Zavrieť

Porady

Moravské koláče a kapustníky

som taká aká som
Určite ich pečiete aj niektoré z vás doma, ja ich robím podľa starej mamy, ale rada sa dozviem aj vaše recepty alebo sa podelím o svoj ak máte záujem. Uviedla som oba typy, lebo cesto je jeden typ.
Usporiadat
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Bionda a kde nájdem tie "oba typy, lebo cesto je jedn typ" Kde mám hľadať tie recepty?
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
petra:-) petra:-)

petra:-) je offline (nepripojený) petra:-)

:-)
Zuzka
Bionda a kde nájdem tie "oba typy, lebo cesto je jedn typ" Kde mám hľadať tie recepty?
Zuzka, Bionda píše, že sa "podelí", t.j. najprv musíme dať nejaké recepty my a potom možno dá svoje.
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Petra:-) ale ona píše, že "uviedla oba typy, lebo cesto je jeden typ", tak já teda neviem, asi si sedím na kábliku?
0 0
ajacik ajacik

ajacik je offline (nepripojený) ajacik

robím to, čo ma baví a zarábam pri tom ťažké prachy :) ...viac
chybička se vloudila . zabudla asi pridať prílohy. Ja som raz robila anketu (teda som ju robila viackrát) a tiež som zabudla zaškrtnúť "pridať anketu". takže tak :-)
Ale recept na kapustníky by sa zišiel. takže budeme čakať
0 0
petra:-) petra:-)

petra:-) je offline (nepripojený) petra:-)

:-)
Zuzka, tým oba typy asi myslí, že do názvu témy dala Moravské koláče aj kapustníky, lebo cesto je rovnaké.
A kedže ja chcem vedieť tie Biondine recepty dám jeden môj.
Tvarohové koláčiky
8 dkg masla, 5 dkg pr.cukru, 1 žĺtko, 1 pol.lyžica kyslej smotany, troška citrónovej kôry, 40 dkg polohr.múky a troška soli, Kvások: 1/4 l mlieka, 3 dkg droždia a 1 lyžička pr.cukru
Kvások necháme vykysnúť. Maslo, cukor, žĺtko, smotanu a citr.kôru dobre vymiešame. V múke rozmiešame soľ a preosejeme. (ja dám múku nahriať na 50 sekúnd na najnižšiu teplotu do mikrovlnky, cesto mi potom lepšie kysne). K vymiešanému maslu prilejem kváso a jemne premiešam. Potom pridám múku a dobre vypracujem cesto, aby sa odliepalo od misky. Dám do misy rýchlokysky vykysnúť. Potom na pomúčenej doske jemne vyvaľkám na 1 cm hrúbku a okrúhlou formičkou vykrajujem koláčiky. Každý v prostriedu ľahko vtlačím a nechám na doske ešte chvíľu kysnúť. Vykysnuté koláčiky potriem po kraji žĺtkom, do prostriedku vložím tvarohovú plnku a navrch úsok dobrého tuhého lekváru. Takto pripravené koláče posypem posýpou, pouladám na pomastený plech ďalej od seba a pečiem do ružova.
Plnka: 1/4 kg tvarohu, 1 žĺtok, 5 dkg pr.cukru
Posýpka: 3 dkg polohrubej múky, 2 dkg masla, 2 dkg pr.cukru
Naposledy upravil petra:-) : 20.04.05 at 20:50
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Peti, vďaka
0 0
petra:-) petra:-)

petra:-) je offline (nepripojený) petra:-)

:-)
ajacik
Ale recept na kapustníky by sa zišiel. takže budeme čakať
Jeden mám.

Kvások:1/4 l mlieka, 3 dkg droždia, 1 lyžica práškového cukru,20 dkg polohrubej múky
Cesto: 30 dkg polohrubej múky, 1 žĺtok, 1 lyžica kyslej smotany, 8 dkg masla, 8 dkg pr.cukru, troška soli.
Vlažné mlieko rozmiešame s droždím, cukrom, a múkou, vypracujeme kvások a necháme vykysnúť. Potom pridáme žĺtok, smotanu, rozpustené vlažné maslo cukor, soľ a nahriatu múku a dobre zamiesime. Dáme vykysnúť. Potom cesto na pomúčenej doske jemne rozvaľkáme na 1 cm a vykrajujeme okrúhle koláčiky, každý v prostridku vtlačíme a necháme podkysnúť. Potom okraje potrieme rozšľahaným vajcom, do prostriedku vložíme plnku a navrh plnky môžme dať niekoľko hrozienok. Poukladáme na pomastený plech a pečieme doružova. Upečené posypeme práškovým cukrom.
Kapustová plnka: 1/2 kg hlávkovej kapusty, troška soli, 4 dkg masla, 5 dkg pr.cukru, troška mletej škorice, hrozienka.
Očistenú kapustu najemno pokrájame. Na panvicu dáme maslo a pridáme kapustu, trošku posolíme a udusíme do mäkka. Potom pridáme práškový cukor, škoricu a ešte chvíľku pražíme. Necháme vychladnúť, a až potom kladieme na koláčiky.
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Keď som tu tak nakúkala tak ponákam recept na kapustovú štrúdľu.

Stačí kúpiť štrúdľové cesto, posypať strúhankou, pridať na jemno postrúhanú kapustu, posypať kryšt. cukrom, pokvapkať olejom a ja pridávam trošku čierneho mletého korenia. Stočiť, trošku vrch potrieť olejom a dať upiecť. Vychladnutú štrúdľu pokrájať a posypať prášk. cukrom.

0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
Bionda, ty si dala návrh a ostatní pridali recepty. Tiež pekné !

Ak budete mať chuť, ja pridám z kyslej kapusty, tak ako ich musí mať moja rodina na štedrý deň na obed. A ku kapustnici robievam namiesto chlebíka zemiakové buchty. Chcete?
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Vlasti, sem s ním
0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
Ja to vzdávam! Kým som napísala podrobne obidva recepty, tak som vypadla z Porady! A mne sa už dnes nechce, zajtra cez deň si to napíšem do dokumentov, a poobede odošlem.

Vlasta
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Dobre, vďaka za ochotu
0 0
Bionda Bionda

Bionda je offline (nepripojený) Bionda

som taká aká som
Dámy máte pravdu"chybička se vloudí" a zabudla som prispieť receptom , včil sa ospravedlňujem a večer to napravím a uvidíte, že s výsledkom budete spokojné (aspoň dúfam), nakoľko mám už recept obohatený starými fígľami.
Práci zdar.
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Už som si myslela, že neviem čítať, lebo Petra :-) ma presviedčala, že je všetko OK. Chybička sa Ti odpúšťa a večer to sem prilep aj s fígľami.
Práci zdar a robote pokoj:! :p
0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
No tu je ten recept, čo som včera nestihla, dúfam, že sa mi podarí. Dúfam, že budete spokojné.

Vlasta
1 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
Hurá! Podarilo sa!
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

No vďaka, je to zujímavé, už som si to uložila a raz to vyskúšam. Moja mama robievala taký slaný posúch so zemiakovou plnkou s kôprom. Urobila kysnuté cesto, rozvaľkala ho na plech a navrch dala túto zemiakovú plnku a dala upiecť.
0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
Zuzka, kľudne to môžeš urobiť aj tak, u nás si každý radšej uchytí buchtu a nemusí krájať. My by sme bez toho nemali Vianoce. Ale urobím ich občas, keď poslúchajú aj mimo vianočnej "sezóny."

Vlasta
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Vlasti, ešte by ma zaujímalo, akú kapustnicu k tomu robíš?
0 0
Bionda Bionda

Bionda je offline (nepripojený) Bionda

som taká aká som
dNES nám "funguje" internet úžas, sme v zóne, kde nemôže byť čokoľvek, ale dosť už:
Moravské koláče a kapustníky

Na cesto potrebujeme:

Droždie 1 kocka (ja používam instantné a vykysne vždy Dr.otker)

4-5 dl mlieko vlažné

2 vajcia, 1/2 kavovej lyžičky soli

8PL oleja

2PL (polievková lyžiaca) cukor

500g múky polohrubej

Vymiesite cesto , musí byť redšie t.j. polepené celé prsty, nakoniec pomúčime a necháme vykysnúť.



Vykrajujem pohárom , do stredu urobiť jamku prstom a potrieme vajcom, potom si spravíme tvarohovú plnku ( tvaroh z hrozienkami žĺtkom 2PL prášok cukor, 1vanilk. Cukor- nikdy si to dopredu nemiešajte lebo tvaroh sa počúra a bude taký riedky!!), do jamky dáte tvaroh plnku a na vrch hustý slivkový lekvár (najlepší je v tom umelom tégliku)- na špičku noža (taký malý kúsok) posypeme posýpkou ( 2PL hladká múka, 30g. masla roztopeného, 1PL prášok.cukor), necháme vykysnúť.

Pečieme vo vyhriatej rúre a po vybratí z rúry potrieť ešte horúce roztopeným maslom!!!!

Kapustová plnka (postrúhanú kapustu+tuk + cukor+troška soli+škoricový cukor) bez vody pražíme cca 10min.

Kapustníky , robíme batôžky otočíme opačnou stranou na plech a (hánkami prstov) roztlačíme na placky , potrieme olejom a popicháme vidlilčkou, necháme vykysnúť a po upečení a vybratí, zase potrieme ešte horúce olejom!!!

To potretie je veľmi dôležité aby aj na druhý deň boli mäkkučké.



A nakoľko mi to trvalo tak dlho tak pridávam aj recept na šišky plnené (môže byť alternatíva bez náplne a vtedy ich neprekápame, ale rovno vykrojujeme).

1kocka droždia, 2 vajcia, mlieko cca 4-5 dl, 500g hladká múka špeciál, 2PL rumu, 2PL oleja, 1 ½ PL kryštál cukor

Tiež vymiesime cesto ale nie také ako na moravské trochu hustejšie (ak sa dodrží pomer je to presne ako má byť)

Vykysnuté rozvaľkáme ale len časť na tenšie, naznačíme formičkou 1 rad nad to trochu s prekrývaním druhý.

Na spodný rad dáme kopček lekváru marhuľového, vrchný rad preklopíme na ten lekvárový a vykrajujeme šišky.

Pokračujeme a vždy si pripravíme (rozvaľkaním ) akurát toľko na tie dva rady .

Po vykrojení všetkých šišiek, ich zakryjeme obrúskom(aby neprechladli – ale naozaj) a necháme kysnúť cca pol hod.

Do kastróla dáme olej a vysmážame. Na obracanie používajte takú ihlu ako napr. na špíz nie vidličku! Malý oheň!

Kladieme ich tak aby boli naspodku vrchy, zakryť, a po otočení už nezakrývať ale odokryté dosmažiť.

Dajte mi určite vedieť ako to dopadlo!!
Naposledy upravil Bionda : 22.04.05 at 06:29
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať