopte zvonku po ňom a započúvajte sa do zvuku. Bude zvonivý, jasný, kladivko len tak odskočí. Ak poklopete po tráme, ktorý je poškodený, bude zvučať duto. Čím dutejší zvuk, tým horšie, tým horší odskok kladiva.
Veľmi poškodené trámy sa dajú vymeniť tak, že sa drevenica podvihne zdvihákmi, trám sa odstráni, položí sa izolácia, vloží novy trám a je hotovo.
Čim vyšší základ, tým lepšie, vzlínavosť vody bola nižšia. Čím menej nasiakavý
základ, zas lepšie. Žulové okrúhliaky menej nasávanú ako pieskovec. či bridlica
S trámami pod strechou to je horšie, ale aj to tesári vedia. Len predchádzajúci majitelia vedia kde tieklo, kedy a prečo menili krytinu. Popri komíne určite pretekalo.
0 0
anto anto

anto je offline (nepripojený) anto

ekonóm
Jednu drevenicu som rozobral a po konzervácii opäť postavil spolu s mojim zaťom. Cena drevenice "na koreni" bola 50000,00 korún. Previezli sme ju 130 km a opäť postavili. Teraz ju chodia obdivovať a fotografovať. Prikryli sme ju šindľom, dali nové okná, dvere, a všetko čo bolo potrebné. Taktiež nový krov. Drevenice, také aké boli tradičné s využitím všetkých vlastností dreva sa nerobia ani na Orave, čo je škoda. To čo sa dnes volá drevenica je vlastne opracovaný pílou hranol dreva, a je to dom, ktorý má steny namiesto z murovaného materiálu z dreva. S tradičnou drevenicou to nemá nič spoločné. Videl som ale v Poľsku v Chochoľove stavať typickú drevenicu tradičným spôsobom, síce drevo opílili na píle, ale robili to poctivo a tak, ako má byť. Napríklad drevo na drevenicu sa vyberá v lete, označí sa zásekom v tvare križíka na severnej strane a pri ukladaní do steny sa tento krížik musí dať nahor. Malo to veľmi logický zmysel, pretože drevo je na severnej strane hustejšie ako na južnej, pri uložení do steny nesprávne sa ohýba a celý dom sa krúti. Drevo sa z hory ťažilo len v zime, najlepšie pri splne mesiaca.
To poznali starí majstri a podľa toho sa riadili. Dnes to neberie nikto do úvahy a každý ide bez ohľadu na kvalitu za peniazmi.
0 0
Leonka1 Leonka1

Leonka1 je offline (nepripojený) Leonka1

Ďakujem za odpovede. Drevenica je podpivničená, som rada, že sa dajú trámy opraviť.Zatiaľ však nebolo potrebné nič, ani čo sa týka strechy.Nezatekalo nikde aspon posl.20-30 rokov. Pýtala som sa preto, že táto investícia je pre nás dosť veľká a laicky povedané, aby nám o 10 rokov nepadla na hlavu, chcela som vedieť aj čo to o možnosti prípadnej opravy.
Veľmi pekne ďakujem.
0 0
mito009 mito009

mito009 je offline (nepripojený) mito009

to Anton:

Tento sposob sa mi velmi paci, len najst skutocne suchu a zachovalu drevenicu, ktoru este aj niekto chce odpratat je dost problem.

Nemali ste problem s drevotocom? S akymi vacsimi problemami ste sa stretli pri skladani?
Ake povolenia ste si vybavovali? Vypracoval Vam projektant projekt podla stavu, ktory uz jestvoval...?
0 0
anto anto

anto je offline (nepripojený) anto

ekonóm
Poslal som Vám súkromnú správu na vašu poštu.
0 0
mito009 mito009

mito009 je offline (nepripojený) mito009

ANTO:

Velmi pekne dakujem. Vaham a este asi dlho budem. Obavam sa prilis vysokych nakladov, ktore sa velmi tazko odhaduju uz pred rozoberanim drevenice, oproti velmi jasnym a istym a presnym, ktore su vycislene pri stavbe sta by chalupy. Ale ak bude snaha to urobit aspom bliziac sa vzhladu tradicnej drevenice nemuselo by to klat oci. Cele to je o tom, ze mam pozemok, ktory sice nie je v oblasti kde je stavebna uzavera ale velmi dlho tam bola. Je to mala horska osada s nadhernou prirodou vokol a aj obec je citit dobou davno minulou. Chcem tam mat chalupu na rekreaciu, ale nechcem to tam narusit. Ale musim hladiet aj do penazenky samozrejme. No kazdopadne je nad cim spekulovat. Z toho co ste Vy napisali sa mi zdalo, ze z drevenice Vam v podstate zostal strop a obvodove hranoly.
0 0
evita evita

evita je offline (nepripojený) evita

tá čo chce veľa vedieť
Ja sa pripojím ponukou na predaj drevenice na rozobratie v Dolnom Kubíne, rozmery 5 x 12, očistená /hranoly 20cm/, bez strechy, kazetový podhľad, zdravé drevo, 80 ročná. Je na vysokých základoch, čiže žiadna voda.
0 0
blcha blcha

blcha je offline (nepripojený) blcha

Prežila som rozobratie, sťahovanie a znovupostavenie drevenice. Neviem Ti jednoznačne povedať, či áno alebo nie.
Ak sa na to pozerám ekonomicky, tak to bola najväčšia hlúposť môjho života. Drevo je najdrahší stavebný materiál a všetko sa s ním komplikuje, od vody a elektriky až po kladenie rozvodov. Navyše sa predražuje údržba - strechu môžete natierať po každej zime, nikdy nedude mať dosť. Za posledný náter som mohla mať perlový náhrdelník !
Ak sa na to pozerám neekonomicky - je to proste iný svet! Koľko krát som zúrivá išla na stavbu, keď sa nedarilo - ale keď som tam prišla a postavila sa pod krov, vždy ma zalial taký pokoj, že ma všetky hnevy prešli. A tento pocit trvá doteraz. Dom má svoju vôňu, svoj vlastný život, je tak harmonický, že mňa samu to udivuje. Je tak skromný a pritom dokonalý - konštrukčne, stavebne, tepelne, zvukovo - ako len chcete! Je to živý teplý objekt, hoci má konkrétne ten môj dom viac ako 80 rokov, stále je platným členom prírody - a navyše poslúži aj keď už ho nebude treba a skončí v peci. (Ako zlikvidovať paneláky ešte nikto nevymyslel.)
Ak by som to mala zhodnotiť pragmaticky - ekonomicky je výhodnejšie postaviť murovaný dom a otĺcť ho doskami. Ale či bude aj taký aj pocitovo, ťažko povedať. My sme sa snažili o poctivú rekonštrukciu - napríklad špáry sú vypchaté stáčanou slamou - a aj to dosť predražilo výslednú sumu. Dnes by som možno volila kompromis.
Aby som ešte všetko uviedla na pravú mieru - dom prenajímam na rekreáciu, ja sama som v ňom spala jednu noc. Mnoho radosti si v ňom teda neužijem, samé starosti. Ale aj tak si už neviem predstaviť, že by som ho nemala. Skúsim poslať súkromnú správu s www adresou, tak si môžeš porovnať, či moje opisy zodpovedajú skutočnosti. A pripíšem aj výslednú sumu (bez nákladov na údržbu), tak sa nezľakni.
Naposledy upravil blcha : 05.06.07 at 18:30
0 0
anto anto

anto je offline (nepripojený) anto

ekonóm
Tu je foto drevenice pred ukončením rekonštrukcie - sever Slovenska
Braňová drevenica.jpg  
0 0
tent tent

tent je offline (nepripojený) tent

Dobry den, chystame sa presunut a renovovat povodnu drevenicu a potreboval by som poradit ako na to, oslovili sme osobu ktora uz niekolko drevenic zrenovovala, ale cena za znovupostavenie na postavene zaklady 400t v ktorej nie je zahrnuty novy mat. vratane krytiny sa nam zda dost a tak by som si chcel vela veci urobit sam, vie niekto poradit aky je postup pri osetreni dreva t.j. ochrana proti skodcom, hubam, uv ziarenia a poveternostnym vplyvom, casova a finacna narocnost ak to budem robit svojpomocne, na co dat pozor ? jedna sa o 5,5 x 11m, spodne 2-3 rady su prevrtane, spodny rad by som nahradil murivom, majitel nam dovolil osekat a ocistit cele vnutro takze ak by poskodenie bolo ovela vacsie tak ju poreze a spali, na krov chceme pouzit OSB dosky a asfaltovy sindel
0 0
anto anto

anto je offline (nepripojený) anto

ekonóm
Drevenicu pred rozobratím každý trám označte plechovým štítkom s číslom a urobte si nákres uloženia všetkých trámov, prípadne aj foto. V žiadnom prípade nenahradzajte chýbajúce trámy murivom, ale vyhotovte rovnaké kópie pôvodných. Drevo z rozobratej drevenice vystriekajte tlakovou vodou, v podstate ho umyte a očistite a potom drevo ošetrite prípravkom proti červotočovi. My sme to robili za pomoci čističa Kärcher, do suda sme nariedili bezfarebný prípravok (bochemit, spotrebovali sme cca 50 litrov) a všetok drevený materiál sme takto ošetrili. Montáž a postavenie vrátane krovu nám trvalo 4 mužom cca 2 týždne. Na krytinu sme všade používali drevený šindeľ. Závisí od toho, v akom prostredí je drevenica umiestnená. Z vnútra drevenice sme použili 10 cm tepelnú izoláciu, do ktorej sme dali všetky inštalácie a zakryli sme to tenkými OSB doskami, na to išla potom sieťka a stavebé lepidlo a tenká vrchná omietka. Ako tesnenie medzi trámy sme použili drevenú vlnu, ktorú sme pekne naukladali do škár. Nátery dreva nemusíte robiť, je dostatočne nakonzervované, ale pre efekt môžete použiť farby - my používame ticcurillu.
0 0
tent tent

tent je offline (nepripojený) tent

takze ocistenie s osetrenim a nasledne zlozenie hrubej stavby t.j. obvodovych stien + krov zvladne aj sikovny amater s partiou pomocnikov do dvoch tyzdnou (jedna sa mi hlavne o tu usporu 400t )? na krov chcem polozit OSB debnenie a asfaltovy sindel
drevenica ma na dlzku cca 12m a sklada sa s troch miestnosti, vchod s verandou v zadnej casti cca 1,8m a potom prieckami predelene 2 miestnosti 5x5,5m a kedze chceme vyuzivat aj podkrovie tak by sme chceli drevenicu skratit o tu verandu cca 1,5m a verandu s kupelnou urobit urobit v prvej miestnosti a zvysne drevo (ktore bolo zakryte stodolou, cize je v podstate zdrave 12ks x 6m) pouzit na vyspravku poskodenych casti, co vy na to ?
0 0
tent tent

tent je offline (nepripojený) tent

takze sme nakoniec kupili drevenicu uz stojacu aj s pozemkom, ale v jednej miestnosti (podpivnicenej) je ako podlaha udupana hlina, chcel by som tam dat betonovy poter, hydroizolaciu, tepelnu izolaciu, hlinikovu foliu a betonovy poter (v ktorom mozno bude el.podlahove kurenie) otazka znie mozem na udupanu hlinu liat beton, alebo podklad musi byt zhutneny strk ?
0 0
Heleč Heleč

Heleč je offline (nepripojený) Heleč

Neviete náhodou niekto poradiť odskúšanú firmu na stavbu drevenice, prípadne chaty.
Na internete je síce veľa firiem, ale osobné doporučenie je lepšie.
0 0
anto anto

anto je offline (nepripojený) anto

ekonóm
Sadnite do auta a choďte pozrieť do Zázrivej, tam sú ľudia, ktorí sa tomu venujú, prípadne mi pošlite súkromnú správu s e-mailovou adresou, odpoviem Vám
0 0
klubo klubo

klubo je offline (nepripojený) klubo

Prosim Vas poradte mi.Snival som uz dlho o drevenici a teraz sa mi naskytla ponuka kupit drevenicu, predoze majitel sa rozhodol stavat RD a drevenicu chce predat komplet.
Je z roku 1947 5m sirka a 12m dlzka 3 miestnosti, strecha menena 1990, sindel vlnity v dobrom stave.Doteraz obyvana, dreva neposkodene.Zacali davat dole omietky v zadnej izbe, takze nema chybu aj ked pocitam z nejakou stratou ale naozaj vyzera velmi zachovala. Stoji na zaklade asi 0,6m od zeme je na rovnuckom pozemku.
Takze som vo faze rozhodovania a ozaj neviem ci to stoji za to kupit, rozobrat a preniest.bojim sa investicii ako su nakladov na prepravu, poskladanie, vybavovania stavebneho povolenia, naterov, sparovania atd...
Vzdy som snival, ze si postavim alebo zrekonstrulujem drevenicu a teraz sa lakam co to bude obnasat a ci sa oplati skladat staru drevenicu, ci sa meni na hodnote dreva ak uz je 60 rokov stare ... Oplati sa to , co ma caka, aby som ju dal do povodneho stavu?
Oplati sa radsej kupit nove drevo??
Kto vie poradit poslem aj foto s cenou.
DAKUJEM LUBO
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať