Zavrieť

Porady

Recept na "kvašáky"

Dnes som na trhu kúpila väčšie uhorky s predstavou dať ich kvasiť, avšak neviem, ako na to

Čo ešte potrebujem okrem uhoriek, aký je postup a ako dlho trvá, kým sa budú dať jesť (teraz je už neskoro)

Jediné čo viem, že babka to vždy mala vo veľkom zaváracom pohári, ale ja taký nemám je nutný, alebo to môžem naložiť do hocijakej nádoby ?

Ďakujem za praktické rady a skúsenosti
Usporiadat
Braňo Braňo

Braňo je offline (nepripojený) Braňo

suroviny potrebné na prípravu kvašákov: samotné uhorky, list z viniča, chrenu a višne, voda, cibuľa, kôpor, chlieb, voda, soľ Do čistých 2-4 litrových pohárov dáme na dno mladé viničové listy, uložíme kolmo vedľa seba rozpolené alebo narezané uhorky (odrezať konce), na vrch dáme kôprovú vňať a viničové listy. Obsah zalejeme prevarenou vychladnutou osolenou vodou (30-40g na 1 liter) aby prekrývala obsah viac ako 1cm. Pohár uzavrieme celofánom a odložíme vykvasiť na chladnejšie miesto na 10-14 dní.
Tip: pre zlepšenie chute môžeme pridať feferónku, višňový a chrenový list i samotný chren, prípadne cuketa, cesnak. niekto dáva aj bobkový list, nové korenie
Naposledy upravil Braňo : 03.07.08 at 09:01
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
hanelie hanelie

hanelie je offline (nepripojený) hanelie

sprievodca CR Rakúsko,
kvasené uhorky:

uhorky rozrežeme pozdlž, konce odstránime, uložíme do 4 - litrového pohára zalejeme studenou vodou, pridáme 1 PL soli , kôpor, na vrch poukladáme chlieb - uzavrieme igelitom, necháme na slnku kvasiť
min 3 dni - ideálny čas - potom začínajú mäkknúť
0 0
Martin Mocko Martin Mocko

Martin Mocko je offline (nepripojený) Martin Mocko

Niekedy mám pocit, že v budúcom živote nechcem o účtovaní ani počuť... ...viac
Moj otec po dlhom skusani prisiel na to, ze ked uhorky nerozrezie pozdlzne..ale iba odstrani konce - tak po vykvaseni vydrzia dlhsie. On iba odrezie konce a zoparkrat pichne nozom z boku do uhorky. Po vykvaseni ich prelozi do cistej vody a vydrzia tak aj zopar mesiacov. Ten chlieb je tiez dobra vec..pomoze to kvaseniu.
0 0
adi11 adi11

adi11 je offline (nepripojený) adi11

môj muž dáva uhorky na kvasenie do vätšieho hrnca, pridá chleba, koper, sol prikryje pokrievkou a dá ich na slnko, za 5-6 dní konzumuje
0 0
tiny77 tiny77

tiny77 je offline (nepripojený) tiny77

z malickosti sa sklada svet. ...viac
adi11 Pozri príspevok
môj muž dáva uhorky na kvasenie do vätšieho hrnca, pridá chleba, koper, sol prikryje pokrievkou a dá ich na slnko, za 5-6 dní konzumuje
aj nasa teta z moravy to robi podobne, mozem sa pripadne opytat cez sms co presne do toho dava, ked dosla na navstevu k nam, tak za 2-3 dni sme to jedli a vylozene sme to mali na parapete vnutri kuchyne.
0 0
zalobaba zalobaba

zalobaba je offline (nepripojený) zalobaba

baba
salka Pozri príspevok
Dnes som na trhu kúpila väčšie uhorky s predstavou dať ich kvasiť, avšak neviem, ako na to

Čo ešte potrebujem okrem uhoriek, aký je postup a ako dlho trvá, kým sa budú dať jesť (teraz je už neskoro)

Jediné čo viem, že babka to vždy mala vo veľkom zaváracom pohári, ale ja taký nemám je nutný, alebo to môžem naložiť do hocijakej nádoby ?

Ďakujem za praktické rady a skúsenosti
Už roky robím podľa tohto vééééééľmi jednoduchého receptu:
Uhorky umyť, konce odrezať, uhorky pozdĺžne narezať. Na dno veľkej fľaše dať konček z chlebíka, kôpor, naukladať uhorky, navrch opäť kôpor a konček z chlebíka. Sem-tam, ak chceme aj trochu pikantné, pridám feferónku alebo chilli papričky. Nálev: vlažná voda, na 1/2 litra vody = 1 zarovnaná polievková lyžica soli, dobre rozmiešať a zaliať uhorky. Vyložiť na slniečko, v lete sú za 3-4 dni hotové.....
0 0
willma willma

willma je offline (nepripojený) willma

http://ondera.blog.sme.sk/c/154027/K...s-plesnou.html tiež nevyzerá najhoršie
0 0
Lucia T. Lucia T.

Lucia T. je offline (nepripojený) Lucia T.

Braňo píšeš, že do kvašákov môže ísť aj cuketa. Netušíš, či by sa na podobný spôsob nemohli naložiť aj samotné cukety? Mám bohatú úrodu.... Ď. Lucia
0 0
Braňo Braňo

Braňo je offline (nepripojený) Braňo

Lucia, neskúšal som, ale myslím, že áno.
0 0
Excise Duty Excise Duty

Excise Duty je offline (nepripojený) Excise Duty

ten, čo už nemusí do roboty
machinak Pozri príspevok
Moj otec po dlhom skusani prisiel na to, ze ked uhorky nerozrezie pozdlzne..ale iba odstrani konce - tak po vykvaseni vydrzia dlhsie. On iba odrezie konce a zoparkrat pichne nozom z boku do uhorky. Po vykvaseni ich prelozi do cistej vody a vydrzia tak aj zopar mesiacov. Ten chlieb je tiez dobra vec..pomoze to kvaseniu.
Nech robíme, čo robíme, nám nikdy kvašáky nevydržia dlhšie...ale nie je to pliesňou, iba že ak by som si zmenil svoj nick na "Plieseň". alebo ak by mi žena zašila ústa.
0 0
caligulax caligulax

caligulax je offline (nepripojený) caligulax

TAK TOTO SOM ESTE V ZIVOTE NEJEDOL.... A ANI NEPOCUL.... SKUISM, DIK
0 0
bubulak bubulak

bubulak je offline (nepripojený) bubulak

Zevraj sa daju kvasaky aj sterilizovat. Viete o tom niekto? Robi to niekto? Ak ano napiste....
0 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

pozdravujem,
prikladam foto na fantasticke "kvašáky" - ano daju sa sterilizovat
Obrázok 023.jpg  
0 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

a o 5 dni su taketo : spolocne foto s utopencami
o 010.jpg  
o 012.jpg  
1/1
0 0
Cila Cila

Cila je offline (nepripojený) Cila

účtovníčka
bubulak Pozri príspevok
Zevraj sa daju kvasaky aj sterilizovat. Viete o tom niekto? Robi to niekto? Ak ano napiste....
Vykvasené uhorky vyberieš z nálevu, umyješ pod tečúcou studenou vodu, poukladáš do 7 dcl fliaš, nálev v ktorom sa kvasili treba predediť cez husté sito, aby sa tam omrvinky nedostali, precedeným nálevom zaleješ uhorky a dáš sterilizovať 80 stupňov 15-20 minút. Dlho vydržia,môžeš papať aj cez zimu.Dobrú chuť:
Cila
1 0
klaura klaura

klaura je offline (nepripojený) klaura

Ja robím kvašáky bez chleba - do 4 litrového pohára (ešte lepšie do kameninového súdku) naukladám uhorky (nakladačky, ktoré prerásti) spolu s cibuľou, nešúpaným cesnakom, vňaťou zeleru, kôpru, ligurčeka, bobkovým listom, feferónkami - a hoci čím, čo ma napadne. Zalejem vlažnou slanou vodou, zaťažím - aby uhorky netrčali z vody, zakryjem mikrot.vreckom a dám na slnko. Za 3-4 dni sú hotové.
Aby kvašáky na slnku v pohári neobeleli, ale zostali pekné zelené, pohár obalím do alobalu, aby mali tmu. Tiež po vykysnutí ich dám do tmavej chladnej pivnice.
0 0
pivko pivko

pivko je offline (nepripojený) pivko

Farang
Tak ja som Košičan ale návštevu trhu na Miletičovej nevynechám nikdy keď som v Blave.Tie zo suda - nemajú chybu -hlavne pikantné!!! a aj tá stupavská kapusta , plnené papriky a všetky dobroty čo tam majú.Keď idem do Košíc tak celé auto rozvoniava!!!/ žene to smrdí / škoda že na Košickom trhu sa nesmie nič také predávať/ kde je problém???/ a ani hydina od babiek / aj to nakupujem pravidelne v BA do autochladničky/ani údeniny -mám tam svojeho masiara.
skrátka do trhu na Miletičovej som zamilovaný!
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
skúšal niekto kvašáky z veľkých uhoriek, nakrájať a vybrať semená?
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

bettylou Pozri príspevok
skúšal niekto kvašáky z veľkých uhoriek, nakrájať a vybrať semená?
Nie, ale veľmi dobré sú rusle, pozri tu http://varecha.pravda.sk/recepty/rus...40-recept.html. Je to naozaj pochúťka.
1 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať