Zavrieť

Porady

Sušené paradajky

pozdravujem,
- vcera v televizii v jednej relacii o vareni ma zaujal recept, kde sa pouzili doma susene paradajky, postup ich susenia bol aj predvedeny
- pripravovane jedlo bolo jednoduche : opecene na kruzky pokrajane cukety, pokrajana mozarella, susene nakladane paradajky, bazalka, vsetko ochutene : toto jedlo bolo podavane ako lahky letny pokrm pochadzajuci z talianska
susenie paradajok :
- umyte male paradajky sa nakrajali na stvrtky a na plechu na peciacom papieri poukladane supkou hore sa susili 30 min pri 200 oC, a este 3 hodiny pri 100 oC
- ked boli uz popecene a vysusene, stava sa vyparila a ostal sladky kusok paradajky, nasypali sa do flasky a zaliali olivovym olejom, pridal sa na platky nakrajany cesnak, rozmarin a myslim bazalka
- v oleji sa nechali takto ususene paradajky macerovat cca 3 tyzdne, po tejto dobe uz boli vhodne na pouzitie
- v mnohych modernych receptoch sa pouzivaju susene paradajky, citala som aj taky recept, ze priamo pri suseni sa osolia a ochutia bylinkami

chcela by som sa vas opytat, ci mate so susenim paradajok skusenosti ?
mna to zaujalo, teraz som vo faze susenia prvej hodiny, vid foto :

1.pred sušením


2.po 30.minutach susenia
Usporiadat
mazanova mazanova

mazanova je offline (nepripojený) mazanova

no vidíš, rolujem ďalej a recept som našla. Prepáč za moju nemožnosť. Ja sa zlepším časom.
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

mazanova Pozri príspevok
no vidíš, rolujem ďalej a recept som našla. Prepáč za moju nemožnosť. Ja sa zlepším časom.
Už si sa zlepšila, veď si našla.
0 0
laura02 laura02

laura02 je offline (nepripojený) laura02

super uz dlho u nas hladam v obchodoch susene rajcinky a som rada ze si ich teraz budem moct urobit sama. urcite viskusam
0 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

pozdravujem,
- moje susene paradajky nalozene v olivovom oleji dobre vyzeraju, cakaju este 14 dni na degustaciu
- kolega sa vratil z dovolenky zo sicilie a ked som pred nim spomenula, ze co som prednedavnom robila doma, tak sa pousmial a informoval ma o zazitku z tohto ostrova
- sicilia je vraj jednym z domovov susenych paradajok, videl to na vlastne oci, paradajky nakrajaju na kruzky ako palec krube, rozlozia na susenie a posypu hrubou morskou solou, ta vraj lepsie vytiahne vodu a takto rozlozenu na obrovskych plochach susia na slnku cca 3 dni, potom oplachnu od soli a dosusia, nakladaju do olivoveho oleja s roznymi bylinkami
- doniesol si 2 flase tohto lahodneho pokrmu a velmi chvalil ich pouzitie
- dufam ze aj moje nalozene paradajky budu chutne, ked ano, este si urcite nasusim
0 0
tetrisss tetrisss

tetrisss je offline (nepripojený) tetrisss

No, niekedy ani ja neviem... ...viac
moje dnes vyrobene paradajky vyzeraju celkom fajn, uvidime o par tyzdnov, ake budu
IMG_0047.jpg  
0 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

pozdravujem,
- dnes som konecne moje trojtyzdnove nalozene susene paradajky rozdelila do mensich flias a pre spokojnost duse velmi kratko sterilizovala
- dufam ze budu chutit, este mame cerstve, takze degustacia bude neskor

0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

A takto skončili moje sušené paradajky.
(paradajky, cesnak, bazalka a olivový olej)
P9050028.jpg  
0 0
patrika patrika

patrika je offline (nepripojený) patrika

ja som tiež paradajky nasušila aj som zaliala olivovým olejom, ale asi po dvoch týždnoch v chladničke mi začali plesnivieť a tak nejako zvláštne zhustli, nevie niekto prečo? boli celé zaliate a aj vysušené sa mi zdali byť dost tak neviem....
0 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

pozdravujem,
- kvalitny olivovy olej v chladnicke zhustne, vyzera skoro ako kacacia mast
- ja som flasky 5 min sterilizovala, aby viecka chytili a nemam ich v chladnicke
- moje susene paradajky som este nechutnala, asi tento vikend bude degustacia, pride syn z anglicka, sestra z prahy, juj ako sa tesim !!!
0 0
AlaNR AlaNR

AlaNR je offline (nepripojený) AlaNR

Som, kto som...
Vyťahujem túto tému na povrch zemský

Práve som vložila dva plechy do rúry.
Dali mi taký postup, že nakrájať na štvrťky, posoliť, nechať pustiť šťavu, najlepšie na sítku, aby sa v šťave nenamáčali. Potom ich v miske premiešať so sušenou bazalkou a olejom (ľubovoľným - ja dám slnečnicový, lebo olivový mi nechutí), posypať troškou cukru a ak treba, trošku ešte posoliť.
Medzitým rozpáliť rúru na 180 stupňov.
Paradajky roztiahnuť na plech vyložený papierom, aby sme nemuseli prácne drhnúť pustenú pripečenú šťavu. Po vložení plechov do rúry zvýšiť teplotu na 210 stupňov, nechať pripekať cca 12-15 minút, potom rúru vypať ale za žiadnu cenu neotvárať. Ušlo by teplo...
Po cca 3-4 hodinách zasa rozpáliť stále neotvorenú rúru na 210 stupňov a nechať cca 5-7 minútiek pripekať. Znovu nechať v rúre vychladnúť cca 3-4 hodiny (najlepšie v noci)
Potom skontrolovať, či sú dobre presušené a ak nie, tak zasa zopakovať.
Usušené naložiť do oleja s bazalkou, cesnakom, alebo čo máme radi. Ale vraj sa dobre jedia rovno z plechu
1 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

AlaNR Pozri príspevok
Vyťahujem túto tému na povrch zemský

Práve som vložila dva plechy do rúry.
Dali mi taký postup, že nakrájať na štvrťky, posoliť, nechať pustiť šťavu, najlepšie na sítku, aby sa v šťave nenamáčali. Potom ich v miske premiešať so sušenou bazalkou a olejom (ľubovoľným - ja dám slnečnicový, lebo olivový mi nechutí), posypať troškou cukru a ak treba, trošku ešte posoliť.
Medzitým rozpáliť rúru na 180 stupňov.
Paradajky roztiahnuť na plech vyložený papierom, aby sme nemuseli prácne drhnúť pustenú pripečenú šťavu. Po vložení plechov do rúry zvýšiť teplotu na 210 stupňov, nechať pripekať cca 12-15 minút, potom rúru vypať ale za žiadnu cenu neotvárať. Ušlo by teplo...
Po cca 3-4 hodinách zasa rozpáliť stále neotvorenú rúru na 210 stupňov a nechať cca 5-7 minútiek pripekať. Znovu nechať v rúre vychladnúť cca 3-4 hodiny (najlepšie v noci)
Potom skontrolovať, či sú dobre presušené a ak nie, tak zasa zopakovať.
Usušené naložiť do oleja s bazalkou, cesnakom, alebo čo máme radi. Ale vraj sa dobre jedia rovno z plechu
Kupujem si sušené paradajky v oleji v K****-e. Sú tam aj nejaké semienka, tuším slnečnica, chutia výborne.
0 0
AlaNR AlaNR

AlaNR je offline (nepripojený) AlaNR

Som, kto som...
veronikasad Pozri príspevok
Kupujem si sušené paradajky v oleji v K****-e. Sú tam aj nejaké semienka, tuším slnečnica, chutia výborne.
To zne zaujímavo, možno by som mohla vyskúšať do ďalšej várky dať pár semiačok. Alebo možno píniové oriešky, to by nemuselo byť zlé....
Ďakujem za tip!!!
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať