Zavrieť

Porady

svokrina kuchyňa - minikurz PÚ

ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Nenechajte sa názvom pomýliť - tu sa nebude variť, tu sa bude účtovať

Poznáte to? Svokra dostala chrípku, inak je to šikulka, ale teraz ju to tak skolilo, že musí ležať. A nie je nikoho okrem mňa, kto by jej pomohol. Takže – letím k nej – po ceste nakúpim a chystám sa navariť jej obed.


Ok, zatiaľ nič zvlášne – lenže – teraz stojím v jej kuchyni, hľadím na všetky tie skrinky a šuplíky a cítim sa blbo. Nie je to moja kuchyňa – nevyznám sa tu. Nepríjemný pocit, že? Už piaty raz automaticky otvorím druhý šuplík. V mojej kuchyni tam sú varechy, nožíky – svokra tam má príbor. Jasné – svokra nie je bordelárka – svokra má iný systém, ktorému zatiaľ celkom nerozumiem, nemám ho „v krvi“....

No – a tu je tá podobnosť s účtovníctvom:

Účtovníctvo je systém, a ak mu celkom nerozumiem – cítim sa nepríjemne: ako vo svokrinej kuchyni. Aby to tak nebolo ....
Naposledy upravil ayya : 03.05.06 at 07:17 Dôvod: doplnenie podtitulu
Usporiadat
Téma je uzavretá.
Nika Nika

Nika je offline (nepripojený) Nika

Ja sa pridávam, ale 5 hviezdičiek sa mi zdá dosť málo. Je to skvelé!!!
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Vďaka, za všetky povzbudzujúce príspevky, veľmi ma teší, že sa Vám svokrina kuchyňa páči. Keď ju dokončíme, tak požiadam Richarda aby ju prípadne niekde uložil, možno aj uzamkol - neviem, vyjadrite sa aj Vy, či by to malo zmysel ...Predtým ju (ak dovolíte) upraceme Ale priznám sa, že teraz sú mi Vaše príspevky úžasnou spätnou väzbou a aj podnetmi, čo prípadne doplniť. Keby ste sem aj Vy neprispievali, myslíte si, že by som vydržala len tak si písať sama pre seba? To teda nie .... Tento príspevok ale zase neznamená, že každý jeden čitateľ nutne musí sem nejakú reakciu napísať ... to tiež nikto nemá povinné Aj tie reakcie, ktoré ste napísali doteraz už aj tak prekročili všetky moje očakávania. Ďakujem ešte raz. A keď mi sem-tam niečo napíšete, tak príma ...

p.s: áno, Bibika, tomu moja babka hovorila lajblík
0 0
Bibika22 Bibika22

Bibika22 je offline (nepripojený) Bibika22

Zmysel to určite má, pretože je veľa takých ľudí, ktorí nematurovali z účtovníctva a časom zistili, že by ich takáto práca bavila. Takže tí, ktorí sa účtovníctvo učili štyri roky na škole majú aký taký prehľad, ale tí, ktorí majú len kurz, alebo ani ten nemajú, to chápu ťažšie. Takže takéto podanie od niekoho, kto to má v krvi a úplne tomu rozumie určite spraví veľa ľuďom dobrú službu. A klobúk snímam pred človekom, ktorý je ochotný podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s tými, ktorí to nemajú odkiaľ pochytiť a nežiada za to nič.
Ale som sa rozpísala. Pôvodne som chcela len navrhnúť, že keď tá šička už založila s.r.o.-čku tak by sme ju mohli aj pomenovať napríklad Aňočka. A časom, keď sa jej firma rozbehne mohla by si na leasing kúpiť auto, ktorým by vozila na jarmok svoje výrobky. Postupne by sa mohli cez Aňočku zaúčtovávať všetky prípady vyskytujúce sa v bežných firmách. Dalo by sa so mnou súhlasiť?
Takže AYYA veľké díky za všetkých menej zdatných a začínajúcich účtovníkov.
0 0
Janca Janca

Janca je offline (nepripojený) Janca

Ayya, nejaky ten rok sa "snazim" uctovat, ale Tvoje "lopatisticke" vysvetlenie ma nuti zamysliet sa, ci chcem naozaj s tym uctom prestat ?!?!?!?!?!
Klobuk dole ......
0 0
Zaira Zaira

Zaira je offline (nepripojený) Zaira

ayya, tiež sa Ti chcem moc poďakovať za tieto Tvoje príspevky a za trpezlivosť a zrozumiteľnosť akou to podávaš.
Naozaj ťa obdivujem. Patrím medzi začiatočníkov a preto mi Tvoj štýl vysvetlovania strašne moc vyhovuje.
Ešte raz veľká vďaka, velmi dobre sa to číta a je to zaujímavé. Si super.
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Bibika, tá šička sa volá Aňočka, lenže doteraz som sa jej nespýtala, či ju tu môžem menovať ale "vravela" že podrobnosti si naštuduje na porade, aby som iba také veci písala, čo sa na porade zatiaľ nevyskytli
Už toho aj tak nie je veľa čo písať, lenže teraz sa už horšie o tom píše, ľahšie by sa o tom rozprávalo, keby sme si posadali okolo stola, tak za hodinku-dve by sme boli "fertig" :p Písomne to bude dlhšie trvať, lebo sa teraz budem hodne opakovať kvôli typu operácie. Ale myslím, že to je práve dôležité, zo začiatku si sústavne pripomínať, o ktorú operáciu (z tých štyroch základných) ide. Tak je to potom všetko účtovanie jasné alebo len málo komplikované
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Aby sme sa kúsok ďalej posunuli s identifikáciou účtov.... Na začiatku som iba spomenula triedu tri a skupinu 31x a 32x (prvé číslo účtu je trieda, druhé určuje skupinu a tretie v poradí určuje číslo účtu), takže by sme sa mohli teraz k tomu trošku vrátiť.

Dodávateľov už vieme : 321 - dodávatelia, jednoznačne je to pre nás účet zdrojový, čiže pasívny. Ak nám dodávateľ niečo dodá, vznikne nám voči nemu záväzok. To je operácia +A + P. Do momentu uhradenia nášho záväzku voči nemu disponujeme s majetkom, ktorý nám dodal a súčasne ho máme pokrytý cudzím zdrojom. .... čiže je to účet v skupine 32x. Že by sme sa v skupine 32x orientovali podľa slova „dodávateľ“?

Teraz účet 311 – odberatelia. Podľa mňa je to účet aktívny. Presne tak, ako som si majetok vo forme peňazí zamenila za tovar, (čo bola operácia - A + A) podobne si spätne môžem zameniť majetok, ktorý vyzerá ako tovar za majetok ktorý „vyzerá“ ako pohľadávka. Vynecháme zatiaľ uvažovanie o zisku a vynecháme aj operácie, so ziskom spojené, lebo k tomu potrebujeme účet ziskov a strát, o ktorom sme sa zatiaľ ešte nerozprávali.

Teraz si iba musíme zapamätať, že majetok s ktorým podnikateľ disponuje môže mať aj formu pohľadávky

Naposledy upravil ayya : 05.05.05 at 12:57 Dôvod: veľkosť písma
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Tovar, ktorý som dodala odberateľovi je do momentu uhradenia mojim majetkom (tovarom) uloženým u odberateľa. V konečnom dôsledku je to tiež operácia – A + A. Zníži sa nám stav tovaru na sklade a zvýši sa nám pohľadávka u odberateľa.
Keď nám odberateľ uhradí tovar, tak zase je to operácia – A + A, lebo môj majetok, ktorý „vyzerá“ ako pohľadávka zmení formu na majetok, ktorý „vyzerá“ ako peniaze v banke.
Že by sme sa v skupine účtov 31x orientovali podľa slova „odberateľ“ ?

Nedá sa to tak, lebo hneď by sme sa zmýlili, keby nám odberateľ dopredu (pred dodaním tovaru) uhradil zálohu, a hneď by sme sa zmýlili, keby sme my uhradili dodávateľovi zálohu pred dodaním tovaru.
Naposledy upravil ayya : 05.05.05 at 12:57
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Nezmýlime sa, keď si uvedomíme obsahovú náplň účtov: Keď mne odberateľ dopredu, pred dodaním tovaru uhradí zálohu, tak mne sa tie peniaze prejavia ako peniaze v banke. Účtovať musíme podvojne, súvzťažne, použijeme účet 324 - prijaté preddavky. Obchod sa ale nemusí uskutočniť, v tom prípade budem musieť jeho peniaze vrátiť. Ale dovtedy – ja disponujem (mám ich v aktívach) jeho peniazmi, ktoré pre mňa predstavujú cudzí zdroj. Je to záväzok, ktorý v prípade neuskutočneného obchodu musím splatiť. Teda úhrada zálohy od odberateľa je pre mňa operácia + A + P, súčet aktív aj pasív sa mi zvýši.

Môže nastať aj opačná situácia: ja uhradím dopredu zálohu dodávateľovi, kým sa obchod neuskutoční, tak je to môj majetok uložený u dodávateľa – teda je to moja pohľadávka voči dodávateľovi. Použijeme účet 314 - poskytnuté preddavky. V tomto prípade sa mi súčet aktív ani pasív nezmení, zmení sa mi forma majetku: moje peniaze, ktoré boli v banke sa mi zmenili na majetok, ktorý „vyzerá“ ako moja pohľadávka a je to teda operácia – A + A.
Môžeme si teda zhrnúť:
Skupiny účtov 31x a 32x sú účty, ktoré používam pri (storočný výraz ) dodávateľsko-odberateľských vzťahoch. Pritom skupina 31x sú moje pohľadávky, čo je forma môjho majetku a skupinu 32x budem používať vtedy, ak sa mi zvýšia cudzie zdroje, ktorými mám majetok krytý. Už sa nezmýlim:

311 – odberatelia (môj majetok, ktorý „vyzerá“ ako pohľadávka, je to účet aktív)
314 – poskytnuté preddavky dodávateľom (môj majetok, ktorý „vyzerá“ ako pohľadávka u dodávateľa, je to účet aktív)
a
321 – dodávatelia (zdroj krytia, záväzok, je to účet pasív)
324 – prijaté preddavky od odberateľov (zdroj krytia, záväzok, je to účet pasív)

Zálohy po dodaní tovaru si započítam pri úhrade konečnej faktúry a uhradím už iba zvyšok
Naposledy upravil ayya : 05.05.05 at 12:58
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Dáme si príkladík: Aňočka vystavila objednávku na 10 metrov čipiek. Objednávka je doklad, ale sa neúčtuje iba eviduje pre vlastnú potrebu. Dodávateľ súhlasil s dodaním (prečo by aj nie? ) ale vyžiadal si uhradenie zálohy – vystavil zálohovú faktúru. Zálohovú faktúru Aňočka tiež neúčtuje, iba si z nej vyčíta informácie dodávateľovi (číslo účtu) a o sume, ktorú má uhradiť a pre kontrolu si zálohovú faktúru odloží. Vypíše príkaz, dajme tomu na 20 grošov a banka peniaze prevedie na účet dodávateľa. Aňočke pošle o tejto operácii výpis z účtu. Teraz sa Aňočka pustí do účtovania, pomaly premýšľa: účtuje sa vždy iba na základe dokladu, a vždy podvojne:
Prvý účtovný doklad je v tomto prípade bankový výpis. Obchod ešte nenastal. Peniaze, aj keď u dodávateľa sú stále Aňočkinim majetkom. Iba zmenili svoju formu, z „peňazí na účte“ sa stala „pohľadávka“ teda je to operácia – A + A použijú sa účty: MD 314/D 221.
Po úhrade zálohy dodávateľ dodal Aňočke čipky a vystavil za ne faktúru: „Fakturujeme vám za 10 metrov čipiek v hodnote 50 grošov, už ste uhradili 20, ešte zaplaťte 30 grošov“.
Máme ďalší doklad, prijatú faktúru, môžeme účtovať: dodávka čipiek, MD (materiál alebo skladník vzal) /D 321 - dodávateľ dal ....to je operácia + A + P, teraz už Aňočka čipkami disponuje, zvýšila sa jej súvaha na oboch stranách o 50 grošov, aj keď čipky ešte nie sú úplne zaplatené.
Zostáva zaplatiť faktúru. Príkaz do banky teraz vystaví na iba na 30 grošov, veď zaplatila už 20 ako zálohu. Použije účty MD (vzal) 321 – dodávateľ/ D (dala) 221 - banka. To je operácia – A – P. Aj aktíva aj pasíva sa jej znížili o 30 grošov. A aby sa jej celá dlžoba vynulovala, dopredu zaplatených 20 grošov si už iba „uplatní“. Teraz použije zápis: MD (vzal) 321 – odberateľ dodávateľ***/D 314. To je tiež operácia – A – P.
Ešte si prekontroluje: faktúra je do groša uhradená, zostatok na účte 321 je nulový, účet 314 je tiež vynulovaný. Keby sme porovnali súčet aktív a súčet pasív pred nákupom čipiek a po úhrade celej sumy faktúry - tak v konečnom dôsledku si Aňuška "zamenila" 50 grošov, ktoré vyzerali ako peniaze na účte v banke, za inú formu majetku, ktorú teraz predstavujú nakúpené čipky tiež v hodnote 50 grošov. Celá zmena sa zrealizovala na faktúru, preto sa nám táto kúpa (zmena formy majetku) "rozpadla" na viac operácií. Pritom v niektorých momentoch sa súčet aktív a súčet pasív zvýšil a potom zase znížil.



*** dodatočne opravený názov účtu
Naposledy upravil ayya : 11.10.06 at 13:56
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Podobne, ale „zrkadlovito" sa narába aj s prijatými preddavkami. Do momentu, kým dodáme tovar je pre nás prijatý preddavok cudzí zdroj krytia a zapísali sme ho operáciou + P + A. (na poradí nezáleží, + P + A je presne to isté ako + A + P, ide o stiahnutie rolety smerom dolu) Prejaví sa nám v aktívach ako peniaze na účte, v pasívach ako zápis na účte 324 - prijaté preddavky. Môžeme ním disponovať.

Po dodaní tovaru odberateľovi nám vznikne u odberateľa pohľadávka (v plnej výške faktúry) zachytená na MD strane účtu 311 - odberateľ (má dať, alebo vzal) a súvzťažný zápis je D - účet tovaru na sklade (skladník dal) Zase je to iba zmena formy majetku (povedali sme si, že zatial nekalkulujeme so ziskom) - tovar sa nám mení na pohľadávku, teda operácia - A + A.
Potom prijatý preddavok zaúčtujeme v prospech odberateľa na stranu D dal, čím si znížime pohľadávku a súčasne znížime cudzie zdroje a teda „vynulujeme“ prijatú zálohu zápisom na MD strane účtu 324 – prijaté preddavky. To je operácia – A – P. A účet odberateľa sa nám „vyrovná“ vtedy, keď odberateľ doplatí zvyšnú dlžnú sumu. Tu sa nám zase úhrada odoslanej faktúry rozpadla na viac operácií

Čím viac toto čítam, tým viac pochybujem, že to je zrozumiteľne napísané .. Zle sa to píše, ľahšie by sa mi to rozprávalo, pritom by som poťahovala ceruzkou hore a dolu. Skúste si to aj vy ukazovať ceruzkou a prípadne mi napíšte, či je treba sa k tomu vrátiť, ok?
Naposledy upravil ayya : 05.05.05 at 13:42
1 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Spomínam si na jeden strašne starý vtip, na ktorý mi často príde na um pri účtovaní ďalšej skupiny účtov – skupiny 34x
Malá moľa sa vrátila do rodnej skrine a vyčítavo hovorí svojej mame: "Nechápem, prečo si mi sústavne zakazovala vyletieť zo skrine?! Vieš, aký som tam mala úspech?! Keď som vletela do miestnosti, tak sa všetci postavili a začali mi tlieskať!"
Iste každý z nás už chytal moľu, potvorka, lieta zo strany na stranu ... Podobne nám v súvahe niektoré účty lietajú takto zo strany na stranu. Nie je ich veľa. Keď som voľakedy a veľmi dávno prvýkrát v ruke držala súvahu a špekulovala som, ako ju správne vyplniť, tak som si všimla, že niektoré čísla účtov boli uvedené aj v aktívach aj v pasívach. Bola som v prvom momente presvedčená, že ide o tlačovú chybu

Nešlo o tlačovú chybu, boli to tie „lietajúce účty“ teda účty, ktoré sú niekedy aktívne a niekedy pasívne v závislosti na tom, na ktorej strane majú na konci obdobia zostatok.
Naposledy upravil ayya : 05.05.05 at 12:59
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Najčastejšie nám teraz „lieta“ účet 343 – Daň z pridanej hodnoty. Z obrázku "podkovy" sme si odvodili, že
- zostatok na strane MD majú účty aktív (aj počiatočné stavy, aj prírastky)
- a zostatky na strane Dal (aj počiatočné stavy aj prírastky) majú účty pasív.

Z mechanizmu tejto dane vieme, že niekedy na konci obdobia nám vychádza nutnosť daň platiť, inokedy, keď sme mali v mesiaci viac vstupov ako výstupov, si môžeme nárokovať odpočet. A to je vlastne dôvod, prečo nám tento účet „lieta“ po súvahe:

Ak mám povinnosť platiť daň, tak je to môj záväzok. Vtedy mám zostatok účtu 343 na strane Dal. Až do dňa úhrady dane je to pre mňa cudzí zdroj krytia. Daň patrí štátu, ja som ju iba pre štát „vybrala“ od mojich zákazníkov a do dňa úhrady s tými peniazmi disponujem. Preto na konci obdobia musím účet uviesť v pasívach. Zvyšuje mi totiž celkový súčet pasív. V aktívach sa v tom mesiaci môže prejaviť rôzne. To už vieme, že nie je nutné, aby sme akýkoľvek zdroj krytia (pasívny účet) vedeli presne identifikovať aj to, akú má momentálne formu (v aktívach). Táto daň sa nám v aktívach môže prejaviť rôzne: ak už máme uhradené odoslané faktúry, tak sa nám prejaví ako peniaze na účte, ak ich ešte uhradené nemáme, tak sa nám môže prejaviť medzi pohľadávkami. Ak máme odoslané faktúry uhradené a stihli sme nakúpiť ďalší tovar... tak sa nám môže objaviť na sklade.

Opačne, keď v mesiaci (štvrťroku) mám viac vstupov ako výstupov a vznikne mi môžnosť uplatniť si odpočet dph, tak zostatok na účet 343 je na strane MD a je jasné, že v tomto mesiaci mám ja pohľadávku voči štátu. Teda je to môj majetok, ktorý momentálne „vyzerá“ ako pohľadávka.
Naposledy upravil ayya : 05.05.05 at 13:00
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Podobne nám môže lietať po súvahe viac účtov (hoci zriedkavejšie) napr. aj 341, 342 ale prihodí sa, že aj 336 , nabudúce o tom napíšem pár viet a potom sa už pustíme do zvláštneho, ostrosledovaného účtu - "účtu ziskov a strát", lebo bez neho sa ďalej "nepohneme" ...
0 0
Ivenka Ivenka

Ivenka je offline (nepripojený) Ivenka

ayya vďaka,vďaka,vďaka za kurz. Nechem Ťa súriť lebo maá určite kopec svojej práce len poď rýchlo na tie zisky a straty lebo mi to za r.2004 akosi vyšlo čudne.
Veľa úspechov.
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

No veru, nejak sa mi nakopila robota ale zvládne sa, ... a čo ti vyšlo "čudne" v zisku? Čudne veľa, alebo čudne málo?
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Voľakedy dávno, keď som chodila do školy, tak nás učili, že zostavujeme dva výkazy: súvahu a výsledovku. Súvaha bolo veľmi podobná tej dnešnej. Druhý výkaz bol výsledovka, kde sme na ľavej strane mali účty nákladov a na pravej strane účty výnosov. Na účtoch nákladov sa účtovalo iba na strane Má Dať, výnimočne na strane Dal, doporučovali nám radšej účtovať mínusom (červeným zápisom) na strane Má Dať. Na strane výnosov sa účtovalo na strane Dal, výnimočne pri stornách na strane Má dať. Zatiaľ to vyzerá rovnako, že?

Museli sme si pamätať, že ak účtujeme do výnosov tak súvzťažnosť bola v súvahe na aktívnych účtoch na Má dať strane, alebo v pasívnych účtoch tiež na Má Dať strane. A tak isto sme si museli pamätať, že súvzťažné operácie pri nákladoch boli buď v pasívach na strane Dal, alebo v aktívach, tiež na strane Dal. A keď si spomeniem, že som mala guláš v tom, ktorý účet je aktívny a ktorý pasívny, tak iste chápete, že som tomu vôbec, ale vôbec nemohla rozumieť. Ešte šťastie, že som vtedy nemusela účtovať, robila som totiž niečo úplne iné ako účtovníctvo... dnes si to už pamätať nemusíme fakt nemusíme, lebo máme jasno o tom, čo sú aktíva a čo sú pasíva ...
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Neviem, kedy sa presne tá zmena udiala, možno že súčasne so zmenou všetkých zákonov začiatkom deväťdesiatych rokov. Vtedy som ju objavila ja a bola to zmena z môjho pohľadu úžasná.
Zaviedol sa totiž namiesto výsledovky účet nazvaný „účet ziskov a strát“ Podľa mňa nádherne zapadol do systému účtovníctva. Akoby sa kruh uzatvoril, všetko pasovalo ku všetkému, akoby som si nasadila okuliare. Mňa to skrátka nadchlo ... smejete sa?
OK, aj mne je to dnes smiešne
S tým účtom sa stretávame AKOBY iba na konci roka, ale v skutočnosti ho „nebadane“ používame pri účtovaní každodenne. Spomeňte si prosím na tento obrázok, priložila som ho prvýkrát, keď sme sa potešili fraktálmi:
Naposledy upravil ayya : 05.05.05 at 13:10
ucet Z+S.gif  
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Najprv niečo o zisku všeobecne: Zisk v podniku je vlastným zdrojom krytia majetku (kto by o tom pochyboval?) a prenáša sa z roka na rok,
- počiatočný stav, prírastky a konečný stav má na strane Dal (to vieme z podkovy)
- úbytky sa účtujú na strane MD (aj toto vieme z podkovy)

Zisk je v pasívach „rozhodený“ po viacerých účtoch. Jednou zo štyroch základných operácií, konkrétne operáciou - P + P sa nám môže objaviť v pasívach napríklad ako:
- hospodársky výsledok v rozhodovacom konaní
- nerozdelený zisk minulých rokov
- ak je náhodou zisk mínusový (teda strata) tak sa objaví na účte „neuhradená strata z minulých rokov“, vtedy je zostatok na opačnej strane. To dá jednoduchá logika, lebo strata znižuje vlastné zdroje. Ale o strate zatiaľ nebudeme uvažovať, veď podnikanie je sústavná činnosť na dosahovanie zisku (zdroj: obch.zákonník)
- alebo sa nám po preúčtovaní zase operáciou - P + P objaví vo fondoch
- alebo nám môže dočasne predstavovať záväzok, ak ho nechceme nechať v podniku, ale plánujeme ho povyplácať
Naposledy upravil ayya : 05.05.05 at 13:47
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Účet ziskov a strát (úz+s)

patrí do tejto skupiny účtov, aj keď na ňom oficiálne účtujeme až na konci roka. Aj tento účet (úz+s) je pasívny účet a platia aj tu pri účtovaní všetky štyri účtovné operácie. Ale predsa tu sú nejaké rozdiely oproti klasickým pasívnym účtom: V rámci „tretej úrovne fraktálovitosti“ sa nám rozpadá na akýsi podsystém účtov. Na ľavej strane úz+s sú náklady bežného obdobia na pravej strane úz+s sú výnosy bežného roka. Účtujeme ich na samostatných účtoch nákladových a výnosových. Čo sa týka číslovania účtov: nákladové účty patria do triedy 5xx a výnosy do triedy 6xx, to všetci vieme. Navyše zapadá aj do „podkovovej teórie“
04vysl.gif  
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať